یک- محلِ این مناظره کجا بود؟!
مجری فاکس نیوز در ابتدای این مناظره، محلِ برگزاری این نشست را اعلام کرد: «دانشگاه کِیس وسترن ریزِرو» در شهر کلیولند (ایالت اوهایو). دانشگاهی که تا کنون نامش برای بسیاری از افراد (حتی یکبار هم) شنیده نشده بود، اما این شهر کوچک کجاست؟ و این دانشگاه چه ویژگی خاصی دارد که باید مهمترین رویداد سیاسیِ چهارسال اخیر در آن برگزار شود؟!
پاسخ اینجاست که آمریکایی ها در برندسازی از دانشگاههایشان معرکه اند!
«دانشگاه کِیس وسترن ریزرو» در شهر کوچک «کلیولند» جایی است که یکی از بهترین کلینیکهای پزشکی آمریکا را در خود جای داده است. سه سال پیش که برای طی دوره آموزشی نرم افزار فلکس به این دانشگاه رفته بودم شاهد بودم که چه تعداد از اعراب و ثروتمندان شیخ نشینهای خلیج فارس برای عمل جراحی قلب به این کلینیک می آیند.
برندسازی در دنیای پر رقابت امروز، هنر است. دانشگاه در آمریکا کارکردِ سیاسی ندارد. دانشگاه، یک کارخانه تولید علم است؛ یک بنگاه_اقتصادی است ولی بنگاهی که کارش تولید محصول (و حتی مدرک) نیست بلکه «وظیفه» اصلی دانشگاه «تولید علم» تعریف شده است. این «نهادِ تولیدی» هزینه هایش بر گردن دولت نیست بلکه خودش باید خرجِ خودش را دربیاورد. خوب این چه ربطی دارد به مناظره ترامپ و بایدن؟!
شهرت، یکی از مهمترین راههای جذب پول برای دانشگاه است. «دانشگاه در آمریکا کارکرد سیاسی ندارد». استاد، سرش به این گرم است که از هر در و دیواری که می تواند «پول» جور کند و دانشجو هم سرش به این گرم است که درسهایی که برای ثبت نامشان «دو-سه هزار دلار» پول پرداخت کرده را پاس کند و وقتهای آزادش را به فعالیتهای ورزشی و کلابهای دانشجویی و جیم صرف کند! در این بنگاه اقتصادی ، کسی کارش به سیاست نیست! چهار سال پیش هم در یادداشتی نوشتم که «چرا مناظره مهم هیلاری کلینتون با ترامپ در دانشگاه نوادا برگزار می شود؟!» . دانشگاه نِوادا را چه دخلی به سیاست هست؟!
دانشگاه، میزبان می شود ولی نه بخاطر اصالتِ امر سیاسی، بلکه بخاطر اصالتِ اقتصاد! چهار سال گذشته و جماعتی که نوبت قبل در دانشگاه نِوادا حریف «دونالد» نشدند و نتوانستند «کله پایش» کنند دوباره جمع شده اند که رییس جمهور اصلح انتخاب شود! ولی مناظره در «دانشگاه کِیس وسترن ریزرو» برگزار می شود. همان دانشگاهی که دخلی به سیاست ندارد ولی اسمش اینطور «مطرح» می شود. اینگونه «برند» می شود.
مدتهاست که در برخی شاخه های «صنعت» تفاوت معناداری بین آمریکا با ژاپن، کره، چین و ... وجود ندارد ولی (مثلا) استنفورد یا هاروارد همچنان به شکل معناداری برتر از دانشگاه پکن، دانشگاه توکیو، دانشگاه توکیو تِک و ... قرار دارند. چرا؟ چون علاوه بر بحثِ «کیفیتِ آموزش» ، برندسازی از عنوان دانشگاه، یک تخصص است. دانشگاههای آمریکایی هنوز نامهایی هستند که حضور در آنها برای بسیاری از جوانان دنیا یک رویا است. فرض کنید یک دانشجوی هندی یا ترکیه ای یا چینی در «دانشگاه کِیس وسترن ریزرو» پس از این مناظره چه احساس خوبی نسبت به «نام» دانشگاهش خود خواهد داشت؟
دو- رتبه دانشگاه و تفاخر به هوش!
یکی از قسمتهای جالب توجه این مناظره، جایی بود که صحبت «درباره هوش» به میان آمد. دونالد ترامپ با لحنی تحقیرآمیز به رتبه دانشگاهِ محل فارغ التحصیلیِ جو بایدن اشاره کرد. اینکه «رنکینگِ» آن دانشگاهی که جو بایدن از آن فارغ التحصیل شده «بسیار پایین» است و لذا، بایدن اصلا و ابدا نباید ادعایِ «هوش» داشته باشد.
دریغ و درد است این بخش از مناظره!
درباره «هوش» و تفاخر به هوش در دنیای جدید قبلا در اینجا نوشته بودم. اگر در زمان قبیله قریش، «تکاثر» و افتخار به قوم، قبیله، اصل و نسب و ثروت رایج بوده، در دنیای معاصرِ، یکی از بدترین اسبابِ تفاخر، همین موضوع «رتبه دانشگاه» است. برای دونالد ترامپ که در ثروت رشد کرده و آمها را «طبقه بندی شده» می بیند و حتی زنها را بر اساس معیار زیبایی ارزیابی می کند، طرح این بحثِ رتبه دانشگاه در میانه مناظره بسیار جالب توجه بود.
ترامپ خودش شخصا هیچ برجستگی علمی ای در زندگی نداشته، ولی دیگری را به خاطرِ رتبه دانشگاه محل تحصیلش تحقیر می کند!
حسب اتفاق، دانشگاه لیسانسِ جو بایدن (دانشگاه دلاوِر) دانشگاه خوبی است و دانشگاه تحصیلات تکمیلی او (دانشگاه سیراکیوس) رتبه پایینی دارد. ولی همان دانشگاه سیراکوس محل فارغ التحصیلی ولید بن طلال (ثروتمندترین فرد در عربستان سعودی) هم هست.
۴۷سال سابقه حضور در عالیترین جایگاههای سیاسی نشانه هوش «نیست» ولی دانشگاهِ محل فارغ التحصیلی نشانه «کم هوشی» است. این یکی از واقعیات تلخ دنیای معاصر است. واقعیتی که باید به بچه هایمان بیاموزیم که چگونه آگاهانه با آن مواجه شوند.
* منتشر شده در کانال تلگرام نویسنده . ۱۳ مهر ۱۳۹۹
نظر شما