شیوع ویروس کووید -۱۹ از روزهای ابتدایی آغاز سال ۲۰۲۰ میلادی تاکنون، زندگی عادی مردم را با چالش های جدی روبه رو ساخته است. آموزش و آزمون های سراسری یکی از حوزه های پرتاثیر از شیوع ویروس کرونا در ۱۰ ماه گذشته بوده اند.
با شیوع این ویروس بسیاری از مراکز آموزش عالی در کشور، با پیش گرفتن آموزش مجازی و تعطیل دوره ای گروه های آموزشی، کلاس های درس، کارگاه ها و آزمایشگاه و همچنین خوابگاه ها درصدد کنترل و جلوگیری از شیوع هرچه بیشتر کووید – ۱۹ میان دانشجویان برآمدند. این سیاست ها با ادامه شرایط کرونایی و یافته نشدن واکسن مقابله با ویروس ادامه دارد.
در این میان، برگزاری آزمون های سراسری مختلف در کشور نیز از گزند این ویروس منحوس در امان نمانده است؛ بسیاری از آزمون ها مانند کنکورهای سراسری کارشناسی و کارشناسی ارشد با تعویق برگزار شدند، برگزاری برخی آزمون ها لغو شدند و برگزاری شماری نیز به آینده موکول شده است.
سازمان سنجش آموزش کشور و مرکز سنجش آموزش پزشکی به عنوان دو نهاد اصلی برگزار کننده آزمون های سراسری در کشور به شمار می روند.
در تازه ترین وضعیت برگزاری آزمون های سراسری برخی از این آزمون ها مانند آزمون تصدی منصب قضا لغو شد و برخی دیگر مانند آزمون های پیش کارورزی و علوم پایه پزشکی و دندانپزشکی نیز به زمان دیگری موکول شدند.
آزمون های لغو شده سازمان سنجش
سازمان سنجش آموزش کشور در تازه ترین اطلاعیه خود از لغو آزمون تصدی منصب قضا خبر داد. این در حالی است که پیشتر نیز خبر لغو آزمون های زبان و وکالت از سوی این سازمان اعلام شد.
بر اساس اطلاعیه این سازمان خطاب به پذیرفته شدگان در آزمون مرحله اول (تستی) تصدی منصب قضا قوه قضائیه سال ۱۳۹۹، باتوجه به مصوبات چهل و دومین جلسه ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا و رشد فزاینده بیماری کووید- ۱۹ در کشور، همچنین اعمال محدودیتها در اکثر استانها، مرحله دوم (تشریحی) آزمون مذکور در تاریخ ۲۱ آذرماه برگزار نمیشود.
بر این اساس، در صورت فراهم شدن شرایط، این آزمون روز جمعه یکم اسفندماه برگزار میشود. آزمون مرحله اول تصدی منصب قضا با رقابت بیش از ۲۲ هزار داوطلب دانشگاهی و حوزوی به صورت هم زمان آبان ماه در ۲۲ استان برگزار شد.
برگزاری آزمون زبان وزارت علوم (msrt) نیز در روزهای اخیر برای دومین بار لغو شد. برگزاری این آزمون از روز ۲۳ آبان ماه ۹۹ به روز جمعه ۱۴ آذر ماه موکول و سپس لغو شد. تاریخ برگزاری این آزمون هنوز مشخص نیست.
سازمان سنجش در اقدامی دیگر نیز از لغو برگزاری آزمون پذیرش متقاضیان پروانه کارآموزی وکالت کانون های وکلای دادگستری ایران سال ۱۳۹۹ (اسکودا) در تاریخ آذر ابان خبر داد. بر اساس این اعلام، درصورت فراهم شدن شرایط، این آزمون روز جمعه مورخ ۲۲ اسفند برگزار می شود.
وضعیت برگزاری آزمون های علوم پزشکی
در ماه های گذشته به رغم شیوع ویروس کرونا بسیاری از آزمون های علوم پزشکی برگزار شدند و روز برگزاری برخی نیز به تعویق افتاد.
در تازه ترین این تغییرات، آزمونهای پیش کارورزی و علوم پایه پزشکی و دندانپزشکی به دلیل محدودیتهای کرونا لغو و اعلام شد که این آزمون اواخر آذر یا اوایل دی برگزار میشود.
قرار بود آزمون پیش کارورزی (میان دوره) و آزمونهای علوم پایه پزشکی و دندانپزشکی روز پنجشنبه ۶ آذر ۹۹ برگزار شود که به دلیل محدودیتهای کرونایی لغو شد.
آزمون دستیاری تخصصی اما یکی از آزمون های علوم پزشکی است که با حاشیه هایی همراه شد. بسیاری از دانشجویان علوم پزشکی که اکنون به دلیل غلبه شرایط کرونا در بیمارستان ها مشغول گذران شیفت های فشره هستند، نسبت به برگزاری این آزمون معترض هستند.
این در حالی است که علی اکبر حق دوست معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره درخواست های بسیار برای تعویق چهل و هشتمین دوره آزمون دستیاری و مساعد نبودن شرایط برگزاری آزمون، گفت: این درخواست زیاد مطرح می شود اما امکان تعویق برای آزمون دستیاری وجود ندارد. امسال هم اگر تغییری بود به دلیل مصوبه ستاد ملی کرونا بود. چندین مرحله برای جابجایی لازم است. نتایج دستیاری باید زمان مناسبی اعلام شود تا دستیار بتواند در زمان شروع کار خود زمان کافی در اختیار داشته باشد. با توجه به شرایط فشردهای که بر آزمونهای علوم پزشکی حاکم است امکان تعویق آزمون دستیاری از اسفند۹۹ به زمان دیگری وجود ندارد.
وی همچنین درباره مطالبه دانشجویان در زمینه جایگزینی نمره آزمون های علوم پایه و پیش کارورزی با فعالیت دانشجویان در بخش کرونا، یادآور شد: امکان ارتقای تحصیلی بر اساس حضور در بخش ها وجود ندارد.
حق دوست اظهار داشت: با احترام به زحمات داوطلبانه دانشجویان بحث درس و کیفیت درس را نباید به فعالیت های داوطلبانه گره زد زیرا کیفیت درس وظیفه استاد و دانشگاه است.
پنجاه و نهمین دوره آزمون زبان انگلیسی (MHLE) وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز قرار است روز پنجشنبه ۲۰ آذر ۹۹ برگزار شود.
ثبت نام در این آزمون از یکشنبه ۱۸ آبان آغاز شده است و تا ساعت ۱۵ روز چهارشنبه ۱۲ آذرماه ۹۹ ادامه دارد.
این در حالی است که پنجاه و هشتمین آزمون زبان MHLE وزارت بهداشت روز ۱۰ مهر ماه ۹۹ در ۲۵ حوزه امتحانی و در ۲۳ شهر به صورت الکترونیک برگزار شد.
آزمون ورودی دوره های دکتری تخصصی (Ph.D) و دکتری پژوهشی رشتههای علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی، داروسازی و دندانپزشکی سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ نیز در روزهای جمعه، شنبه و یکشنبه ۱۰ تا ۱۲ مردادماه برگزار شد.
همچنین، آزمون ملی دندانپزشکی ۲، مرحله دوم انفرادی آزمون المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی کشور، آزمون کتبی پذیرش دستیار فوق تخصصی بالینی پزشکی (دوره ۳۸)، آزمون زبان انگلیسی عمومی وزارت بهداشت MHLE (دوره ۶۰ )، آزمون صلاحیت بالینی پزشکی عمومی و آزمون علم پایه دندانپزشکی از دیگر آزمون های وزارت بهداشت هستند که بر اساس تقویم مرکز سنجش آموزش پزشکی قرار است تا پایان سال ۹۹ برگزار شوند.
قاطعیت مسئولان آموزشی در برگزاری آزمون های علوم پزشکی در سال ۹۹ به رغم شیوع ویروس کرونا از سویی و لغو برخی آزمون های سراسری دیگر در ماه های اخیر باعث بروز برخی اعتراض و نارضایتی ها به ویژه از سوی دانشجویان علوم پزشکی به دنبال داشته است. در برابر، اما مسئولان آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا تغییر تاریخ برگزاری آزمون ها در هماهنگی با شرایط ویروس کرونا در تلاش برای بر هم نخوردن شرایط تحصیلی و مقاطع آموزشی گام برداشته اند.
از آنجا که زمان تایید و تولید و توزیع واکسن ویروس کرونا هنوز مشخص نیست و زندگی در شرایط کرونایی ادامه دارد، به نظر می رسد ادامه این شرایط بیش از پیش نیازمند مدیریت مسئولان و مدیران به ویژه در حوزه آموزش است.
۴۷۲۳۱
نظر شما