برای تماشای تصاویر این دوربین به ۴۰۰ تلویزیون 4K نیاز دارید / عکس

دوربین نجومی LSST با گشودگی ۱٫۵ متر و وضوح ۳۲۰۰ مگاپیکسل بالاخره به رصدخانه ورا روبین در شیلی رسید. رساندن دوربین از کالیفرنیا به قله ۲۷۰۰ متری رصدخانه در ارتفاعات شیلی، آخرین عملیات دشوار در پازل هیجان‌انگیز ساخت رصدخانه بود.

غزال زیاری: پس از دو دهه تلاش بی‌وقفه، بزرگ‌ترین دوربین نجومی دنیا هفته گذشته از کالیفرنیا به شیلی منتقل شد و در قلب رصدخانه Vera C. Rubin قرار گرفت تا بر قله کوه سررو پاچون در شیلی حکمرانی می‌کند.

منتقل کردن این دوربین، آخرین بخش اصلی در تکمیل تلسکوپ نقشه‌برداری سیمونی رصدخانه روبین است که درنهایت بعد از چند ماه آزمایش دقیق، روی آن نصب خواهد شد.

انتقال پردردسر انتقال دوربین

در طول ۲۰ سال اخیر، دانشمندان در آزمایشگاه ملی شتاب‌دهنده SLAC کالیفرنیا، مشغول به ساخت این دوربین بودند و از همان ابتدا می‌دانستند که انتقال موفقیت‌آمیز و ایمن آن که ابعادی به‌اندازه خودروهای شاسی‌بلند دارد، به محل رصدخانه در قله کوهی در رشته‌کوه آند شیلی، کار ساده‌ای نخواهد بود.

وزن این دوربین حدود ۳ تن است و دهانه‌اش بیش از ۱٫۵ متر گشودگی دارد؛ این بزرگ‌ترین دوربینی است که تاکنون برای کاربردهای نجومی ساخته شده و از همین رو دانشمندان برای به حداقل رساندن خطر انتقال این دوربین ۱۶۸ میلیون دلاری، در سال ۲۰۲۱ طی تمرین دقیق و برنامه‌ریزی‌شده‌ای، یک دستگاه دوربین آنالوگ را با همین ابعاد به شیلی منتقل کردند. این شبیه‌ساز دارای یک دیتالاگر (ثبت‌کننده داده) برای ثبت شرایطی بود که در جریان این سفر پراسترس تجربه می‌شد.

بزرگ‌ترین دوربین جهان با وضوح ۳۲۰۰ مگاپیکسل / عکس

مارگوا لوپز، مهندس مکانیک SLAC و مسئول برنامه‌ریزی برای ارسال این دوربین گفت: «حمل‌ونقل چنین تجهیزات ظریفی در سراسر دنیا دربرگیرنده ریسک‌های فراوانی است. کار مونتاژ دوربین در طول ده سال طول کشید و این تلاش‌ها با ده ساعت پرواز و طی کردن جاده خاکی پرپیچ‌وخمی تا بالای کوه به اوج خود رسید؛ مهم‌ترین نکته این بود که این کارها را درست انجام دهیم؛ اما ازآنجایی‌که در این زمینه تجربه کسب کرده بودیم و به داده‌های حمل دوربین آنالوگ آزمایشی دسترسی داشتیم، مطمئن بودیم که می‌توانیم دوربین را ایمن و سالم به رصدخانه برسانیم.»

در روز چهاردهم ماه می، این دوربین به فرودگاه سانفرانسیسکو منتقل شد تا سوار بر هواپیمای باری بوئینگ ۷۴۷ به سمت شیلی پرواز کند. این پرواز، روز بعد در فرودگاه بین‌المللی سانتیاگوی شیلی که نزدیک‌ترین فرودگاه به رصدخانه روبین با توانایی میزبانی از چنین هواپیمای بزرگی بود، به زمین نشست.

عصر روز بعد، دوربین و کاروان همراه آن که متشکل از ۹ کامیون بودند، به پای کوه سررو پاچون رسیدند و صبح فردا، با طی کردن جاده خاکی پرپیچ‌وخم، مسافت ۳۵ کیلومتری تا نوک قله را در مدت ۵ ساعت طی کردند و دوربین را به نوک قله کوه که در ارتفاع ۲۷۱۳ متری بالاتر از سطح دریا قرار دارد، رساندند.

کوین ریل، دانشمند رصدخانه روبین دراین‌باره گفت: «ما می‌خواستیم خاطرجمع شویم که دوربین در شرایطی ایده‌آل و سالم به رصدخانه می‌رسد.» در نهایت بازرسی‌های نهایی، تائید کرد که در طول این سفر طولانی، مشکل غیرمنتظره‌ای برای دوربین پیش نیامده است.

ریل ادامه داد: «نشانه‌های اولیه، ازجمله داده‌های جمع‌آوری‌شده با ثبت‌کننده‌های داده، شتاب‌سنج‌ها و حسگرهای ضربه نشان می‌دهد که این عملیات موفقیت‌آمیز بوده.»

زمان آغاز به کار دوربین در رصدخانه

بی‌تردید رسیدن موفق و امن دوربین به رصدخانه، آرامش و هیجان زیادی را نه‌تنها برای دانشمندان و مهندسانی که روی این پروژه کار می‌کردند، بلکه برای نسلی از ستاره‌شناسانی که مشتاقانه منتظر اولین نور رصدخانه هستند به همراه خواهد داشت. قرار بر این است که این رصدخانه در اواخر سال آینده میلادی، چشمانش را به آسمان بگشاید و هر چند شب یک‌بار با ثبت پانورامایی از آسمان جنوبی، حدود ۳۷ میلیارد جرم را فهرست‌بندی کند. با این توانایی می‌توان مطالعات مهمی از جهان هستی انجام داد. این پروژه Legacy Survey of Space and Time (بررسی میراث فضا و زمان یا به‌اختصار LSST) نام دارد و دوربین هم با همین نام، نام‌گذاری شده است.

ویکتور کرابندام، مدیر پروژه LSST در این‌باره گفته است: «رسیدن دوربین به قله، آخرین قطعه اصلی این پازل بود. با ورود تمام اجزای تلسکوپ روبین به محل رصدخانه، حالا با دوربین LSST در حال حرکت به سمت علم تحول‌آفرینی هستیم.»

بزرگ‌ترین دوربین جهان با وضوح ۳۲۰۰ مگاپیکسل / عکس

وضوح عجیب عکس‌های LSST

دوربین LSST در سال ۲۰۲۰ با ثبت بزرگ‌ترین تک عکس با دوربین دیجیتال غول‌پیکر، رکوردی جهانی را ثبت کرد. دانشمندان می‌گویند تنها یکی از تصاویر ۳۲۰۰ مگاپیکسلی آن نیاز به ۳۷۸ دستگاه تلویزیون ۴K با کیفیت فوق‌العاده بالا داشته و وضوح تصویر آن‌قدر خوب است که در تصاویر ثبت‌شده با این دوربین می‌توان توپ گلفی را از فاصله ۲۵ کیلومتری تشخیص داد.

ستاره شناسان امیدهای زیادی دارند تا با دسترسی به داده‌های این بررسی ۱۰ ساله، بتوانند به سرنخ‌هایی در مورد ماهیت ماده تاریک و انرژی تاریک که روی‌هم بیش از ۹۰ درصد محتوای عالم را تشکیل می‌دهند و هنوز مستقیماً شناسایی نشده‌اند، دست بیابند.

مهم‌تر از همه، دوربین LSST به جست‌وجو و مطالعه درباره نشانه‌های عدسی گرانشی ضعیف خواهد پرداخت. عدسی گرانشی، پدیده‌ای کیهانی است که با منحرف شدن نور کهکشان‌های پس‌زمینه توسط اجرام سنگینی مانند خوشه‌های کهکشانی عظیم رخ می‌دهد. ستاره‌شناسان با مطالعه این ساختارهای عدسی می‌توانند نحوه توزیع ماده تاریک را در داخل و اطراف کهکشان عدسی ترسیم کنند.

استیون کان، مدیر رصدخانه روبین و اخترفیزیک‌دان دانشگاه استنفورد کالیفرنیا دراین‌باره گفته است: «امیدواریم که رصدخانه ما بتواند اکتشافات زیادی انجام دهد و به اطلاعاتی دست بیابد که قبلاً حتی از وجود آن‌ها خبر نداشتیم.»

منبع: space

۵۴۳۲۱

کد خبر 1914114

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 4
  • علی IR ۱۹:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۵
    32 6
    اونا کجام و ما کجا؟
    • مصطفی پناهی IR ۰۵:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۶
      20 87
      ما کجا! ما یک رصد خانه ملی بر فراز قله های جنوب کاشان داریم بعد ثبت تصاویر حیرت انگیز از کهکشان ها همزمان 11 رسانه خبری خارجی در حیرت ماندن که ایران با وجود تحریم ها چگونه توانسته به همچین تکنولوژی دست پیدا کند آنهم به تنهایی ایران اکنون 5 ماهواره تحقیقاتی در فضا دارد
    • هیچکس IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۶
      77 13
      با عرض معذرت چون نمیتونیم صرفاً بابت یک حرف اعتماد کنیم میشه لطفاً اسم اون ۱۱ رسانه غربی و اون تصاویری که میفرمایید را هم ذکر کنید که ما هم مثل شما ببینیم ؟ فقط جسارتأ رسانه های غربی از تصاویر کهکشانی متحیر شدن یا از نحوه عکسبرداری تلسکوپ ما؟ کاش تلسکوپ خودمون بجای کهکشان و فضا یک دقیقه رو به زمین از اختلاسهای کهکشانیمون عکس میگرفت که بجای ۱۱ رسانه غربی کل دنیا از حیرت ایست قلبی هم میکردن.... چرا با شعار واهی به شعور مردم توهین کنیم؟ التماس تفکر
    • مهرداد IR ۰۴:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
      10 4
      نفرمایید ، برای دیدن هلال ماه هم از دوربین شکاری ساخت آمریکا استفاده میکنند
    • IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
      8 2
      جناب مصطفی پناهی خیلی خبرگزاری های رسمی رو دنبال میکنی که این جوری فکر میکنی! رصدخانه ملی ایران ایده اش برای دهه ۷۰ شمسی شروع شده و بعد از کلی دعوا با دولت و مجلس تونسته راضی کنه که پول بدن برای ساخت رصدخانه ملی! تازه اونم بعد از چندین سال مذاکره قبول کردن! اوایل دهه ۸۰ هم تصویب شد که پول بدن اما یهو نه به مرور زمان! این به مرور زمان بودنش باعث شد تو دولت های مختلف چندبار تا مرز تعطیل شدن پروژه پیش بره چون پول نمیدادن! این از این موضوع حالا اما خود رصدخانه چطوره!؟ مهمترین قسمت رصدخانه ساخت ایینه اون هست! ایینه رصدخانه داخل ایران ساخته نشده! شیشه توسط شرکت المانی schott یا zeiss ساخته شده، تراش و پولیش رو یه مرکز تحقیقات دیگه ای تو اروپا انجام داده! از استارت تهیه شیشه تا ساختش نزدیک دوسال زمان برده! اما کارهایی که توسط ایرانی ها انجام شده اینا هست. انتخاب لوکیشن که در نهایت قله گرگش نزدیک کاشان انتخاب شد و این پروسه یه دهه طول کشید برای بررسی کل مناطق کشور توسط تیم های مختلف داخلی
    • IR ۰۹:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
      5 0
      البته اخرسر چند قله رو کاندید انتخاب کردن و در نهایت یه متخصص خارجی گزینه نهایی رو انتخاب کرد. گنبد و طراحی سازه تلسکوپ و این چیزا توسط خود مهندس های ایرانی ساخته شده! سیستم های تصویربرداری و طیف سنجی و نورسنجی و اینا هم ایران توانایی ساختش رو نداره و مجبور هست که سفارش بده از شرکت های که تخصصی تو این زمینه! گروه های نجومی دنیا از این بابت که ایران رصدخانه ملی داشته باشه خوشحال میشن چون تو منطقه تلسکوپ پیشرفته رصدخانه طور مخصوصا تو مختصات جغرافیایی ایران وجود نداره یا اگه داره قدیمی هست یا ابعاد ایینه کم هست. ایران تو حوزه نظری اونم چندتا دانشگاه تو نجوم خوبه ولی به هیچ عنوان فعلا توانایی ساخت رصدخانه ای که کاملا ساخت خودش باشه نداره! مثل همون ماهواره خیام حالا این چیزا واقعیت میدانی هست! شما هم میتونی از همون رسانه هایی اخبار رو دنبال کنی
  • IR ۰۸:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۶
    33 11
    این علم پیشرفتهٔ غرب آدمی را اگر شعور و سواد داشته باشد متحیر میکند
    • ایران IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۶
      22 4
      اگر داشته باشیم....! 👍🏻👍🏻👍🏻
    • محسن IR ۲۳:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۶
      13 4
      حقیقت تلخ هست همیشه واقعا همین
  • IR ۰۸:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۶
    18 34
    جانم فدای ایران
    • محسن IR ۲۳:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۶
      5 2
      اخه من مندم بعضی ادما که یقه پاره میکنن و اگه کسی هم واقیت ها را گفت سریع جبهه میگرین
  • البرز بختیاری IR ۱۰:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۶
    10 7
    خسته نباشید دانشمندان چرا
  • ار IR ۱۲:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۷
    11 2
    می تونیم ۲۰۰ تلوزیون 8k بزاریم....
    • دانیال IR ۰۷:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
      2 0
      یاصدتا۱۲k
    • مبین IR ۱۶:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۹
      1 0
      یا پنجاه تا ۱۶k
  • IR ۲۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۷
    3 11
    بله دوستان اگر ما ایرانیان بتوانیم به خود باوری برسیم همه اینها در دسترس هست متاسفانه ما خودمون رو باور نداریم اگر خودمون رو باور داشته باشیم همه چی درست میشه لطفا خود تحقیر نباشید خود باور باشید
    • IR ۰۹:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
      6 0
      میدونی چرا خودباوری دیگه تو ایران جواب نمیده!؟ چون تموم کسایی که خودباور بودن و اومدن کاری انجام بدن به شکل های مختلف توسط همین کشور ناامید شدن، تحقیر شدن، یه عده ای هم داخل دارن با تموم مشکلاتی که هست دارن فعالیت می کنند ولی همون ها هم کسایی هستن که به زیر دست هاشون دارن توصیه می کنند که اینجا نمونید! کسی نخبه باشه و ایران بزرگ شده باشه شک نکن که دوست داره اینجا بمونه و اینجا کاری انجام بده! اون گروهی هم که خود تحقیر شدن به این خاطر هست که دارن میبینن که نخبه ها رفتن خارج از کشور و کشور تهی از نیروی کارامد شده! خود این افراد هم قبول کردن که با این وضعیت جایی نمیرسیم!
  • رضا امیری IR ۲۱:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۷
    4 14
    ایران عزیزمان رتبه 10 جهان در حوضه تحقیقات فضایی است آنهم با وجود تحریم های ارتباطی با حوضه های فناوری طبیعی است یک سری غرب‌گرایان فشاری شوند
    • IR ۰۹:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
      6 1
      دقیقا میشه بفرمایید چند نمونه از تحقیقات فضایی ایران رو نام ببرید! اگه فرستادن ماهواره به اسمون تحقیقات فضایی هست که بگم ماهواره های ایرانی هیچ کدوم ابزارهای تحقیقات فضایی رو ندارن چون ابعاد ماهواره خیلی کوچیک و اجازه نمیده که ماژولی برای کارهای تحقیقاتی نصب بشه! تنها کارشون سنجش های مداری و سرعت و این چیزا هست. ماهواره خیام هم ساخت روسیه هست. حالا شما فکر می‌کنی که ماها همه فریب خورده غرب و این کشورها هستیم اشکالی نداره ولی این واقعیت موجود رو تغییر نمیده!
  • IR ۲۳:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۷
    5 10
    خود تحقیر نباشید از بین ۲۰۰ کشور چند تا از اینا دارن یاد بگیرید که نال نکنید چون در عوض ناله چیزی نصیبتان نمی شود باید خودمان تلاش کنیم و علم بیاموزیم ایران را سر بلند کنیم نه سر این چیز های کم ارزش خودتحقیری کنیم تخریب راحت تر از ساختن است
  • مصطفی IR ۰۱:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۱۸
    0 6
    اینها همه برای سرگرم کردن مردمه وگرنه آمریکایی که هواپیمای هرکول داره و میتونه در عرض چند ساعت چنین چیزی رو به شیلی انتقال بده، چرا باید این سیرک رو راه بندازه و عجیبتر اینکه یکبار هم تمرینی اینکار رو بکنه. مگه پلوتونیم جابجا میکرده، یه وسیله دویست میلیون دلاری بوده دیگه. غیر از اینه؟ غیر از اینه که میخواسته مردم خصوصا شرقیها رو مبهوت عظمت علمی اغراق آمیز خودش کنه.جا داره این حدیث پیامبر رو یادآوری کرد که فرموده اند:«اگر علم در ثریا باشد، مردمی از پارس به آن دست می یابند». تازه داریم شروع میکنیم و تازه چند ساله که داریم موشک به فضا میفرستیم و در علوم پیشرفته حرف برای زدن پیدا میکنیم. خودتحقیری ممنوع.
    • لوتوس IR ۰۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۰
      2 0
      آفرین به شما همینطور پر قدرت ادامه بده 😄😄😄
    • امیر IR ۰۵:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۳/۲۰
      3 2
      نظراتت انقدر ابلهانه هستن که نیازی نیست کسی بهش جواب بده