به بهانه سالمرگ آیت الله شیح احمد مجتهدی تهرانی، استاد اخلاق و مدیر مهمترین حوزه علمیه در تهران

 ملامحمد علی مجتهد، معروف به آیت‌الله حاج شیخ احمد مجتهدی‌تهرانی که ریاست علمی و مدیریت یک مدرسة علمیه در تهران را برعهده داشت، از جمله علما و استادان بزرگ اخلاق بود.

مرحوم آیت‌الله احمدمجتهدی‌تهرانی در نهم مهرماه سال 1302 شمسی در تهران چشم به جهان گشود. 

وی در خاندانی باتقوی و ورع و فضل و شرف پرورش یافت. پدر ایشان مرحوم محمدباقر از کسبه‌های معروف و باتقوی و متدین تهران بوده و جد ایشان مرحوم میرزا احمد از تجار مشهور و از مؤمنین و متدینین عصر خود بود. بعد از این دو بزرگوار اجداد حضرت آیت‌‌الله‌مجتهدی همگی در کسوت روحانیت و از علمای جلیل‌القدر و مبلغان اسلام و از ائمة جماعات مشهور کاشان بودند.

از جمله اجداد ایشان آیات و حجج الاسلام، حاج ملا محمدعلی مجتهد و حاج ملامحمدباقر مجتهد و حاج ملامحمدکاظم مجتهد کاشانی بودند. 

آیت‌‌الله مجتهدی در سال 1362 قمری و در سن 19 سالگی به کسوت روحانیت درآمد و قبل از آن در بازار تهران مشغول به کار بود و پدر ایشان یعنی مرحوم محمد باقر راضی نبود که فرزندش طلبه شود ولی بر اثر عشق و علاقه زیادی که جناب استاد به علم و دانش داشت به سوی طلبگی روی آورد. 

با توجه به مخالفت پدر، سال‌ها با عسرت و سختی زیادی، در لباس روحانیت به تحصیل علم پرداخت و بعد از سال‌ها نه‌تنها پدر راضی شد، بلکه بر وجود چنین فرزندی در نزد خویشان و نزدیکان و در اجتماع افتخار می‌کرد. 

وی پنج سال بعد یعنی در سال 1367 قمری و در سن 24 سالگی ازدواج کرد و در همین سال دروس رسائل و مکاسب را نزد آیات و حجج اسلام آقایان فاضل (پدر حضرت آیت‌الله‌العظمی فاضل لنکرانی) و سید‌حسین قاضی و آقا شیخ قاسم نحوی امتحان داد و با موفقیت به اتمام رساند. بعد از قریب دو سال در سن 26 سالگی و در سال 1369 قمری امتحان کفایه و قسمتی از درس خارج را با موفقیت گذراند. آیت‌الله مجتهدی در ضمن تحصیل، به تدریس کتب حوزوی هم می‌پرداخت و وقتی که از قم به تهران می‌آمد شب‌ها در مسجد‌ امین‌الدوله که مرحوم حاج شیخ محمدحسین زاهد در آنجا مشغول به تدریس و اقامة نماز بود، استاد هم، صبح و عصر به امر تدریس اشتغال داشت و چون مرحوم حاج شیخ محمد‌حسین زاهد در اواخر عمر و با وجود کهولت سن به سختی مشغول تعلیم و تربیت طلاب بود، لذا از آیت‌الله مجتهدی تقاضا کرد که علاوه بر تدریس، شب‌ها هم منبر برود و آیت‌الله مجتهدی در طول دو سال، شش جزء از اول قرآن را با استفاده از تفسیر‌ برهان که مبنای تفسیری ایشان بود برای مستمعین آیات قرآن را تفسیر می‌کرد. آیت‌الله احمد مجتهدی تهرانی صبح‌ها در مسجد مرحوم حاج سید عزیزالله بازار جهت طلاب به تدریس کتب ادبیات و فقه مشغول بود و بعدازظهر‌ها هم برای کسانی که روزها شاغل بودند و بعدازظهرها درس می‌خواندند به تدریس کتب حوزوی از قبیل مطول، سیوطی، مغنی، منطق و غیره می‌پرداخت.دو سال بعد یعنی در 21 محرم سال 1372 قمری، ثلمه‌ای در اسلام به وجود آمد و آن رحلت عارف زاهد و معلم اخلاق حاج شیخ محمدحسین زاهد رحمه‌‌الله علیه بود.

آیت‌الله احمد مجتهدی‌تهرانی پس از گذشت سه سال از رحلت آن عالم بزرگوار، همچنان به امر تدریس در مسجد مرحوم حاج سید‌ عزیز‌الله واقع در بازار تهران مشغول بود تا آنکه به درخواست عده‌ای از علما و مردم متدین، از حضرت استاد تقاضا کردند که حوزة علمیه را به مسجد مرحوم حاج ملا جعفر منتقل کنند که در آن زمان مسجد، انبار خاک ذغال و خمرة ترشی کسبة محل بود، و تجار و مردم متدین با علما مشورت کردند و به این نتیجه رسیدند که آیت‌‌الله مجتهدی به دلایلی نسبت به علمای دیگر جهت ادامة راه مرحوم حاج شیخ محمدحسین زاهد ارجحیت دارد. 

بنابراین با همت تجار و مردم متدین، آیت‌الله مجتهدی توانست حوزة علمیة فعلی را که در تهران خیابان 15 خرداد شرقی، کوچة شهید مرتضی کیانی، کوچة مسجد آقا واقع است تأسیس کند.

در این حوزه هر سال مراسم عمامه‌گذاری با حضور آیت‌الله احمد مجتهدی‌تهرانی برگزار می‌شد. 

استادان مرحوم آیت‌الله مجتهدی‌تهرانی

دروس ادبیات عرب:در تهران و نزد مرحوم آیت‌الله حاج شیخ علی‌اکبر برهان
کتاب مطول:نزد مرحوم آیت‌الله محمدجواد خندق‌آبادی و مرحوم آیت‌الله سیدمرتضی علوی‌فریدونی
منظومه حاج ملاهادی سبزواری: نزد مرحوم آیت‌الله علامه طباطبایی
کتاب لمعتین: نزد حضرات آیات و حجج اسلام شهید صدوقی، مرحوم محمدجواد خندق‌آبادی و مرحوم شیخ عبدالرزاق اصفهانی
رسائل:نزد مرحوم آیت‌الله شیخ محمدجواد خندق‌آبادی
مکاسب: نزد مرحوم آیت‌الله سیدمحمدصادق طباطبایی
کفایه جلد اول: نزد مرحوم حضرت آیت‌الله العظمی سیدشهاب‌الدین مرعشی‌نجفی
کفایه جلد دوم: نزد مرحوم آیت‌الله سیدصادق شریعتمداری
درس خارج به مدت یک سال: نزد مرحوم آیت‌الله العظمی حاج آقا حسین بروجردی
درس خارج به مدت یک سال: نزد مرحوم آیت‌الله العظمی سیدمحمدرضا گلپایگانی
درس خارج به مدت یک سال: نزد مرحوم آیت‌الله حاج شیخ عباسعلی شاهرودی
درس خارج به مدت دو سال: نزد مرحوم آیت‌الله العظمی شیخ محمدرضا تنکابنی
و درس خارج به مدت شش سال: در محضر مرحوم آیت‌الله العظمی سیداحمد خوانساری
درس اخلاق: نزد مرحوم حضرت آیت‌الله العظمی امام خمینی(ره) در مدرسة فیضیة قم عصرهای جمعه و همچنین نزد عالم ربانی و معلم اخلاق حضرت حجت‌الاسلام‌ و‌ المسلمین مرحوم حاج سیدحسین فاطمی‌قمی بودند.

/6262

کد خبر 193607

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۱
    2 1
    روحش شاد و یادش گرامی