۰ نفر
۲۸ دی ۱۳۹۰ - ۱۰:۲۱

محسن بهرامی ارض اقدس <BR>

دلار در حال حاضر چهار نرخ دارد؛ نرخ‌های مرجع، فرعی، مسافرتی و آزاد که البته آزاد نیز به دو نوع «دستوری» و «بازار» تقسیم می‌شود.

در این میان، به‌‌رغم اظهار نارضایتی وزیر اقتصاد از بی‌ثباتی و بالا بودن نرخ ارز در زمانی که این نرخ نزدیک به 1400 تومان بود و توصیه به مردم برای نخریدن ارز در قیمت‌های بالا، اعلام رییس کل بانک مرکزی مبنی بر تبدیل سوپر مارکت‌ها به صرافی برای فروش ارز، قیمت دلار را به 1800 تومان نزدیک کرد و مجلس شورای اسلامی با تصویب طرحی دو فوریتی، دلار فروشان خیابان فردوسی را مصداق قاچاقچی گری ارز، محسوب کرد که به موجب آن، دستگاه‌های ذی‌ربط، دستگیری دستفروشان دلار را در دستور کار قرار دادند.
نهایتا صرافی‌های مجاز به دستور بانک مرکزی، مبنی بر قیمت فروش ارز 1400 تومان و قیمت خرید ارز 1390 تومان گردن نهادند، اگرچه این صرافی‌ها عملا فقط آماده خرید هستند و هیچ‌گونه فروشی در نرخ‌های دستوری صورت نمی‌دهند.

حال از آنجا که معمولا از تجربیات گذشته عبرت نمی‌گیریم و باور نمی‌کنیم که بازار و قیمت‌ها از دستورات غیراقتصادی پیروی نمی‌کنند و نظم بازار در پیروی از تصمیمات علمی و کارشناسانه اقتصادی معنا می‌یابد، باز هم یادآوری می‌شود که اجرای سیاست‌های دستوری سال‌های 73 و 74، کنترل دلارفروشان خیابان فردوسی، تعطیلی صرافی‌ها و ...، کاملا بی نتیجه بوده است.

اکنون نیز به‌‌رغم تصویب قانون دوفوریتی مبنی بر ممنوعیت خرید و فروش دلار و دستور برخورد قاطع با دست‌فروشان دلار، دلارها از فرمان رییس کل سرباز زده و راه خود را می‌روند. اثبات دوباره نافرمانی بازار هم رییس کل بانک مرکزی را بر آن داشت تا بار دیگر طرح اصلاح بسته پولی و افزایش نرخ سود سپرده‌ها را به شورای پول و اعتبار ببرد، اگرچه این اقدام دیرهنگام بود؛ اما این امید که بخشی از سرمایه‌های کوچک به بانک‌ها برگردد و ثبات نسبی در بازار ارز و سکه حاکم شود را دوباره احیا کرد.
در عین حال باید گفت که در چند سال گذشته، نرخ ارز تقریبا از یک الگوی تثبیتی تبعیت کرده و دولت‌ها به کمک دلارهای نفتی، اجازه تعدیل نرخ متناسب با تفاوت تورم داخلی و خارجی را که الزام قانونی (احکام برنامه چهارم و پنجم) نیز بوده نداده‌اند.

همچنین طی سال‌های 1380 تا 1390، تورم اسمی قیمت‌ها بیش از 5/3 برابر شده و نرخ دلار هم در این مدت از 800 تومان سال 80 به 1120 تومان (نرخ مرجع فعلی) یعنی حدود 40 درصد افزایش یافته که به این معنی است که کالاهای خارجی در ایران به یک سوم قیمت واقعی عرضه می‌شود و بسیاری از تولیدات داخلی، بیش از این تحمل رقابت با کالای مشابه خارجی را ندارند؛ در حالی که اگر به جای 5/2 درصد در سال، حداقل سالانه 10 درصد، نرخ ارز افزایش می‌یافت، امروز شاهد بی‌ثباتی و نوسانات مخرب فعلی نبودیم.
امروز که بانک مرکزی یکسان‌سازی نرخ ارز را هدف گرفته، پیش نیاز آن تعیین نرخ واقعی و بهینه‌ای است که حتما بالاتر از نرخ‌های رسمی فعلی خواهد بود و جا دارد در هنگام تصویب لایحه بودجه با نگاهی جامع، نرخی تعیین شود که حداقل به عنوان نرخ مبنا در طول برنامه پنجم با تعدیل سالانه قابل پیش‌بینی، ضمن حمایت از تولید داخلی، رشد صادرات غیرنفتی و اشتغال کشور را قابل تحقق کند.

پس بیایید یک بار برای همیشه، پرونده نرخ‌های چندگانه برای ارز را مختومه کنید.تذکر این نکته هم خالی از فایده نیست که در هر حال، ملاک تسویه حساب بدهکاران ارزی اعم از تولیدکنندگان، واردکنندگان، سرمایه‌گذاران و استفاده‌کنندگان از تسهیلات صندوق ذخیره و توسعه ملی، بسته به نوع استفاده از ارز، کالا و خدمات وارده، نرخ رسمی روز استفاده از تسهیلات خواهد بود.

*رییس کمیسیون تولید و تجارت اتاق تهران و عضو هیات نمایندگان اتاق ایران

3939

کد خبر 194687

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • نيما IR ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۸
    6 3
    اين تجزيه و تحليل به نظر من اصلا" درست نيست دليلش هم اينه كه اگر اينجوري كه اين تحليلگر مي گه مي بايست بين سالهاي 80 تا 90 اين شوك قيمت ارز چندان بار اتفاق مي افتاددر صورتي در طي اين 10 سال بازار ارز شرايط نسبتا" خوبي را داشته است و تنها طي چند ماه گذشته اين شوك ارزي ايجاد شده پس بايد دليل ديگه اي داشته باشه . چيزي كه به عنوان يك اصل تمام كشور ها به ان اعتقاد دارند تثبيت ارزش پول ملي يك كشور است كه باعث توسعه و پيشرفت اقتصادي كشور ها ميشود چون تثبيت ارز اساس و پشتوانه موثري در برنامه ريزي بنگاه هاي اقتصادي يك كشور مي باشد.تنها راه جهت برون رفت از شرايط فعلي افزايش سود بانكي و اوراق مشاركت در يك زمان محدود مي باشد.
  • هخامنشی IR ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۸
    6 0
    ارز یک پشتیبانه است نه اینکه به صورت سود اوری به ان نگاه کرد * اول ما باید ریشه را درست کنیم / صرافیها به کل جمع شوند و نیازمند واقعی در خود بانک تامین شود مگه برای دلال هم صرافی و ارز تزریق میکنند / قیمتهای فلزات باید تکنرخی حساب شوند نه اینکه قیمتهای فلزات را دلال معلوم کند که الانه نزدیک 100.000 تومان هر مثقال را گران کردند که هر 5 سال هم این اتفاق نمیافتاد و باید با نرخ ثابت 1300 تابعیت کنند . فقط تکنرخی کردن میتواند قیمتها را به روز اول برگرداند و دلال ها را محو کند .
  • علي IR ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۰/۱۰/۳۰
    3 1
    اين كارشناس محترم هم سنگ خودش را به سينه ميزند از آنجايكه ايشان رییس کمیسیون تولید ميباشد فكر ميكند توليد كنند هم با صادرات با دلار گرانتر سود بيشتري كسب ميكند و هم به علت گراني دلار ورود محصولات مشابه كاهش مي يابد. اما ظاهرا اين آقاي به اصطلاح كارشناس دو چيز مهم را فراموش كرده1-خود توليد كنند هم مواد اوليه خارجي را بايد با دلار گرانتر بخرد كه نتيجه آن تورم ميباشد.2-مصرف كننده داخلي به كلي فراموش شده است چونكه از يك طرف كه واردات مقرون به صرفه نيست از طرفي هم قيمت تمام شده كالاي داخلي بيشتر شده است. ببينيد كيا دارن واسه مملكت ما برنامه ميدن!