امید سلیمی بنی: با وجود اعلام عفوهای مکرر از سوی مراجع قانونی و همچنین بخشنامه هایی که رئیس قوه قضائیه به سراسر کشور برای آزادسازی مشروط مجرمان، خصوصا در جرایم غیر عمد و مالی صادر می کند، ولی مواد مخدر و مجرمان وابسته به آن، زندانها را پر می کنند و باکی از افزایش فزاینده آمار جرم و زندانی در کشور ندارند.
مطابق آخرین اطلاعات رسمی اعلام شده، در سال 89، به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت فعال (بین 15 تا 64 نفر)، 325 نفر به خاطر جرایم مرتبط با مواد مخدر (مصرف، نگهداری، حمل، خرید و فروش و قاچاق) گذرشان به زندان افتاده که در مقایسه با آمار 202 نفری سال 88، رشدی نزدیک به 38 درصد را نشان می دهد.
هر چند آمار می گوید زندانیانی که در بازداشتگاه ها و ندامتگاه های سراسر کشور، ماندنی شده اند در سال گذشته، به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت فعال کشور، 163 نفرشان، مربوط به مواد مخدر بوده اند که نسبت به سال پیش از آن 15 درصد رشد را نشان می دهد، ولی همین آمار می گوید نیمی از زندانیانی که به خاطر جرایم مربوط به مواد مخدر به زندان رفته اند، به اندازه ای جرمشان سبک بوده که در زندان، ماندنی نشده اند. به بیان دیگر، نیمی از زندانیان مربوط به مواد مخدر، اقامتشان در بازداشتگاه ها و ندامتگاه های سراسر کشور، پیش از یک سال، به پایان می رسد و از چند ساعت تا چند ماه مهمان سازمان زندانها هستند.
آمار عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنین نشان می دهد سالانه به طور متوسط 320 هزار نفر در ارتباط با این جرایم به زندانها معرفی می شوند که این تعداد طی سال 1389 معادل 29 درصد از ورودی زندانیان کلیه جرائم و 43 درصد از موجودی زندانیان کلیه جرائم را تشکیل می دهد.
از نظر تعداد نیز طی سال 1389 به نسبت سال 1388، 40 درصد رشد در ورودی مجرمین مواد مخدری و 17 درصد افزایش در موجودی زندانیان جرائم مواد مخدر و اعتیاد در زندانهای سراسر کشور مشاهده شده که به گفته مسئولان به دلیل لغو رأی باز و مرخصیها بوده است.
این آمار در حالی اعلام می شود که مطابق اظهارات اسماعیلی، رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، این سازمان مبلیاردها تومان به دلیل خرید مواد غذایی و سایر ملزومات زندانیان، در بازار بدهکار است و فضای مطلوب برای تحت پوشش قرار دادن زندانیان را ندارد.
غول اعتیاد، همچنان جوانان را می بلعد
فعالیتهای مرتبط با مجرمان مواد مخدر، تنها به زندانی کردن آنها خلاصه نمی شود. پیشگیری از اعتیاد و دستگیری و بازپروری معتادان نیز فصل بزرگی را از فعالیتهای ستاد مبارزه با مواد مخدر و سایر دستگاه های ذیربط تشکیل می دهد.
اجرای طرح ساماندهی، درمان و کاهش آسیب معتادان تزریقی، ولگرد و بیخانمان در کشور،اجرای طرح درمان معتادان با شربت تریاک و کارت هوشمند معتادان به صورت پایلوت، از جمله این فعالیتهاست.
همچنین اعلام شده بیش از 2400 مرکز درمان دولتی و غیر دولتی در زمینه درمان و کاهش آسیب معتادان در کشور، فعالند که اجرای 80درصد از فرایند درمان، بازتوانی و کاهش آسیب معتادان توسط بخش غیردولتی، انجام می شود.
آمارها نشان می دهد تعداد پذیرش شدگان در مراکز درمان و کاهش آسیب معتادان در سال 1389 به نسبت سال 88، افزایش 4 درصدی را نشان می دهد.
با این همه، برخی از کارشناسان غیر دولتی می گویند اعتیاد در کشور هم اکنون نزدیک به 4 میلیون نفر را به طور مستقیم و 16 میلیون نفر را به طور غیر مستقیم (خانواده) درگیر کرده که در این بین، سهم معتادان تمام وقت، بیش از 2 میلیون نفر است.
/17233
نظر شما