چرا اروپایی‌ها در وین کنار گذاشته شدند؟

اسپوتنیک نوشت: روز گذشته میخاییل اولیانوف و رابرت مالی جلسه ای برای بررسی راهکار باز کردن گره رفع تحریم های آمریکا و بازگشت ایران به انجام تعهدات خود در توافق هسته ای برگزار کردند.

این در حالی می باشد که قبلا چنین جلساتی میان 1+4 و نماینده ایران از یک طرف و 1+4 و نماینده آمریکا از طرف دیگر برگزار می شد.

برخی هم اصرار داشتند که برای سرعت بخشیدن به گفتگو ها لازم است ایران و آمریکا مستقیما پای میز گفتگو بنشینند.

ایران قبلا نشان داده که هیچ مشکلی برای نشستن و گفتگو با آمریکایی ها ندارد اما نکته ظریف ماجرای گفتگوی مستقیم در این است که طرفین باید برای یکدیگر و برای خودشان اعتبار قایل باشند و حد اقل این است که طرف های مذاکره کننده باید پشتوانه لازم برای اجرای آنچه پای میز گفتگو به آن متعهد می شوند را داشته باشند.

ایران قبلا مذاکراتی طولانی با آمریکایی ها داشته چه به صورت محرمانه در اواخر دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد چه به صورت علنی در اوایل دوران ریاست جمهوری  روحانی و حتی وزرای خارجه و دیپلمات های ایرانی و آمریکایی تا قبل از خروج آمریکا از برجام مستقیما با هم در تماس بودند.

آنهایی که از جریان گفتگوهای پشت پرده در دوران  احمدی نژاد مطلع هستند به خوبی می دانند که در نهایت ایرانی ها و آمریکایی ها به نوعی توافق پشت پرده رسیدند اما در همان زمان هم مشکل اصلی در این بود که ایرانی ها تضمین می خواستند که اگر به تعهدات خود عمل کنند چه تضمینی است که آمریکایی ها به تعهدات خود عمل کنند.

در دوران ریاست جمهوری روحانی طرحی مبنی بر ورود 5 کشور دیگر به گفتگو ها به عنوان ضامن توافق مطرح شد و ایرانی ها اصرار کردند که هم شورای امنیت یک قطعنامه ضامن توافق صادر کند و هم اینکه اتحادیه اروپا هم تضمین دهد که آمریکایی ها اگر به تعهدات خود عمل نکردند جامعه جهانی جلوی آمریکایی ها را خواهد گرفت.

البته برخی هم باور دارند که این پیشنهاد توسط سه کشور اروپایی مطرح شد و ایران آن را پذیرفت.

در نهایت آمریکایی ها با یک امضا از برجام خارج شدند و نه فقط به تعهدات خود عمل نکردند بلکه تحریم هایی وضع کردند که جلوی اجرای مصوبه شورای امنیت شماره 2231 را می گرفت.

طبق قوانین و مقررات بین المللی همان شورای امنیت باید ورود می کرد و آمریکا را ذیل مجازات های متعدد قرار می داد، چرا که طبق مقررات بین المللی کشورها با هم متفاوت نمی باشند و هیچ قانونی وجود ندارد که بگوید چون کشوری قلدر است می تواند هر کاری دلش می خواهد انجام دهد و کشوری که قلدر نیست حق ندارد اعتراض کند.

البته نمی خواهم خیلی وارد این ماجرا شوم چون اگر شورای امنیت در مقابل اسرائیل که ده ها قطعنامه این شورا را طی هفتاد سال گذشته زیر پا گذاشته بود ایستادگی می کرد امروزه کار به جایی نمی کشید که دیگران خود را محق بدانند که قطعنامه های این شورا را زیر پا بگذارند.

به هر صورت آمریکا نقض عهد کرده و اینکه ایران بیاید و مجددا با آمریکا پای میز گفتگو بنشیند یعنی از این نقض عهد گذشت کرده و همین ماجرا زمینه نقض عهد مجدد آمریکا را فراهم می کند چون آنوقت آمریکایی ها به این باور می رسند که هر کاری کنند در نهایت ایرانی ها حاضر خواهند بود دوباره بیایند و با آنها مذاکره کنند.

در ضمن اگر ایرانیها می خواستند مذاکره مستقیم با آمریکایی ها پس از خروج آنها از برجام داشته باشند قطعا ترجیح می دادند با ترامپ که نسبتا رئیس جمهوری ای مقتدر تر در داخل آمریکا بود مذاکره و گفتگو کنند تا بایدن.

حد اقل می دانستند که اگر با ترامپ به نتیجه برسند وی آنقدر وجود دارد که با اقتدار پای کار خود بایستند و حد اقل تا زمانی که رئیس جمهوری باشد به تعهدات خود عمل کند نه مثل بایدن که حتی حاضر نیست تضمین دهد تا زمانی که رئیس جمهوری است به تعهدات خود پایبند باشد.

بسیاری هم باور دارند که یکی از دلایل شکست ترامپ در انتخابات اشتباهات وی در سیاست های خارجی اش و حرف شنوی بیش از حد او از نتانیاهو و داماد سرخانه اش جراد کوشنر بود و اگر می توانست با ایران به نتیجه ای برسد قطعا در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فرصت بهتری برای پیروزی در انتخابات پیدا می کرد.

البته بحث جنون و ناتوانی های عقلانی وی در جریان هایی مانند انجام اعمال تروریستی و ترور شهید سلیمانی که در صورتی که رهبری ایران خردمندی نشان نمی داد می توانست کل منطقه و جهان را به آتش بکشاند جای خود.

همین عمل ترور هم خود نشانه ای از نا مطمئن بودن آمریکایی ها به حساب می آمد.

امروزه آمریکایی ها از آنچه به آن روح برجام می گویند صحبت می کنند اما هیچ وقت نمی آیند و این جریان روح برجام را برای مردم باز کنند.

بر اساس همان روح برجام خط و خطوطی برای تعامل فیما بین ایران و آمریکا ترسیم شده بود و شهید سلیمانی بر اساس همان توافق های پشت پرده تصور می کرد که ورود رسمی اش به عراق امن است وگر نه بسیاری می دانند شهید سلیمانی طی سالیان سال به صورت محرمانه به عراق سفر می کرد و هیچ وقت آمریکایی ها نمی توانستند رصد کنند که چه زمانی وی در عراق بوده یا نبوده.

در واقع حتی در زمینه آنچه آنها از آن به عنوان روح برجام یاد می کنند و ما ایرانی ها از آن به عنوان توافق مردانه یاد می کنیم هم آنها نشان دادند که نامرد تمام عیار هستند.

حال با این جمع بندی می توان گفت تا زمانی که آمریکایی ها از درخت پایین نیایند و تاوان اشتباهات خودشان را پرداخت نکنند هیچ معنی و دلیل ای وجود ندارد که ایرانی ها حاضر باشند با آنها پای میز گفتگوی مستقیم بنشینند و اگر دولت بایدن مدعی می باشد که رویکردی 180 درجه ای در مقایسه با دولت ترامپ دارند بدیهی است که ایرانی ها خواهان آن هستند که آنها این را در عمل نشان دهند و نه در شعار.

تا زمانی که ایران شروع نکرده بود تعهدات خود را کاهش دادن اروپایی ها هم فقط با وعده وعید ایرانی ها را سر کار می گذاشتند و قول می دادند که بنا است کاری برای انجام تعهدات خود در برجام انجام دهند ولی نه طرح موسوم به اس پی وی آنها اجرایی شد و نه طرح موسوم به اینستکس آنها و عملا برای ایرانی ها ثابت شد که اروپایی ها در جریان تحریم ها بر علیه ایران با آمریکایی ها همراه هستند.

بعد از اینکه ایرانی ها شروع کردند تعهدات خود در برجام را کاهش دادن به یکباره اروپایی ها دست به کار شدند و متقاضی گفتگو شدند و گفتگوهای موسوم به گفتگوهای وین شروع به کار کرد.

طی هفت جلسه گفتگو های وین کاملا مشخص بود که اروپایی ها به هیچ وجه به دنبال حل مشکل ایران نیستند و فقط به دنبال آن هستند که به هر بهانه ای شده ایران را به نقطه ای که مد نظرشان است برگردانند و هیچ چیز عاید ایران نشود.

حد اقل آمریکایی ها این را علنا می گفتند.

در جلسات اخیر هم مشخص شد که برخی کشورهای اروپایی مانند فرانسه به دنبال ماهی گرفتن از آب گل آلود هستند و مثلا رئیس جمهوری شان به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس سفر می کند و از آنجا شعار ضرورت حضور کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در گفتگو های وین را می دهد تا بتواند آنها را تیغ بزند و قرارداد های کذایی با آنها ببندد.

با توجه به اینکه آنها به خوبی از موضع ایران مطلع بودند برای اینکه گفتگو های وین را گره بزنند مجددا بحث گفتگو های مستقیم فیما بین ایران و آمریکا را مطرح می کردند و همه نتیجه ها را به آن گره می زدند.

در نهایت ایرانی ها به این نتیجه رسیدند که حضور اروپایی ها در این گفتگو ها نه فقط موجب پیشرفت این گفتگو ها نمی شود بلکه موجبات گره خوردن بیشتر آن می شود.

به این دلیل به نظر می آید جایگاه اروپایی ها در این گفتگو ها بسیار ضعیف شده و دیگر ایرانی ها اطمینان ندارند که حتی اروپایی ها حرف های آنها را مستقیم به آمریکایی ها منتقل کنند و یا به قول وزیر خارجه آمریکا آنتونی بلینکن معلوم نیست که نامه هایی که فیما بین ایران و آمریکا با وساطت اروپا رد و بدن شده همه به دست ایران و آمریکا رسیده یا وسط راه پستچی برخی نامه ها را (عمدا یا سهوا بنا به منافع خود) گم کرده.

به همین دلیل به نظر می رسد فعلا ایرانیها به این نتیجه رسیده اند که بهتر است کانال معتبر تری برای گفتگو ها به عنوان واسطه با آمریکایی ها داشته باشند چرا که اروپایی ها اعتبار خود را در این راستا از دست داده اند.

311311

کد خبر 1587966

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۵:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    5 26
    شایعه پراکنی نکنید مداکره اصلی با اروپا است
    • IR ۲۳:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
      0 0
      والا پس الان با کی مداکره می کنند؟؟؟تیتر های خنده دار نزنید
    • IR ۰۶:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
      0 0
      چند سال روحانی و ظریف به خودشون می بالیدند که نگذاشتند اروپا و آمریکا متحد شوند و حالا فهمیدند که همش بازی بوده! چند وقت هم این بازی رو با آمریکا ادامه میدهند و دوباره بر میگردند به اول. و در این بازی مضحک فقط ایران و مردمش نابود میشن. ایران اسیر یک مشت مسئول بی سیاست و نالایق افتاده که هیچ تدبیری ندارند.
  • گرفتار IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    35 6
    حتما پوتین دستور داده
  • متفکر IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    36 11
    اینهمه توجیح لازم ندارد ، ما کشور مستقلی هستیم و میتوانیم با استقلال کامل ریش و قیچی را بدهیم دست روسیه که هر طور لش خواست با آمریکا قرارداد ببندد و هیچ کسی هم نمیتواند این استقلال را از ما بگیرد
    • IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
      0 0
      اوه چه کسی!!! یعنی از روسیه نامردتر و خبیث تر و غیرقابل اعتماد تر هم داریم؟!
  • علی موسوی IR ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    38 4
    خخخ عجب. یعنی روسیه کانال مطمتی هست... روسیه. تو چهل سال کی باایران رو راست بوده که این دومی باشد... متاسفم به مسیولین
    • IR ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
      0 0
      واقعا انتظار دارید روسیه غلام حلقه به گوش ابران باشه! واقع نگر باشید ، هیچ گربه ای محض رضای خدا موش نمیگیره،چه روسیه چه چین چه هر کشو دیگری اول منافع خودش رو لحاظ میکنه مثل ایران ،، لااقل روس و چین اینقدر وقیح نیستن مثل آمریکا و اروپای بی خاصیت
  • IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    49 6
    عجب کانالی !!! اونهم روسیه با اون سابقه درخشان تاریخی اش . عهد نامه گلستان و ترکمنچای معلومه که بد نبود
  • سیامک IR ۱۸:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    8 4
    اروپا اصلا از خود هیچ جراتی ندارد لذا همین طور ادامه دهید تا گیج شوند تا ما به انچه می خواهیم برسیم
  • IR ۱۸:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    38 5
    چه کانالی برای گفتگو با امریکا مطمئن تر از کانال ایران و امریکا؟
  • محمد طبیب چی UA ۲۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    8 4
    سلام . بنظر میرسد ایران می توانست بدون وقفه بعد از دور ششم مذاکرات و با همان ترکیب سابق به گفتگو ادامه می داد و نتیجه مذاکرات در ایران و در وزارت خارجه دولت جدید مورد پالایش قرار می داد .
  • ..... IR ۲۲:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    4 13
    ای کاش ایران با یک کشور مذاکره میکرد به جز امریکا البته،، مثلا چین و روسیه و فرانسه و ایران. اینجوری میشد سه جانبه فشار اورد
  • مهدی IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    4 7
    اروپا ثابت کرد از چینو روس ضعیفتره و اینکه ما این موقعیتو به روس بدیم حتما برامون منافعی داره چون اگر با آمریکا به توافق برسیم دیگه نیازهای تکنولوژیکیمونو از خودش یا دستورش تامین میکنیم و کنار روسها و چین اروپارو تضعیف میکنیم یا به عبارتی یورو که رقیب دلار هستو تضعیف میکنیم
    • IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
      0 0
      ماشالله به اعتماد به نفست.
  • ایرانی IR ۲۳:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۰
    0 0
    ببینید باید ایران طوری جلوه بده که هم داره قصد داره با همشون چین روسیه اروپا و آمریکا باشه این غلطه باید با چین و روسیه در حدی که استقلالمونو از دست ندیم و با اروپا باشه آمریکا آروم آروم برای سرمایه گذاری اصلش اروپاس هم سرمایه گذاری بهتریه هم یورو خیلی گرونه ایران اول باید بره سراغ تحریم بانکی و دارویی میدونید اگر بره مستقیم سراغ آمریکا با این که بایدن دیوونس اما تا دوره اول ریاست جمهوری اش میشه اگر ایران مستقیم بره سراغ همه چیز ریس جمهور بعدی و همچنین قبلش نهاد های امنیتی آمریکا نمیذارن باید آروم در حد کوچک باشه اما در نظر پولی بزرگ
  • IR ۰۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    چه کار بچه گانه ای ، هم شون در این میان سود می برند به همراه خیلی از اقازاده های داخل.همه می دانند رفع تحریم به ضرر خیلی از اقلیت های داخل وخارج است .بدبخت مردم بیچاره ایران که بایست بهای گزاف وگران این سیاست بی پدر ومادر را تقبل کنند.به امید ایرانی بدون مشکل اقتصادی ورفاه عموم مردم.اقای رییس جمهور یادتون نره عید نزدیکه.
  • IR ۰۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    کدام یک عزتمندانه تر است «ظریف و کری در باره مسائل مربوط به ایران و آمریکا مذاکره کنند» یا «میخاییل اولیانوف و رابرت مالی در باره مسائل مربوط به ایران و آمریکا مذاکره کنند»؟
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    فقط با خود امریکا مذاکر کنید به بقیه باج الکی ندید اصل کار خودش بقیه دلال هستند
  • علی IR ۰۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    بهترین تضمین ، تضمین پولی است. ترامپ تاجر بود . اگه منفعت برجام براش قابل شمارش بود هرگز خارج نمیشد . باید امریکا و اروپا ضمن پرداخت خسارت خروج از برجام . به میزان مثلا 500 میلیارد دلار (به نسبت ضرر و منفعت خروج از برجام تعیین شود) در ایران سرمایه گذاری کنند تا در صورت خروج آنها از برجام ایران دارایی آن کشور ها را در ایران بلوکه کند . تا زمانی که خروج غربی ها برایشان تاوان نداشته باشد همین آش است و همین کاسه
  • علی IR ۰۴:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
    0 0
    همه دنیا حتی انانی که دشمن اشکار ما هستند هم بر این باورندکه ایرانیها دارای هوش سرشار و نبوغ ذاتی هستند ودانشمندان ایرانی این را درسرتا سر دنیا قرنهاست که به اثبات رسانده اند و از نظر قدمت ودرنهایت تجربه فراوان سرامد دنیا هستیم... پس چگونه است که این هوش و فراست را باید کنار بگذاریم ودست نیازبه سـیوی چین واروپا و روسیه که همگی معلوم الحال هستند دراز کنیم که مبادا سرمان کلاه نرود... گوهری کز صدف کون مکان بیرون است... طلب از گمشدگان لب دریا میکرد