در تحقیقی که توسط مؤسسه سلامت کودکان و روی 12 هزار و 500 کودک پنج ساله به انجام رسیدمشخص شد فرزندان مادران شاغل فعالیت بدنی کمتری دارند و بیشتر از دیگر کودکان غذای ناسالم میخورند. این بررسی در مجله سلامت کودکان به چاپ رسیده است. البته محققان اعلام کردند برای این که این موضوع در سنین دیگر هم تحقیق شود تحقیقات بیشتری لازم است.
نزدیک به 60 درصد از مادران انگلیسی که دارای فرزندان زیر پنج سال هستند مشغول به کار هستند. در این بررسی از مادران شاغل خواسته شد در مورد تعداد ساعاتی که کار میکنند، وضعیت تغذیهای و فعالیت بدنی کودکانشان به سؤالات کارشناسان پاسخ دهند.
تحقیقات نشان میدهد درصد زیادی از کودکانی که مادرانشان دارای شغل نیمهوقت یا تمام وقت هستند از مواد غذایی شیرین و فستفودها برای وعدههای اصلی غذایی خود یا در میان وعدهها استفاده میکنند. همچنین این کودکان میوه و سبزیجات کمتری را در رژیمهای غذایی خود مصرف میکنند.
پروفسور کاترینلا که این تحقیق را انجام داده است در این باره گفت: در بسیاری از خانوادههای امروزی پدر و مادر به همراه یکدیگر کار میکنند. تحقیقات نشان میدهد در این خانوادهها محدودیتهای زمانی باعث میشود مادران زمان کافی برای تهیه غذای سالم برای فرزندان و نظارت بر فعالیتهای فیزیکی آنها نداشته باشند.
البته این تحقیقات به این معنا نیست که مادران به هیچوجه نباید کار کنند، بلکه دولتمردان باید سیاستهایی را بیندیشند تا به مادران شاغل کمک کنند بهتر بتوانند از عهده وظایف خود در خانه بر بیایند. همچنین مهدهای کودک و شیرخوارگاهها با آگاهی از این موضوع باید توجه بیشتری به برنامه غذایی کودکان داشته باشند و میوه و سبزیجات و غذاهای سالمتری را در وعدههای غذایی خود بگنجانند.
تحقیقاتی که توسط مؤسسه سلامت کودکان در انگلستان انجام شده است نشان میدهد فرزندان مادران شاغل نسبت به مادران خانهدار با احتمال بیشتری تا سن سه سالگی به اضافه وزن دچار میشوند.
بررسیها نشان میدهد 37 درصد از کودکان زیر 5 سال که دارای مادران شاغل هستند در بین وعدههای غذایی خود چیپس، شیرینی و تنقلات استفاده میکنند و در بسیاری از مواقع والدین آنها زمان کافی برای تهیه غذای مناسب برای وعدههای اصلی غذایی کودکان خود را ندارند.
همچنین این کودکان نسبت به فرزندان مادران خانهدار زمان بیشتری از شبانه روز را به تماشای تلویزیون و بازی کردن با کامپیوتر و کنسولهای بازی میپردازند که همین مسئله باعث میشود این کودکان فعالیتهای بدنی کمتری داشته باشند.
گلنزی جونز متخصص تغذیه از مؤسسه تحقیقاتی تغذیه در این باره گفت: نتایج این بررسیها بسیار برای ما جالب بود زیرا تاکنون تحقیقات کمی در مورد اشتغال والدین و تأثیر آن روی سلامت کودکان انجام گرفته بود. کار کردن مادران فشار و استرس زیادی را بر آنها وارد میکند. بسیاری از کارفرمایان فشار زیادی بر مادران شاغل وارد میکنند که این عامل سبب میشود مادران مجبور شوند بخشی از کار خود را به داخل خانه بیاورند. همین عامل باعث میشود مادران زمان کمتری را برای گذراندن با فرزندان خود داشته باشند و کمتر به وضعیت سلامت و تحصیل آنها توجه نشان دهند.
البته دولتمردان باید توجه داشته باشند کمتوجهی والدین نسبت به فرزندان میتواند عواقب بدی به همراه داشته باشد. تعدادی از این فرزندان ممکن است به دلیل کمتوجهی والدینشان به سمت کارهای خلاف کشیده شوند. تعداد زیادی از آنها دچار افت شدید تحصیلی میشوند و حتی ممکن است درس خواندن را رها کنند.
بیتوجهی والدین نسبت به تغذیه این کودکان سبب میشود آنها در سنین میانسالی به دلیل تغذیه نامناسب دچار بیماریهای گوناگونی شوند که همه این عوامل برای کشورها هزینههای سنگینی به همراه دارد.
شرایط دشوار اقتصادی سبب شده است بسیاری از پدرها و مادرها برای تأمین هزینههای زندگی فرزندانشان به طور همزمان کار کنند. این در حالی است که با اتخاذ سیاستهای درست میتوان اندکی از فشار کاری مادران شاغل را کاهش داده و به آنها کمک کرد تا توجه بیشتری به خانواده و فرزندان خود داشته باشند.
بررسیها نشان میدهد سه سال اول زندگی کودکان اهمین فوقالعاده بالایی داد و بسیاری از عادات مهم مانند ساعت خواب، عادات غذایی، زمان وعدههای غذایی و ویژگیهای رفتاری در سه سال اول زندگی کودک شکل میگیرد. در صورتی که مادران توجه بیشتری نسبت به این دوره از زندگی کودکان خود داشته باشند در سالهای آینده در زندگی کاری خود آسایش بیشتری خواهند داشت و بهتر میتوانند توازن بین زندگی کاری و شخصی خود را فراهم کنند.
تلگراف/ 29 سپتامبر
نظر شما