زمین تا به امروز چند بار به دور خورشید گشته؟

در این مقاله به بررسی این موضوع می‌پردازیم که هر یک از هشت سیاره منظومه شمسی در ۴.۶ میلیارد سال گذشته، چند دور به دور خورشید گردیده‌اند؟

غزال زیاری: زمانی که روی سطح کره زمین ایستاده‌اید، به راحتی فراموش می‌کنید که سیاره ما با سرعتی بیش از ۱۰۷ هزار کیلومتر بر ساعت، به دور خورشید می‌چرخد و طبیعتا به این موضوع فکر هم نمی‌کنید که هفت سیاره دیگر موجود در منظومه شمسی نیز با سرعت‌های سرسام‌آوری به دور ستاره بزرگ منظومه‌مان در حال گردشند. جالب اینجاست که هر هشت سیاره، میلیاردها سال است که بی‌وقفه به این چرخش ادامه می‌دهند.

اما حالا ممکن است این سوال به ذهنتان خطور کند که هر یک از این سیارات در کمربند مداری‌شان، چند بار به دور خورشید گشته‌اند. شاید محاسبه این موضوع مشکل به نظر برسد؛ اما از آنجا که در طول عمر هر یک از این سیارات، مدار هر یک از آنها تقریبا بدون تغییر باقی مانده، با اتکا به دانش ابتدایی ریاضی به راحتی می‌توان این موضوع را محاسبه کرد.

tXhXNfmrSzqkbDmgDxidJW-1200-80.jpg

تولد سیارات منظومه شمسی

منظومه شمسی ما ۴.۶ میلیارد سال پیش متولد شد؛ در آن زمان خورشید، از ابری از غبار به جای مانده از انفجارهای ستاره قبلی شروع به شکل‌گیری کرد. حدود ۴.۵۹ میلیارد سال پیش، سیارات غول‌پیکر منظومه ما، یعنی مشتری، زحل، اورانوس و نپتون متولد شدند و به گفته انجمن سیاره‌ای، سیارات سنگی کوچکتر یعنی عطارد، زهره، زمین و مریخ در حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش شکل گرفتند.

اما در زمان تولد این سیارات، مدارهای آنها به دور خورشید، به شکل امروزی نبود (مخصوصا مدارهای سیارات غول‌پیکر). طبق توضیح شان ریموند، ستاره‌شناس آزمایشگاه اخترفیزیک بوردو در فرانسه و کارشناس سیستم‌های سیاره‌ای:«حدود ۱۰۰ میلیون سال بعد از شکل‌گیری نخستین سیاره‌ها، یک ناپایداری دینامیکی در بین آنها وجود داشت که منجر به یک کشمکش گرانشی بین این سیارات بزرگ شده و در نتیجه آن، بقیه مواد سیاره‌ای بیرونی منظومه شمسی و حتی برخی از پیش‌سیاره‌های نوظهور، از منظومه شمسی بیرون رانده شدند.»

بیشتر بخوانید:

البته زمانی که تمام سیارات متولد شده و درگیری‌هایشان برسر موقعیت‌ها به پایان رسید، آنها در مدارهای ثابت و پایداری قرار گرفتند که از آن زمان تاکنون تغییر چندانی نکرده.

محاسبه تعداد دفعات سفر سیارات به دور خورشید

ریموند ادامه داد:« در طول ۹۸% تا ۹۹% از عمر منظومه شمسی، مدار سیارات خوب و پایدار بوده.» در نتیجه، می‌توان از دینامیک فعلی سیارات برای محاسبه دقیق اینکه هر یک از آنها چند دور به دور خورشید چرخیده‌اند، بهره برد. به عنوان مثال، زمین را در نظر بگیرید. کره زمین یک سال طول می‌کشد تا به دور خورشید بچرخد و ۴.۵ میلیارد سال است که متولد شده، بنابراین ۴.۵ میلیارد بار دور خورشید چرخیده است.

با این حال، تعداد کل مدارها در سیارات دیگر متفاوت است؛ چرا که سال‌ها در سیارات دیگر، کوتاه‌تر یا طولانی‌تر از سال زمینی است.

FKSKQ5QRi4V7QGZX2gpeVW-1200-80.jpg

به عنوان مثال، عطارد که نزدیکترین سیاره به خورشید است، هر ۸۸ روز یکبار ( یا ۰.۲۴ سال بر مبنای یک سال ۳۶۵.۲۵ روزه زمینی) به دور خورشید می‌چرخد. پس در ۴.۵ میلیارد سالی که از تولدش می‌گذرد، ۱۸.۷ میلیارد بار به دور خورشید چرخیده. از سوی دیگر نپتون، دورترین سیاره به خورشید، هر ۶۰۱۹۰ روز (یا هر ۱۶۴.۷ سال زمینی)، یک دور مدارش به دور خورشید را تکمیل می‌کند. این بدان معناست که تا به امروز و از زمان تولدش تنها ۲۷.۹ میلیون سفر به دور خورشید داشته.

این لیست کامل سیارات منظومه‌شمسی، طول عمر و تعداد کل سفرهای آنها به دور خورشید است:

Untitled.jpg

این اعداد حیرت‌انگیز هستند؛ اما باید این را در نظر داشت که بیشتر سیارات می‌توانند تعداد مدارهایشان را در طول عمر باقی مانده خود دو برابر کنند.

در طول حدود ۴.۵ میلیارد سال آینده، خورشید به سمت بیرون بزرگتر شده تا در نهایت به مدار زمین برسد و به یک ستاره کوتوله قرمز تبدیل خواهد شد و در نتیجه عطارد، زهره و زمین را نابود خواهد کرد. اگر سیاراتی که پشت سر کره زمین قرار دارند (مریخ، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون)، در این فرآیند نسوزند ممکن است برای مدتی زنده بمانند، اما احتمالا مدار آنها به شکلی عمده تغییر خواهد کرد.

منبع: livescience

کد خبر 1847479

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • بابایی IR ۰۰:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۳
    1 0
    ۴ میلیارد پانصد میلیون بار
  • ناجی IR ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۳
    3 0
    وقتی این گونه خبرها و مقالات علمی در مورد فضا را میخونم.یه اعداد و ارقامی میبینم که به قدرت بی پایان خداوند پی میبریم،ما صد سال را یه مدت طولانی حساب میکنیم،ولی در اینجا با میلیون و میلیارد سال روبرو هستیم.خدایا شکرت.
  • فرشاد IR ۱۵:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۳
    1 0
    در بدو پیدایش سرعت چرخش به دور خورشید به شکل امروزه نبوده بمراتب سرعت بیشتری داشته
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۳
    2 0
    مباحث مرتبط به فضا ستارگان وسیاران علمي وجالب است یک سوال مهم اين است که علم دراتی تا کجا پیشرفت میکندایابشر قادر به شناسایی تمام مجهولات خواهد بود یاخیر
  • بهروز IR ۲۱:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۳
    3 0
    سلام سرعت زمین دور خورشید را معادل 107کیلومتر بر ساعت اشتباه نوشته اید !!! به دلیلی که ذیلا می نویسم سرعت حرکت زمین دور خورشید خیلی خیلی بیشتر از 107کیلومتر بر ساعت است : شعاع دایره ی حرکت زمین دور خورشید (فاصله‌ی زمین تا خورشید) حدود ۱۴۹ میلیون کیلومتر است و برای محاسبه‌ی محیط این دایره ی تقریبی بزرگ ، از فرمول محیط دایره (۲Π*شعاع دایره) استفاده کنیم. با این محاسبه به عدد حدود 936 میلیون کیلومتر برای طول مسیر دایره ای حرکت زمین به دور خورشید می‌رسیم که زمین آن را در ۳۶۵ روز طی می‌کند. اکنون با تقسیم مسافت طی‌شده بر زمان می‌توانیم به سرعت حرکت زمین به دور خورشید برسیم که برابر است با 106800 کیلومتر بر ساعت است .

    پاسخ سایت: با تشکر از دقت شما. ۱۰۷ هزار کیلومتر بر ساعت درست است که اصلاح شد.

  • انسان IR ۲۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۳
    0 0
    درود و عرض ادب مطالب جالب و آموزنده ایی بودن سپاس بابت وقتی که صرف این مطالب کردین
  • بابایی IR ۰۱:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۴
    0 0
    ۴ نیم میلیارد بار
  • محمد DE ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۴
    1 1
    برا خودشون تخمین زدن ۴ و نیم ملیارد سال...انگار خودشون بودن اونجا
  • Rezaei IR ۰۹:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۴
    2 0
    اونوقت میگن خدا وجود نداره و ما بعد از مرگ زنده نمیشیم خدا اسمان ها و زمین را در شش هنگام افرید و سپس بر عرش استلا یافت و به کار جهان پرداخت اخه مگه میشه خدای در کار نباشه و همه چی انقدر دقیق پیش بره و از قبل در قران پیشبینی های شده باشه که پشت به پشت داره اتفاق میافته
  • محمد IR ۱۰:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۴
    1 0
    لا الشمس ینبغی لها ان تدرک القمر ولا الیل سابق النهار و کل و فی فلک یسبحون ( در گردش منظم عالم خورشید را نه شاید که به ماه رسد و نه شب از روز سبقت گیرد و هر یک بر مداری شناورند) سوره یس آیه ۴۰ سبحان الله دقت کنید به این آیه برعکس بخونید یعنی کل و فی فلک واقعا خدا با این عظمت فلک دور زننده را خلق کرد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین