مجید ابهری

 در شرایطی که ناتوی فرهنگی تمام قدرت و انرژی خود را صرف حمله به جوانان کرده و جوانان جامعه ما با مشکلاتی مثل بیکاری، کمبود وسایل رفاهی و تفریحی و هجوم مواد مخدر روانگردان روبه‌رو هستند، تفکیک جنسیتی در دانشگا‌ه‌ها چه مشکلی از آنها را حل می‌کند؟

 نظر فقها و صاحب‌نظران محترم دینی درمورد ابعاد شرعی تفکیک جنسیت یک بار در زمان حضرت امام (ره) نیز به وقوع پیوست. در آن زمان پرده کشیدن در کلاسها به عنوان یک راهکار مطرح شده بود که معمار کبیر انقلاب به شدت با این نظریه مخالفت و همه را به فعالیت‌های زیربنایی راهنمایی فرمودند.

دختر و پسر در سن دانشگاه در حدی از بلوغ فکری و اجتماعی هستند که زشت و زیبای رفتاری خود را تشخیص میدهند و اگر قرار باشد در دانشگاه از یکدیگر جدا شوند حرص و کشش غریزی آنها در جامعه ناهنجاریهای دیگری را ایجاد خواهد کرد. دانشجو در مقطعی از رشد فکری قرار دارد که نمیتوان او را با جوانهای دیگر چه دختر و چه پسر مقایسه کرد. آشنایی با خصوصیات رفتاری یکدیگر در دانشگاه و حتی تهیه مقدمات ازدواج یکی از محاسن تحصیل در کنار یکدیگر است.

بعد از 27 سال تدریس در دانشگاه بارها شاهد بعضی از رفتارهای ناپسند مثل آرایش یا پوشش نامناسب و یا برخوردهای غیراصولی جنسیتی بوده ام؛ اما برای حل یک مساله باید راه منطقی پیدا کرد و نباید صورت مساله را پاک کرد. دختر و پسر اگر قرار باشد در دانشگاه در کنار هم نباشند در کجا میتوانند همدیگر را بشناسند؟ در حالی که اگر مشکل اخلاقی در محیط های تحصیلی وجود دارد کمیته های انضباطی باید با آنها برخورد کرده و با تدوین نظامنامه های اخلاقی از هرگونه ناهنجاری پیشگیری کنند.

در بسیاری از اوقات دختران و پسران در پارکها و خیابانها رفتارهایی میکنند که ناشی از عدم شناخت و یا فاصله بین آنهاست. تربیت خانوادگی، باورهای دینی، ارزشهای اخلاقی و فردی در دانشگا‌ه‌ها تجلی می یابند. مگر همین دانشجویان دختر و پسر نیستند که در روزهای اعتکاف، باعث حیرت دوست و دشمن میشوند؟ بنابراین با بداخلاقی از سوی چند دختر یا پسر نمیتوان یک حرکت حساب نشده انجام داد.

نکته دوم این که در حال حاضر نیز دانشگاه های تک جنسیتی سالهاست که فعالیت میکنند. خانواده ها و افراد علاقمند درصورت تمایل میتوانند فرزندان خود را به اینگونه مراکز علمی بفرستند. دانشگاه امام صادق (ع)، الزهرا و ... پیش از این حرف و حدیثها تک جنسیتی بودند و امروز هم میتوانیم با گسترش اینگونه مراکز به علاقمندان تحصیل در دانشگاه های تک جنسیتی کمک کنیم.

 به نظر من از نگاه رفتارشناسی جدا کردن دانشجویان ممکن است دارای حسن و نتیجه پیشگیری از اختلاط و آسیبهای مربوطه باشد اما باعث بروز مشکلاتی خواهد شد که در درازمدت عواقب آن گریبانگیر خانواده‌ها و نهادهای علمی خواهد شد.

باید به دور از عجله و هرگونه شعار، کارشناسان و صاحب نظران دینی، اساتید دانشگاه، کارشناسان علوم رفتاری، آسیب‌ شناسان و دانشجویان و خانواده ها در مورد این طرح مطالعات و تبادل نظرهای لازم را انجام دهند.

کد خبر 160711

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 2 =