راز مادورو در مهار ابرتورم/ شرکت‌های بین‌المللی جای ایران را در ونزوئلا می‌گیرند؟

یک کارشناس مسائل آمریکای لاتین در گفتگو با خبرآنلاین، اقدام دولت ونزوئلا در برداشتن محدودیت های ارزی و آزادسازی دلار را الگوی خوبی به منظور پیاده سازی در ایران دانست.

ابوالفضل خدائی: به نظر می‌رسد برخی از تغییر رویکردها در سیاستگذاری، کمک کرده است که ونزوئلا از فرصت طلایی فروش نفت در زمان جنگ اوکراین و تحریم روسیه بهره ببرد و وضعیت اقتصاد را تا حدودی ترمیم کند. عبور این کشور از شرایط ابرتورمی موضوع مهمی در چشم اندازی اقتصادی ونزوئلا به شمار می رود و نیکلاس مادورو با بهبود وضعیت اقتصادی کشور به دنبال سفت کردن پای خود در قدرت است. نفت نیز به یکی از عوامل مهم در دیپلماسی این کشور با آمریکا تبدیل شده و لغو تحریم‌ها به ونزوئلا این امکان را می‌دهد تا بتواند صنعت نفت خود را بازسازی کند. هادی اعلمی فریمان کارشناس حوزه آمریکای لاتین در گفتگویی با خبرآنلاین به بررسی این موضوعات پرداخته که در ادامه آن را می خوانید:

از نظر شما مهمترین عوامل در کاهش تورم ونزوئلا چه بوده است؟

چند اتفاق مهم در یکسال اخیر در ونزوئلا رخ داد. همانطور که می دانیم در سال ۲۰۲۰ اوضاع اقتصادی ونزوئلا بدترین شرایط را سپری می کرد و تورم آن چیزی حدود به ۳هزار درصد بود. اما در سال ۲۰۲۱ این رقم به ۶۸۶درصد رسید. در سال ۲۰۲۲ نیز باز هم روند کاهشی شد و ۱۵۵درصد رسید. ضمن اینکه رشد اقتصادی نیز ۷.۶درصد پیش بینی شده است.

چند عامل در این بین مهم است: یکی بحث پیشبرد مذاکرات با اپوزیسیون بود که در یکی دوسال اخیر به صورت محرمانه انجام می شود به گونه ای که به نظر می رسد این مذاکرات به نتیجه رسیده است و توافقاتی در خصوص آزادسازی زندانیان صورت گرفته است. با ناکامی خوان گوایدو نیز شاهد آن هستیم که اپوزوسیون اصلی ونزوئلا و آمریکا در جهت برگزاری انتخابات آزاد زیر نظر سازمان ملل حرکت می کنند. اگر وضعیت ونزوئلا بهبود یابد می توان انتظار موفقیت مادورو در انتخابات را داشت.

کاهش بی‌سابقه تورم در ونزوئلا/ مادورو در رفع تحریم‌ها موفق‌تر از ایران عمل کرد؟

بیشتر بخوانید:

اعلمی‌فریمان: ونزوئلا هم از روسیه قطع امید کرد

مادورو چگونه کشورش را از شر تحریم‌ها نجات داد؟

مخالفان ونزوئلا رهبران جدید انتخاب کردند

عامل دیگری که به ونزوئلا کمک کرد مذاکرات با شرکت نفت شورون بود که ۵ نقطه نفتی را مد نظر دارد. شرکت شورون، دومین شرکت بزرگ نفتی ایالات متحده محسوب می شود که از واشنگتن مجوز افزایش تولید نفت در ونزوئلا و صدور آن به آمریکا را دریافت کرده است. این همکاری به صورت قوی در حال انجام است و نیروهای زیادی مشغول به کار شده اند. در واقع ونزوئلا با این همکاری بدهی های معوق خود را پرداخت می کند. وزارت خزانه‌داری ایالات متحده نیز اعلام کرد که زمان این مجوز ۶ ماهه خواهد بود و پس از آن به‌طور خودکار ماهانه تمدید می‌شود.

در کنار این موارد ونزوئلا شاهد رشد ۳۳درصدی صادرات بوده و کاهش محدودیت در زمینه واردات نیز صورت گرفته است. ضمن اینکه کاراکاس آزادسازی دلار را نیز در دستور کار قرار داد تا ارزی رایج و در دسترس محسوب شود. برخی کشورها مانند کوبا نیز در این بین دو نوع ارز یعنی رسمی و غیررسمی داشتند که ونزوئلا در نهایت تصمیم گرفت آن را آزاد کند. الگوبرداری ایران در این زمینه و برداشتن محدودیت ها در زمینه دلار و ارز می تواند کمک شایانی به ایران کند.

در مجموع می توان گفت که بحث نفت تاثیرات روانی خود را گذاشته و روی هم رفته اوضاع ونزوئلا را بهبود بخشیده است. در این بین شاهد کاهش رویکردهای ضدآمریکایی در دولت کاراکاس هستیم.

اما مساله نابرابری در ونزوئلا همچنان وجود دارد و طبق گزارش تازه فارن پالیسی ۱۰ درصد ثروتمندترین جمعیت ونزوئلا ۷۰ برابر بیشتر از ۱۰ درصد فقیرترین آن درآمد دارند.

با وجود این فضا و روند بهبود اقتصادی ونزوئلا آیا روابط تهران و کاراکاس نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت؟

بحث همکاری ها در حوزه انرژی همچنان برقرار است اما حوزه آمریکای لاتین موضوعی است که باید به آن نگاه کوتاه مدت داشت. اما به نظر می رسد این وضعیت متعادل همچنان برقرار باشد. در این بین تجربه تاریخی وجود دارد. در دوره ای که شاهد برجام و بهبود روابط ایران با غرب بودیم این امر تا حدی موجب فاصله گرفتن تهران و کاراکاس شد. این امر در مورد ونزوئلا نیز صادق است. اگر همکاری های مادورو با شرکت های بین المللی گسترش یابد قطعا آورده و سود حاصل این شرکت ها نسبت به سود همکاری ها با جمهوری اسلامی ایران قابل قیاس نیست. با این حال می توان انتظار داشت که روابط حداقل در کوتاه مدت متعادل و پابرجا بماند.

در مورد روسیه نیز به همین منوال خواهد بود؟

در این مورد باید تحریم های وضع شده علیه روسیه را نیز در نظر داشته باشیم که می تواند منجر به ایجاد محدودیت هایی شود. در حال حاضر به نظر می رسد که ونزوئلا همکاری بیشتری با چین پیدا کرده است. آخرین مبادلات روس ها با ونزوئلا به سال ۲۰۲۱ برمی گردد. در سال ۲۰۲۲ و اوایل ۲۰۲۳ وضعیت به دلیل جنگ اوکراین کمی دگرگون شده و پکن برای کاراکاس تبدیل به شریک اول در موضوع صادرات و واردات شده است.

311311

کد خبر 1722851

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 17 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 18
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امیر RO ۰۷:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    شانسی که ونزوئلا آورد این بود که با مردن هوگو چاوز ، افکار آمریکا ستیزی تمام شد و سیاستمداران ونزوئلا سیاست جدیدی رو بر پایه دوستی با سایر کشورها شروع کردند
    • علی رضا IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
      کشور ما هنوز کمی مونده تا به مشکلات ونزوئلا برسه، ونزوئلا تورم ۳هزار درصدی رو از سر گذروند،طوری شد که مردمش بخاطر غذا به کشورهای همسایه فرار کردن، با این دست فرمون دولت به اونجام می رسیم...
  • IR ۰۷:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    خوب ، مثل اینکه فقط ما موندیم و شدیم عبرت کشور های دنیا با تصمیم گیری های بسیار غلط مدیران و مسولان
  • فرزانه IR ۰۷:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    همه دنیا برای بهبود وضع اقتصادیشون با آمریکا مبادلات تجاری دارن جز ایران که یه عده خاص فقط از تحریمها سود کلان میبرن سختیش مال مردمه
  • یس IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    بهترین کارارتباط با دنیامی باشد
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    فعلا نان عده ای در مرگ بر آمریکاست
  • کریم IR ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    71 15
    مهمترین عامل نبود مفسد اقتصادی و اختلاس گر در کشور ونزوئلا و در سایر کشورها است.
  • IR ۰۹:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    همه دارن به این نتیجه می رسن که اگه می خوان مردم کشورشون تو رفاه وآسایش باشن اگه می خوان اقتصاد داشته باشن اگه می خوان آرامش تو کشورشون باشه باید با کل دنیا در ارتباط باشن باید همسایگان محترم بشمارن باید به تفاوتهای عقیده احترام بزارن باید به ادیان دیگه احترام بزارن همه اینو میدونن جزدوتا کشور کرهشمالی وجمهوری اسلامی .
  • IR ۰۹:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    در یک کلمه بفرمایید تسلیم امریکا و ابر قدرت های اقتصادی آن کشور شد چرا حرف را میچرخانید ؟ خخخخخخخخخخ
    • IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
      حالا ما که مرگ همه رو خواستیم به چه رسیدیم
    • حامد اورجینال IR ۱۵:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
      خب. تسلیم شد. برای رفاه و ارامش مردمش تسلیم شد. کار بدی کرده؟ خخخخخخخخخخ
  • IR ۱۰:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    انسان عاقل از هرجای ضرربرگرده برده
  • IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    رژیم آمریکا در حال فروپاشی است منتظر تورم دلار باشید صد برابر تورم ما
    • حامد اورجینال IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
      اگه امکانش هست بفرمایین دقیقا کی فرو میپاشه؟ ایجوری صحبت کردن که کاری نداره، منم میتونم یه گاو هست که به زودی میخواد پرواز کنه. حالا تو منتظر بمون تا پرواز کنه.
    • IR ۱۷:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
      نیم قرن شده.پس کی این فروپاشی میاد نوستر اداموس؟
  • IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    محرمانه تا حدودی با آمریکا کنار امد و امریکا به خاطر تعدیل بازار نفت به شرکت مهم امریکایی اجازه سرمایه گذاری داد و به نحوی مصلحت دید تحریم ها را شل کند
  • علی IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    ونزوئلا قادر بود منافع ملی خود را تشخیص دهد اما ما ؟!!!
  • حسین شرافت IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    انگاری هر چقدر اوضاع کشور ما مبهم تر و فروع رفتن در باطلاق بیشتر میشه و هر چقدر مشکلات داخلی و خارجی ما روز ب روز ب قد و قاوتش اضافه میشه برا یک سری از کشورها داره دیگ بخوبی میجوشه مخصوصا برای چین کشور چین داره از همه طرف سود میبره مشکلات ما با غرب و جنگ اوکراین بهترین و روانترین و پر سرعت ترین اسانسور استفاده همه جانبه و بعضا در بحث انرژی مفت چین را داره بیش از حد خوشحال میکنه ،
  • حق گو IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    چندقرن هم بگذردباتوجه به عنادومقام پرستی وبی توجهی به وضع زندگی اکثریت مردم روزگاروخیم ترخواهدشدمسئولان ونزوئلا هم مقام وهم مردم رادوست دارند
    • جواد IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
      30 0
      از این واضح تر که ما هم باید تغیر رویکرد بدیم فقط یه نم نه از قیمت‌ها در 1ماه خودروی چینی 700میلیونی شده 1میلیاردو هفتصد. و فقط سرمایه دارها هستن که سود میبرن
  • ابیل IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    تا اسمه ازادی دوستی و احترام و رابطه با کشورها و غرب و امریکا میاد.یه عده نادان فوری میگن تسلیم امریکا بشیم و....فکر میکنن رابطه یعنی تسلیم...از بس تو مخشون خوندن.
  • علی IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    31 1
    ادم دانا هم داند و هم پرسد ادم نادان نه داند و نه پرسد چرا مسئولان ندانم کار ما تجربه دیگر کشور ها در مهار تورم را دنبال نمی کنند کسر شانشان می اید یا از نادانی خود است که نمی خواهند بدانند
  • ایرانی IR ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    26 4
    ما هرگز همانند ونزویلا نخواهیم شد ،چون ملت به تورم 100درصدی عادت دارن وازکسری بودجه مسوولان نظام بی خبرند
  • خمشلو IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    40 2
    بدون مردم بر چه کسانی میخواهید حکومت ایدئولوژیک روا دارید؟
  • IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    24 0
    کار درست رو از هر کجا و هر کی و هر موقع یاد بگیری کارت درسته ،و جلوی ضرر رو از هر کجا بگیری منفعته
  • IR ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    چرا ؟ میخواهید تمام کارهای خوب دولت رئیسی را از دست رفته و بی اثر نشان دهید؟ تخریب تمام طرحهای زیربنایی کشور را که در عرض هشت دولت منفعل و‌ تفیلی و ذلیل در مقابل اروپا و امریکا و عاجز ،از بیخ وبن ویران کرد را فراموش کردید و بکارهای نیمه تمام که هنوز به بهره برداری نرسیده را بی اثر نشان میدهید . مردم چقدر بی سواد و نادان فرض میکنید ؟
  • مجید IR ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    ونزوالا ، ونزوالا ، ونزوالا تو دیگه مارو رها نکن. بورکینافاسو رو عشق است. تو بدترین شرایطم مارو رها نمیکنه . مرده مرد.
  • ایرانی باغیرت IR ۱۹:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    29 68
    ای خداماکی ازخواب بیدارمیشویم ونزوعلاهم خودش راازخواب بیدارکردوباجهان رابطه گذاشت
  • IR ۱۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    خوشا به حال ونزوئلا یی ها حداقل سران کشورشان دلسوز مردم هستند ومنافع ملت رادر نظر میگیرن .کاش برای ماهم اینطور بود ......
  • شعور IR ۱۹:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    اول و اخر توافق است. باید سیاست خارجی تغیر کند باید افکار پوچ و پنچاه سال بیش دور ریخت . این افکار نه در داخل نه خارج خریدار ندارد.
  • م.ر IR ۱۹:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۴
    53 54
    من چند سال زنده ام که بخاطر افکار و اهداف و استراتژی و عقاید خوب یا بد دیگران باید سختی و مشکلات و معضلات را تحمل کنم که چی بشه نه زندگی خوبی داریم نه رفاه و نه احترام نه کسی به کشورمان میاد و نه ما را قبول میکنن که بریم کشور دیگه شهروند درجه پنجم بشیم ونه حتی پول رفتن را داریم اینا از زندگی نصفه نیمه ما چی میخوان ده ساله مسافرت ممنوع خرید کردن ممنوع مگر مایحتاج خورد و خوراک در حد بخور و نمیر کار کردن مثل یک آدم بدرد نخور و تنبل چون امیدی به آینده نیست چرا باید برای عقاید یک عده من به این وضع گرفتار شم نه قدرت و نه ثروت و نه هیچ کسی صدای من را میشنوه آقا وقتی میشه با دوستی با دنیا مردم حداقل راحت زندگی کنند چرا دنبال دشمن می‌گردید بخدا اینهمه زندگی ها را خراب کردن هنر نیست ننگه