امید سلیمی بنی: "شهریور، همیشه همینطور است، مخصوصا حالا که تعطیلات عید فطر هم در راه است و مردم می خواهند به مسافرت بروند." این توجیه یکی از تورگردانان تهرانی درباره افزایش قیمت تورهای خارجی است.
در هفته جاری، ناگهان قیمت تورهای خارجی، به خصوص سواحل دریای سیاه، ترکیه و سواحل خلیج فارس، افزایش یافته است. این در حالی است که کشوری مانند ترکیه با اعلام آمار سرگیجه آور ورود گردشگران به خاک این کشور، مدعی است ماهانه نزدیک به 5 میلیون گردشگر از سواحل ترکیه بازدید می کنند.
در این میان سهم منطقه تفریحی آنتالیا از گردشگری ترکیه، یک سوم است. یعنی همان مقصدی که گردشگران ایرانی مسافر آسیای صغیر، برای دیدن آن سر و دست می شکنند.
وزارت گردشگری ترکیه دیروز گزارشی را منتشر کرد که در آن اعلام شده بود این کشور در ماه جولای (مقارن با شعبان گذشته) میزبان نزدیک به 5 میلیون گردشگر بوده است. تعداد چهار میلیون و ٦٠٠ هزار گردشگر نشان می دهد ترکیه نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، 5/5 درصد افزایش گردشگری داشته است.
این در حالی است که تعداد گردشگران ترکیه در شش ماهه نخست امسال در مقایسه با زمان مشابه در سال ٢٠١٠، ٥/١٢ درصد رشد داشته و این کشور در ماه ژوئن نیز میزبان چهار میلیون و ٢٨٠ هزار گردشگر، رشد هشت درصدی گردشگرانش در مقایسه با زمان مشابه در سال ٢٠١٠ تجربه کرده است.
اکنون در آستانه تعطیلات عید فطر که بر اساس مصوبه مجلس، بیشتر نیز شده، قیمتهای تورهای ترکیه هم افزایش یافته است. در روزهای اخیر نسبت به روزهای میانی ماه رمضان که تورگردانان با فرستادن پیامکهای تبلیغاتی، سعی می کردند مشتری جلب کنند، افزایش قیمت نزدیک به دوبرابر برآورد می شود.
در تعطیلات عید فطر، قیمت اقامت 5 روزه در ترکیه و در هتلهای معمولی 4 و 5 ستاره از 900 هزار تومان شروع و تا حدود نزدیک به یک و نیم میلیون تومان آب می خورد. این در حالی است که در روزهای ماه رمضان، پیامکهای تبلیغاتی، از دریافت مبالغی کمتر از 600 هزار تومان را برای تورهای ترکیه و سواحل دریای سیاه، خبر می داد.
گفته می شود اکنون بخش اعظم گردشگران ترکیه از سه کشور اروپایی و سپس "ایران" بوده است. این در حالی است که مقصد ٣٤ درصد گردشگران ترکیه منطقه گردشگری مدیترانهای "آنتالیا"، بهشت گردشگران ایرانی است.
وضعیت قیمت درباره سایر مقاصد گردشگری مهم خارجی در ایران نیز، مشابه ترکیه است. تورهای کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز با افزایش حداقل 40 درصدی نسبت به ماه رمضان مواجه شده اند. البته پیش بینی این وضعیت برای کشورهای حاشیه خلیج فارس که در روزهای ماه رمضان، از نظر اشغال هتل ها شاهد کاهش 33 تا 50 درصدی تقاضا بوده اند. چندان دور از انتظار نبود.
گردشگری و تعطیلات عید فطر در سایر کشورهای مسلمان
برای بسیاری از ساکنان کشورهای مسلمان، تعطیلات عید فطر، بسیار بیشتر از تعطیلاتی است که در ایران، وجود دارد. به همین دلیل تمایل این مسلمانان برای گذراندن تعطیلات خود در سایر کشورها نیز بیشتر است. گفته می شود محبوب ترین مقصد توریستی برای تعطیلات عید فطر در کشورهای حاشیه خلیج فارس عمدتا شهرهای بیروت و استانبول درخاورمیانه ، سنگاپور و مالزی در آسیا و ژنو و پاریس دراروپاست.
رشد چشمگیر رزور هتلها در خاورمیانه برای تعطیلات عید فطر نشان می دهد گردشگران مسلمان، برای گذراندن تعطیلات خود از هم اکنون برنامه ریزی کرده اند. آژانس های مسافرتی امارات شاهد رشد جهشی در تعداد مسافران و توریست های عید فطر به کشورهای خارجی از جمله لبنان و ترکیه هستند. به گفته گانش ا.. مدیر بازاریابی آژانس مسافرتی عمیر در ابوظبی این موسسه شاهد هزاران درخواست اضافه برای گذراندن تعطیلات عید فطر درخارج از کشور بوده است.
سخنگوی خطوط هواپیمایی اتحاد در ابوظبی نیز می گوید: "به رغم نگرانی های جاری از احتمال کاهش تقاضا به دلیل مشکلات اقتصادی و رکود کسب و کار، وضعیت تقاضا برای خطوط هوایی طی روزهای آخر ماه رمضان به گونه خاصی رشد یافته که تا آخر سپتامبر نیز ادامه می یابد."
خالد بن جفله معاون قسمت فروش تجاری در شرکت هواپیمایی امارات با اشاره به این نکته می گوید: "مدت زمان تعطیلات عید فطردرامارات به دلیل حجم بسیار زیاد مسافران و خواستاران سفر های خارجی ، چند سالی است که یکی از شلوغ ترین زمان ها برای شرکت های مسافرتی و توریستی امارات است."
یعنی دقیقا شرایطی که در صنعت گردشگری داخلی ایران حاکم است. این در حالی است که رئیس سازمان میراث فرهنگی اعلام کرده بود در سال جاری، نزدیک به 4 میلیون گردشگر خارجی از ایران بازدید خواهند کرد. آماری که بسیاری از فعالان این صنعت، اعتقادی به آن ندارند و می گویند تعداد گردشگرانی که اعلام می شود، مهاجران و کارگرانی است که از کشورهای بنگلادش، پاکستان و افغانستان به ایران آمده اند.
احمدزاده، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفته بود 90 درصد گردشگران خارجی که به ایران می آیند از 9 کشور آسیای جنوبی هستند، تعدادی که به نظر می رسد سهم سه کشور یادشده در آنها، بسیار بالاست.
47/233
نظر شما