شکاف میان طیف قالیباف با تندروها بر سر مطالبات مردم/در لباس سوپر انقلابی گری بحران می آفرینند/صدای نسل جدید باید شنیده شود

 

طبیعتا کسانی که لباس انقلابی گری پوشیده‌اند ولی حرف‌های سوپر انقلابی می زنند مورد نقد هستند چون آن ها دارند دو قطبی سازی را افزایش می دهند و بحران درست می کنند اما نخبگان در این مقطع باید از روز اول ضمن بیان نظراتشان مردم را به آرامش دعوت می کردند و از التهابات کم می کردند.

جواد مرشدی: سعید آجرلو فعال سیاسی اصولگرا و سردبیر سابق مجله مثلت و مدیرمسئول روزنامه صبح نو در گفت و گو با خبرگزاری «خبرآنلاین» با موضوع «ریشه های حوادث مهر ۱۴۰۱» می گوید: « باید نهادهای مدنی و سیاسی و احزاب را به عنوان نهادهای واسط بین مردم و دولت تقویت کنیم، همچنین مسئله گفت و گو با نسل جدید و اقناع کردن و به رسمیت شناختن دغدغه‌ها و حرف‌هایش مسئله خیلی جدی است.» این گفت و گو از نظرتان می گذرد:

ریشه اتفاقات اخیر را در چه می بینید؟ آیا تقدم و تاخری بین شعارهای اقتصادی و اجتماعی می بینید؟

به نظر من این مسئله دو وجه دارد، یکی وجه اقتصادی و دیگری وجه فرهنگی و ذهنی است. واقعیت این است که رشد اقتصادی در چند سال اخیر وضعیت خوبی نداشته و از آن مهمتر مسئله تورم و کاهش ارزش پول ملی بسیار مساله ساز شده و تامین معیشت طبقه متوسط، طبقه متوسط رو به پایین و طبقه پایین بسیار دشوار کرده است. البته فشار حداکثری در دوران ترامپ نقش زیادی در کوچک شدن و ضربه زدن به اقتصاد ایران داشت. دیگری بحث فرهنگی و مباحث ذهنی هست که ما با ادبیات جدیدی به اسم دهه هشتادی‌ها مواجه ایم که شروع کننده این اعتراضات بودند. به نظر می رسد دهه هشتادی ها ارتباطشان با نسل‌های گذشته ایران به دلایلی خوب وصل نشده و درک و فهمشان از ارزش‌ها بسیار متفاوت است. ما اینجا شکاف نسلی داریم، البته همه دهه هشتادی‌ها این گونه نیستند، زیرا ما دهه هشتادی‌هایی داریم که با ارزش‌های ملی و مذهبی ارتباط قدرتمندی دارند، مسئله بعدی مسئله شبکه‌های اجتماعی است، چون نسل جدید به تعبیری فرزندان شبکه‌های اجتماعی هستند. در شبکه‌های اجتماعی حکمرانی با سبک زندگی غربی تعریف شده است. برای همین یک شکاف نسلی و فاصله بین ارزش‌ها و باورها داریم. آنان می خواهند ابراز هویت کرده، صدایشان شنیده شده و به رسمیت شناخته شوند. این موضوع ذیل درگذشت خانم مهسا امینی اتفاق افتاد. در ارتباط با بخش دوم سوالتان باید بگویم ریشه اصلی این اتفاق کاملا به شعارهای اجتماعی مربوط بوده و اقتصاد در وهله بعدی قرار می گیرد. شاید به تعبیری بشود گفت که در ناخودآگاه این اعتراضات، ممکن است دلایل اقتصادی نهفته باشد، ولی چیزی که ابتدا مردم می خواستند با آن هم دردی کنند، مسائل اجتماعی و فوت خانم امینی است در شعارها می بینید. از این رو شاید اکتفا کردن به این شعارها برای تحلیل موضوع کافی نباشد.

به نظر شما مطالبات این معترضان چیست و آیا همه این معترضان یکسان هستند؟

خیر؛ شکل‌های متفاوتی دارند یعنی چیزهایی که در روزهای اول اتفاق افتاد با آن چیزهایی که حداقل در یک هفته اخیر دارد اتفاق می افتد متفاوت است؛ روزهای اول یک نوع همدردی با اتفاقی بود که رخ داده بود اما هرچه جلوتر رفت افرادی وارد این موضوع شدند که شبکه‌های سازمان یافته داشتند و اساسا اعتراضات را تبدیل به اغتشاش کردند و به سمت ساختارشکنی و رفتارهای خشن رفتند.

چرا بر اساس وعده های داده شده قانون تعیین محلی برای بیان اعتراض ها و آیین نامه های مربوطه تعیین نمی شود؟

طبیعی است که باید بر اساس اصل ۲۷ قانون اساسی، در نظام سیاسی‌ اعتراضات سامان یابد تا اعتراضات درون سیستم، حل و فصل شود. در این که ما در این بخش حتما نیازمند آئین نامه‌های اجرایی و قوانین پایین دستی هستیم تردیدی نیست و شما دیدید که رؤسای سه قوه روی این موضوع تاکید کردند، اما اینکه چگونه اجرا شود یک بحث کاملا تخصصی و طبیعی است که شاید در کوتاه مدت نشود برای آن راه حل پیدا کرد. بخشی که به میدان مربوط می شود و آنچه که در خیایان‌ها اتفاق افتاد طبیعی است که هرچه جلوتر رفتیم جدا کردن این دوتا سخت‌تر شد و همه ما به این باور داریم مردمی که قصدشان ساختارشکنی نیست و صرفا اعتراضاتی دارند با کسانی که حرفه‌ای این کار را می کنند متفاوت هستند، ولی در میدان ممکن است این ایجاد تمایز مقداری سخت شود. ما هرچقدر بتوانیم مهارتمان را برای تمیز این دو مساله افزایش دهیم، شیوه برخورد هم سهل تر می شود. البته یک راه حل هم این است که امنیت اعتراضات را با سپردن مسئولیت اعتراضات و ساماندهی آن به احزاب بسپاریم. من فکر می کنم باید بتوانیم برای آن راه حل ساختاری پیدا کنیم.

شکاف میان طیف قالیباف و پایداری ها/در لباس انقلابی گری بحران می آفرینند/صدای جوانان شنیده نشد

 
سعید آجرلو مدیرمسئول روزنامه صبح نو

ما با یکسری دو قطبی سازی مواجه بودیم، نقش نخبگان حاکمیتی تحت عنوان انقلابی گری و غیر حاکمیتی در این باره چه بود؟

طبیعتا کسانی که در لباس سوپرانقلابی هستند و حرف‌های رادیکال می زنند مورد نقد هستند چون آن ها دارند دو قطبی سازی را افزایش می دهند و بحران درست می کنند اما نخبگان در این مقطع باید از روز اول ضمن بیان نظراتشان مردم را به آرامش دعوت می کردند و از التهابات کم می کردند، آن ها می توانستند بین انتقاد و اعتراضاتشان با اغتشاش در بخش اجتماعی تمایز قائل شوند تا جلوی التهاب بیشتر را بگیرند. یعنی اگر کسی با لباس انقلابی گری حرف‌های رادیکال و تندی در مورد دو قطبی سازی زده حتما علیه منافع ملی عمل کرده و مقصر است، از آن طرف کسانی که می توانستند آرامش را برقرار کنند اما وارد فضا سازی‌ها شدند و افکار عمومی را تهییج و امنیت را دچار مشکل کردند که به نظر من نباید نادیده گرفته شوند. این مساله در آسیب شناسی موضوع حتما باید لحاظ شود، چون نخبه‌ها ، سلبریتی‌ها و چهره‌های سرشناسی داشتیم که از روزهای اول می توانستند ضمن اعتراض و همدردی، فضا را آرام کنند.

با توجه به تجربه‌ های سال های ۸۸ ، ۹۶ و ۹۸ برای بیرون رفتن از بحران چه می توان کرد؟

باید نهادهای مدنی و سیاسی و احزاب را به عنوان نهادهای واسط بین مردم و دولت تقویت کنیم، مسئله کارآمدی، حل مشکلات اقتصادی و رفاه، مسئله مهمی است، مسئله گفت و گو با نسل جدید و اقناع کردن و به رسمیت شناختن دغدغه‌ها و حرف‌هایش مسئله خیلی جدی است. همچنین به شدت نیاز داریم یکبار برای همیشه، در مورد تاریخ و جایگاه ایران توضیح دهیم. چقدر از جوانان ما می دانند که وضعیت ما در سال ۱۳۰۱ در آستانه حکومت پهلوی با سال ۱۴۰۱ چه تفاوت‌هایی دارد؟ یعنی ما نگرش بلند مدت و فرایندی به موضوع ایران نداریم و کاملا داریم پروژه‌ای و کوتاه مدت به آن نگاه می کنیم. نسل جدید ما به دلیل کم کاری‌هایی که نهادهای آموزشی، فرهنگی و حتی رسانه‌ای داشتند نتوانستند این ارتباط را برقرار کنند و برای آن ها نه حرف درستی زده شده و نه صدای آن ها شنیده شده است، پس این ارتباط باید برقرار شود.

بیشتر بخوانید:

۲۱۶۲۱۲

کد خبر 1684988

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 6
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    19 0
    تا وقتی وضع اقتصاد سروسامان نگرفته، و اشتغالزایی نشده، نباید اجازه میدادید همه سرمایه خانواده ها توسط این مافیاها غارت شود.
  • IR ۱۶:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    27 7
    مسلمان واقعی تند رو ها هستند
  • IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    2 2
    عالی
  • IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    31 1
    این اقناع کردن مقوله ی بسیار خنده داری شده منظور این اندیشمندان! ارزشی اینه که نسل جدید رو اقناع کنیم که ما خیلی خوبیم پس بذارید ما به شما حکومت کنیم
  • سیدمرتضی IR ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    19 3
    با سلام.از صفات مومن اینست که مردم راازخودش پرهیزکارتر بدونه.
  • IR ۱۸:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    24 2
    خدایا خودت به جوانان ما کمک کن که تند روها شور همه چی را در اورده اند
  • IR ۱۸:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    11 0
    چی باس گفت تو این اوضاع بد مملکت ؟😔
  • IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    45 0
    مسئله رو درست مطرح کن. بگو ۴۴ سال پیش چی تحویل گرفتین و الان چی میتونین بگین.
  • IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    31 0
    چرا هیچوقت درک درستی از حقیقت پیدا نمیکنید .مشکل از نسل جدید و خواسته ها شون نیست .مشکل از اعتقادات و شیوه های غلط حکمرانی شما بوده .چرا فکر میکنید باید هرچه قدرت حاکم اراده کند و فهم خودش را به نسل‌ها القا یا تحکیم کند واگر نسل جدید نپذیرفت مشکل از شیوه ارایه بوده نه اساس خود افکار و عقاید حاکمیت .چرا حاکمیت نباید به خواست و اراده و تفکر نسل جدید تغییر فکر و سیاست و عقیده گوش دهد .جوری مگویید نسل جدید با مذهب و انقلاب بیگانه شده انگار آنچه شما بعنوان مذهب و انقلاب نشان دادین وحی منزل و درست بوده .اتفاقا خواست نسل دهه هشتادی خواست اکثریت جامعه دراین چهل سال بوده ولی جرات ابراز نداشته ایم.
  • IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    22 1
    مسئولین وتصمیم گیرندگان کشور باید قبول کنن که فرهنگ جامعه جوان با فرهنگ اوائل انقلاب سازگاری ندارد.باید حرف جوانان را گوش کرد.کسانی که چنتا بچه دارن میفهمن که خل وخوی بچه های بزرگتر با کوچکترها همخوانی ندارد.
  • سعید IR ۱۹:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    20 0
    ما به عنوان مردم ایران همانطور که مشارکت حداقلی در انتخابات مشهود بود یه پوست اندازی باید صورت بگیره
  • سید IR ۲۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    6 5
    با سلام از اول انقلاب با تندروی‌ها وتوجه به کشورهای دوست اصلا توجه ای به جوانان و تورم نداشتید از طرفی صدا سیمای سیاسی و جناحی جوانان را وابسته به فرهنگ غربی کرد.از ماست که برماست
  • IR ۲۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    13 0
    حیف که همیشه خیلی زود دیر میشه
  • رضا IR ۲۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    28 0
    دو قطبی را اولین بار در جامعه ایران آقای حداد عادل با تاسیس یک مدرسه خاص و غیر انتفاعی برای فرزندش کلید زد. بعد خودش ناراحت است که چرا جامعه را دو قطبی کرده اند.
  • عادل IR ۲۳:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    24 0
    خجالت نكش عزيز جان ! يك مقايسه بين سال ١٣٠١ تا ١٣٥٧ و يك مقايسه ديگر از سال ١٣٥٧ تا ١٤٠١ همه چيز را به خوبي مشخص مي كنه و اينكه مردم چرا ناراحت هستند !!!
  • IR ۲۳:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    28 0
    هیچ حکومتی بدون مردم پایدار نیست.
  • IR ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    16 0
    خیلی ساده بگم مشکل ۹۰درصد مردم اقتصادی است از اونجا که اوضاع تولید خراب است وضع نیروی کار خراب است تولید خراب است چون موانع زیادی بر سر صادرات و عرضه می‌باشد اقتصاد خراب است چون رانت و فساد همه جا گرفته اقتصاد خراب است چون مدیریت اون از پایه خرابه،مردم اعتمادی به دولت و حاکمیت ندارد و.....
  • IR ۰۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۷
    19 0
    مردم آگاه به بازی سیاسی شما آشنا هستند.
  • IR ۰۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۷
    18 0
    اون موقع که کاری باید میکردید نکردید حالا یادتون افتاده دزد'اختلاس'بیکاری'تورم'ناکارآمدی مسئولین و...
  • بهزاد IR ۰۰:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۷
    30 2
    شما چرا به خاکی میزنید تمام اینهایی که میگوید درست یک اما دارد در سال 2000قرار نیست قشری خاص بیان هر چه میگند یک ملت بیش از 80 میلیونی بگند چشم سئوال دارند کسی هم جواب نمی‌دهد چرا مقامات این کشور باز نشسته نمیشند اولی رو جواب بدید تا سوال های دیگر
  • بیژن IR ۰۷:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۷
    16 0
    خدا را شکر سر و صداها خوابید ! کسی از ۹۲ هزار میلیارد اختلاس خبر داره فکر کنم چون هیچ خبر گذاری ازش چیزی نمیگه احتمالا اونم خوابیده و دارند خودشون را برای مورد بعدی آماده میکنه
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۷
    9 0
    دوستان محترم حواسشان باشد که با شعار تحول رای آوردند آن هم دقیقا راه سومی که تا آن روز نرفته بودند. البته صلاح مملکت خویش خسروان دانند. ملت کی باشند که تازه حق اظهار نظر داشته باشند.