جهت طرح شکایت حقوقی در دادگاه نیاز به تنظیم دادخواست دارید! به طور کلی دعاوی در دستگاه قضایی ایران به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم میشوند. دعاوی حقوقی به آن دسته از دعاوی گفته میشود که خواهان دعوی با مطرح کردن شکایت، قصد بازپس گیری حق و حقوق پایمال شده خود را دارد، دقیقاً مخالف دعوای کیفری که در آن فرد ضمن گرفتن حق خود به دنبال اثبات جرم طرف مقابل هم هست. برای اقامه دعوای حقوقی فرد باید حتما اظهارات خود را در قالب عریضه به دادگاه صالح ارائه کند. رایج است که به عریضه در دستگاه قضایی ایران، دادخواست گفته میشود.
با توجه به اطلاعات کم افراد درباره تنظیم دادخواست آنلاین و نحوه تنظیم آن، در این مقاله بر آن شدیم تا این اسناد حقوقی را بیشتر معرفی کنیم. همچنین در انتهای این مقاله از یک راهکار ایدهآل و مطمئن برای نوشتن شکایت حقوقی رونمایی خواهیم کرد تا برای طرح دعوای حقوقی مشکلی نداشته باشید.
دادخواست چیست؛ بهترین روش جهت تنظیم شکایت حقوقی موثر و خوب
دادخواست چیست؟
طبق ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی، رسیدگی به دعوای حقوقی مستلزم ارائه فرم مربوطه به دادگاه ذیربط است. به این فرم که شامل جزئیاتی نظیر خواهان، خوانده، خواسته و دلایل دعوا میباشد، دادخواست گفته میشود. به استناد ماده ۲ قانون آیین دادرسی هیچ دادگاهی نمیتواند بدون تنظیم این فرم توسط خواهان دعوا یا نماینده قانونی وی، برای رسیدگی به دعوا اقدام کند.
"تا چندین سال گذشته تنظیم دادخواست روی کاغذ انجام میشد، منتهی با رونمایی از سامانه الکترونیک قوه قضایی، هماکنون شکایت حقوقی باید به صورت آنلاین تکمیل و ارسال شود. "
به فردی که یک دعوای حقوقی را در دادگاه مطرح میکند، خواهان دعوی و به فردی که یک دعوای حقوقی بر علیه او در دادگاه باز میشود، خوانده دعوی گفته میشود.
در دادخواست چه مواردی نوشته میشود؟
در فرم شکایت حقوقی باید مفاد مختلفی درج گردد. در ادامه کلیه مواردی که در برگ شکایت یا همان عریضه باید نوشته شود را بررسی میکنیم:
- مشخصات خواهان: نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل و محل سکونت خواهان باید مشخص شود.
- مشخصات خوانده: نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل و محل سکونت خوانده باید مشخص شود.
- وکیل یا نماینده قانونی: نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل و محل سکونت وکیل یا نماینده قانونی هم باید مشخص شود.
- خواسته یا موضوع و بهای آن: خواسته خواهان دعوای یا موضوع دعوا به همراه بهای آن باید درج گردد.
- دلایل و منضمات دادخواست: اسناد، مدارک و دلایل خواهان برای اثبات خواسته خود باید به دادخواست اضافه شود.
- شرح شکایت: در نهایت باید شکایت به صورت دقیق شرح داده شده و به دادگاه صالح تسلیم گردد.
لیست دعاوی حقوقی
همانطور که تا به اینجا متوجه شدید، هر فرد برای مطرح کردن دعوای حقوقی در دادگاه صالح باید شکایت حقوقی خود را به دادگاه مربوطه تسلیم کند. از آنجا که در ایران دعاوی به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم بندی میشوند، ممکن است این سوال برای افراد مطرح شود که در چه صورت باید یک دعوای حقوقی مطرح کنند؟
لیست دعوای حقوقی
لیست زیر برخی از رایجترین دعاوی حقوقی را نشان میدهد. در صورت مواجهه با این مشکلات شما باید دادخواست تنظیم کنید:
- کلیه دعاوی ناشی از قراردادها (بیع، اجاره، رهن، خرید، وکالت، مضاربه و ...)
- کلیه دعاوی ناشی از اجاره اموال غیرمنقول (خلع ید، رفع تصرف عدوانی، تفکیک زمین، افراز زمین، پروندههای ثبتی و ...)
- کلیه دعاوی مرتبط با تجارت
- کلیه دعاوی خانوادگی
- کلیه دعاوی ثبتی
در این سری از دعاوی، خواهان دعوا باید با تنظیم نامه برای شکایت به دادگاه حقوقی خود را آماده گرفتن حق و حقوق نماید.
فرق دادخواست با شکواییه
با نامه شکایت حقوقی آشنا شدیم. اما گاهی اوقات افراد به دنبال وقوع جرم جهت به مجازات رساندن طرح مقابل اقدام به طرح دعوای کیفری میکنند. در این صورت باید شکایت کیفری در دادگاه صالح مطرح گردد. این شکایت در قالب فرم یا دستنوشتهای به نام شکواییه انجام میشود. در واقع شکواییهای فرمی است که در ازای اعمال مجرمانه نظیر سرقت، کلاهبرداری، قتل، تجاوز و... نوشته میشود تا مقدمات رسیدگی به پرونده کیفری آغاز شود.
نکات کلیدی در تنظیم دادخواست
به طور کلی طرح شکایت حقوقی با تنظیم دادخواست و ارسال آن به دادگاه با نکات ریز و درشت زیادی همراه است. از مهمترین موارد جهت تنظیم کردن این سند حقوقی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مهمترین مسئله برای تنظیم دادخواست، آشنایی با قوانین حاکم بر موضوع شکایت است. هر دعوایی قوانین و مقررات خاص خود را دارد که بدون اطلاع از آن نمیتوان به درستی شکایت خود را مطرح نمود. پس قبل از هر اقدامی باید ابتدا قوانین حقوقی را در حوزه دعوای مربوطه بشناسید.
- مسئله بعدی جمع آوری ادله و مدارک کافی برای اثبات ادعای خود است. اگر به عنوان خواهان دعوا به دنبال شکایت از خوانده هستید، باید هرگونه سند، مدرک، فاکتور، رسید، دستنوشته و ... را مبنی بر اثبات ادعای خود به دادخواست ضمیمه کنید.
- غالباً تسلیم نامه شکایت از طریق سامانه عدل ایران انجام میشود. برای ارسال برگه شکایت خود باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایید و درخواست ثبت دادخواست را به کارمندان دفتر ارائه کنید.
- نکته مهم بعدی پیگیری شکایت است. بعد از تنظیم نامه شکایت، باید منتظر پیام دادگاه باشید. معمولا دادگاه از خواهان دعوا برای تکمیل مدارک یا حضور در جلسه دادرسی دعوت به عمل میآورد. شما باید پیگیریهای لازم را به درستی انجام دهید.
نکات کلیدی در تنظیم دادخواست
همانطور که متوجه شدید، تنظیم دادخواست و تسلیم آن به دادگاه صالح نیاز به تخصص و تبحر بالایی دارد. اگرچه شما به عنوان فرد عادی میتوانید شکایت حقوقی را به دادگاه تسلیم کنید، اما این کار ضمن پایین آوردن ریسک پیروزی در دادگاه میتواند زمینه ساز تضییع حق و حقوقتان شود. از همین بابت لازم و ضروری است تا برای نوشتن عریضه از وکلای خبره کمک بگیرید.
بهترین راهکار جهت تنظیم عریضه
با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی میتوان دادخواست طلاق توافقی و سایر دادخواستها را به صورت شخصی ثبت کرد؛ اما باید قبول کنید این روش به دلیل عدم آگاهی افراد به قوانین میتواند حقوق آنها را تضییع کند. از همین بابت بهترین روش جهت تنظیم شکایت حقوقی مشورت با وکیل پایه یک دادگستری و سپردن تنظیم عریضه به وی است. وکیل با توجه به تخصص و سابقه بالای خود بهترین متن را جهت طرح دعوا در دادگاه مینگارد. این اقدام ضمن افزایش شانس شما برای پیروزی در دادگاه، میتواند جلوی هرگونه ضایع شدن حق و حقوقتان را بگیرد.
سایت حقوقی دادگام؛ بهترین سایت برای تنظیم دادخواست شما
با اینترنتی شدن امور، احتمالا شما هم به دنبال یک مرکز آنلاین برای سپردن تنظیم دادخواست به آن باشید. مراجعه حضوری به دفتر وکلا چیزی جز اتلاف وقت یا صرف انرژی ندارد. این در حالی است که شما میتوانید به راحتی در سطح وب یک سایت حقوقی برای دریافت تنظیم شکایت حقوقی پیدا کنید.
با هدف تسهیل کار شما، ما تحقیقات زیادی انجام دادیم تا یک سایت حقوقی خوب و مناسب برای نوشتن نامه شکایت پیدا کنیم. در این میان با توجه به رضایت کاربران از سایت دادگاه تصمیم گرفتیم این سایت را به شما معرفی کنیم. دادگام توانسته با ارائه خدمات بی نقص نظر بسیاری از مشتریان را جلب کند.
بهترین سایت برای تنظیم دادخواست شما
مزایای تنظیم دادخواست توسط دادگام
ما با بررسی چندین سایت حقوقی متوجه شدیم، سایت دادگام به عنوان جامع ترین پلتفرم ارائه دهنده خدمات حقوقی بصورت آنلاین و هوشمند با برخورداری از نخبگان حقوقی و وکلای درجه یک توانسته بهترین خدمات حقوقی را به صورت آنلاین به کاربران ارائه دهد. این سایت تلاش کرده تا یک موسسه حقوقی آنلاین با خدمات حرفهای سریع و باکیفیت باشد تا بتواند نیازهای عموم افراد به خدمات حقوقی را پوشش دهد. با توجه به نظر اکثر کاربران، الحق و الانصاف دادگام در این گام موفق هم بوده است. بنابراین با خیالی راحت جهت تنظیم دادخواست به آن اعتماد کنید.
نظر شما