سیر تا پیاز قوانین جهیزیه/ اگر شوهر جهیزیه عروس را خراب کند می‌شود از او خسارت گرفت؟

فارس نوشت: آوردن جهیزیه در بیشتر مناطق ایران از آداب و رسوم قدیمی است که عرف هر استان، شهر، روستا یا قوم نقش به سزایی در چگونگی آن دارد. درواقع جهیزیه از آداب و رسوم ازدواج است که تابع فرهنگ های زوجین، به خصوص زوجه تعیین می‌شود.

آوردن جهیزیه در بیشتر مناطق ایران از آداب و رسوم قدیمی است که عرف هر استان، شهر، روستا یا قوم نقش به سزایی در چگونگی آن دارد. درواقع جهیزیه از آداب و رسوم ازدواج است که تابع فرهنگ های زوجین، به خصوص زوجه تعیین می‌شود. با این حال در قانون مدنی ایران اشاره‌ای به عبارت جهیزیه نشده است و صرفا از آن به اثاث منزل یاد شده است به همین دلیل تعریف قانونی درباره جهیزیه نداریم.

در تعریف عرفی می‌توان گفت جهیزیه مجموعه اموال منقولی است زوجه برای استعمال، استفاده مشترک و یا تزئین به منزل شوهر می آورد که البته وظیفه قانونی زوجه نیز نیست؛ چرا که قانونگذار در ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی در تعریف نفقه، تهیه اثاث خانه را به عهده مرد گذاشته است.

 باید توجه داشت که مالکیت جهیزیه با زوجه است و آوردن آن به منزل شوهر به معنای انتقال مالکیت به شوهر یا انصراف از مالکیت نیست بلکه فقط شوهر حق استفاده (انتفاع) از آن را دارد. بنابراین با در نظر گرفتن این که زن تکلیف قانونی برای آوردن جهیزیه به منزل شوهر ندارد و با عنایت بر اینکه مالکیت جهیزیه با زوجه است، زن هر زمان که بخواهد می تواند جهیزیه را مسترد نماید (پس بگیرد) یا آنکه می تواند هر تصمیمی که یک مالک می تواند برای اموال خود بگیرد را نیز لحاظ نماید که این تصمیم می تواند فروش یا حتی بخشش آن باشد که در این موضوع نیازی به اجازه شوهر ندارد. هرچند این کار از نظر اخلاقی در شان یک زندگی مشترک نیست اما از موارد قانونی است و بهتر است چه مرد و چه زن قبل از ازدواج با موارد و مسئولیت های قانونی خود آشنا شوند و در طول زندگی بر مبنای اخلاق حسنه و در کمال احترام زندگی را ادامه دهند.

 مالکیت وسایلی که شوهر به جای جهیزیه می‌خرد با کیست؟

باید توجه داشت که جهاز همان است که زوجه در بدو زندگی مشترک تهیه کرده است می شود و شامل لوازمی که زوج (مرد) تهیه کرده است نخواهد شد. همچنین لوازمی که شوهر در طول زندگی مشترک خریداری می کند، جزء جهیزیه محسوب نمی شود. اما اگر زوج وسایلی را تحت هر عنوانی به مالکیت زن درآورده باشد در این صورت به تبع مالکیت زن می تواند درباره آن ها نیز تصمیم گیری کند. باید توجه داشت که اگر در طول زمان این وسایل خراب یا کهنه شوند، شوهر مسئولیتی و تکلیفی برای پرداخت وجه آن یا دادن جایگزین نخواهد داشت. همچنین اگر زوجه بخواهد دادخواست استرداد جهیزیه دهد فقط آنچه باقی مانده را می تواند مسترد نماید.

لازم به ذکر است، زوج در صورتی که به عمد به جهیزیه و لوازم همسر خود آسیبی وارد آورد مسئول جبران خسارت است اما اگر به طور صحیح از آنها استفاده کرده باشد در قبال آسیب ها و استهلاکات مسئولیت نخواهد داشت به عنوان مثال اگر جهیزیه زوجه بر اثر حوادثی مثل نوسانات برق، شکسته شدن هنگام اسباب کشی و امثالهم صدمه ببیند یا اینکه بر اثر مرور زمان مستهلک شود، زوج مسئولیتی در این خصوص ندارد و نیازی نیست غرامتی به زوجه پرداخت کند و البته زوجه نیز نمی تواند به استناد این موارد از شوهر خود مطالبه خسارت نماید.

 آیا شوهر می تواند بدون اجازه همسر خود جهیزیه را بفروشد؟

خیر! برای فروش کالایی نیاز است که فروشنده یا خود مالک آن باشد یا نمایندگی یا وکالت در فروش داشته باشد. همانطور که گفته شد جهیزیه از اموال زوجه (زن) است و در صورتی که شخصی اموال دیگری را بدون اذن مالک بفروشد می توان از او شکایت کرد. 

با توجه به مطالب مذکور مشخص شد که اثبات مالکیت جهیزیه رکن اساسی برای طرح دعوای استرداد جهیزیه است. به همین دلیل باید دلیل و مدارکی مبنی بر اینکه چه کسی مالک است ارائه شود. بهترین مدرک جهت اثبات مالکیت، سیاهه جهیزیه است.

البته در صورت نداشتن سیاهه یا گم شدن آن می‌توان از شهادت شهود استفاده کرد و اگر شهودی هم وجود نداشته باشد می‌توان با ارائه فاکتور خرید، مالکیت خود را به اثبات رساند و بهتر است در این صورت با ارائه فاکتور خرید، شهود نیز معرفی گردند.

سیاهه جهیزیه چیست؟

سیاهه جهیزیه،صورت جلسه ایی است که در آن مشخصات جهاز و قیمت وسایل خریداری شده نوشته می شود. اهمیت لیست سیاهه ذکر شد و باید توجه داشت در دادخواست استرداد باید لیست سیاهه ضمیمه شود. 

بهتر است سیاهه جهیزیه به نحوی صحیح و با امضا طرفین انجام شود. چرا که بر اساس تجربه، سیاهه جهیزیه در دعوای استرداد آن می تواند به هر دو طرف کمک کند که البته عمدتا به نفع خانم است. آقایان هم باید بدانند گاهی در دعاوی استرداد جهیزیه دیده شده که اموالی را که مرد تهیه کرده است به عنوان جهاز لیست شده است که در صورت وجود سیاهه می توان از این امر نیز جلوگیری کرد یا در صورت وقوع به آن اعتراض کرد.

۲۳۳۲۳۳

کد خبر 1616375

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    جهیزیه رو کی داده کی گرفته///////////// اون مهریه بود نه؟؟؟
    • IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
      کشتین خودتون را با چهارتا تیر تخته تون، شوهره صد برابر این چندتا جنس بنجل را براتون خرج میکنه، بازم حالیتون نیست و فکر میکنید با چهارتا وسیله تون دنیا را صاحب شدین
  • IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    کی میتونه توی این گرونی جهیزیه خراب کنه
    • IR ۲۰:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
      ماشالله خانمها چقدر فعال منفی میدن.
  • IR ۱۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    9 254
    دیگه از فردا با پارچ و لیوانش کاری ندارم، خودش برام آب بیاره
  • IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    7 299
    کی جهیزیه میگیره، لوازم خونگی بقدری گرون شده کسی جرات نداره لوازم بخره دلت خوشه ها
  • IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    5 220
    والا یه پلوپز داریم اصن نمیذاره بهش دست بزنیم میدونم دیگه آخرش خراب بشه میفته سر من
  • IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    اصن کی گفته فقط زن جهیزیه بگیره
    • NL ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
      آره خوب. همه چیز نصف نصف. جهیزیه مشترک، خرج زندگی هم مشترک . اصلا کی گفته مرد باید خرج زن را بده. زن بره خودش کار کنه، اندازه خودش بیاره. در تامین مسکن و خونه هم همینطور . نصفش با زن هست
  • IR ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    3 406
    از فردا توی پر قو از لوازم خونه مراقبت میکنم بخدا ازم شکایت میکنه
  • IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    توی شروط ضمن عقد میارم خسارت جهیزیه به عهده عروس است، حق طلاق و خروج از کشور هم میدم، والا لوازم خونگی گرونهه گرون
  • IR ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    6 563
    جهیزیم کامله ، قول میدم اگه خراب کردی شکایت نکنم، خب حالا دیگه چه بهونه ای داری...
    • IR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
      9 344
      اگه ناراحت نمیشی فک کنم سرکارت گذاشته، حالا از ما گفتن
  • علیرضا IR ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    جهیزیه وظیفه زن نیس؟ اونوقت میشه بفرمایید وظیفه زن توی زندگی مشترک چیه؟ اگر قراره بر اساس لطف بریم جلو ، پس تمام کارهای مرد توی زندگی هم لطفیه که مرد به خانواده ش میکنه و وظیفه ش نیس . خانما که ماشاله هرچی بهشون میگین ، میگن وظیفه مون نیس و لطفه ولی مشخص نیس چرا از این الطاف بیکرانشون توی خونه باباشون انجام نمیدن و اونا رو مورد لطفشون قرار نمیدن. در کل شما هرچی میخوای صداش کن ولی وظیفشه توی زندگی مشترک به وظایفی که بر عهده شه عمل کنه.
    • IR ۱۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
      حق زن ها همه اش توی جامعه خورده میشه، از قوانین طلاق گرفته تا خروج از کشور تا اذیت و آزار اجتماعی، بعد درباره قوانین جهیزیه حرف میزنید، اصلا کی گفته جهیزیه برای زن هاس، اگه همه چی برابر بود اونوقت نه مهریه وجود داشت، نه جهیزیه نه قوانین تبعیض آمیز، دو نفر وقتی برابر باشند باهم بلد هستن برای خونشون لوازم بخرن
    • حرف حق IR ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
      اولا تنها کشوری که در دنیا چیزی به اسم زندانی مهریه داره،ایرانه دوما خانم ها هم حق طلاق خلع و حق طلاق عسر و حرج دارن.طبق قانون چند همسری آقایون هم که اجازه ازش دست زنه و خدمت شما عرض کنم که زنان هم میتونن مردان رو بابت مهریه ممنوع الخروج کنند و در حال حاضر پانزده هزار مرد ممنوع الخروج بابت مهریه داریم.پس اینقدر جو جامعه رو مردسالار نشون ندین و از مردان هیولا نسازید
  • IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    الکی میگن جهزیه برای دحتره بعد براش قانون هم میذارن همین کارا باعث شده یه تعداد از دختر پسرا ازدواج نکنن شاید دو نفر بخوان جهیزیه نخرن فقط لوازم لازم و ضروری بخرن اما امان از حرف مردم
  • محسن IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    من حاضرم ازدواج کردم جهزیه و سیسمونی و همه اینا با خودم باشه خرید خونه یا اجاره خونه و مخارج منزل تا اخر عمر با خانم باشه چطوره؟
  • علیرضا IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    مگر اون قوانین به قول خودتون تبعیض امیز رو پسر مردم و خواستگارتون نوشته که دنبال این هستین که از اون بگیرید؟ چرا نمیرین از همونا که این قانون رو نوشتن مطالبه کنید؟ مثل این میمونه که یکی بره دزدی کنه و شما بری یقه یک بی گناه رو بگیری و بگی اموال دزدی رو بهم برگردون. کی گفته جهزینه برای زنهاست؟ اگر به این حرفتون اعتقاد دارید پس باید با هر وسیله ای که همسرتون داشت و خرید زندگی کنید حتی اگر بجای فرگاز، چراغ نفتی اورد و یا بجای جارو برقی، جارو دستی داشت و یا حتی بدون ماشین لباسشویی بود .
    • IR ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
      6 302
      چرا با مسئله جنسیت زده برخورد میکنید، اتفاقا شما مردا هم باید دنبال برابری باشید، اگه برابری باشه همه این ماجراها حل میشه، خود دختر و پسر میدونن چی و چه مقدار کالا بخرن برای زندگیشون اگه همه چی بابر باشه زن هم مثل مرد حق طلاق داره، حق خروج از کشور داره، حق مسافرت تنهایی و اقامت تنهایی داره، اتفاقا همه ما باید از وضعیت نابرابر اعتراض کنیم شما مردها هم نباید برای مهریه گرفتار زندان باشید، گرفتار خرج خونه باشید، وقتی همه چی بابر باشه حتی خرج خونه هم با کمک طرفین اتفاق میفته
  • IR ۱۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    2 551
    کار از کار گذشت
  • IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    4 300
    یا خدا ، دیشب لباسشویی خراب شد؛ آخرین نفر من استفاده کردم، الان ازم خسارت میگیره
  • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    7 301
    ای بابا اینارو ننویسید یاد میگیرن ازمون شکایت میکنن
  • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    زن ها گذشت دارن این مردها هستن تا وسیله خراب میشه شروع میکنن غرغر کردن الان دیگه میدونم چیکار کنم
    • IR ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
      یه هفته مرد خرجی نیاره، گذشت زنها را میبینیم!!!
  • IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    1 355
    ای بابا
  • IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    5 346
    دیگه رسما ازدواج رو کردین قرارداد تجاری. نه مهریه نه جهیزیه این است شعار ملت. هر کی هر چی داره با هم استفاده میکنن. طلبکار و بدهکار نسازید. بعد از طلاق هم هرکی هرچی اورده اگه مونده باشه میبره برای خودش , حالا منقول باشه چه غیر منقول.
  • محسن IR ۱۹:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۸
    من میگم برای اینکه برابری باشه اجاره خونه و مخارج خونه با زن باشه جهیزیه با مرد باشه خوبه یا نه.