۰ نفر
۵ تیر ۱۳۹۰ - ۰۵:۲۶

اعتماد نوشت:

گزارش جهانی 2011 دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل، که روز گذشته از سوی آنتونیو دلئو، نماینده UNODC در تهران ارایه شد حاوی جزییات نگران‌کننده‌یی از وضع رو به رشد مصرف، تولید و توزیع مواد مخدر در کشورهای جهان بود.

پیش‌بینی افزایش کشت خشخاش و تولید تریاک در افغانستان، افزایش تولید آمفتامین در بیش از 60 کشور جهان، معرفی امریکا به عنوان بزرگ‌ترین بازار مصرف کوکایین، تولید و مصرف گسترده حشیش و افزایش مصرف و تولید و ترانزیت مواد روانگردان، از جمله جزییات گزارش 2011 دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل است که به گفته نماینده UNODC در تهران، می‌تواند دستیابی به اهداف هزاره را با دشواری مواجه کند.

دلئو با اشاره به وضع افغانستان در تولید و توزیع مواد مخدر گفت: «طبق محاسبات در سال 2009، 145 تن هرویین از افغانستان به سمت پاکستان و ایران روانه شده که از این میزان، حدود 35 تن در ایران و پاکستان مصرف شده و از مجموع 110 تن باقی مانده، 6 تن به آفریقا، 82 تن به ترکیه، 3 تن به کشورهای حوزه قفقاز و حدود 19 تن به اروپا ترانزیت شده است.» هرویین افغانستان جز با پیش‌ساز «انیدریک استیک» به مرحله تولید نمی‌رسد و به گفته نماینده UNODC در تهران، طی دو سال 2009 و 2010، در حالی بیش از 10 هزار تن از این پیش‌ساز به افغانستان صادر شده که این ماده هیچ استعمال قانونی در کشور فقرزده افغانستان ندارد.

انیدریک استیک ماده‌یی است که برای تبدیل تریاک به هرویین استفاده می‌شود و در بسیاری از صنایع به صورت قانونی و در حجم میلیون لیتر مورد استفاده قرار می‌گیرد

افغانستان در صدر تولید

بنا بر گزارش unodc، در سال 2009 حدود 149 تا 272 میلیون نفر از جمعیت 15 تا 64 ساله جهان، حداقل یک بار در سال مواد مخدر مصرف کرده‌اند. قاچاقچیان مواد مخدر همواره در تلاش هستند تا بر رقم مصرف‌کنندگان بیفزایند و گردش مالی سالانه قاچاق مواد مخدر که حدود 68 میلیارد دلار برآورد شده، نشان از علت اشتیاق شبکه قاچاق مواد مخدر به افزایش مخاطبان خود دارد.

این گزارش می‌افزاید که حشیش، ماده مورد مصرف 125 تا 203 میلیون نفر از معتادان در سال 2009 بوده و محرک‌های نوع آمفتامین (متامفتامین، آمفتامین و اکستاسی) و مشتقات تریاک (تریاک، هرویین و مشتقات دارویی) در ردیف‌های دوم و سوم محبوبیت قرار گرفته‌اند. با این حال، گزارش اخیر کمیسیون سیاستگذاری مقابله با مواد مخدر که دوم ژوئن و سه هفته قبل ارایه شده، از رشد 35 درصدی مصرف تریاک و رشد 8 درصدی مصرف حشیش در دنیا خبر می‌دهد.

هنوز افغانستان سردمدار تولید تریاک است و در حالی که سال 2009، با تولید خود توانسته 83 درصد از سهم مخدر مصرفی جهان را تامین کند، با وجود کاهش کشت در سال 2010 بر اثر هجوم آفات نباتی به زمین‌های تحت پوشش کشت خشخاش، هنوز 123 هزار هکتار از زمین‌های این کشور، محصول تریاک به دست می‌دهد.

هرچند که بر اساس این گزارش، میانمار موفق به افزایش کشت خشخاش در زمین‌های خود شده اما هنوز نتوانسته با رتبه افغانستان برابری کند. گزارش 2011 UNODC نشانی از کاهش تزریق مواد مخدر ندارد و با تاکید بر اینکه از هر 5 مصرف‌کننده تزریقی مواد مخدر، یک نفر با HIV زندگی می‌کند، نسبت به جایگاه مقتدر تزریق مشترک هشدار می‌دهد و از آنجا که در سایر کشورها، هنوز هرویین، از محبوب‌ترین مواد برای تزریق است، افغانستان حتی با وجود افزایش مخاطبان مواد روانگردان و صنعتی، باز هم در صدر تولید‌کنندگان مخدرهای بر پایه تریاک قرار دارد.

ایران رتبه نخستین از بابت کشفیات مواد مخدر را در این گزارش از آن خود کرده و UNODC تاکید می‌کند که در سال 2009، 89 درصد از کشفیات تریاک و 41 درصد از کشفیات هرویین و مورفین جهان از آن ایران بوده است. آمار 9 ماهه سال 2010 ایران، از کشف 883 کیلو آمفتامین خبر می‌دهد و در سال 2009، شش لابراتوار آشپزخانه‌یی تولید آمفتامین در ایران کشف شده است.

47301

کد خبر 159474

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =