۰ نفر
۳ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۰۹:۳۷

نزدیک به 30 سال است که محققان فیزیک بنیادی برای کشف بوزون هیگز، ذره‌ای که می‌تواند منشاء جرم در دیگر ذرات بنیادی باشد، تلاش می‌کنند. به نظر می‌رسد محققان ال.اچ.سی موفق به کشف این ذره بنیادی شده‌ باشند.

محبوبه عمیدی: این روزها نتایج حاصل از عملکرد «برخورددهنده بزرگ هاردونی» یا به اختصار ال.اچ.سی، به بحث داغ فیزیکدانان در فضای آنلاین تبدیل شده است و آنطور که از صحبت‌های اخیر برمی‌آید، می‌توان امیدوار بود آخرین ذره گم‌شده از ذرات بنیادی مدل استاندارد یعنی بوزون هیگز کشف شده باشد.

کشف این ذره که فیزیکدانان پیش از این احتمال وجود آنرا به صورت تئوری نشان داده‌اند و عامل ایجاد جرم در دیگر ذرات بنیادی به‌شمار می‌رود، یکی از اهداف پروژه ال.اچ.سی است. در این آزمایشگاه که کار خود را پس از 14 ماه توقف در آذرماه 1388 مجددا آغاز کرده، ذرات پرانرژی زیراتمی با رساندن انرژی آنها به 7 ترا الکترون‌ولت (هر ده میلیارد‌میلیارد الکترون‌ولت برابر یک ژول و هر ترا برابر یک‌هزار میلیارد است) در دو مسیر مخالف با یکدیگر برخورد می‌کنند تا با آزاد کردن 14 ترا الکترون‌ولت انرژی، شرایطی نزدیک به آغاز جهان را شبیه‌سازی کنند. شتاب‌گرفتن این ذرات در تونل 27 کیلومتری ال.اچ.سی باعث می‌شود در اثر برخورد متلاشی ‌شوند و ذرات بنیادی‌تری را آزاد ‌کنند که در حالت عادی دیده نمی‌شوند.

به گزارش نیوساینتیست، کامنتی در یکی از این وبلاگ‌ها که به نتایج آشکارساز اطلس اشاره می‌کند و باید بخشی از یک مقاله باشد احتمال کشف این ذره را تقویت کرده است. نویسنده ناشناس این نوشته به وجود جفت پروتون‌هایی بیشتر از حد انتظار در این آشکارساز با سطح انرژی 115 گیگاالکترون-ولت اشاره کرده است.

این عدد بسیارجالب توجه است چون مطابق نظریه «ابرتقارن» بوزون هیگز باید جرمی حدود 115 گیگاالکترون-ولت داشته باشد.
احتمال دیگری نیز وجود دارد، شاید برخورد این دو پروتون باعث‌شده بخشی از جرم به صورت انرژی آزاد شود. از سوی دیگر اگر بوزون هیگز، خصوصیات ارائه شده در مدل استاندارد را دارا باشد این عدد 30 برابر بزرگتر از مقدار مورد انتظار است.

عده‌ای دیگر از فیزیکدانان این نتایج را حاصل یک اشتباه یا شوخی عنوان کرده‌اند. با این حال می‌توان این احتمال را نیز در نظر گرفت که ذرات بنیادی می‌توانند به شکلی دور از انتظار فیزیکدانان عمل کنند و دقیقا رفتار آنها مطابق پیش‌بینی‌های مدل استاندارد نباشد.

احتمال وجود ذرات دیگر و یا اشتباهات محاسباتی یا ناشی از اثرات گوناگون خارجی و ناهنجاری‌های موجود نیز وجود دارد و هنوز این مقاله (اگر وجود خارجی داشته باشد) از سوی محققان سرن مورد بازبینی قرار نگرفته و منتشر نشده است.

در مقایسه بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که به تازگی محققان آزمایشگاه ملی فرمی در ایلینوی، ایالات متحده به روش دیگری به مقدار 145 گیگاالکترون-ولت برای این عدد دست پیدا کرده‌اند. می‌توان امیدوار بود حتی اگر شایعات فعلی چندان صحیح نباشند، به زودی خبرهای خوبی توسط محققان سرن منتشر شود. به خصوص اینکه مطابق اعلام آنها ال.اچ.سی امروز رکورد شدیدترین برخورد ذرات بنیادی را شکسته است.

کد خبر 145781

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • cia US ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 7
    به فرض کشف شده باشه در عمل چه استفاده ای میشه ازش کرد؟
  • بدون نام IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    1 1
    اتلس صحیح است چون این واژه مخفف یک واژه طولانی تر است و نه املا و نه معنی آن ربطی به آتلانتیک "Atlantic" ندارد
  • بدون نام IR ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    4 0
    هیچ جا چنین با قطعیت این موضع را بیان نکرده است و استفاده از عنوان «بوزون هیگز کشف شد» تنها اعتبار اخبار علمی خبر آنلاین را پایین می آورد
  • بدون نام IR ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    2 0
    قلبم ریخت !!! چرا تیتر رو اینجوری می نویسید؟!؟ در متن اصلی خبر اومده:آیا LHC نشانه ای از بوزون هیگز پیدا کرده است؟ ...
  • سعید GB ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۴
    0 2
    اولا که هیگز نزدیک به دو ماه پیش کشف شد . این یکی از بزرگترین دستاورد های دانشمندان سرن بود. دوما با کشف این ماده بشر قادر به تولید جهان های مصنوعی خواهد بود.در واقع حلقه ی مفقوده برای خلق جهان پیدا شد.
  • TATAR.BonFire IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۴
    2 3
    مگه الکیه که به همین سادگی هیگز کشف بشه. حالا حالا ها مونده...
  • بدون نام IR ۲۰:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۷
    2 0
    بسیار جالب بود
  • بدون نام TR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۵
    0 0
    فتبارک الله احسن الخالقین ضمناً هنوز این ماده کشف نشده. بلکه سرن اعلام کرد دستگاه های این مرکز وجود اونو حس کردن. ولی از اعلام کشف اون خودداری کرد.