واکنش‌ها به ازدواج دو کودک در کازرون/ ماجرا چه بود؟

موضوع کودک همسری در ایران بحث جدیدی نیست و علیرغم تلاش فعالان مدنی در این رابطه، گاهی انتشار چنین اخباری در شبکه‌های اجتماعی حساسیت‌ها را نسبت به موضوع بیشتر می‌کند؛ در اغلب موارد واکنش خشمگین مردم سبب شد تا نهادهای مربوطه به موضوع ورود کنند.

الهه صالحی: در چند روز گذشته انتشار تصویری از دو کودک دهه نودی در شهر کازرون، بحث‌های را شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشت. در این تصاویر دو کودک که گفته می‌شود افغانستانی هستند، در کنار یکدیگر دیده می‌شوند. تصویری از برگه درخواست آزمایشات پیش از ازدواج این دو هم منتشر شده که نشان می‌دهد دختر و پسر متولد سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ هستند.

خبرآنلاین این موضوع را از طریق فعالان اجتماعی در استان فارس دنبال کرد اما با وجود پیگیری‌های این فعالان همچنان اطلاعات بیشتری از وضعیت این خانواده‌ها پیدا نشد. با این وجود گفته شد که قرار نبوده این دو کودک به این زودی ازدواج کنند و از آنجایی‌که در خانواده‌ها سابقه تالاسمی مینور وجود داشته، این آزمایش تنها به این علت انجام شده که در آینده برای ازدواج آنها مشکلی وجود نداشته باشد و از طرف دیگر انتشار این عکس‌ها نظر به اینکه هیچ شواهدی از وقوع عقد بین این دو کودک وجود ندارد، تنها شیطنتی در فضای مجازی بوده است.

واکنش‌ها به ازدواج دو کودک کازرونی/ ماجرا چه بود؟

موضوعی که اطلاعیه روابط عمومی دادگستری کازرون آن را تایید کرد. در این اطلاعیه عنوان شده که پیرو اخبار منتشر شده در فضای مجازی در رابطه با ازدواج دو کودک افغان و کودک همسری در شهرستان کازرون، این موضوع با قید فوریت در دستور کار دادستان عمومی و انقلاب شهرستان قرار گرفت و در همین راستا با تحقیقات بعمل آمده از خانواده کودکان و عوامل مربوطه در شبکه بهداشت این شهرستان مشخص شد که خانواده های این کودکان با توجه به رسوم خود اقدام به گرفتن آزمایش اولیه نموده تا در آینده مشکلی جهت ازدواج احتمالی در سن قانونی کودکان وجود نداشته باشد. در همین راستا دادستان عمومی و انقلاب شهرستان کازرون عنوان داشت: با افرادی که در فضای مجازی اقدام به انتشار اخبار و مطالب کذب می نمایند برابر قانون و با جدیت برخورد خواهد شد.

با این حال کاربران شبکه‌های اجتماعی در این باره گفتند که حتی اگر قرار نیست به این زودی ازدواجی اتفاق بیفتد، انجام آزمایشات پیش از ازدواج هم برای این کودکان معنایی ندارد و نباید انجام شود و به گفته برخی حتی برای صدور معرفی نامه ازدواج، زوجین باید حداقل ۱۳ و ۱۵ سال سن و شناسنامه عکس‌دار داشته باشند. در غیر این صورت صدور معرفی نامه توسط محضردار تخلف خواهد بود اما تا جایی که مشخص است، تاکنون اخباری از برخورد با محضرداری که این معرفی نامه را صادر کرده، صورت نگرفته است.

آمار غم انگیز کودک همسری در ایران و لایحه‌ای که تصویب نمی‌شود

 براساس آمار منتشر شده توسط مرکز آمار ایران تنها در سه ماهه نخست سال ۱۳۹۹ بیش از۷۰۰۰ ازدواج دختر بچه ۱۰ تا ۱۴ ساله و یک ازدواج دختر بچه کمتر از ۱۰ سال به ثبت رسیده است؛ ازدواج‌هایی که هرگز رسانه‌ای نشدند و کسی جلوی وقوع آنها را نگرفت. این آمار تنها برای بهار سال ۹۹ برای دختران بین ۱۵ تا ۱۹ ساله چیزی در حدود ۳۶ هزار نفر است و توجه داشته باشید که این آمار تنها به سه ماه نخست سال تعلق دارد.

از بارداری‌های پیش از سن و آسیب‌هایی که به سلامت روحی و جسمی این کودکان وارد می‌شود که بگذریم، ماجرا زمانی تلخ‌تر می‌شود که باز هم براساس آمار رسمی طی این مدت ۱۳۱ دختربچه زیر ۱۴ سال و ۲۶۵۰ دختر ۱۴ تا ۱۹ ساله طلاق گرفته اند و ۳۴۶ نوزاد در بهار سال جاری از مادران زیر ۱۵ سال متولد شده اند. این آمار برای دختران ۱۵ تا ۱۹ ساله نیز بیش از ۱۶ هزار تولد نوزاد بوده است.

با وجود اینکه دو سال از ارسال لایحه حذف تبصره مربوط به ازدواج دختران زیر ۱۳ سال را که هدفش مبارزه با کودک همسری بود توسط معاونت امور زنان و خانواده رئیس جمهوری به دولت می‌گذرد، این لایحه همچنان در انتظار رسیدن به صحن مجلس است.

با این حال چند وقت پیش تقی رستم وندی، رئیس سازمان امور اجتماعی و معاون وزیر کشور با بیان اینکه در ایران «کودک همسری» جایگاهی ندارد بلکه با «ازدواج پیش رس» مواجه هستیم، گفته بود که در روستاها دخترانی داریم که در سن ۱۳سالگی آمادگی ازدواج را دارند و با مراجعه به دادگاه و اثبات مستندات می توانند ازدواج کنند.

واکنش‌ها به ازدواج دو کودک کازرونی/ ماجرا چه بود؟

طیبه سیاووشی، مشاورعالی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در پاسخ‌ به این اظهارات در گفت‌وگو با رسانه‌ها گفته بود: اینکه با تغییر لفظ کودک‌همسری به ازدواج پیش‌رس، سعی در پاک‌کردن صورت‌مسئله داشته باشیم و بخواهیم با این کار، قبح این آسیب اجتماعی را در بین فعالان اجتماعی و جامعه بشکنیم، بی‌توجهی نسبت به معانی عرفیِ این آسیب اجتماعی و به‌نوعی توجیه بلاوجه است. سیاستِ تغییر واژگان در این مورد، مانند همان سیاست‌گذاری‌های پیشین در حوزه‌ی اجتماعی است که تنها معطوف و متمرکز بر تغییر نام‌ها و اسامیِ آسیب‌ها ماند.

۲۳۵۲۳۲

کد خبر 1496458

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۷
    12 0
    وقتی مشی و تفکر طالبان در فرهنگ - جامعه و خانواده - از سوی سیاست گذاران در جامعه حکمفرما بشه میشه همین افتضاح کاریها
  • IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۷
    24 3
    وقتی به ازدواج به چشم "جفت گیری حیوانات" انقدر سخیف نگاه بشه،نتیجه شم همینه دیگه.تبریک واقعاً...همینطوری ادامه بدین.
  • IR ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۷
    3 17
    بزرگ سالها. را کسی نمپذیرد . گیر دادید ب کوکان. از بس ک ملت دو رو دو رنگ هستن ب کسی نمیشه اعتماد کرد . بزاید زندگیشونو کنن. بابا بیخیال
  • IR ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۷
    12 5
    مگه زندگی بچه بازیه!!!!
  • US ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    26 3
    من‌هم‌۱۶ سالگی ازدواج‌ کردم و هیچ وقت مادرم رو نمیبخشم
  • IR ۰۲:۲۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    16 4
    تاسف
  • JP ۰۲:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    18 2
    تاسف
  • IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    15 0
    امیدوارم بهزیستی مانع بشه
  • IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    13 1
    شرع بیاد وسط و این ازدواج رو باطل اعلام کنه این عاقلانه ترین کاره که میتونیم انجام بدیم
  • IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    22 0
    خجالت نمبکشین واقعا دوتا بچه رو به ازدواج هم در میارین؟باشه میگیم فرهنگ هر قومی فرق داره ولی عقلم چیز خوبیه دیگه دوتا بچه که ازشون بپرسی زندگی یعنی چی وای میستن نگات میکنن چرا باید ازدواج کنن چرا واقعا از عقلمون استفاده نمیکنیم؟؟؟؟؟
  • IR ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    20 1
    چه دلیلی داشته با هم ازمایش بدن جداگانه ازمایش میدادن بعد به دکتر نشون میدادن تازه بچه ۶ ساله اگه از الان بیفته تو مسائل ازدواج که میشه فاجعه برای کل جامعه حالا که لو رفتن میگن برا بعدا بوده
  • IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    11 2
    اونا دوست ندارند ازدواج کنند انها توسط پدر ومادر خود که اصلا به فکر فرزندان خود نیستد مجبور می شند ازدواج کنند هیچ کودکی دوست ندارد در سن کم ازدواج کند بالفرض هم کودکان دلشان بخواد ازدواج کنند انها به بلوغ علقی وذهنی نرسیدند پس در سنی نیستند که بتونند درست یا غلط را تشخیص دهد وظیفه دولت است است که بیاید جلوی ازدواج کودکان کم سن و سال را بگیرد
  • عرش طالقانی IR ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    4 8
    جنگ داخلی در آمریکا، فروپاشی نظام آمریکا، چشم انداز...... تبعیض نژادی و اختلاف شدید طبقاتی،ازبین رفته شده حقوق بشر در آمریکا، توهین به زنان در غرب، آزادی دروغین در آمریکا، نفوذ نهادهای امنیتی در زندگی خصوصی افراد در آمریکا..... نا فرمانی مدنی....
  • مهدی IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    7 14
    آره واقعا باید اول گذاشت که به انواع گناه آلوده بشن بعد اگه پیش اومد ازدواج کنن
  • سلطانcr7 IR ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    2 14
    به بقیه چه ربطی داره که چه موقع ازدواج کنن هر کاری دلشون بخاد انجام میدند ستاد فلانو. اینجور چیزا دیگه مزخرفه
  • اناهیتا IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    1 12
    خوش به حالشون
  • IR ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    10 1
    حداقل سن ازدواج دیگه 18 تا 19 دیپلم باید بگیرین اینا می خواستن برن خاله بازی لابد
  • ناهید IR ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    6 18
    چی میشه کنار هم خوش باشند حتما باید پیر بشن از زندگی هیچی نفهمند بعد ازدواج کنند
  • ستایش IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    7 2
    وای وای
  • محمد IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    2 15
    اینکه درست ولی تو زمان پیامبر از نسل های خودش هم خیلی ها تو نه سالگی ازدواج کردند
  • سارا IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
    4 4
    نمیدانم