اما نکته اینجاست که بخش بزرگی از این تجارت، هیچ سود رسمی برای دولت ندارد. آنطور که معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفته، سالانه 800 میلیون دلار محصولات آرایشی و بهداشتی قاچاق وارد کشور میشود. به گفته سردار مهدی ابویی در زمینه لوازم آرایشی و بهداشتی به طور متوسط 150 میلیون دلار واردات قانونی انجام می شود که این میزان فقط جوابگوی 10 درصد از تقاضای مصرفکنندگان است.
او در گردهمایی نحوه پیشگیری و مبارزه با قاچاق و تقلب و آموزش ضابطین خاص وزارت بهداشت گفت: یکی از آسیبهایی که در دو دهه اخیر کشور ما با آن مواجه است آسیبهای مربوط به اقلام قاچاق و تقلبی اعم از دارو، مکملهای غذایی و دارویی، اقلام خوراکی و تجهیزات پزشکی است که علاوه بر خسارتهای فرهنگی و اجتماعی به سلامت مردم نیز آسیب میرساند.
این آمار نشان می دهد سهم تولید کننده ایرانی از یک میلیارد و 500 میلیون دلاری که لوازم بهداشتی-آرایشی در ایران مصرف می شود، تنها 500 میلیون دلار است. ای درحتالی است که به گفته رییس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، بیش از 1400 قلم محصولات آرایشی و بهداشتی در کشور تولید می شود.
دکتر احمد شیبانی، که در همین گردهمایی سخنرانی می کرد، معتقد بود میزان فرآوردههای بهداشتی، آرایشی و دارویی از نظر ریالی و ارزشی رقم بزرگی در کشور ایران محسوب نمیشود: "چون این کالاها به صورت مستقیم با سلامت جامعه در ارتباط هستند حتی یک بسته از این محصولات به صورت قاچاق و تقلبی میتواند باعث ایجاد عارضه در مردم شود."
به گفته او هر روز یک محصول به ترکیب تازه وارد بازار میشود و پشت سر هم نیز قاچاق معنا پیدا میکند: "در سال های اخیر و با همکاری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همچنین قوه قضاییه قدمهای خوبی در خصوص مبارزه با قاچاق این فرآوردهها برداشته شده است همچنین در سطح وزارت بهداشت و در حوزه معاونت غذا و دارو یک مجموعه تحت عنوان بازرسی ویژه مستقر شده که امور مربوط به قاچاق و تقلب را پیگیری می کند."
این درحالی است که معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز معتقد است دستگاه های متولی، وظایف خود را به درستی انجام نمی دهند: "یکی از خلاءهایی که در بحث پیشگیری از اقلام قاچاق و تقلبی داریم این است که دستگاههای متولی وظایف خود را به طور کامل انجام نمیدهند."
لوازم آرایشی با هولوگرام، قانونی است
سردار ابویی درباره مصوبههای اخیر دولت در حوزه قاچاق گفت: "در مصوبههای اخیر، وزارت بهداشت موظف شده است تا در مبادی ورودی امر واردات را تسریع بخشد. همچنین کالاهای وارداتی باید دارای هولوگرام باشند تا تفاوت بین محصول قاچاق و اصل مشخص شود."
او با اشاره به اینکه تعرفه واردات باید با میزان مصرف تولید داخلی متوازن باشد گفت: در حال حاضر تعرفه لوازم آرایشی و بهداشتی بالا تعیین شده است که سعی داریم با کاهش دادن این تعرفهها که به زودی ابلاغ میشود از توزیع کالای قاچاق پیشگیری کنیم."
معاون وزیر بهداشت هم درباره پیشگیری از قاچاق لوازم آرایشی-بهداشتی به کشور گفت: "هر روز یک محصول به ترکیب تازه وارد بازار میشود و پشت سر هم نیز قاچاق معنا پیدا میکندکه امید است با با تشکیل سازمان غذا و دارو و امکاناتی که در مجموعه فراهم شده است با این پدیده شوم مبارزه کنیم. از جمله اقداماتی که در همین راستا انجام شده این است که برچسب اصالت را برای محصولات تعریف کردهایم و این برچسب، نشانی است که کالا را برای مردم اطمینان بخش میکند."
نظر شما