بخش هایی از گفتگوی محمد هاشمی را در ادامه می خوانید:
*مقام معظم رهبری گفته بودند که مشارکت را حداکثری کنید لذا رئیس جمهور این جلسه را تشکیل داده بودند و شرکت کنندگان ترکیبی از احزاب اصلاحطلب، اعتدال و جناح اصولگرا بودند و گروه یا تعدادی خاصی نبودند. تقریباً همه نمایندگان سیاسی، فرهنگی و احزاب در این جلسه حضور داشتند، تعداد حاضران بیشتر از صد نفر بودند و به نوبت صحبت میکردند.
*یکی از مباحث، مسائل اقتصادی و معیشتی بود که با توجه به وضع اقتصادی مردم، گرانیها و تورم؛ مردم رغبتی برای شرکت در انتخابات ندارند. لذا با سخنرانی و... به صحنه نمیآیند. به همین دلیل دولت باید اقداماتی انجام دهد تا تورم کمتر شود و مخصوصاً کالاهایی مثل لبنیات، گوشت و مرغ که به سفره مردم مربوط است، تدبیری کند تا قیمتها پایینتر بیاید و مردم به شرکت در انتخابات تشویق شوند.
افشاگری مهاجری از پرونده سازی برای ردصلاحیت حسن روحانی در انتخابات مجلس خبرگان با دستور رئیسی
*برخی دیگر درباره شورای نگهبان گفتند که با این وضعی که برخورد کرده و برخورد میکند، اصولاً انتخابات، رقابتی نمیشود و شورای نگهبان فلّهای رد میکند و فلّهای میپذیرد. اگر ۵۰۰ نفر شرکت کرده باشند، خود شورای نگهبان باید صلاحیت آنان را بررسی کند، نه اینکه این کار را به نهاد دیگری واگذار کند.
*اگر شورای نگهبان هر پرونده را ده دقیقه یا یک ربع بررسی کند، بررسی صلاحیتها چند ماه طول میکشد. بنابراین این شیوه نظارت با این وضع منجر به این می شود که احزاب دلسرد میشوند. مردم هم نسبت به مسائل آگاه هستند، موضع دارند و نمیشود با حرف آنان را به صحنه آورد. لذا ضروری است تغییراتی ایجاد شود که هم به مردم امید داده شود و هم شرائطی فراهم شود که انتخابات رقابتی باشد.
*به عملکرد دولت انتقاد وارد میشد و آقای رئیس جمهور تکرار میکرد که دولت انتقادپذیر است و شما اگر انتقاداتی دارید بگویید، اما دولت کارهای مثبتی هم انجام داده است. به همین دلیل کسانی که انتقاد میکنند فقط تخریب نکنند و اشارهای به خدمات و کارهای مثبتی که شده داشته باشیم، به مردم امید دهیم و فقط مردم را ناامید نکنیم.
*به آقای رئیسی گفتم که جنابعالی هشتمین رئیس جمهور هستید، خب بقیه رؤسای جمهور کجا هستند؟ دو یا سه نفر مرحوم شدند، اما بقیه ممنوع التصویر و ممنوع الصحبت هستند و حتی در یک مجلس ختم نمیتوانند شرکت کنند. اینها افرادی هستند که در زمان انتخاب شدن، با هفتاد یا نزدیک هشتاد درصد رأی از طرف مردم انتخاب شدند، هشت سال خدمت کردند، مردم به اینها علاقهمند هستند و حرفشان را میپذیرند.
*اگر رئیس جمهوری نتواند به یک مجلس ختم برود، طبیعتاً مشارکت هم کم میشود. اگر میخواهید مشارکت زیاد شود، میتوانید از خدمتگزاران گذشته مثل روسای جمهور، روسای مجلس، روسای قوه قضائیه، حتی وزیران درخواست کنید تا آنان با مردم ارتباط برقرار کنند و تماس بگیرند. طبعاً اگر این گونه شود مشارکت بالا میرود چون آنها طرفدارانی دارند.
*رئیس جمهور در تمام زمان جلسه حضور داشتند، یادداشت بر میداشتند و اعتراضی هم نداشتند. صحبت نمیکرد به اینکه کسی که انتقاد میکرد جواب وی را دهد یا عصبانی شود. در زمانی که افراد حرف میزدند عکسالعملی از خود نشان نمیداد و صرفاً یادداشتی بر میداشت.
*دو بار بین دو نفر، بگو مگو شد که با یک صلوات خاتمه پیدا شد.
*موضوعاتی مثل فقر و غنا، آقای مصباح و طیف پایداری و احمدینژاد بود. یکی چیزی میگفت و دیگری جواب میداد. در زمانی که من بودم دو بار بیشتر بگو و مگو نشد و مدیر جلسه با صلوات بگومگو را تمام میکرد.
*این جلسه پاسخی به درخواست رهبری بود که گفته بودند برای افزایش مشارکت کاری انجام دهید. درباره مسائل اقتصادی و گرانیها، گفتند که تلاش کنیم تا قیمت برخی کالاها را پایین بیاوریم. اینکه به مردم امید دهیم و درباره راهکارهای امید دادن به مردم، هر کس پیشنهاد ارائه میداد. به نظر میآمد که جلسه بیشتر کاربردی بود و دنبال راهحل بودند. گفتند که برای راه حل اقتصادی، در یک یا دو ماه نمیشود کاری کرد.
*اینکه فرض کنیم که شورای نگهبان حاضر باشد و بگوید ما فلان کارها را میکنیم، به این شکل نبود. سیاق جلسه این بود که پیشنهاد و راهکار میدادند، برای نمونه میگفتند شورای نگهبان فلان شیوه را انجام ندهد. اینکه شورای نگهبان میپذیرد یا نه؟ بحث دیگری است. یا قیمت یکسری اقلام مصرفی مثل حبوبات، مرغ و لبنیات را پایین بیاوریم تا در سفره مردم محسوس باشد. این چه مقدار عملی است یا نه؟ نمیدانم.
*همچنین این سخن مطرح شد که اگر مشارکت زیاد باشد، بازدارنده و تضمینکننده اسلام و جمهوریت است و انتخابات میتواند جمهوریت و اسلامیت را تضمین و تقویت کند.
*این که اصلاحطلبان سهم یا نماینده دارند یا ندارند، هیچ صحبتی نشد. عمده بحث تلاش برای ارائه راهکار برای افزایش مشارکت مردم در انتخابات بود.
*علاوه بر آقای هاشمی ـ به دلیل اینکه به ایام سالگرد ارتحال ایشان نزدیک میشویم ـ چند نفر دیگر را یاد کردند و اسم بردند؛ حتی جناب آقای رییسی در صحبت جمعبندی، خاطرهای از آقای هاشمی نقل کرد؛ از مسئولیتپذیری ایشان گفت و از سبک مدیریت و کارهای آن مرحوم تجلیل کرد. دو سه نفر از اصلاحطلبان و اصولگرایان هم از آقای هاشمی تجلیل کردند.
*حتی رسانهها نام آیتالله هاشمی را مطرح نمیکنند. البته ممکن است رسانههای مکتوب به ایشان بپردازند اما صدا و سیما و رسانههایی که در اختیار نظام هستند نمیپردازند.
*در مناسبتهایی مثل نماز جمعه، پیروزی انقلاب، سالروز جنگ، بازگشت اسرا به وطن و... یک کلمه هم درباره آقای هاشمی گفته نمیشود. اینکه آقای رئیسی خاطرهای از ایشان گفتند و تجلیل کردند، خب در جریان اصولگرا خیلی معنا دارد.
*درباره کارهایی که آقای هاشمی در شرائط بحرانی انجام میداد، خاطرهای نقل کرد. درباره ارتباط با آقای هاشمی و حمایت از ایشان در قوه قضائیه گفت. این خاطره به نوعی تشکر از آقای هاشمی بود. آقای رئیسی از امام خمینی(ره) هم ذکری به میان آوردند.
۲۷۲۱۸