بررسی آرای به‌اصطلاح قومیتی پزشکیان و جلیلی / آیا پزشکیان بدون آرای آذری‌زبان‌ها انتخابات را می‌باخت؟

با گذشت دو هفته از پایان انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳، بحث پیرامون تأثیر قومیت در آرای مسعود پزشکیان فروکش نکرده است. بررسی آمار آراء به تفکیک استان‌ها نشان می‌دهد نتیجه انتخابات با حذف آرای به‌اصطلاح قومیتی هم تغییری نمی‌کرد.

ذوالفقار دانشی: همان‌طور که در گزارش «بررسی آماری جریان ۵۵ میلیون رأی در انتخابات / آرای پزشکیان قومیتی است یا کشوری؟ / هواداران قالیباف درنهایت به چه‌کسی متمایل شدند؟ + نمودار و جدول» به تفصیل می‌توانید ببینید، جریان آراء هر نامزد در مرحله اول و دوم انتخابات به تفکیک استان‌ها ارائه شده است.

اصولگرایان عصبانی از نتیجه انتخابات، معتقدند که اختلاف رأی پزشکیان و جلیلی فقط به‌خاطر تأثیر استان‌های آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل است و اگر رأی ترک‌زبان‌ها نبود، جلیلی بیشتر از پزشکیان رأی می‌آورد. اما نباید فراموش کرد که اگر بخواهیم اثر قومیت را در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳ بررسی کنیم، باید آن را برای هر دو نامزد اصلی رقیب یعنی «مسعود پزشکیان» و «سعید جلیلی» بررسی کنیم، نه اینکه هر آماری را که بخواهیم، حذف کنیم و هر جا دو عدد شبیه به هم دیدیم، بی‌هیچ حساب‌وکتابی نتیجه را به دلخواه خود تفسیر کنیم.

بدین منظور آمار استان‌های آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل (زادگاه پزشکیان) را به همراه استان‌های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی (زادگاه جلیلی) از دیگر استان‌های کشور جدا می‌کنیم و نتایج را مقایسه می‌کنیم. شایان ذکر است آمار خام نامزدها از فایل‌های منتشرشده وزارت کشور استخراج شده است.

توجه داشته باشید مجموع آرای آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل (حدود ۴ میلیون) نزدیک به مجموع آرای خراسان شمالی، رضوی و جنوبی (حدود ۳ میلیون و ۶۰۰هزار است) و هر دو ویژگی یکسان زادگاه نامزد موردنظر را دارند. اگر قرار باشد هر استانی را هم به بهانه‌ای این گروه اضافه کنیم (زنجان، قزوین، کردستان، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، ایلام و ... در سبد پزشکیان یا از سوی دیگر، قم، سمنان، کرمان و اصفهان در سبد جلیلی) که تعداد واجدان شرایط این سبدها به یک‌چهارم تا یک‌سوم کل واجدان شرایط بالغ می‌شود و بدیهی است که در انتخاباتی نزدیک، تأثیرگذار خواهند بود. اگر قرار باشد فانتزی بنویسیم و آرزوهایمان را در اعداد بجوییم، بهترین و ساده‌ترین کار آن است که بگوییم اگر آن حدود ۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری که به «مسعود پزشکیان» رأی داده‌اند در انتخابات حاضر نمی‌شدند، «سعید جلیلی» می‌توانست با بیش از ۹۵ درصد آراء برنده انتخابات شود!

مقایسه آرای استانی پزشکیان و جلیلی در دو مرحله انتخابات ریاست‌جمهوری بر اساس آمار اعلامی وزارت کشور (تفکیک استانی)
استان مرحله اول مرحله دوم
آقای پزشکیان آقای جلیلی آقای پزشکیان آقای جلیلی
آذربایجان شرقی ۱۰۶۷۰۸۷ ۲۴۴۳۶۹ ۱۶۷۲۱۹۳ ۲۹۱۵۵۹
آذربایجان غربی ۸۰۶۴۳۵ ۱۴۶۴۳۶ ۱۱۱۴۹۴۳ ۱۹۱۳۱۸
اردبیل ۳۸۲۶۴۷ ۷۲۸۷۸ ۵۶۶۱۳۴ ۱۱۰۷۳۱
اصفهان ۴۲۸۰۹۸ ۸۶۸۴۳۱ ۷۰۲۹۷۵ ۱۰۸۰۹۲۳
البرز ۳۰۰۰۴۰ ۲۶۰۱۹۷ ۴۸۰۲۸۲ ۳۵۷۸۳۸
ایلام ۱۱۹۸۴۳ ۴۴۷۰۶ ۱۸۰۰۰۴ ۸۴۸۷۵
بوشهر ۱۴۴۱۳۸ ۱۶۷۲۱۷ ۲۱۹۸۳۰ ۲۲۸۰۷۱
تهران ۱۳۴۸۶۸۵ ۱۱۶۵۵۱۸ ۲۱۹۶۳۵۷ ۱۷۷۳۸۶۳
چهارمحال و بختیاری ۱۲۳۰۴۶ ۱۱۸۵۲۳ ۱۸۷۳۵۹ ۱۸۵۱۷۸
خراسان جنوبی ۱۰۲۳۵۴ ۲۲۵۸۲۵ ۱۳۶۷۳۸ ۲۸۴۲۶۲
خراسان رضوی ۶۵۵۷۲۷ ۱۲۱۴۳۴۰ ۱۰۸۰۶۷۵ ۱۶۹۶۰۰۶
خراسان شمالی ۱۱۵۶۹۷ ۱۱۵۶۷۲ ۱۸۳۴۸۷ ۱۸۹۳۸۳
خوزستان ۴۳۳۶۹۹ ۵۲۴۰۸۴ ۷۱۴۵۵۰ ۸۱۳۲۰۱
زنجان ۱۹۵۱۶۵ ۱۳۲۴۰۹ ۲۹۶۰۸۷ ۱۸۴۷۷۷
سمنان ۷۳۲۸۷ ۱۳۷۰۸۱ ۱۱۰۸۶۰ ۱۷۷۵۷۷
سیستان و بلوچستان ۴۴۳۲۲۶ ۱۹۹۹۷۶ ۶۵۴۶۳۹ ۲۹۹۶۵۱
فارس ۵۳۲۹۴۷ ۶۳۴۲۹۴ ۸۸۳۸۱۳ ۸۵۶۵۶۷
قزوین ۱۵۶۸۵۳ ۱۶۶۸۵۲ ۲۵۸۰۰۶ ۲۲۴۴۵۵
قم ۱۰۶۱۴۸ ۲۹۰۶۲۲ ۱۶۴۹۰۵ ۳۶۹۸۶۲
کردستان ۱۹۲۷۴۳ ۴۵۱۱۰ ۲۸۴۰۹۵ ۷۶۲۱۷
کرمان ۳۲۹۴۷۰ ۴۷۷۵۸۹ ۴۷۹۲۴۹ ۷۷۳۵۹۱
کرمانشاه ۲۹۴۱۳۹ ۱۱۳۲۸۷ ۴۷۷۷۶۲ ۱۹۳۸۷۰
کهگیلویه و بویراحمد ۱۲۳۲۴۰ ۱۰۲۱۱۲ ۱۷۴۵۲۸ ۲۰۰۰۶۳
گلستان ۲۷۵۳۶۶ ۲۰۵۹۸۱ ۴۱۶۶۸۲ ۲۹۵۳۴۸
گیلان ۳۱۷۲۴۸ ۲۱۶۳۳۹ ۵۵۵۴۹۰ ۳۱۱۵۵۱
لرستان ۲۳۴۷۲۱ ۱۹۱۵۱۰ ۳۵۹۴۹۶ ۳۶۲۷۴۵
مازندران ۴۰۶۴۸۵ ۴۴۸۳۰۸ ۶۶۷۳۲۴ ۶۰۱۱۸۵
مرکزی ۱۳۶۲۸۲ ۲۳۳۶۴۵ ۲۲۸۰۳۳ ۳۱۷۷۷۶
هرمزگان ۲۰۶۰۱۳ ۲۲۹۶۰۲ ۳۰۶۹۹۵ ۳۴۵۲۷۴
همدان ۱۹۹۴۶۶ ۲۶۶۸۷۲ ۳۳۹۴۹۶ ۳۵۶۴۳۸
یزد ۱۶۵۶۹۶ ۲۱۳۵۱۳ ۲۵۳۷۵۰ ۲۵۵۶۹۰
خارج از کشور ۳۲۵۸۲ ۴۸۰۴۲ ۳۶۱۶۹ ۵۰۲۰۶
مجموع آراء ۱۰۴۴۸۵۷۳ ۹۵۲۱۳۴۰ ۱۶۳۸۲۹۰۶ ۱۳۵۴۰۰۵۱

بررسی مرحله اول انتخابات

در مرحله اول انتخابات، مسعود پزشکیان در سه استان آذری‌زبان حدود ۲ میلیون و ۲۵۶ هزار رأی کسب کرد (حدود ۲۲ ٪ کل آرای پزشکیان) و سعید جلیلی در سه استان خراسان (رضوی، شمالی و جنوبی) حدود ۱ میلیون و ۵۵۶ هزار رأی به دست آورد (معادل ۱۶٪ از کل آرای جلیلی)؛ بنابراین اختلاف آرای قومیتی پزشکیان و جلیلی فقط ۷۰۰ هزار رأی است و این مقدار، کمتر از اختلاف حدود ۹۳۰ هزار رأی این دو در مرحله اول است.

با این وضعیت، هیچ یک از دو نامزد بیش از نصف آراء را به دست نمی‌آورند و هر دو با همان ترتیب ولی اختلافی کمتر راهی مرحله دوم انتخابات می‌شوند. جالب اینجاست که در سه استان آذری‌زبان، جلیلی حدود ۴۶۳ هزار رأی آورد و در سه استان خراسان، پزشکیان ۸۷۴ هزار رأی کسب کرد.

بررسی مرحله دوم انتخابات

در مرحله دوم انتخابات، حدود ۳ میلیون و ۳۵۳ هزار نفر (معادل ۲۰٪ کل آرای پزشکیان) در استان‌های آذری‌زبان به آقای پزشکیان و در استان‌های خراسان (شمالی، رضوی و جنوبی) حدود ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار (معادل ۱۶٪ کل آرای جلیلی) به آقای جلیلی رأی دادند. اختلاف این دو، ۱ میلیون و ۱۸۴ هزار رأی است که در مقایسه با اختلاف ۲ میلیون و ۸۴۳ هزار رأی نهایی (حدودی) بسیار کمتر است.

در مرحله دوم نیز رأی پزشکیان در سه استان خراسان، ۱ میلیون و ۴۰۱ هزار بود درحالی‌که جلیلی در سه استان آذری‌زبان حدود ۵۹۴ هزار رأی به دست آورد.

با این تفاصیل، حتی اگر آرای به‌اصطلاح قومیتی پزشکیان و جلیلی را حذف کنیم، مسعود پزشکیان با ۱ میلیون و ۴۴۲ هزار رأی بیشتر کماکان به ریاست‌جمهوری اسلامی ایران انتخاب می‌شد. این نتیجه‌گیری در جدول زیر، بهتر به نمایش درآمده است. توجه داشته باشید که برای سادگی خواندن، اعداد به هزار گرد شده است.

مقایسه آرای قومیتی و کشوری نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری

منطقه

مرحله اول انتخابات مرحله دوم انتخابات
پزشکیان جلیلی پزشکیان جلیلی
کل کشور ۱۰٬۴۴۹٬۰۰۰ ۹٬۵۲۱٬۰۰۰ ۱۶٬۳۸۳٬۰۰۰ ۱۳٬۵۴۰٬۰۰۰
آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل ۲٬۲۵۶٬۰۰۰ ۴۶۴٬۰۰۰ ۳٬۳۵۳٬۰۰۰ ۵۹۴٬۰۰۰
خراسان شمالی، رضوی و جنوبی ۸۷۴٬۰۰۰ ۱٬۵۵۶٬۰۰۰ ۱٬۴۰۱٬۰۰۰ ۲٬۱۷۰٬۰۰۰
دیگر استان‌ها ۸٬۱۹۲٬۰۰۰ ۷٬۹۶۶٬۰۰۰ ۱۳٬۰۳۰٬۰۰۰ ۱۱٬۳۷۰٬۰۰۰

در گزارش «بررسی آماری جریان ۵۵ میلیون رأی در انتخابات / آرای پزشکیان قومیتی است یا کشوری؟ / هواداران قالیباف درنهایت به چه‌کسی متمایل شدند؟ + نمودار و جدول»، نقشه‌هایی منتشر شده که درصد آرای دو نامزد اصلی را در هر استان نشان می‌دهد؛ مانند تصویر آغاز متن یا تصویر زیر که تغییر درصد آرای دکتر پزشکیان را در دو مرحله اول و دوم انتخاب نشان می‌دهد. 

سهم مسعود پزشکیان از آرای هر استان کشور، طی مرحله اول و دوم انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳

در بررسی تصاویری مانند بالا باید توجه داشت که جمعیت واجدان شرایط در هر استان هم فرق می‌کند؛ ازاین‌رو باید به نمودارهایی مانند جریان آراء توجه کرد که مقدار آراء هر استان و مقصد آن را برحسب مقدار نمایش می‌دهد.

همان‌طور که در نمودار زیر می‌بینید، جریان آرای به‌اصطلاح قومیتی (۲۰٪ برای پزشکیان و ۱۶٪ برای جلیلی)، سهم عمده‌ای از آرای دو نامزد انتخابات را تشکیل نمی‌دهد و جریان آراء از سراسر کشور، «مسعود پزشکیان» را به ریاست‌جمهوری اسلامی ایران رسانده است.

بررسی آرای به‌اصطلاح قومیتی پزشکیان و جلیلی / آیا پزشکیان بدون آرای آذری‌زبان‌ها انتخابات را می‌باخت؟
جریان آرای انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳. برای مشاهده نمودار در ابعاد بزرگ، اینجا را کلیک کنید

۵۴۵۴

کد خبر 1934145

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 11
  • داود نورمحمدی IR ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
    20 31
    سلام وقت بخیر متاسفانه نگارنده ی این متن اشتباهاتی رو انجام داده از جمله اینکه معنی رای قومیتی رو درست متوجه نشده ایشون آرای خراسان رضوی و اصفهان رو قومیتی در نظر گرفته که اینطور نیست چرا که اگر بود باید امار کرمانشاه و لرستان و مناطق سنی نشین رو هم برای سبد آقای پزشکیان در نظر میگرفت در این انتخابات آرای بالای اقای پزشکیان و دلیل انتخاب ایشون رای بالای اذری زبان ها و کردهای عزیز ما و اهل سنت بودند
    • IR ۱۸:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
      22 5
      محض رضای خدا متن رو خوندی؟ اصفهان چه ربطی به ماجرا داره؟ اهل سنت سیستان و بلوچستان در مقایسه با آذربایجان، دقیقا اون طرف ایرانه. چه ربطی به قومیت داره آخه؟ رای میلیونی تهران و مشهد و رای های بالای فارس و خوزستان و مازندران رو نمی بینی؟ به قول دوستان استدلالت «لم تیچسبکه»
  • IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
    29 9
    مشخص هست ارای بالای مناطق ترک و کرد و بلوچ نشین، اقای پزشکیان را رئیس جمهور کرده، حتی در تهران و یزد که عمدتا گرایش اصلاح طلبی دارند ارای پزشکیان نسبت به انتظار پایین بوده است
    • IR ۲۱:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
      11 4
      برای من رای دوستان عزبز ترک و کرد به هر دلیلی باشه محترم هست. اما جالبه که نگارنده زنجان، کردستان، کرمانشاه و ایلام را رای قومیتی در نطر نگرفته. به این لیست، رای ترک های قشقایی که توی استان فارس و مناطق فشقایی نشین به پزشکیان رای دادن را هم اضافه کنید. به نظرم تحلیل اشتباهی بود
  • IR ۱۸:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
    17 8
    از تعداد بالای ترک ها و کردهای ساکن تهران غافل نشوید در همین شهر تهران نیز، اگر ترک های مناطق غربی تهران و همچنین شهرستان های اطراف که عمدتا ترک نشین هستند رای نمی داند، در خود تهران نیز جلیلی حایز اکثریت آرا بود.
    • IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
      12 4
      عزیزم چرا نباید رای میدادند؟ نکنه جز ایران نیستند؟
  • جلیل IR ۱۹:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
    17 6
    یک اشتباه فاحش این تحلیل عدم احتساب استان زنجان در گروه استان های ترک زبان می باشد. لطفا اصلاح گردد.
  • IR ۲۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
    13 3
    آخه مازندارن گیلان و گلستان مگه ترک نشینند سیستان و بلوچستان همینطور.
  • IR ۰۱:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    12 2
    ترک که فقط تو اون سه استان نیستن همه ترک ها در هر استانی به پزشکیان رای داده این جوری باید حساب کنی قومیتی یعنی این
  • IR ۰۶:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    10 4
    من فکر می کنم جلیلی به میلیون ها سهامدار بورس باخت
  • IR ۰۶:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    2 9
    اگر رای قومیتی بوده پس چرا اقای جلیلی تو آدربایجان رای داشته وبالعکس چرا پزشکیان در خراسان رای داشته و اگر رای ها مذهبی بوده 'چرا امار جلیلی تو سبستان بالا هست 'درسته امار پزشکیان در سیستان بیشتر هست ولی سوال این هست پس چرا جلیلی هم در سیستان رای بالا دارد چرا انها مخالفان پزشکیان در آذربایجان با ان همه تبلیغ باز به جلیلی رای دادند و یا مخالفان جلیلی با ان همه تبلیغ در مشهد و قم و کرمان به پرشکیان رای دادند و یا نصف دهندگان حتی به خاطر قومیت در آذربایجان و خراسان 'پای صندوق نیامدند و یا چرا لرها در لرستان بیشتر جلیلی بودند و در کهکیایویه بیشتر پزشکیان
  • حامد IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    16 1
    آذربایجان و اردبیل همیشه پای اصلاحات ایستاده ، اگه آراء این استانها به خاتمی بررسی بشه مشخص میشه درصد آرای خاتمی هم نسبت به سایر کاندیداها چقد بالاتر بوده
  • حامد IR ۰۷:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    11 0
    هرجا میزان مشارکت پایین بوده درصد ارای جلیلی بالاتر رفته .مطالبات 50 درصدی که رای نداده اند را دریابیم.
  • IR ۰۷:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    3 2
    مگه آقای جلیلی ریشه ترک نداره؟مادرشون در اردبیل زندگی میکنه
  • IR ۰۸:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    7 1
    بنظرم اگر در دور اول طرفداران پزشکیان در انتخابات شرکت نکرده بودند به احتمال زیاد پور محمدی رئیس ج می شد
  • آرمان اس IR ۰۸:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    16 1
    اون کسی که حرف رای قویتی رو توی کشور مطرح میکنه خائنه و باید مجازات بشه . ما همه مردم یک کشور هستیم و هر کسی یه نظری داشته و در انتخابات شرکت کرده . وقتی میبینیم بیشتر از 50 درصد مردم در انتخابات شرکت نکردن آیا ترک زبان یا خراسانی و... نبودن اونها . انتخابات یعنی انتخاب کردن متاسفانه ما هنوز اصول اولیه مردم سالاری رو بلد نیستیم .
  • کمالی IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    7 1
    اصولا اصلاح طلبها همیشه رابهای مشخصی در مناطق مشخص دارن، اگر اصلاح طلب عادل و فارس هم بود همین رایها بود . رای پزشکیان قومیتی نبود . مثلا در اصفهان شهر چادگان و حتی نجف اباد ترک نشین هستند ولی قومیتی نبوده اصلا . یا تهران ترکهای فراوانی داره
  • کمالی IR ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    10 1
    مگر خاتمی یزدی و روحانی سمنانی ترک بودن که در مناطق غربی ایران ، رای بیشتری داشتند؟ . اصفهانم اگر مردم پای صندپق بیان اصلاح طلبها رای بیشتری دارند
  • IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    9 0
    مردم به تفکری رای دادند که غالب جامعه است دیگه قومیت و مذهب و ...اهمیت نداره برای اکثریت اما رانت خواران به این راحتی ول کن نیستند
  • شهاب IR ۲۲:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۰
    3 1
    هیچ ربطی به قومیت نداره، مردم به کسی رای دادن که عاقل و با شعوره و شرایط رو درک میکنه، مردم به خرافات و ... و افراط و عدم درک اوضاع جهان، نه گفتند. والسلام
  • MM Miner IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۳۱
    0 1
    ببینم چرا بعضیا انقدر طرز تفکرشون اشتباهه، مگه مردم آذری یا کلا ترک زبان های ایران جز مردم ایران نیستد؟! اونها به عنوان یک شهروند از حق رای شون استفاده کردن.