برپایه چارچوب های نهادی معاصر، بوروکراسی اصلی ترین ابزار حکومت ها برای تدوین، مدیریت و اجرای قانون و در حقیقت، اعتمادسازی در جامعه محسوب می شود. با اینکه «ماشین اعتمادسازی بوروکراسی» به لطف نرم افزارهای رایانه ای و فناوری اینترنت به توانایی اعمال نیروی اجبار قوی بر فعالیت ها و تراکنش های میان بازیگران اجتماعی نزدیک شده، اما از آنجا که بر «فعالیت های انسانی متمرکز» مبتنی است از ظرفیت بالایی برای تحمیل قوانین، جلوگیری از فساد و ایجاد اعتماد در جامعه برخوردار نیست.
ماشین اعتمادسازی بوروکراسی در شرایط مواجهه با حجم بالای دروندادها، تضعیف سازوکارهای خودکنترلی مبتنی بر وجدان فردی و باورها، کاهش سرمایه اجتماعی، افزایش نابرابری، بحران های اقتصادی و اجتماعی به ویژه بحران بی اعتمادی (میانفردی و میان افراد و سیستم) به شدت شکننده بوده و هر آن در معرض فروپاشی ناگهانی قرار دارد.
راه حل غلبه بر بحران بی اعتمادی اجتماعی- سیاسی و قانون گریزی منجر به فساد فراگیر- روشمند را باید در فناوری دفتر کل توزیع شده به ویژه الگوی بلاکچین جستجو کرد. «ماشین اعتمادسازی و اجرای قانون بلاکچین» علاوه بر اینکه می تواند حجم بالایی از داده ها را به گونه ای بسیار سریعتر، کارآمدتر و دقیق تر از بوروکراسی ثبت و پردازش کند، امکان اجرای قوانین را نیز با ارائه خدمات قراردادهای هوشمند فراهم می سازد.
قراردادهای هوشمند، کدهای رایانه ای ذخیره شده بر روی بلاکچین هستند که ضوابط و شرایط از پیش تعیین شده و مقدر را بهصورت خودکار، متوالی، دقیق، غیرقابل نقض و دستکاری با استفاده از یک ماشین وضعیت به اجرا می گذارند. کدهای قرارداد هوشمند در واقع همان قوانین، مقررات و ضوابط هستند که به یکی از زبانهای برنامه نویسی سطح بالای قابل خواندن از سوی ماشین های تورینگ ترجمه می شوند.
فناوری بلاکچین به ویژه به واسطه قراردادهای هوشمند با ایجاد هم ارزی میان قانون و کد، انقلابی در تاریخ قوانین و اعتمادسازی به شمار می آید که برای نخستین بار تحقق اجبار مطلق، اجرای مطلق و غیرقابل نقض قانون و پدیدآیی اعتماد مطلق را ممکن ساخته است. از قراردادهای هوشمند همچنین می توان برای خودکارسازی فرآیندهای اداری بهره برد و سامانه های اداری-مدیریتی غیرمتمرکز مبتنی بر بلاکچین بسیار سریعتر، ایمن تر، دقیق تر و کارآمدتر از بوروکراسی های سنتی مبتنی بر فعالیت های انسانی و نرم افزارهای رایانه ای متمرکز عمل می کنند. مجموع این شرایط را می توان تحت عنوان «حکمرانی هوشمند غیرمتمرکز یا توزیع شده» توصیف کرد.
با این همه، مقاومت در برابر استقرار سامانه های ضد فساد و ارتشاء زیاد است و جزئی ترین خطا و حتی ابهام با بزرگنمایی ویژه خواران و رانت خواران مواجه می شود. در حقیقت از ماشین بوروکراسی که حتی در برابر ترمیم ها و اصلاحات درونی به شدت مقاومت می کند، نمی توان انتظار داشت که به راه حل بیرونی فناوری های توزیع شده که در نهایت به مرگ بروکراسی منجر خواهد شد، تن در دهد.
ترس از به هم ریختگی اداری و فروپاشی نظم مدیریتی نیم بند کنونی نیز اغلب مدیران را به حاشیه امن محافظه کاری سوق می دهد. درحالی که تغییر ساختار حکمرانی با استفاده از ظرفیت فناوری دفترکل توزیع شده دستکم از ۵ سال گذشته به طور وسیع در تعداد زیادی از کشورهای جهان آغاز شده و دستاوردهای آن در همین مدت کوتاه چنان حائز اهمیت و ملموس بوده که شکی در امکان پذیری، مزایای چشمگیر و ضرورت استفاده از آن باقی نمی گذارد.
عدم شناخت دقیق و جامع نسبت به ویژگی ها، گوناگونی ها و عملکردهای زنجیره های بلوکی نیز ممکن است به نگرانی هایی در خصوص امنیت شبکه، محرمانگی داده ها، کنترل و نظارت دولت و سوءاستفاده دولت های بیگانه از آن منجر شده و مانع بهره مندی کشور از مزایای آن شود. در حالیکه نه تنها هیچکدام از این نگرانی ها موضوعیت ندارد و به سهولت با اندک توضیحات شفاف قابل رفع است، بلکه فناوری دفترکل توزیع شده و به ویژه بلاکچین می تواند نقطه عطفی در پیشرفت و ارتقای شبکه ملی اطلاعات به شمار آید، به گونه ای که هم بسیاری از اهداف حاکمیت را برآورده سازد و هم نگرانی های مردمی پیرامون آن را از اساس منتفی نماید.
از این رو، تنها راه ممکن برای ایجاد، شبیه سازی و آزمایش چنین سامانه ای در شرایط واقعی، اراده و حمایت قاطع تنی چند از مدیران ارشد پاکدست، آگاه به شرایط واقعی جامعه، دلسوز مردم و انقلاب اسلامی و علاقه مند به تمامیت ارضی و سربلندی کشور از آن است. تحقق حکمرانی هوشمند اگرچه به معنای عبور از نظام بوروکراسی سنتی و دگرگونی بنیادین در ساختار اداری و مدیریتی کشور است، اما این تغییر تدریجی و نه دفعی خواهد بود و از یک سازمان شروع شده و به شکل زنجیره ای به تدریج دیگر سازمان ها را در بر می گیرد.
پیاده سازی موفق سامانه حکمرانی هوشمند در یک بخش، زمینه را برای سرایت آن به سایر بخش ها فراهم می آورد. در این مرحله، هم سرعت و هزینه هوشمندسازی به دلیل وجود زیرساخت ها پایین تر است و هم اینکه سرعت انجام تراکنش ها و بنابراین سرعت کل شبکه با افزایش تعداد سازمان ها به صورت تصاعدی بهبود می یابد.
بی شک با افزایش تعداد سازمان ها نیاز خواهد بود تا دفترکل توزیع شده اختصاصی منحصربه فردی نیز به مثابه بستر اصلی حکمرانی هوشمند ملی طراحی و معرفی شود، اما برای شروع می توان به جای صرف هزینه های هنگفت و زمان طولانی جهت معماری یک بلاکچین اختصاصی یا انواع دیگر دفاترکل توزیع شده از ظرفیت یکی از بلاکچین های غیرمتمرکز و متن باز با قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند برای ساخت «بلاکچین هیبرید منحصربه فرد حکمرانی هوشمند ملی» استفاده کرد و هر زمان که لازم شد همه داده ها، تراکنش ها و دارایی های موجود در آن را به «بلاکچین اختصاصی سامانه حکمرانی هوشمند ملی» منتقل کرد.
*دکترای روابط بین الملل
۲۳۳۱۱
نظر شما