۱۶ نفر
۲۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۶:۵۰
استفاده از استارلینک در ایران جرم است؟

تب استفاده از اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» چند وقتی است دست‌کم در شبکه‌های اجتماعی بالا گرفته است. با وجود این، علامت سوال‌های حقوقی متعددی در رابطه با استفاده و خرید و فروش استارلیک وجود دارد.

به گزارش خبرآنلاین، رضائی جوزانی، کارشناس ارشد حقوق تجارت الکترونیکی در یادداشتی که در دیجیاتو منتشر شده است، از زاویه حقوقی به این مسئله پرداخته است.

در ادامه متن یادداشت را مطالعه کنید.

«اینترنت ماهواره‌ای، به‌عنوان یکی از پدیده‌های نوین تکنولوژی در عرصه ارتباطات جهانی، تحولی شگرف در دسترسی به شبکه اینترنت ایجاد کرده است. پروژه استارلینک در کنار سایر پروژه‌ها، مانند وان وب، یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های اینترنت ماهواره‌ای شرکت اسپیس‌ایکس است که به‌وسیله ماهواره‌های کم‌ارتفاع ایجاد شده است و تاکنون توانسته دسترسی به اینترنت را در مناطقی که از شبکه‌های مرسوم محروم بوده‌اند، فراهم کند. بااین‌حال، ورود این فناوری به ایران با موانع حقوقی و قانونی مواجه است که باید موشکافانه بررسی شود.

در این یادداشت، نگاهی به ابعاد حقوقی استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران می‌اندازیم و تلاش می‌کنیم چالش‌ها، مقررات موجود و الزامات حقوقی را در این زمینه بررسی کنیم.

قوانین چه می‌گویند؟

قانون ممنوعیت به‌کارگیری تجهیزات ماهواره‌ای در ایران یکی از قوانین کلیدی است که ممکن است به استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران ارتباط داشته‌ باشد. این قانون که سال ۱۳۷۳ تصویب شد، هرگونه ورود، توزیع و استفاده از تجهیزات ماهواره‌ای را ممنوع اعلام کرده است. در این قانون نکته‌ای وجود دارد که باید به آن توجه کرد، ارائه تعریفی محدود از «تجهیزات ماهواره‌ای». این تعریف بر تجهیزات دریافت برنامه‌های تلویزیونی ماهواره‌ای تمرکز دارد و تبصره ماده ۳ و ماده ۵ آیین‌نامه این قانون به‌طور ضمنی به این موضوع اشاره می‌کند.

در واقع، این تعریف هنگام تصویب قانون مرتبط با برنامه‌های تلویزیون‌های ماهواره‌ای موردتوجه قانون‌گذار قرار داشته و شامل مفهوم گسترده‌تری از دریافت اطلاعات به‌وسیله تجهیزات مختلف نمی‌شود. اما اکنون با گسترش فناوری‌هایی مانند استارلینک که برای ارسال و دریافت داده‌های اینترنتی از ماهواره‌ها استفاده می‌کند، سؤالاتی درباره اینکه این قانون شامل این تجهیزات جدید نیز می‌شود، مطرح شده است. برخی کارشناسان معتقدند این قانون را باید شامل استارلینک نیز دانست؛ چراکه تجهیزات آن نیز به‌نوعی از ماهواره‌ها برای ارسال و دریافت داده‌ها استفاده می‌کند، حتی اگر در زمان تصویب قانون این نوع فناوری‌ وجود نداشته است.

بااین‌حال از زاویه حقوقی، برای آنکه رفتاری مشمول جرم و مجازات شود، باید قانون به جرم بودن آن تصریح کند در غیر این صورت، جرم محسوب نمی‌شود. در علم حقوق به این موضوع با عنوان اصل قانونی بودن جرم و مجازات اشاره می‌شود.

این اصل، به‌ویژه در مسائل نوین مانند اینترنت ماهواره‌ایُ اهمیت بیشتری پیدا می‌کند؛ زیرا قوانین کیفری باید واضح و مشخص رفتارهای مشمول جرم را جرم‌انگاری کنند. در این راستا، برخی حقوق‌دانان استدلال می‌کنند که چون قانون ممنوعیت تجهیزات ماهواره‌ای فقط به تجهیزات دریافت برنامه‌های تلویزیونی اشاره کرده است، نمی‌توان تجهیزات اینترنت ماهواره‌ای را مشمول این قانون دانست.

اینترنت ماهواره‌ای، برخلاف تلویزیون‌های ماهواره‌ای، برای ارسال و دریافت اطلاعات اینترنتی به کار می‌رود و از نظر فنی و ماهوی با تجهیزات دریافت سیگنال‌های تلویزیونی تفاوت دارد و مراد مقنن در قانون «ممنوعیت به‌کارگیری تجهیزات دریافت از ماهواره» ممنوعیت تجهیزات دریافت‌کننده برنامه‌های تلویزیونی است؛ لذا براساس اصل قانونی بودن جرم و مجازات مطابق اصل ۳۶ قانون اساسی و مواد ۲، ۱۰، ۱۲، ۱۳ و ۱۸ قانون مجازات اسلامی و تفسیر مضیق قوانین کیفری، نمی‌توان این دو فناوری را مشابه و مشمول مجازات‌ قانون مذکور دانست. در نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه نیز به‌وضوح به این نظر اشاره شده ‌است. 

استفاده از استارلینک در ایران جرم است؟

نکته دیگری که درخصوص استفاده از استارلینک در ایران باید مدنظر قرار گیرد، مقررات مربوط به قاچاق کالا است. باتوجه‌به اینکه تجهیزات استفاده از اینترنت ماهواره‌ای، در قالب محصولی خارجی، بدون رعایت تشریفات مورداشاره در بند ت قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز وارد کشور شده‌ است، مطابق مواد ۱۸ و ۱۸ مکرر این قانون، کالای قاچاق محسوب می‌شود و حمل، نگهداری، عرضه یا فروش این دستگاه‌ها مشمول تخلفات قانون یادشده است. براساس این مواد قانونی، مرتکب به ضبط اموال قاچاق و جریمه نقدی محکوم خواهد شد.

ابعاد حقوقی حاکمیت در فضای سایبری با اینترنت ماهواره‌ای

در کشورهایی که زیرساخت‌های ارتباطی آن‌ها تحت کنترل دولت است، استفاده از فناوری‌های نوینی مانند استارلینک چالش‌های حقوقی و فنی مختلفی ایجاد می‌کند. برخی کشورها ازجمله هند و روسیه مجوز استفاده از این فناوری را هنوز صادر نکرده‌اند یا آنکه کشوری مثل فرانسه سیاست ثابتی درخصوص استفاده از این تجهیزات در نظر نگرفته است، به‌نحوی که با شکایت دو سازمان فعال محیط‌زیست و طرح نگرانی‌های زیست‌محیطی مجوز فعالیت استارلینک لغو سپس مجدد مجوز فعالیت در این کشور صادر شد.

درمورد سیاست‌های ملی و بین‌المللی ایران در حوزه ارتباطات اینترنتی، مقدمه قانون راجع به تصویب اساسنامه و اصلاح مقاوله‌نامه (کنوانسیون) اتحادیه بین‌المللی مخابرات (ITU) منعقده در سیزدهمین اجلاس سران مختار کشورهای عضو ۱۹۸۹ (نیس) و اجازه مبادله اسناد مصوب آنها، ضمن تأیید حق حاکمیت مسلم هر کشور در تنظیم سیستم مخابراتی خود و باتوجه‌به اهمیت فزاینده این امر به‌دلیل حفظ صلح و توسعه اقتصادی و اجتماعی میان کشورها، برای دولت‌های متعهد به این اساسنامه حقوق و تعهداتی در نظر گرفته است که منجر به احترام به حاکمیت جمهوری اسلامی ایران علی‌الخصوص در حوزه ارتباطات اینترنتی می‌شود.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود با موضوع تحلیل وضعیت خدمات اینترنت ماهواره‌ای مدارپایین در ایران (مطالعه موردی استارلینک) ضمن اشاره به چالش‌های استفاده از این فناوری، راهبردهایی برای مواجهه با این پدیده نوظهور مطرح کرده است، ازجمله:

۱. رفع موانع ساختاری جهت تقویت مزیت رقابتی اتصال زمینی

۲. تفاهم‌نامه همکاری و اعطای مجوز به شرکت‌های اینترنت ماهواره‌ای و هم‌افزایی دیپلماتیک
۳. راهکارهای سلبی ازجمله جرم‌انگاری خرید، فروش و بهره‌برداری از تجهیزات و اشتراک بدون مجوز؛ اقامه دعوی علیه شرکت ارائه‌دهنده خدمت فاقدمجوز به‌دلیل تداخل فرکانسی با سرویس‌های ماهواره‌ای شرکت‌های دارای قرارداد با ایران یا سرویس‌های رادیویی کشور.

در این راستا، آینده اینترنت ماهواره‌ای در ایران باتوجه‌به شرایط فعلی از قبیل الزام «هیئت مقررات رادیویی اتحادیه بین‌المللی مخابرات» یا همان  RRB برای همکاری شرکت اسپیس‌ایکس با جمهوری اسلامی ایران به‌دلیل نقض قوانین بین‌المللی و قواعد سرزمینی، به چندین عامل وابسته ‌است؛ نخست اینکه باید دید ایران چگونه قصد دارد به چالش‌های حقوقی و فنی این فناوری پاسخ دهد و چه راهبردهایی در مواجهه با این فناوری و شرکت‌های فعال در این حوزه انتخاب می‌کند، از سوی دیگر با توسعه اینترنت ماهواره‌ای در سطح بین‌المللی، مجامع و نهادهای بین‌المللی اسناد حقوقی و تنظیم‌گری بین‌المللی را به چه نحوی آغاز خواهند کرد.

۵۸۵۸

کد خبر 1957704

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 39
  • نظرات غیرقابل انتشار: 16
  • IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    212 2
    با فناوری نمیشه جنگید هدر رفت پول و وقت و باعث عذاب ملت
    • ایران دموکراتیک IR ۰۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      64 4
      دقیقا، من ک اگر فیلتر رو برندارن حتی اگر جرم سنگین هم باشه بازم میرم استرالینک میخرم. شغلم تو تلگرام و اینیستا هست و بخدا خسته شدم بس که پول فیلتر شکن دادم اونم با سرعت کم نت، اتفاقا چن وقت پیش حساب بانکیم هم خالی کردن، حالا معلوم نبود از همین فیلتر شکن ها بود یا چیز دیگه
    • سعید IR ۱۱:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      27 0
      من هم همه کارم کل خریدفروشی که دارم باواتساپ
  • IR ۱۸:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    102 3
    اگر در چین و روسیه واروپا استفاده میشه نه مشکلی نداره
  • IR ۱۹:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    133 2
    یک زمانی ماهواره هم جرم بود
    • IR ۲۱:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
      3 154
      چین روسیه اروپا اروپاست نه ایران که با ارزش ها و اعتقاداتش زنده است اینا بدون ماهواره هم با ادیان زاویه دارن ،بماند که ماهواره به هیچ قانون کشور پایبند نیست و دزدی اذهان می‌کنه
    • سعید IR ۲۳:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
      59 1
      یه موقعی من بخاطرویدیوسه روزبازداشت کردن خخخ
    • IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      51 0
      هنوزم روی کاغذ جرم هست ، وقتی حکومت با زبان قدرت با مردم حرف میزنه بجای اقناع و راضی نگه داشتن تنها اهرم حکومت میشود توسل به ابزار های محدود کننده و جرم انگاری و اهرم مردم میشود سر پیچی از محدودیت های وضع شده .
    • IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      68 1
      استاد فکر نمیکنی دوران این شعارهای آبکی تموم شده و مردم دیگه براش تره هم خرد نمیکنن؟ مردم به هر دری میزنن یه لقمه نون سر سفره زن و بچشون بزارن ارزش و اعتقادات خیلی وقته با تحریم و فقر فیلترشده و دیگه نیست
    • مریم IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      51 0
      ناشناس ۲۱ و ۵۷ دقیقه چرا فکر میکنید چین و روسیه و اروپا کلا تهی از دین و ارزش و اعتقاد شدن ؟ یعنی این چیزها فقط تو ایرانه ؟ این حس خود برتر بینی باعث شده فقط خودمونو تو این دنیا قبول داشته باشیم و همین باعث شده اینقدر در دنیا منزوی و طرد شده باشیم همین تفکر کمر اقتصاد این کشور را شکسته ، خانم یا آقا راه حفظ دین و ارزشها کناره گرفتن از دنیا نیست
  • روزبه IR ۱۹:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    153 2
    چی تو ایران جرم نیست قبلا ویدئو بود بعد ماهواره بود حتی خوردن قند هم جرم بود با جرم انگاری نمیشه هر چقدر تلاش کنید ۲ سال دیگه فن اوری میاد که نیاز به مودم نداده و راحت میشه استفاده کرد
  • IR ۱۹:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    93 2
    حدود ۲۰۰ سال پیش دانشمندان یک شهر در آمریکا در کنار هم جمع شدند تا به بزرگ‌ترین مشکل قرن بپردازند. پیش‌بینی‌ها نشان می‌داد تا چند سال دیگر، آن شهر قابل سکونت نیست! چرا؟ به خاطر مدفوع (پهن) اسب‌ها. هر اسب متوسط به طور میانگین روزانه ۲۴ پوند پهن تولید می‌کند. با توجه به رشد جمعیتی و تعداد افراد بیشتری که از گاری استفاده خواهند کرد، همه مردم از بوی آن پهن‌ها خفه خواهند شد‍! چند سال بعد ماشین اختراع شد. ماشین‌های اولیه به شدت پر دود و سر و صدا بودند، اما هرچه بود از بوی گند مانده اسب‌ها بهتر بود. ماشین‌ها و موتورها بهبود پیدا کردند و کسی از مدفوع اسب‌ها نمرد!
  • IR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    123 1
    ممنوعیت ؟!!! از اول انقلاب تا حالا خیلی چیزها ممنوع شده مثل ویدئو ،ماهواره ، کتاب ،فیلم آیا ممنوعیت موثر بوده و مانع استفاده مردم بوده؟ قطعا استفاده از اینترنت پرسرعت فیلتر نشده حق همه هست پس ممنوعیت احتمالا استفاده رو مشکل می‌کنه اما نمیتونه مانع بشه .با علم و پیشرفت نمیشه مقابله کرد
    • فرامرز DE ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      35 0
      چرا از نوار کاست چیزی نمی گویید؟ یک زمانی نوار کاست هم ممنوع بود!
  • IR ۲۰:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    86 0
    آیا در لبنان ویمن عراق بولیوی گابن ونزوئلا ووو وووحرام وجرم هست؟
  • مجید IR ۲۰:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    105 1
    در ایران ۹۰ درصد مردم مجرم هستند وباید دستگیر شوند چون تجهیزات تلویزیون ماهواره ای دارند از سال ۷۳ تا به امروز چرا نیروهای انتظامی ۹۰درصد از مردم را به زندان نمیبرند
  • سما IR ۲۱:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    98 2
    دانش راه خودشو پیدا میکنه نمیشه جلوشو گرفت
  • IR ۲۱:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    94 1
    کلا استفاده از تکنولوژی جرم است
  • بینام IR ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۴
    101 3
    خدا پدر مخترع شو بیامرزه .
  • US ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    28 1
    نمی توان جلو پیشرفت تکنولوژی راگرفت واین راخود مسئولین هم می دانند اگر شرکت های مخابراتی بخواهند بنشینند تاقانونی که آنهم کارایی نخواهد داشت راتصویب کنند که جلو استارلینگ رابگیرند ودیگر نخوهند توانست اینهمه پول برای اینترنت ضعیف و کم سرعت بپردازند بهتر است ازحالا خودشان یک ماهواره چون استارلینگ تولید کنند که درایران جوانان باهوشی هستند که قادرند به این کار اما متاسفانه طرفین همدیگر راقبول ندارند منظورم حاکمیت وجوانان وراه حل دیگرش خودشان ماهواره استارلینگ را ازحالا وارد کنند وهم مردم ازاینترنت پرسرعت استفاده کنند وبه انها هم خسارت وارد نشود حتما بدانند تا دوسه سال دیگر همراه اول و ایرانسل وبقیه به تاریخ خواهند پیوست ازما گفتن بود.
    • US ۱۳:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
      12 1
      بحث اصلا سر این موضوع که اینترنت ماهواره ای رو خودمون بسازیم نیست مردم از فیلترینگ ، اینترنت بی کیفیت ، قوانین من در آوردی و از این قبیل مسائل خسته شدن الان اگه فیبر نوری بدن می‌تونه از لحاظ سرعت خیلی بهتر از اینترنت ماهواره ای عمل کنه ولی بخاطر فیلترینگ ، ایجاد اختلال عمدی ،تفکرات مسخره و قوانین من در آوردی سرعت اینترنت به طرز فجیعی کند و استفاده از اینترنت سخت و بخاطر فیلترشکن برای گروه های سنی کودک و نوجوان خطرناک شده پس بدونید مردم برای چی دارن میرن دنبال اینترنت گرانتر ماهواره ای
  • IR ۰۱:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    23 0
    استرلینگ شامل قوانین استفاده ازامواج تلویزیونی ماهواره ای نمیشود،،،
  • حسن DE ۰۳:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    33 0
    الان جرمه .ولی بعد از مدتی که به راحتی با موبایل انجام بشه .همه مردم باید برن زندان .یادمه فیلم ویدئو جرم بود .بعد شد سی دی ودی وی دی .بعد شد ماهواره .الان چی .مگه میشه جلوی علم وفناوری رو گرفت .
  • محمد IR ۰۴:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    12 0
    واقعا
  • ترشی پیاز IR ۰۸:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    28 0
    خوبه , از این به بعد توزیع گران اینترنت بی کیفیت و فیلتر و گران به پای من و شما می افتند برای اینکه یک قرون پول به دست بیاورند..
  • امیر احمدی IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    33 1
    چطور استفاده از استار لینک جرم است ولی نداشتن ارتباط تلفن همراه اول یا ایرانسل یا شاتل یا رایتل که 38روستای استان چهارمحال بختیاری از آن محروم هستند جرم نیست و زن و بچه ما باید حدود ۵ کیلومتر پیاده روی بر قلعه کوه برود تا بتواند با فامیلش ارتباط برقرار کند
  • منصور IR ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    31 1
    هر چی جلوی ماهواره رو تونستید بگیرید جلوی اینم می تونید بگیرید
  • مجتبی یارمحمدی IR ۰۹:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    44 2
    نفس بکشیم یا جرمه ؟
  • دلسوز وطن IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۵
    35 2
    استفاده از اینترنت آزاد و بدون دردسر حق همه مردم ایرانه! هیچکدوم از این بگیر و ببندها هم نه جواب داده و نه جواب خواهد داد! دولت باید همسو مردم باشه، اگر بخواد مقابلش قرار بگیره قطعا مردم همه میشن مجرم... این قضیه هم مثل ماهواره و ویدیو و ... بزودی جا میفته و شرکت های سرویس دهنده ظالم محکوم هستند که بخاطر این همه پولی که از ما بالا کشیدن ملت رو منت کنن برای خرید نت داغونشون...