اتحادیه اروپا چگونه می‌تواند در مسئله کمبود آب به ایران کمک کند؟

دیپلماسی زیست‌محیطی یک خیابان دوطرفه است و اتحادیه اروپا می‌خواهد از مبادلات با سایر نقاط جهان، از جمله ایران، چیزهای زیادی بیاموزد.

به گزارش خبرآنلاین، کورنلیوس آدباهار و اولیویا لازارد، در مقاله ای برای اندیشکده کارنگی نوشتند:

ایران بیش از ۲۰۰ کیلومتر مکعب از کل ذخیره آبی اش را در طول دو دهه گذشته از دست داده و سطح آبهای زیرزمینی تا حدود ۲۸ سانتیمتر در سال به طور متوسط کاهش یافته است. ایران همچنین در برابر پدیده گرمایش جهانی و بروز یک چرخه هیدرولوژیکی گسسته( خشکی، کویر زایی و سیلاب های ناگهانی) آسیب پذیر است. همچنان که منابع آبی ته می کشند، کمبود آب به سرعت به نگرانی درجه اول ایرانی ها تبدیل می شود.

پایداری سیستم آبی در درجه اول به پایداری و ثبات تعادل های اقتصادی- اجتماعی و سیاسی مربوط است که در روزگار مدرن ایران به طور غیرمستقیم با نگرانی های امنیتی گره خورده اند.

همکاری با ایران در بازسازی چرخه هیدرولوژیکی در راستای سازگاری آب و هوایی و امنیت اکولوژیکی، عرصه تازه ای از سیاستگذاری سیاسی با اهمیت بالا در عصر دگرش های آب و هوایی است. این موضوع می تواند فرصت تازه ای برای اتحادیه اروپا برای ایجاد مسیری از دیپلماسی با مزایای نظام مند برای اقدامات اقلیمی، کاهش خطرات امنیتی، مبادلات فرهنگی و همکاری فنی باشد.

در پیش گرفتن رویکردی برای همکاری موثر با ایران اولین مرحله حیاتی در تضمین آینده جمعی در جهان مستعد بی ثباتی است. اتحادیه اروپا نیازمند تحلیل این موضوع است که وضعیت آبی در ایران چطور در نتیجه ترکیبی از عواملی چون دگرش های آب و هوایی و سوء مدیریت سیاسی شکل گرفته و تحریم ها چطور این فرایند را تشدید کرده اند. همکاری با ایران بیش از آنکه یک چالش فنی باشد، یک موضوع سیاسی است.

قنات با معرفی فن‌آوری‌ها و زیرساخت‌های آبیاری مدرن و با چرخش به سمت اشکال فشرده کشاورزی، از بین رفته است. کشاورزی فشرده کنونی منجر به استفاده کامل از آب های سطحی، پمپاژ چاه و در نتیجه خشک شدن زمین می شود.

وضعیت آبی ایران از بد، بدتر شده است. دریاچه ارومیه در شمال غربی تا اواسط دهه ۲۰۱۰ تقریباً ناپدید شده بود تا اینکه بازسازی آن توسط سازمان ملل صورت گرفت. باتلاق های حوزه هیرمند در جنوب بلوچستان در شرق ایران بدون اصلاح در حال خشک شدن هستند. ذخیره آب در سدها - چه رودخانه کرخه که از سد همنام خود در استان خوزستان تغذیه می کند، چه زاینده رود که از اصفهان در فلات ایران می گذرد و چه حوضه آبخیز سد درودزن در جنوب - مشکل کاهش آب را تشدید کرده است.

ایران اکنون با کمترین سطح بارندگی در چهارمین سال پیاپی خود روبروست که منجر به وضعیت دائمی و بدتر شدن خشکسالی و بیابان زایی شده است. تحقیقات تازه نشان می‌دهد که حدود ۷۷ درصد از خاک ایران (یا بیست و سه حوضه از سی حوضه آبی آن) تحت اضافه برداشت شدید آب‌های زیرزمینی قرار دارند، به این معنی که مصرف آب بیش از سه برابرِ نرخ بازیابی طبیعی است و در نتیجه باعث کاهش شدید آب‌های زیرزمینی می‌شود. تحلیل های دیگر نشان می دهد که این بک بحران موقتی نیست بلکه یک کاهش مداوم و طولانی مدت از منابع آبی است.

خشک شدن رودخانه‌ها، دریاچه‌های در حال محو شدن، کوچک شدن تالاب‌ها، کاهش سطح آب‌های زیرزمینی، فرونشست زمین، فروچاله‌ها، بیابان‌زایی، فرسایش خاک، طوفان‌های گرد و غبار، آلودگی هوا، آب و زباله، از بین رفتن تنوع زیستی، جنگل‌زدایی و آتش‌سوزی‌های جنگلی فهرست طولانی از نشانه‌های قابل مشاهده است.

وقتی سطح آب پایین می رود، این مسئله روی تمام توالی‌های بیولوژیکی تأثیر می‌گذارد: خاک‌ها کمتر حاصلخیز می‌شوند، تنوع زیستی تحت تاثیر قرار می گیرد و گازهای گلخانه‌ای آزاد می‌شوند. این یک چرخه معیوب را آغاز می کند و مناطقی که قادر به حفظ آب نیستند را مستعد بلایایی مانند بیابان زایی، خشکسالی، سیل، آتش سوزی، رانش زمین و طوفان های گرد و غبار می کند. تصادفی نیست که ایران در سال ۲۰۱۷ یکی از بالاترین دمای اندازه‌گیری شده در جهان را به ثبت رساند و یکی از پرتنش‌ترین کشورهای کره زمین است.

توانایی غلبه بر چرخه معیوب با مداخله احیا کننده در چرخه آب، عنصر کلیدی ایجاد انعطاف پذیری در عصر فروپاشی آب و هوا و بحران های زیست محیطی است.

چالش آبی ایران فقط منحصر به روایت رژیم از افزایش دما نیست. مدیریت ناکارآمد، خود زمینه بروز بحران است. بیش از ۹۰ درصد جمعیت و تولیدات اقتصادی در مناطقی با تنش آبی زیاد یا بسیار زیاد قرار گرفته اند. تنش ها در حال افزایش است.

رژیم تحریم های بین المللی شعار خودکفایی رژیم را تقویت و انتخاب های اقتصادی-کشاورزی( کشت پسته، گندم، برنج) را برگزیده که هیچ تناسبی با وضعیت آبی ایران ندارند. سیاست های یارانه ای نیز موفقیتی در پی نداشته و مصرف بی رویه آب را تقویت کرده است. آب به دلیل افزایش نرخ تبخیر به دلیل گرم شدن کره زمین در حال کمیاب شدن است، اما نقطه شروع کمبود آب کاملاً به دلیل سوء مدیریت چند بعدی است.

بیشترین تخصیص آب در ایران (۹۲ درصد) مربوط به بخش کشاورزی است، ۷ درصد به مصارف خانگی و ۱ درصد به مصارف صنعتی اختصاص دارد. با این حال، تنها ۱۵ درصد از مساحت ایران زیر کشت است و کشاورزی تنها ایجاد کننده ۲۳ درصد از مشاغل است و تنها ۱۳ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد. این آمار از ناکارآمدی داخلی یک انتخاب سیاست اقتصادی راهبردی را برجسته می کند.

اتکای کشاورزان خرده پا به چاه های غیرقانونی یکی از چالش های ساختاری ایران است: مدیریت سیاسی آب. مسئولیت این موضوع در محدوده استانی است نه حوزه های آبخیز. از این رو، رقابت بین مقامات مختلف، برنامه ریزی کوتاه مدت ناپایدار را تشویق می کند.

تحریم های بین المللی مانع از گذار ایران به اقتصاد کم تر وابسته به منابع طبیعی می شود. تحریم ها تنوع اقتصادی را محدود می کند و تجارت و دسترسی به کالاها و فناوری هایی که کشور را در مسیر بازسازی تاب آوری طبیعی قرار می دهد، محدود می نماید. بودجه دولت را برای سیاست‌های زیست‌محیطی سالم کاهش می‌دهد. ناآرامی های اجتماعی و فقر را افزایش می دهد.

پرداختن به مسائل آب در ایران نیازمند رویکردی نظام مند بر اساس یک مجموعه پرسش هاست: واکنش سیستم آب به تخلیه مستمر آن چگونه است؟ چگونه می توان منابع آب را به وضعیت سالم بازیابی کرد؟ محرک های چند بعدی کاهش چیست و برای رفع آنها چه چیزی لازم است؟

مقابله با تاب‌آوری در برابر آب موضوعی است که رابطه جامعه با آب را دگرش می‌دهد و بنابراین به مسائل حاکمیتی، اقتصادی، بافت‌های اجتماعی و دیپلماسی مربوط می‌شود. آب فقط نیازمند پاسخ‌های تکنولوژیکی نیست، بلکه رویکردهای بوم‌شناسی را نیز می‌طلبد که شامل درک چگونگی عبور از موانع سیاسی-اقتصادی از نظر پویایی درون‌رژیم و همکاری با دیگر بازیگران خارجی است.
دیپلماسی اکولوژیک شامل دنبال کردن همزمان اهداف ثبات ژئوپلیتیکی و همچنین امنیت اکولوژیکی و انسانی با توجه به آب و هوای شکننده جهانی است. اتحادیه اروپا باید در بازسازی یکپارچگی اکولوژیکی، حمایت از سازگاری و کاهش دگرش آب و هوایی و افزایش انعطاف‌پذیری انسانی و سیاسی-اقتصادی در اروپا و سایر مناطق نیز فعال باشد.

تعامل با ایران از طریق دیپلماسی زیست محیطی و درک چگونگی رویکرد به کشور با در نظر گرفتن بازسازی اکولوژیکی پیچیده و چند بعدی، راهی برای اعتمادسازی فراهم می کند. پیام کلیدی در قلب تعامل دیپلماتیک اکولوژیکی با ایران باید این باشد که تاب‌آوری کشور در مواجهه با دگرش اقلیمی و فرسودگی زیست‌محیطی با تاب‌آوری اروپایی و بین‌المللی پیوند دارد و بالعکس.

کار اصلی باید تمرکز بربازسازی یکپارچگی چرخه هیدرولوژیکی برای آبرسانی دوباره به مناطق مرکزی ایران باشد. این تلاش‌ها باید با نیاز به تحقق اهداف توسعه پایدار و پیمان آب و هوای گلاسکو هماهنگ باشد.

اتحادیه اروپا برای تعامل سازنده با ایران در زمینه تثبیت اکولوژیکی، با شروع بازسازی مقاومت در برابر آب، باید رویکردی چند بعدی و چندسطحی را به کار گیرد. گام اولیه باید نزدیک شدن به رژیم بر اساس تامل در مورد آینده مسیرهای آب در عصر دگرش های آب و هوایی و تمایل به اجرای آزمایشی فرآیندهای احیا کننده باشد که به طرق مشخص به نفع جامعه و اقتصاد ایران است.

در کوتاه مدت، حداقل سه وظیفه وجود دارد که اتحادیه اروپا باید ایران را به انجام آنها تشویق کند. بازآفرینی چشم انداز حفظ آب: شناسایی چگونگی تقویت چرخه هیدرولوژیکی ملی و منطقه ای از طریق بازسازی پیچیده که مکان های مختلف فعالیت ها را به ترتیب برای بازسازی جداول آب و تنوع زیستی خاک هدف قرار می دهد. این امر مستلزم استفاده از انواع مختلف داده ها برای درک بهتر این نکته است که کدام عوامل منجر به تخریب سیستماتیک آب می شوند.

جمع‌آوری داده‌ها: بازآفرینی پیچیده، به درک رفتار آب، کیفیت چشم‌انداز، وابستگی‌های متقابل اکولوژیکی و مصرف آب بستگی دارد. بنابراین بازآفرینی پیچیده و دیپلماسی اکولوژیکی نیازمند تجزیه و تحلیل داده های یکپارچه، از جمله سنجش از دور، شناسایی منطقه، تجزیه و تحلیل ماهواره ای (پوشش ذخیره کربن، چرخه آب، غلظت تنوع زیستی و موارد دیگر) همراه با داده های کیفی است.

تعامل گسترده: تجزیه و تحلیل داده ها باید به درک این موضوع منجر شود که چه کسی باید در بازسازی پیچیده شرکت کند، به گونه ای که اعتماد ایجاد شده و همکاری فعال را در سال های آینده امکان پذیر کند. این امر مستلزم ترکیبی از افزایش تعامل با بازیگران دولتی (ملی و محلی) و همچنین سازمان‌های بین‌المللی است.

برنامه های میان مدت تا بلندمدت نیز مهم هستند. برای جلوگیری از سیل و فرسایش خاک، جمع آوری آب از کوه های پوشیده از برف قبل از تخلیه و تبخیر آنها ضروری است. روش‌های طراحی اکولوژیک نیازمند هدایت تلاش‌ها برای تقویت وابستگی‌های متقابل زیرزمینی و سطحی حوزه‌های آبخیز در ایران و در صورت امکان در کشورهای همسایه است.

سبد تولید کشاورزی باید متنوع باشد تا اطمینان حاصل شود که تلاش‌های بازآفرینی با تحول اقتصادی تقویت می‌شوند. مثلا محصولات کشاورزی با مصرف آب بالا باید به گونه ای متنوع شوند تا پایه اقتصادی محکمی را برای فعالان وابسته به کشاورزی بدون تضعیف انعطاف پذیری طولانی مدت حفظ کند.

فرصت های همکاری منطقه ای را بررسی کنید. اتحادیه اروپا باید آماده حمایت از دیپلماسی آب منطقه ای باشد به گونه ای که گفتگوها بر اساس همکاری برای بازسازی پیچیده را تسهیل کند.

دیپلماسی اکولوژیک با ایران باید با احیای آب شروع شود و در صورت امکان فراتر رود. امنیت آب اولین گام برای رسیدگی به برخی عوامل اساسی بی ثباتی نظام مند در کشور است. علاوه بر این، حمایت از انعطاف پذیری آب در عصر اختلال آب و هوا در نهایت باید به طراحی مجدد انعطاف پذیری سیستمی، از جمله از نظر اقتصادی، منجر شود. به همین دلیل، دیپلماسی زیست‌محیطی یک خیابان دوطرفه است و اتحادیه اروپا می‌خواهد از مبادلات با سایر نقاط جهان، از جمله ایران، چیزهای زیادی بیاموزد.

311311

کد خبر 1649591

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 15
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • نوشین IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    7 30
    از اروپایی ها خیری به ما نمیرسه باید اون کوه که کنار دریاچه خزره نمیزاره ابرهای باران زا داخل کشور بشن بریده شود تا ایران تا ابد از کم ابی نجات پیدا کنه
  • علیرضا IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    18 30
    اروپا و غرب با اجرای انقلاب سفید در سال ۱۳۴۲ خود باعث از بین کشاورزی و ابهای زیر زمینی ایران شد حالا دلش برای ایران می سوزد !! اروپا و غرب جز خیانت به ایران چه داشته است !؟
  • NO ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    34 0
    از کشاورزی که آبهای فراوان مصرف می‌کند باید به شدت جلوگیری شود.
  • علی IR ۱۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    11 28
    بهیچ وجه اطلاعات میدانی ومحیطی دراختیاراتحادیه اروپا نباید داد چون باحضدردرایران وگرفتن اطلاعات به بهانه کمک جاسوسی میکنندمثل مساله محیط زیست
  • سیروس وطن‌دوست DE ۱۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    4 8
    خیلی خوب برای خودتان بریدید و دوختید،چشم آقایان متخصص ابیاری،نفت را میدهم آب بگیریم،ضمنا ،برج های شمال شهر تهران هم بخاطر بی آبی بر پا شدن !!
  • فرزاد معین IR ۱۱:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    24 2
    با درود, چند وقت پیش یک گزارش از یک کارشناس امریکایی خوندم که گنجایش جمعیتی اقلیم ایران رو سی میلیون نفر عنوان کرده بود, جمعیت کنونی ایران با جمعیت پناهندگان افغان و پاکستانی به نود میلیون نفر میرسه, بنا بر گزارشها, مصرف آب سه برابر سفره های زیرزمینی هستش, یعنی اگه جمعیت برگرده به سی ملیون نفر, مشکل آبی تا اندازه زیادی برطرف میشه.
  • IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    26 2
    بختیار گفته بود اینها ماموریت دارند که ایران را ویران بکنند و این کار را هم خواهند کرد
  • IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    18 9
    بله ماخیلی پیشرفت کرده ایم اروپا میخادازمایه چیزهایی یاد بگیرد اقایون دولت 43ساله هیچ کاری نکردن لاف الکیم میزنند
  • IR ۱۱:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    7 11
    کافی است در فصل بارش دریاچه های شور فلات ایران از طریق در یای عمان با کاهش شوری به میزان کافی آب انتقال یابد بقیه کار به خود طبیعت سپرده شود
  • IR ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    8 13
    مدیریت منابع آبی ایران توسط خود صاحب نظران ومتخصصان ایرانی که عرق وطن دارند باید بررسی و تدبیر شود و مسئولان مختلف در جهت بهتر شدن اوضاع و رفع مشکلات مدیریتی در این حوزه همدل و هماهنگ باشند.اتحادیه اروپا اگر بلده شفا بده بره اعضای مشکل دار خودش را علاج کنه ،مثل بخشهایی از ایتالیا که بدترین دوره کم آبی و خشکسالی خودش را سپری می کند.به این امام زاده دخیل نبندید که کور می کند ولی شفا نمی دهد.با ورود این اجانب به سرزمین ما بررسی های خود را انجام میدهند و نقاطی که از دسترس جاسوسی و پدرسوختگی های آنها در امان مانده را رصد می کنند و نسخه ویرایش شده ضد ایرانی خودرا برما تحمیل می کنند.اروپا و اتحادیه اروپا خر کیست؟خود دانشمندان و صاحب نظران عاشق وطن ودلسوزان این آبو خاک باید آستین بالا بزنند.البته از علم ودانش روز استفاده کنند.
  • IR ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    11 0
    خواهشامسئولین یک سری هم به استان خوزستان بزنندوببینندکه افرادی که درکارصادرات محصولات کشاورزی هستندبخاطرنبودترانزیت هوایی وخراب نشدن محصولاتشان درهرتریلرکه محصول کشاورزی به روسیه صادرمیکنن حدود ۳تن آب دربطریهای یخ زده درون محصولات قرارمیدهندومنابع آبی کشوررابطوررایگان به روسیه صادروآنجابعدازتخلیه محصولات کشاورزی بطریهای آب رالیبل میزنندوبه فروش میرسانند
  • IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    12 5
    اینها نتیجه واگذاری و صدور مجوزهای بی رویه در طول دولتهای گذشتهدخصوصا دولت سازندگی میباشد
  • ناصر IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    3 12
    اگرمی تونستن برای خودشون کاری می کردند دنبال جاسوسی می گردند کثافتهای روزگارادم کشها
  • کورش قربانی US ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    2 2
    ترجمه بسیارضعیفی بود.
  • ف.ک.ر ۱۴۰۰ IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    7 6
    اصلا خودتون فهمیدین چی گفتین ؟ آخه اروپاییها باید بیان مشکل آب مارو حل کنند ؟
  • IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    10 0
    حالا هر کسی در شهرستان و روستا ی خودش بواسطه نفوذی که داره چاه عمیق بزنه توش خیار و گوجه و هندونه بکاره اونم برای تفریح کی باید با این موضوع برخورد کنه اینو من باچشم های خودم دیدم و خیلی ناراحتم که چرا باید کشور به این شکل بسمت بی آبی بره
  • بی نام IR ۱۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    13 1
    متاسفانه سران کشور خودمون به فکر نیستن و بقیه به فکرن
  • برباد رفته IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    14 0
    یادم هست در دهه شصت می‌گفتند گندم بکارید استقلال درو کنید چندین سال فارس مقام اول گندم را داشت تمام آبهای زیر زمینی برای تولید گندم کشیده شد و نتیجه آن 400 هکتار باغ خشک شده فقط در منطقه داراب است
  • یوسف IR ۱۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    9 1
    دم خروس رو باور کنیم یا قسم حضرت عباس رو استان دار اصفهان میگه در سر چشمه ها کم بود بارندگی نداریم آب جای دیگه میره شما یه چیز دیگه میگید کدوم رو باور کنیم نمی‌دونم
  • IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    16 1
    اگه ازوپائیها ایرانونجات بدهند؛!مگرنه حکومت فعلاریشه ی خانواده هاراهم خشکانده😔چه رسدبه آب!!!یک مدت دیگه هم ریشه ی نفت وگازراهم یامفت فروشی یازیرسیبیلی؛می خشکاند😬😡نیت که خراب باشه جامعه خشک میشه!!؟؟
  • IR ۱۳:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    1 14
    اروپا خودش را نجات بدهد
  • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    22 0
    بهترین راه کاری که شاه میکرد سعی کنید کشاورزی کمتر باشه ویا از میوه هایی که آب کمتر میخان استفاده کنید ویا مثل عربها کشت انجام ندید تا پنج سال سطح آب میاد بالا فقط درختان اون هم توسط قطره ای والسلام راه دیگه ای نیست یا اینکه از کشورهای همسایه لوله آب نصب کنید وبخرید آب هرچند شما آب ایران هم دارید میفروشید
  • خیرخواه IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    10 0
    مشکل خشکسالی ،وکم بود آب در بسیاری از مناطق جهان مشاهده می شود،،البته در مناطق بیابانی وخصوصا،جنوب غرب آسیا بیشتر مشاهده می شود که شامل ایران هم هست ،قطعا همکاری جهانی در امر خشکسالی وپیامد های آن،وایجاد راهکار های عملی در سطح منطقه ای وجهانی بسیار موثر است
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    12 1
    متاسفانه دولت‌ها در ایران هرگز بفکر حل مشکل خشکسالی نبوده اند و فقط طرحهایی را بصورت مسکن های زودگذر به اقتصاد آبی تزریق کرده که فقط هدر دادن منابع مالی بوده و گاها هم طرحها مانند سد گتوند فاجعه بار بوده از سیلاب گفتید که چندسالی است فقط خسارات برجا می گذارند باید بفکر مهار سیلاب ها و ذخیره سازی روان آبها و هدایتشان به سمت سفره های زیر زمینی بود باید بیابان و کویر را از کشور بزداییم اگر سرسبزی را در دل کویر و بیابان گسترش دهیم خشکسالی را از بین برده ایم تاکنون به این فکر نشده که ریشه های گیاهی و علی الخصوص باغات مثمر و غیر مثمر تامین کننده سفره های زیرسطحی است از تبخیر های سطحی نیز ممانعت می کنند اما دریغ از یک همت و اراده قوی جهت انجام این مهم در بسیاری از مناطق کشور طرح درختکاری انجام شده اما فقط منابعی صرف شده و کاشته ها پس از یکی دو سال رها شده تا خشکیده اند باید طرحها را تا رسیدن به نتیجه و ثبات دنبال نمود نه اینکه اعتباری را هزینه و سپس به فراموشی سپرد طرحها ی آبی متنوع بوده و در ایران نیز زمینه آن فراهم است
  • ناشناس IR ۱۵:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    6 0
    شعار خودکفایی بود که باعث شد تمام رودخانه ها و تالاب ها در کشور نابود شود.
  • مهدی IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    6 0
    رودخانه هیرمند درشمال سیستان و بلوچستان هست نه در جنوب بلوچستان
  • IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    1 6
    جیب مارو نزنن نمیخواد کمک کنن
  • رامین GB ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    12 1
    دقیقا همون دو دهه ای که درگیر مذاکرات بی نتیجه هسته ای بودیم‌ مصادف بود با بزرگترین بحران و تنش آبی در تاریخ این سرزمین و مرگ تدریجی تمدن هزاران ساله ما... کاش بجای شعار انرژی هسته ای حق مسلم ماست گفته بودیم حفظ و احیای محیط زیست و منابع آب حق مسلم همه مردمه ایران هست
  • IR ۱۶:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    11 10
    حرفهای خنده دار تلخ میزنید ؟ همین چند روز اخیر چند دیپلمات اروپایی که دنبال نمونه برداری از خاک مناطق مختلف ایران برای انجام اقدامات خسمانه زیست محیطی بودند ، دسگیر شدند .
  • سجاد IR ۱۶:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    9 0
    مسولان ایران فقط فکر. و ذکرشون شده شلوار و پوشش دختران مسعله اب اصلا چیز مهمی نیست و اولویت دهم به بعد هست متاسفانه
  • IR ۱۷:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    10 0
    خشکسالی از یکطرف و صادرات آب معدنی از طرف دیگر عرصه را برای مردم ایران تنگ کرده وبی تدبیری دولت هم مزيد بر علت‌ شده
  • فرزین IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    9 0
    اگر ۴۲ سال قبل حرف مهندس هومن فرزاد را با طرح بزرگی که حالا دولت‌ها به فکرش افتاده اند،اجرا میکردن الان این مصیبت بی آبی رو نداشتیم.فساد و بی تدبیری اکثر نامداران بی لیاقت باعث خشکی مملکت ما شده.هیچ راهی نیست بجز لوله کشی آب از خلیج فارس و دریای عمان.اگر سفره های زیر زمینی با تزریق آب از دریا پر نشوند و آب به همان طریقی که از زمین خارج شده به همان طریق وارد نشود و مخصوصا استان‌های اصفهان و فارس و کرمان،شاهد فاجعه خواهیم بود.اگر نیمه غربی کشور مرطوب و آبیاری نشود شرق کشور هم با توجه به جهت حرکت ابرها و گردش زمین بارندگی و ترسالی نخواهد داشت.دولت پانصد میلیون دلارهای که از انگلیس و بقیه می‌گیرد خرج همین کار بکند و سریعتر هم تعداد لوله های حمل آب را زیاد کند و هم سرعت کار را دو برابر کند.والا فاجعه رخ می‌دهد.
  • علی عبدالرحمانی IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    5 5
    بنده یه نظر دارم که چند ساله داره دیونه ام می کنه حالا که ایران و عراق و سوریه با هم همبستگی سیاسی و غیره دارند و مشکل آب هم بین آنها مشترک است باید این سه کشور بیایند و کانالی از خلیج فارس به مدیترانه ایجاد کنند این آبراهه را در هرجا که امکان داشت پهن و وسیع کنند با همین برنامه اولا مسیری دریایی ایجاد میشه که کلی از حجم سفرهای دریایی را کم می کنه دوما محل درآمدی میشه سوما استیلای ترانزیتی ترکیه بر منطقه کاسته میشه چهارما با توجه به تبخیر شدید آب در منطقه ما شاهد خواهیم بود که حجم زیادی از آب کانال تبدیل به ابر میشه و در کوههای ایران میباره و ایران هم بخشی از آب رو به شرکای خودش می ده پنجما کاشت دیم در ایران امنیت غذای منطقه رو بالا میبره و ششما شر گرد و خاک از منطقه کنده میشه هفتما باعث دوستی پایدار بین مردم خاورمیانه میشه
  • نصرالله IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    2 1
    سلام علیکم - شکی نیست که علم امروزین ، روز بروز با سرعت به سوی تخصصی شدن ، حرکت می کند و اصطلاحات فراوانی را در خود جای می دهد ،‌ اما وقتی بنا داریم مطلبی تخصصی را برای همه ی مردم در سطح عمومی توضیح دهیم ، لازم است با زبان ساده تری ، اقدام کنیم و گرنه می شود > زین دوا رنجور شد بیمار ما
  • IR ۱۸:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    0 5
    می‌توانیم با اتکا بر دانش متخصصان داخلی اقدام به کسب تکنولوژی ساخت دستگاه ابر ساز کرد. تنها در این صورت است که با در اختیار گرفتن زمان، مکان و میزان بارش بخشی از معضلات مربوط به کم آبی، کشاورزی، تولید برق،اشتغال،حاشیه نشینی و مسائلی از این دست مرتفع می‌گردد.البته نباید از این نکته غافل شد که اصلاح الگوی مصرف و انتخاب کشت مناسب با اقلیم از نکات کلیدی و مکمل موفقیت در اینچنین طرحهایی به شمار می‌رود. به امید هوشمندانه و جسورانه تر شدن اولويت‌های کلان کشور در خشکاندن مشکل خشکسالی.
  • حکمت US ۱۹:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    0 7
    من مخالف همکاری با اتحادیه اروپا بر سر مشکل آب نیستم . ولی این موضوع بسیار قابل اهمیتی است که به حیات و پیشرفت آینده کشور بستگی داره . چطور هست بابت این موضوع از فعالهای خود کشور جویا باشیم .ایران از شمال و جنوب به آب‌های آزاد و دریاهای عظیمی متصل است می‌توان با تصفیه آب از هر نوع دانش‌بنیان که توجیه اقتصادیداشته باشد از این موهبت بهره برد ،روشهایی همچون جذب آب در بستر باید بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد سطح نفوذ پذیری آب در فلاتها و کوهپایه ها توسط حفره‌ای ذخیره زیر زمینی به صورت‌ گسترده، تولید آب از هوای مرطوب و نیمه مرطوب، جذب ابرهای باران‌ها که ایده غیر باور به نظر می‌رسد. جهت وزش بادهای و حرکت ابرها باید مد نظر باشد ، علت بسیار مهم که سبب شده تا بخش‌های از ایران دچار کمبود آب مواجه باشد نبود سد اکولوژیکی یا همان کوههای مرتفع است ،چنانچه بتوان کوهها و یا رشته کوههای مصنوعی در امتداد به ارتفاع بالای دو هزار متر ایجاد کرد می‌توان از آب شیرین رف در ارتفاعات در طول فصول بهره برد، که این عمل بسیار سخت و پیچیده است ولی جای فکر کردن دارد
  • حمید IR ۱۹:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    12 0
    اون موقع هم که تحریم نبودیم همش دم از اقتصاد بدون نفت که یکی از آنها خودکفایی کشاورزی و صادرات بود