فشار پوتین به ایران برای گشایش دالان تورانی؟/ رمزگشایی از سفر رئیس‌جمهور روسیه به باکو

همزمان با ورود اوکراین به خاک روسیه و فشار غرب برای برتری در این جبهه، روسیه با فشار حداکثری به ایران و ارمنستان تلاش می کند کریدور زنگزور را برای خروج از بن بست تحریم های اروپا با همکاری جمهوری آذربایجان راه اندازی کند. کریدوری که به خفگی ژئوپلیتیک ایران منجر خواهد شد. گزارش خبرآنلاین را برای فهم بازی روسیه بخوانید.

رسول سلیمی: رسانه های جمهوری آذربایجان خبر دادند که ولادیمیر پوتین در جریان دیدار الهام علی اف، از تاسیس کریدور مورد مناقشه با ایران یعنی زنگزور استقبال کرده است. انتشار این خبر در حالیست که ایران بارها مخالفت جدی خود با ساخت این کریدور و هر مورد دیگری که منجر به تغییر در نقشه های ژئوپولیتیک منطقه می شود، نشان داده است. رهبر انقلاب همچنین در دیدار با نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان که برای شرکت در مراسم تنفیذ رئیس جمهور پزشکیان به تهران سفر کرده بود، به صراحت مخالفت ایران را با ساخت این کریدور اعلام نموده و پاشینیان نیز اعلام کرد که ایروان اجازه عبور چنین کریدوری از خاک خود را نخواهد داد.

 ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هفته گذشته طی سفری به باکو، با الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان دیدار و گفتگو کرد. این سفر بنا به دلایل مختلف به سوژه بحث محافل خبری و تحلیلگران مسائل بین الملل تبدیل شد. سفر پویتن به باکو در بحبوحه جنگ با اوکراین و پیشروی نیروهای کی یف در داخل خاک روسیه در حالی انجام شد که استقبال علی اف از همتای روسی خود بیش از آنچه تصور میشد، گرم و صمیمی به نظر می رسید. این استقبال تا حدی بود که رئیس جمهوری آذربایجان در منزل شخصی خود از پوتین پذیرایی کرده است.

فشار پوتین به ایران برای گشایش دالان تورانی؟/ رمزگشایی از سفر رهبر روسیه به باکو

در همین راستا روز گذشته نیز سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفته «زنگزور مسیری است که می تواند قلمرو اصلی آذربایجان را به نخجوان از طریق سیونیک ارمنستان متصل کند. حتما در چارچوب گفتگو های صلح سه جانبه با ارمنستان رفع انسداد زنگزور مورد بحث قرار می گیرد. زاخارووا تاکید کرده «ما نگرانی طرف ایرانی را در مورد کریدور زنگزور دیده‌ایم که باید برای شفاف‌سازی با تهران تماس بگیریم. اما موضع مسکو در این مورد کاملاً قطعی است ما از این واقعیت پیش می‌رویم که راه حل باید برای ارمنستان، آذربایجان و همسایگان منطقه قابل قبول باشد.» این در حالی است که سخنگوی وزارت خارجه روسیه در بخشی از مصاحبه خود با خبرنگاران با لحنی غیر دیپلماتیک گفته «برای ایران شفاف سازی میکنیم تا آن را بپذیرد»

فشار پوتین به ایران برای گشایش دالان تورانی؟/ رمزگشایی از سفر رهبر روسیه به باکو

ناظران سیاسی می گویند در صورت ساخت و تکمیل این کریدور، نقش استراتژیک ایران برای عبور بار ترانزیتی آذربایجان به سمت نخجوان و صادرات کالای ایرانی به این منطقه تا حد زیادی تضعیف خواهد شد. همچنین، با عبور کریدور زنگزور از داخل خاک ارمنستان و ستانده شدن کنترل آن از دولت این کشور، عملا ایران برگ برنده خود برای تاثیرگذاری بر تنش و رقابت های منطقه قفقاز را از دست خواهد داد.

این در حالیست که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه این کشور که ولادیمیر پوتین را در سفر باکو مشایعت می کرد، در نشست خبری خود تاکید کرد که نیروهای حافظ صلح و مرزبانی روسیه، آماده حفظ امنیت و حفاظت کامل از دو سر خط آهن عبوری از منطقه زنگزور هستند. لاوروف همچنین با چرخش نسبت به برخی مواضع روسیه در زمینه مناقشه قفقاز، دولت ارمنستان را عامل خدشه دار شدن توافق صلح به امضا رسیده میان دو طرف در خصوص منطقه سیونیک دانسته و تاکید کرد که موضع کشورش، عبور کریدور زنگزور از این منطقه و سپردن امنیت و کنترل کامل ان به نیروهای حافظ صلح روسیه است. لذا آنچه در حال حاضر، با آن مواجه هستیم، اتخاذ موضع رسمی روسیه در خصوص کریدور زنگزور است که در تضاد کامل سیاست های منطقه ای ایران در خصوص این کریدور قرار دارد.

در همین حال، نشریه های آذربایجان مانند Aze.media و وب سایت تحلیلی کاسپین نیوز، به موافقت پویتن با ساخت کریدور ریلی زنگزور که نخجوان را با عبور از خاک ارمنستان به خاک جمهوری آذربایجان و ترکیه متصل می سازد، خبر دادند.

چه آنکه سفیر ترکیه در ایران نیز در خصوص هدف این کشور در قفقاز و کردیور زنگزور گفته: طبق گفته رئیس جمهورمان این فرایند باید به گونه‌ای باشد که منفعت کشورها آسیب نبیند و اینکه رضایت ارمنستان، آذربایجان و ایران مهم است. منافع ایران و آذربایجان همانند منافع خودمان است.

کارشناسان می گویند تاکنون، کار ساخت ۷۲ کیلومتر از مجموع ۸۹ کیلومتر خط ریلی تحت احداث برای فاز نخست کریدور زنگزور در داخل خاک آذربایجان (از هورادیز تا آقبند) به پایان رسیده است. قطعه خط عبوری از داخل خاک ارمنستان نیز تنها ۴۳ کیلومتر طول داشته که البته به نوشته aze.media، دولت آذربایجان قصد دارد در صورت کسب توافق ارمنستان، یک بزرگراه ترانزیتی جاده ای را نیز به موازات ریلی راه آهن از این منطقه عبور دهد تا با استفاده از هر دو شیوه حمل و نقل زمینی، این کریدور را تکمیل نماید. در داخل نخجوان نیز، خط ریلی بازمانده از دوران شوری به طول ۱۵۸ کیلومتر وجود داشته که در حال تعمیر است.

فشار پوتین به ایران برای گشایش دالان تورانی؟/ رمزگشایی از سفر رهبر روسیه به باکو

تحلیل گران معتقدند اگرچه ایالات متحده و روسیه به صورت سنتی با طرح های ارائه شده از سوی یکدیگر مخالفت بوده و از دستکم زمان آغاز جنگ اوکراین، تقریبا هیچ گونه هدف مشترکی میان دو طرف به چشم نمیخورد، اما ظاهرا موضوع در خصوص زنگزور متفاوت است. آمریکا بارها در قالب بیانیه های رسمی کاخ سفید، خواستار ساخت کریدور زنگزور در داخل خاک ارمنستان و ایجاد اتصال میان نخجوان با ترکیه و جمهوری آذربایجان شده است. از سوی دیگر، روسیه نیز که پیشتر مخالف ساخت این کریدور بود، اکنون به حامی سفت و سخت آن تبدیل شده و مسکو نیز در حال حاضر، به دنبال ساخت این کریدور است.

سفر پوتین به جمهوری آذربایجان در حالی انجام شد که برای اولین بار بعد از جنگ جهانی دوم بخشی از خاک روسیه توسط نیروهای اوکراینی اشغال شده و همچنین برای اولین بار در تاریخ بخشی از خاک یک کشور دارنده بمب اتمی به اشغال نیروهای خارجی در آمده است. کارت بازی کریدور زنگزور برای روسیه به عنوان دومین کارت بازی بعد از مسئله هسته ای در برابر ایران محسوب می شود. واقعیت این است سفر پویتن به باکو تنش‌های جاری پیرامون کریدور زنگزور و مسائل مربوط به اجرای کامل توافقات سه جانبه بین باکو-ایروان-مسکو را بسیار برجسته کرده است که مستقیم با منافع حیاتی و مزیت ژئوپلتیک ایران هم در ارتباط است.

نکته قابل تامل در فهم سیاست ورزی روسیه و امریکا در برابر ایران که به نظر می رسد تصمیم سازان در ایران را غافلگیر می کند، فهم «شبکه ای» از منافع سیاسی و ژئوپلیتیکی است. به عبارت دیگر نمی توان مسئله زنگزور را از چالش غرب با روسیه بر سر اوکراین جدا ارزیابی کرد همانگونه که نمی توان مسئله زنگزور را بی ارتباط با نظر روسیه در شورای امنیت بر سر مسئله جنگ غزه ارزیابی کرد. در چنین شرایط پیچیده ای در صورتی که فهم سیاستگذار ایرانی، فهمی سنتی و «صرفا» مبتنی بر رویکرد «واقع گرایی کلاسیک» و نه مبتنی بر رویکرد «سازه انگارانه» باشد، قادر به تحلیل شرایط بازی نخواهد بود.

۳۱۱۲۱۳

کد خبر 1951199

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 55
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سعید IR ۱۴:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    حداقل یک بار در برابر زیاده خواهی ها و جنایاتی که روسیه در حق ایران کرده باستید و تن به این خفت ندهید.
    • محمود IR ۱۸:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
      86 14
      ایران در حال حاضر دو منطقه ی بسیار مهم و استراتژیک رو در اختیار داره که باید با چنگ و دندون ازشون محافظت بکنه: تنگه ی هرمز در جنوب و مرز با ارمنستان در شمال. در صورت بسته شدن مرز با ارمنستان مسیر ارتباطی ایران به اروپا بسته خواهد شد و علی اف و سایر دشمنان مسلم ایران قطعاً و یقیناً باج خواهی های فراوانی از ایران خواهند کرد.
    • NO ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
      42 23
      کسی تن نمیده پ.تین اگر مرد هست بیاد باز کنه تو اوکراین مونده تو گل فعلا. البته روسیه قطعا دنبال ضمیمه کردن اسرابایجان هم هست.
    • PA ۰۷:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
      11 46
      در دهه های اخیر چه زیاده خواهی روسیه از ایران داشته است؟
  • IR ۱۴:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    اولین وآخرین‌خائن به ایران همین پوتین است ایران را نفروشید
  • IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    45 54
    راهکار مشخصه. راه آهن از داخل خاک ایران و با مالکیت ایران عبور کنه.
  • IR ۱۵:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    یعنی پوتین هنوز به خاک ایران مانند دوران قاجار نگاه می کند؟اینبار هم مانند دفاع مقدس استکبار باید شکست بخورد
  • NL ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    بهترین تصمیم برای ایران همکاری با ساخت این کریدور هست که بتواند نفع ببرد و گرنه ممکن است کلا ارتباط از طریق آذربایجان با روسیه و قفقاز هم قطع شود.
    • IR ۱۹:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
      43 8
      دیگر خیلی دیر شده و ایران فرصت‌‌ها و زمان را از دست داده است. با سابقه‌ای که ایران در تقابل با آذربایجان و دالان زنگه‌زور داشته و دارد، هرگونه مشارکت و ادعای همراهی ایران جدی گرفته نخواهد شد و اهمیتی هم نخواهد داشت
    • هوشیار CO ۰۵:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
      63 24
      اگر این کریدور ساخته شود ایران منزوی خواهد شد و سودش به ترکیه و باکو خواهد رسید و پس از آن پانترکها به جدایی خاک ایران هم چشم خواهد داشت که بشدت به منافع ملی ایران زیان خواد رساند
  • علی IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    93 0
    شرق و غرب فقط به دنبال منافع خودشان هستندو اگر این وسط کشوری ضرر کند برایشان مهم نیست. فقط ماییم که منافع سایرین را به منافع کشور خودمان ترجیح داده ایم. به نطرم وقت آن است که بیشتر به مشکلات مردم خودمان اهمیت بدهیم.
  • IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    58 81
    تا دیر نشده ایران هم باید مشارکت کنه و منزوی نشه
    • IR ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
      53 22
      تو خودت سرباز بی جیره و مواجب الهام علیف هستی، وگرنه هرگز این حرف رو نمیزدی .
    • IR ۱۹:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
      47 19
      باکو عددی نیست فقط سیاست اشتباه مسئولین باعث گستاخی آنها شده و در واقع از نعمات تحریم سهم زنگه زور به باکو رسیده...
    • NO ۲۰:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
      26 15
      غلط کردن ایران منزوی نمیشه اون روسیه هست که منزوی و دست به دامن الهام شده.
  • IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    5 24
    اما زنگزور به ضرر روسیه هم هست. ارتباط شمال و جنوب رو قطع می کنه
  • IR ۱۹:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    59 21
    پوتین و‌ اذربایجان غلط زیادی کردند. جمهوری اسلامی تا کی میخواد انقدر منفعل باشه؟ از جنوب (میدان نفت و گازی)و شرق (حقابه طالبان) و شمال (خزر) که بهمون توهین شده بود اینم از شمال غرب!!!!!
  • IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    88 6
    حالا مردم می گفتند، همین ارتباط دیپلماتیک کج دار مریز با روسیه کافی است، فقط از بعضی از مسولین لجبازی و پافشاری می دیدم، ابن هم آخر و عاقبت روس گرایی، البته این روس گرایی برای بعضی ها زمینه بیشتر کاسبی تحریم را فراهم می کند صرفا سیاسی بازی نیست.
  • IR ۲۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    42 6
    مسئولان ارشد ایران که سنگ پوتین به سینه میزدند تحویل بگیرند
  • خشایار شا IR ۲۱:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    50 3
    کاسترو رهبر فقید کوبا در سفر به ایران گفت، مهمترین دلیل سفر من این است که به شما بگویم که روسیه به اعتماد نکنید. با کمک به روسیه در جنگ با اوکراین ،ایران بازنده اصلی خواهد بود.
  • IR ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    51 6
    ما از این روسيه خائن هیچ وقت سودی نداشتیم و نخواهیم داشت
  • IQ ۲۲:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    20 6
    ایران باید ساخت این کریدور را مشروط به حذف کریدور فاو،ترکیه کند وبجای آن کریدور خرمشهر ترکیه احیا کند وگرنه بد جوری دور خواهد خورد یعنی روسیه کریدور شمال جنوب از طریق فاو دنبال خواهد کرد بازی دو سر باخت برای ایران
  • IR ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
    32 11
    پوتین چطور برای مرز خود بحدی حساسیت نشان می دهد که یک ملت را قتل عام و کشور آنها را به اشغال خود درآورده در حالی که ب ای مرز تاریخی ایران احترامی قائل نیست؟ مگر نه سیاست خارجی ایران مبتی بر احترام متقابل است؟حالا که قضیه مربوط به تمامیت ارضی هم میشود باید در دام پوتین گرفتار نشد
  • موسی خانی IR ۰۰:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
    26 70
    این دالان به نفع همه است. ایران هم می تواند بوسیله این دالان و با سرمایه گذاری در ترانزیت کالا به اروپا نزدیک شود
  • ایران IR ۰۱:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
    57 29
    به هربهایی که شده باید جلوی احداث این کریدور گرفته بشه.تاکید میکنم به هر بهایی حتی جنگ و خون دادن.اگر این کریدور احداث بشه،شاهد تجزیه ایران تا همدان خواهیم بود.اگر سیاستمداران ما منفعل نبودن و در برابر قرارداد جعلی قره سو ایستادگی میکردن و حق مردم ایران رو میگرفتن و در دادگاه های بین المللی اعاده حق میکردن،الان بابت این کریدور نباید حرص میخوردیم.روسها کار همیشگیشان خیانت کردن است.خیانت و چشم داشت به این سرزمین،جزو اصول روسهاست.از پتر کبیر اینها به خاک ایران چشم داشتن.اگر جمهوری اسلامی بخواد کوتاه بیاد و برای بابا پوتین دم تکان بده،مسوولیت این خیانت گردن شماست.چه بخواهید و چه نخواهید.از خبرآنلاین خواهشمندیم به شدت پیگیر فسخ قرارداد قره سو باشه.شر پانترکیسم رو باید از نطفه خفه کنیم.بازهم میگم بهاش هرچی میخواد باشه.حتی جنگ! ایرانی به هوش باش از ترکها و قرارداد قره سو و زنگزور.بوی تجزیه ازخاک میهن بلند شده!
  • PA ۰۷:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
    32 57
    نمی دانم کشیدن جاده زنگزور چرا ارتباط ایران با ا رمنستان را قطع می کند. مگر اتوبان عبوری تهران در محدوده پل فردیس کرج ارتباط فردیس را با کرج قطع می کند. لطفا پاسخ دهید
  • PA ۰۷:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
    15 30
    سوال سران کمونیست شوروی زنکزور یا سونیک به ارمنی را در زمان اتحاد شوروی به ارمنستان ملحق کردند و چون یک کشور بود ارتباط نخجوان با جمهوری آذربایجان از طریق راه آهن و از ساحل ارس از زنگزور بود. بعد از فرو پاشی شوروی ۱۹۹۱ آلماتی مرزها همان مرز شوروی برای جمهوری های تعریف شده است. بنابر این شرایط راه آهن رنگزور هم مانند زمان شوروی می تواند باشد.
  • جالینوس IR ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
    54 5
    روسها با دو کارت زنگزور و هسته ای در حال باج گرفتن از جمهوری اسلامی هستند
  • علی IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
    18 18
    با اقتدار و با حفظ منافع کشورمان مشارکت کنیم ‌و هیچ وقت خودمان را در دنیا منزوی نکنیم . حتی با دنیای غرب با قدرت و با صلابت و با حفظ منافع واقتدار ملی وارد دنیا شویم و مثل کره شمالی منزوی نشویم .
  • IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۹
    12 5
    خبرانلاین فقط نظرات خاص را منعکس میکنی.

    پاسخ سایت: کاربر گرامی تمامی نظرات قابل انتشار و بدون توهین، با رعایت قوانین سایت منتشر می شوند.