دلار در اولین روز هفته معاملات خود را با افزایش قیمت آغاز کرد و در بازار آزاد ۱۵۰/۳۵ تومان معامله شد. بازار ارز در هفتههای اخیر شرایط متلاطمی را پشت سر گذاشته و در یکماهه اخیر شاهد سیر صعودی قیمت ارز بودیم. در این میان حرکت قیمت دلار به سمت کانال ۳۷ هزار تومان نیز پیشبینی میشد. نقطه اوج قیمت دلار در یک ماه گذشته مربوط به هفدهم آبانماه است که قیمت دلار روی نقطه ۳۶ هزار و ۶۷۰ تومان ایستاد. دولت برای کنترل این بازار سازوکارهایی به کار بست که مهمترین آن بسته حمایتی شامل اوراق ارزی است. اوراق ارزی از امروز در بانکهای منتخب عرضه شده است.تاثیرگذاری این اوراق در کنترل بازار ارز هنوز هم در هالهای از ابهام است. کارشناسان معتقدند دولت برای کنترل قیمت دلار باید ابتدا تورم را کنترل کند اما شواهد حاکی از آن است که اقدامی برای آن صورت نگرفته است.
کارشناسان مزایا و معایب مختلفی را برای اوراق ارزی اعلام کردهاند. مهمترین معایب آن موقت بودن چنین راهحلی برای کنترل بازار و همچنین رصد اموال مردم است. از مزایای آن نیز میتوان به عدم تعلق مالیات و امنیت بالای آن اشاره کرد. در هر صورت باید منتظر نتایج این اقدام دولت نیز باشیم اما اکنون همچنان با گرانی نرخ دلار و اثرگذاری آن بر بسیاری از کالاها مواجه هستیم. آیا در شرایط کنونی سقف و کفی برای قیمت دلار میتوان پیش بینی کرد؟ چه آیندهای در انتظار بازار ارز پر فراز و نشیب این روزها است؟ برای پاسخ به این پرسشها به سراغ کامران سلطانیزاده؛ دبیرکل کانون صرافان رفتیم.
فاکتورهای موثر بر افزایش قیمت دلار
کامران سلطانیزاده؛ دبیرکل کانون صرافان ضمن اشاره به عدم توان پیشبینی قیمت دلار اظهار کرد: به طور کلی قیمت دلار بر اساس فاکتورهای عرضه و تقاضا تعریف میشود. اگر تقاضای بیشتری در آینده وجود داشته باشد و عرضه افزایش نیابد، طبیعتا قیمت بالا میرود اما چنانچه عرضه زیادی داشته باشیم و تقاضا کم باشد، قیمت سقوط میکند. زمانی که با افزایش قیمت ارز مواجه باشیم، مطمئنا تقاضا از عرضه بیشتر خواهد بود. به طور کلی؛ بر اساس عرضه و تقاضا، دلار قیمت خود را پیدا میکند. از سویی دیگر تورمی به نام تورم سالیانه نیز در کشور وجود دارد که آن هم بر نرخ دلار و تمامی ارزها اثرگذار است.
وی افزود: فاکتورهای اجتماعی، سیاسی و بینالملل مانند؛ تحریمها، روابط خارجی با کشورهای دیگر، کاهش صادرات و تبادلات مالی نیز تاثیر بسیاری دارد. پس نتیجه میگیریم که تمام این عوامل موثر و مهم هستند. اگر هر کدام از این فاکتورها بهبود پیدا کند، وضعیت دلار بهتر میشود.
بازار ارز بهترین گزینه برای سرمایهگذاری در شرایط فعلی
دبیرکل کانون صرافان قیمت دلار را در یکماه گذشته چندان افزایشی ندانست و خاطرنشان کرد: دلار ۳۲ هزار تومان بود و اکنون به قیمت ۳۵ هزار تومان رسیده است. یعنی تقریبا ۱۰ درصد در یکماه افزایش پیدا کرده است. این تغییر در مدت کوتاهی رخ داده است. از بورس کشور نیز در همین بازه کوتاه و به گفته رسانهها حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان نقدینگی خارج شده است.
سلطانیزاده تاکید کرد: سالانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در کشور تولید میشود که این میزان به یک سویی خواهد رفت. طبیعتا این حجم از نقدینگی با توجه به رکود ملک و مسکن و وضعیت وخیم در بورس و سرمایهگذاریهای نامشخص در آن سرگردان است. معمولا بهترین بازارها برای سرمایهگذاری بازارهایی مانند سکه، طلا و ارز است که تقاضا به سمت آنها سرازیر میشود. مردم نیز برای جلوگیری از کاهش ارزش پولشان به بازار ارز روی میآورند و دلار میخرند. زمانی که تقاضا زیاد شود قاعدتا قیمت نیز افزایش پیدا میکند.
این قیمت قابل حمایت است
وی در خاتمه عنوان کرد: برای قیمت دلار سقف و کف قیمتی نمیتوان پیشبینی کرد. کارشناسان همیشه از قیمتی که براساس توافق میان خریدار و فروشنده معامله میشود و قیمتی که براساس عرضه و تقاضا خودش را پیدا کند، حمایت میکنند. قیمتی که خود ارز کشف میکند بهترین گزینه برای پشتیبانی است.
بیشتر بخوانید:
35217
نظر شما