مساله اخیر غزه، قدرت نرم ایران را تثبیت کرد

معاون پیشین وزیر امور خارجه ایران در امور عربی و آفریقایی، تحولات اخیر در غزه را تعادل بخشی به قدرت سخت و نرم ایران دانست و گفت: این مساله باعث شد کشورهای دیگر دریابند که ایران یک بازیگر حذف‌ناشدنی است و باید با آن به توافق برسند.

به گزارش ایرنا، حسین جابری انصاری که شامگاه شنبه در برنامه "سیاست خاورمیانه" کلاب هاوس صحبت می‌کرد، افزود: مساله فلسطین بر خلاف آنچه مطرح شده و راه حل دو کشور هم مبتنی بر آن است، اختلاف مرزی نیست بلکه یک مساله هویتی و موجودیتی مواجه هستیم.

وی ادامه داد: طرف اسرائیلی احساس می کند اگر دولت فلسطینی را بپذیرد، شروع فروپاشی خودش خواهد بود. این رژیم تحت اجبار واقعیت، وارد پروسه صلح با سازمان آزادی‌بخش فلسطین شد اما به گونه‌ای که به پروژه اساسی خود به معنای تبدیل فلسطین به اسفنج تکه تکه‌ای که به هیچ وجه امکان شکل گیری هویت فلسطینی در کنار اسرائیل وجود نداشته باشد، دست یابد.

این دیپلمات برجسته ایران اضافه کرد: از 2011 به بعد، به دلیل پیگیری سیاست خاصی، ایران با قدرت نرم‌افزاری در منطقه مواجه شد. هرچقدر مساله فلسطین در دستور کار قرار گیرد، تاثیرات بهبودبخشی نسبت به وضعیت قدرت نرم ایران در منطقه ایجاد خواهد کرد و عدم تعادل فاحشی که بین قدرت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری ایران وجود داشت، در پرتو تحولات اخیر مقداری بهبود یافت.

جابری انصاری اظهار کرد: در قدرت سخت‌افزاری ایران، مجموعه تحولات منطقه‌ای و به طور مشخص تحول یمن و تحولی که در انتخابات آمریکا ایجاد شد، بستر سازی تحول جدیدی شکل گرفت. عربستان که تا چندی قبل خواستار خروج ایران از منطقه شده بود، اخیرا پذیرفت که گفت وگو با ایران گریزی نیست.

وی تاکید کرد: این گامی در تثبیت قدرت ایران در منطقه است، هنر قدرت در این است که پس از ایجاد، امکان تثبیت آن وجود داشته باشد و رقبا به هر شکلی تعامل با آن را شروع کنند. تحولی که در غزه ایجاد شد، ابتکار عمل را از اسرائیل گرفت و مقداری در تثبیت ایران به عنوان بازیگر قابل توجه بازتاب داشت.
معاون پیشین وزیر امور ایران تصریح کرد: گرچه اسرائیل تلاش خواهد کرد که این موضوع را به هم بزند. هرگونه نقش‌آفرینی ما می‌تواند منجر به برهم زدن یا معکوس سازی نتایج شود.

جابری انصاری اظهار کرد: در آمریکا، در درون ساختارهای کشورهای غرب و اسرائیل، این موضوع تقویت می‌شود که ایران بازیگر حذف شدنی نیست و از این رو، نیاز به توافق با ایران تقویت خواهد شد؛ گرچه راه پر خطری است. 

وی یادآور شد: هرکسی که جنگ را لمس کرده است، می‌داند که جنگ یک امر مذموم است اما سوگواری برای آثار جنگ کفایت نمی‌کند چرا که در بعضی شرایط، چاره‌ای جز دفاع از خود یا جنگیدن وجود ندارد. از این رو درباره منشا جنگ و مساله اشغال باید دیدگاه همه‎جانبه‌تری داشته باشیم.

این مقام سابق وزارت خارجه ایران با بیان اینکه یک عملیات تراکمی نظامی و سیاسی یا میدانی و سیاسی در صحنه فلسطین و منطقه در حال رخ دادن است، گفت: فراموش نکنیم که فلسطین در سال 1948 اشغال شد، ابتدا مساله عربی قلمداد شد، بعد مقاومت فلسطین شکل گرفت، سپس اسرائیلی‌ها قبول کردند با عرفات و سازمان آزادی بخش فلسطین مذاکره کنند و بعد هم زیر میز زدند.

جابری انصاری افزود: نوع نگاه در اسرائیل این گونه بود که صلح را برای توجیه افکار عمومی می خواهد، اما نمی‌خواهد هزینه آن را بدهد، یا نمی تواند یا هردوی آن. برای نخستین بار اسرائیل در سال 2000 بدون قید و شرط از لبنان عقب نشینی کرد، فراموش نکنیم که در سال 82 تا بیروت رفت و در جنگ 67 جولان سوریه، سینای مصر و کرانه باختری اشغال شد. 

وی ادامه داد: اما تحولات مثبتی هم به شکل یک نبرد بزرگ و عمیق نه یک نبرد ساده مرزی وجود دارد. با این حال فکر می‌کنم اسرائیل در سال 2000 از لبنان خارج شد چون منطق سود و زیان آن برای اسرائیل به صرفه نبود.

این کارشناس مسایل خاورمیانه و دنیای عرب اظهار کرد: کانون مقاومت در غزه است چرا که بیش از 90 درصد جمعیت غزه آواره هستند. در فقر و فلاکت، جنگ و بدبختی زندگی کرده اند. بیش از 80 درصد بدنه کادر اصلی جنبش فتح و مقاومت از غزه هستند و به همین دلیل در سال 2005 شارون که فرمانده ارتش اسرائیل بود، مجبور به عقب نشینی شد.

جابری انصاری افزود: با مجموعه نبردهایی که جریان دارد، اسرائیل در برابر واقعیت ها قرار می‌گیرد و گرنه اسرائیل چیزی را نمی‌پذیرفت. تجربه این است که سیاست و میدان در کنار هم پیش می رود، تلخ یا شیرین، خوب یا بد؛ این واقعیت زندگی انسان است. بدون میدان و نبرد و تثبیت حق و بدون امکان ایستادگی و مقاومت، در این دنیای ظالمانه که قانون و حقوقی وجود ندارد، کسی چیزی به کسی نمی‌دهد.

وی ادامه داد: در فلسطین هم بدون مقاومت چیزی اتفاق نخواهد افتاد اما درست است؛ مقاومت برای مقاومت فایده ای نخواهد داشت. مقاومت ابزاری در خدمت تحقق اهداف سیاسی است و باید با هوشیاری در یک مجموعه توسط رهبران فلسطینی مدیریت شود.

این دیپلمات ارشد ایرانی اضافه کرد: این مساله درباره ایران هم مطرح است. ما به عنوان یک قدرت در غرب آسیا، منطقه و بین ‌الملل باید مراحل ایجاد، تثبیت و مشروعیت بخشی قدرت را طی کنیم. از این رو، هم به میدان و هم به پروژه راهبردی، دیپلماسی و سیاست نیاز داریم.
جابری انصاری خاطرنشان کرد: دوگانه سازی افراطی، دوگانه سازی مبتنی بر واقعیت نیست. هم به میدان و هم به سیاست و دیپلماسی نیاز داریم تا مشروع سازی قدرت ایران و پروژه ملی ایران در ریل درست خود قرار گیرد.

310 310

کد خبر 1517790

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 12 =