غذاهای فوق فرآوری شده (UPF)، که با مواد استخراج شده از غذاها یا ترکیبات غذایی در آزمایشگاه ها، تولید می شود، به تدریج جایگزین وعده های غذایی سنتی و حداقل فرآوری شده در بسیاری از کشورها شده اند.
محققان دانشگاه سائوپائولو در مطالعه جدیدی نشان داده اند؛ افزایش مصرف این غذاها با افزایش ۱۰ درصدی مرگ های زودرس و قابل پیشگیری در برزیل طی سال ۲۰۱۹ مرتبط بوده است.سوپ های بسته بندی شده، سس ها، پیتزای منجمد، غذاهای آماده، هات داگ، سوسیس، نوشابه، بستنی و کلوچه ها، کیک ها و آب نبات ها، همگی نمونه های از UPF به شمار می روند.
به گفته دانشمندان، مصرف UPF با پیامدهای بسیاری مانند چاقی، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، برخی سرطان ها و سایر بیماری ها مرتبط است و از این رو عامل مهمی برای مرگ های قابل پیشگیری و زودرس در میان بزرگسالان به حساب می آید.
پژوهشگران با بررسی داده های افراد در تمام گروه های سنی و اقشار جنسی، مشاهده کردند که UPFها بین ۱۳ تا ۲۱ درصد کل غذای مصرفی در برزیل را تشکیل می دهد. در مجموع ۵۴۱ هزار بزرگسال ۳۰ تا ۶۹ ساله در سال ۲۰۱۹ جان خود را از دست دادند که حدود ۲۶۱ هزار نفر از این افراد، به دلیل بیماری های قابل پیشگیری و غیرواگیر درگذشتند.
نتایج این تحقیقات نشان داد: تقریباً ۵۷ هزار مرگ در آن سال را می توان به مصرف UPF نسبت داد که ۱۰.۵ درصد از کل مرگ های زودرس و ۲۱.۸ درصد از کل مرگ های ناشی از بیماری های غیرواگیر قابل پیشگیری در بزرگسالان ۳۰ تا ۶۹ ساله را شامل می شود.
محققان اظهار داشته اند: تاثیر تخمین زده شده در کشورهای با درآمد بالا مانند ایالات متحده، کانادا، بریتانیا و استرالیا، که UPF ها بیش از نیمی از کل کالری دریافتی را تشکیل می دهند، بسیار بیشتر خواهد بود.
پژوهشگران همچنین افزوده اند: در طول زمان، UPF ها به طور پیوسته جایگزین غذاهای سنتی، شده اند. کاهش مصرف غذاهای فوق فرآوری شده به میزان ۱۰ تا ۵۰ درصد می تواند سالانه به طور بالقوه از حدود ۵۹۰۰ تا ۲۹۳۰۰ مرگ زودرس در برزیل جلوگیری کند. نتایج این مطالعه در مجله American Journal of Preventive Medicine منتشر شده اند.
بیشتر بخوانید:
خوردن غذاهای سرخشده چه بلایی سرتان میآورد؟
با خوردن این گیاه روند پیری را به تعویق بیاندازید
۳۵۲۳۶
نظر شما