راه‌حل نظریه‌پرداز توسعه دانشگاه جان هاپکینز برای تورم ایران

از پیشنهاد هانکه برمی آید که دولت چون نمی تواند طلای لازم معادل افزایش حجم پول را تأمین کند، پس بر حجم پول نیفزاید. در وضعیت حاضر، اگر حکومت پول چاپ نکند، در پرداخت هزینه های خود و مصارف خواسته و نخواسته ی پولی کشور دچار مشکل می شود. یعنی در وضعیت کنونی، اظهارات ضمنی هانکه هم نشدنی است.

صورت مسأله
- ایران با مشکل عظیم شتاب فزاینده حجم پول روبه رو است. سیستم پولی کنونی کشور در هر ۲۴ ساعت در حدود ۶ همت (هزار میلیارد تومان) بر حجم پول می افزاید. برای احساس وضعیت، این افزایش حدوداً معادل میانگین ۳۰۰۰ سال دوران پهلوی (۱۳۵۷-۱۳۰۴) است. یعنی حکومت ایران در شبانروز یک میلیون برابر هر شبانروز پیش از انقلاب به اصطلاح پول چاپ می کند. در واقع این مبلغ را نمی توان چاپ کرد، بلکه در سیستم الکترونیک پولی بر تعداد صفرهای حجم پول، افزوده می شود.

- یکی از عوامل تورم، همین افزایش حجم پول است که موجب کوچکتر شدن قدرت خرید می شود؛ افزایش فقر و فساد از پیامدهای آن است. باز هم برای درک وضعیت، ۱۰۰ هزارتومانی در ۱۳۹۰ معادل ۱۰۰ دلار بود و امروز معادل یک و نیم دلار است.

حل مسأله
چند پرسش

- آیا نجات از مصیبت افزایش حجم پول کشور شدنی است؟ مسلماً شدنی است. زیرا بسیاری از کشورها که به این بلاء مبتلاء بودند، آن را چاره کردند، یعنی عملا شدنی است.
-آیا بدون تخصص ها و تجربه ها می توان به رفع مشکل پرداخت؟ قطعاً بدون تخصص ها و تجارب، نشدنی است.
-آیا با یک تخصص و راه حل های یک متخصص می توان مشکل را رفع کرد؟ به این پرسش می پردازم.

معمولا تصور می شود که چاره های مطرح شده توسط یک متخصص ولو مجرب، شدنی است. با موارد عدیده می توان نشان داد که چاره های پیشنهادی تخصص های منفرد، نه فقط شدنی نبوده، بلکه موجب فزونی مشکلات شده است (چرا؟ به این خواهم پرداخت). برای نمونه، چاره ی پروفسور استیو هانکه (Steve Hanke) را می آورم.

استیو هانکه استاد اقتصاد در دانشگاه جان هاپکینز است. اخیراً درباره ی نجات ایران از مصیبت تورم و توسعه کشور، در مصاحبه ای گفته است که در چند کشور آزموده است: با ارتباط ریال و طلا در کمتر از ۲۴ ساعت، تورم تمام می شود. معلوم است که توجه و تأکید وی بر مهار افزایش حجم پول است. آیا راه حل وی شدنی است؟

بررسی پیشنهاد هانکه

فرض کنید که افزایش حجم پول کنونی به طلا مربوط شود.- هر گرم طلای ۲۴ عیار به قیمت روز ۴/۸ میلیون تومان است. در این‌صورت حکومت برای همین مقدار حجم پول، در هر شبانه‌روز باید ۱/۲۵ تن و در سال ۴۵۰ تن‌ طلا عرضه کند. کل ذخیره معدنی طلای کشور ۳۰۰ تن است و سالانه ۱۲ تن طلا تولید می شود، بگذریم از این که همین مقدار معادن طلای کشور عمدتا در دست بخش غیردولتی است و بهره مالکانه ی آن به حکومت ناچیز است. برای عرضه ی مقدار طلای لازم، چاره ای جز تأمین طلا از خارج نیست.

یک میلیارد دلار معادل ۱۲/۲ تن طلا است. ایران در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۰ میلیارد دلار درآمد نفتی داشت، معادل ۳۶۶ تن طلا. یعنی اگر همه ی پول نفت را به طلا تبدیل کند، فقط ۸۰ درصد حجم پول تولیدی در شبانه‌روز را جبران می کند. بخش عمده ای از درآمد نفت برای رفع نیازهای پایه کشور است و دو سال پیش، فرار سرمایه از کشور به میزان ۴۰ تا ۵۰ درصد درآمد نفت گزارش شده است (گزارش بانک مرکزی). یعنی اژدهای پرشتاب افزایش حجم پول، با بلعیدن همه‌ی پول نفت، باز هم بیشتر می طلبد. با همین بررسی کوتاه می توان دریافت که چاره ی استیو هانکه برای مهار تورم در کشور «نشدنی» است.

بیشتر می توان اظهارات وی را کاوید. به طور ضمنی از پیشنهاد هانکه برمی آید که دولت چون نمی تواند طلای لازم معادل افزایش حجم پول را تأمین کند، پس بر حجم پول نیفزاید. در وضعیت حاضر، اگر حکومت پول چاپ نکند، در پرداخت هزینه های خود و مصارف خواسته و نخواسته ی پولی کشور دچار مشکل می شود. یعنی در وضعیت کنونی، اظهارات ضمنی هانکه هم نشدنی است.
رضا رمضانی ‌خورشیددوست

*عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر

بیشتر بخوانید:

216216

کد خبر 1899872

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 16 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 108
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسن IR ۰۳:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    83 1
    با این تفسیر زیبا و نتیجه گیری هوشمندانه گمان این که کشور تا صبح دوام بیاورد معجزه ای بالاتر از عصای موسی میباشد!!
  • سید محمد حسینی NL ۰۳:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    138 1
    خلاف جمع بندی آخر پیشنهاد هانکه نسبی با حد اثر گذاری عالی دست یافتنی است تنها باید یک با برای همیشه بودجه بندی بر اساس منافع کشور باشد وجدان سالم هم در کار باشد راه همین است. دلیلی ندارد بخش های مذهبی بودجه نجومی بگیرند. مگر در دوران شکوه صفوی چنین بوده؟ آن دوره تنها برای ساخت و نوسازی و یا مرمت چند مسجد شاخص پول خرج شده. هیچ امام زاده یا حوزه علمیه ای برای خرج جاری پول نمی گرفته. همه این گونه مخارج همچون دوران شکوه صفوی از موقوفات تامین شود آستان قدس بودجه می گیرد که از عجایب روزگار است. هزاران نهاد که هر ساله هم بر آنها افزوده می شود بودجه می گیرند این رویه همان روش شوروی است این بودجه خواری را قطع کنند و فقط به آموزش و پرورش و آموزش عالی و بهداشت و درمان و حفاظت محیط زیست و واررت دفاع و بخشی از وزارت ورزش و بخش هایی محدود در وزارت راه برای عمران و ساخت و نوسازی زیر ساخت‌های کشور و امور حقیقی فرهنگی در وزارت مربوطه بودجه دهند. وزارت کشاورزی و یا بخش بزرگی از وزارت راه خودگردانند بعد خلق نقدینگی بسیار بسیار محدود می شود
  • IR ۰۵:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    111 2
    هزینه های اضافه باید حذف شود وعمدتا این هزینه‌ای اضافه بعلاوه دزدی ها واختلاس هاست که کشور را به این روز انداخته اگه جلوی اینها گرفته بشه و نظارت دقیقی باشه این معضل حل خواهد شد
  • جزایری US ۰۶:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    96 4
    اقتصاد مملکت بباد فنا داده شده ما راه حل اقتصادی ندارد! راه حلش سیاسی است و اولین قدم آن قطع دست و پای مافیای نظام اقتصاد است. قدم دوم اخذ مالیات از سازمانهایی که بنا به علل مختلف از دادن مالیات یا معاف شده اند یا فرار می‌کنند. قدم سوم ریز کردن دولت به ویژه در اقتصاد و سپردن صرفا وظیفه نظارتی آن بر اقتصاد خصوصی واقعی نه خصولتی!!! اگر همین سه گام را که متأسفانه هر سه آن سیاسی است، بردارند مطمئنا ظرف کوتاه ترین زمان وضعیت اقتصادی کشور بهبود کم‌نظیری را بخود خواهد دید!!
  • IR ۰۶:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    32 0
    مطلب بسیار خوبی بود.
  • IR ۰۷:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    71 3
    آقای عزیز این نظریه مال کشورهای هستش که جیبشون سوراخ نباشه یا اقتصادشان برعکس نباشه مثلا طلای جهانی کاهش پیدا میکنه اما توی ایران متاسفانه افزایش پیدا میکنه ا برعکس توی کشورهای دیگه رانت و اختلاس کم هستش اما توی کشور ما متاسفانه تازه دامن میزنن که بیشتر بشه ووو
  • IR ۰۷:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    10 60
    البته این هم مشخص است که یکی از آن طرف دنیا این گونه نسخه پیچی کند برای کشور مثل ایران به نظر صحیح نیست.
  • IR ۰۷:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    21 1
    شدنی است
  • حمداله IR ۰۹:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    14 0
    پس راه حل چی شد
  • سعید IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    61 0
    در کل تاریخ دنیا سابقه نداشته کشوری ۴۵ سال تورم دو رقمی داشته باشه این روش اقتصادی اشتباه هست که باید اصلاح شود و کار هر کسی نیست تخصص میخواهد
  • IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    12 0
    حساب و کتابش جدی است
  • IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    47 1
    نخبگان با سواد باید در راس امور کشور در حوزه اقتصادی و سیاسی قرار بگیرند
  • حزب الله IR ۱۰:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    17 37
    راه اینست معادن که جز انفال است در اختیار دولت قرار گیرد که استخراج طلا بنفع دولت گردد 2/بانک کارگشایی 30تا40تن طلای ساکن دارد که در کمال بی خودی فقط حفاظت می کند 3/دلالان ارز و سکه را باید با یک حرکت انقلابی از بازار حذف و هرکس که کمک کننده است به اشد مجازات محکوم کرد 4/دولت باید در بازار مسکن و صنعت ورود جدی نماید و از وجود افراد سودجو جلوگیری نماید
  • IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    64 8
    یکی از ریشه ای ترین مشکلات اقتصادی و اجتماعی ایران عدم حضور متخصصین و حضور پرشمار مهندسین و پزشکانی است که بدون تخصص لازم در علم اقتصاد و دیگر علوم انسانی در جایگاه تصمیم ساز و تصمیم گیر قرارگرفته اند.اگر این حضرات مهندس و دکتر دست از سر علوم انسانی بردارند و به این انصاف برسند که هیچ علمی در این زمینه ندارند مشکلات قابل حل است.
  • IR ۱۱:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    17 2
    بنابراین دولت از این راه هم به نتیجه نمی رسد.
  • سعید‌ازشیراز IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    20 0
    هم‌روشن‌شدم‌هم‌متاسف
  • لیلا IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    10 6
    راه اصلاح خیلی طولانی است
  • IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    37 0
    نصف ارتزاق کنندگان از بودجه عمومی رو حذف کنند بودجه متعادل میشه
  • هاشم IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    48 12
    ایران نه بخاطر فقر بلکه بخاطر مشکل افرادی که شعار مبارزه با امپریالیسم سر می دهند و با غرب سر جنگ دارند دچار این مشکلات عظیم و نابودی منابع کشور گردیده و هیچ راه حلی به جز تغییر در سیاست خارجی ایران نمی‌تواند مشکل این کشور را حل کند در غیر اینصورت پول ملی کشور هر روز بی ارزش تر و در نتیجه کشور به حراج بیشتر خواهد رفت!!!
  • IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    15 8
    باسلام طلای کمبود پشتوانه بانکی در خانه 30 درصد افراد جامعه است اگه دروغ میگم برین کاخهای لواسان و لویزان جستجو کنید پیدا میکنید
  • هم وطن IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    29 1
    چند راه وجود دارد و آن جلوگیری از اختلاس گران و تمام شرکتهای بزرگ که دست یک تعداد افراد خودی بی کفایت ،و عدم مدیریت صادرات و واردات است
  • جعفر IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    7 81
    یک راه حل ساده و شدنی که به دلیل خودخواهی اکثر ما انجام نمی دهیم حتی برای نجات خودمان!!! و آن اینکه تمام خانواده های ایرانی یا حداقل پنجاه تا شصت درصد خانواده‌ها سی درصد طلاهای انبار کرده ی خودشان را که معمولا هم بصورت واقعی و موثر هیچوقت هم به کار خانواده‌ها نمیاید، به بانک مرکزی اهدا کنیم ، تا به قول هانکه ، یک شبه مشکل تورم حل شود.
  • IR ۱۴:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۸
    36 1
    مسئولان باید صلاحیت مدیریت بخش های اقتصادی و سیاسی را داشته باشند