به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دولت در یکی از سختترین شرایط پا به سال آخر خود گذاشت؛ در حالی که پیشبینی بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول برای سال جاری اقتصاد ایران پایان رشد منفی بود شیوع یک ویروس ناشناخته به نام کرونا اوضاع را بغرنجتر از پیش کرد. اکنون همان صندوق بینالمللی پول انتظار رشد منفی ۶ درصدی را برای ایران دارد و این در حالی است که گسترش کرونا عملا اغلب دولتهای جهان را با کاهش رشد و منفی شدن آن مواجه کرده است.
درهمین رابطه علی قنبری، کارشناس امور اقتصادی و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در رابطه با عملکرد دولت روحانی به خبرآنلاین گفت:واقعیت این است در دو مشکل عمده امروز کشور یعنی تحریم و کرونا دولت روحانی نقش چندانی نداشت و هر دولتی بر سر کار بود با این طوفانها مواجه میشد. بنابراین من فکر میکنم برای بررسی کارنامه دولت باید براساس شرایط خاص مسائل را ارزیابی کرد.
او افزود: با توجه به شرایط امروز جهان، خاورمیانه و ایران نباید از خود تحریمی که در شرایط بحرانی ناشی از تصمیمات مسئولان میشود هم چشم پوشی کرد. باید پذیرفت در جهان امروز فرصتها محدود هستند و ظرفیتها نیز متغیر. به همین اعتبار با توجه به فشار اثرگذار امریکا که به تحریم ایران انجامید عملا امکانات دولت برای پیشرفت از دستش گرفته شد. محدودیت در فروش نفت و مبادله ارز فشاری سخت است و نباید آن را نادیده انگاشت.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: به باور من دولت دوازدهم هر چه در چنته داشت را به میدان آورد و نهایت توان خود را به کار بست. البته اشکالاتی هم وجود داشت ولی بعید میدانم اگر کسی دیگری اکنون رییس جمهوری بود وضعیت بهتر میشد. باید واقعیت تحریم، حضور در لیست سیاه افایتیاف و البته فشارهای داخلی را پذیرفت و با توجه به همین شرایط وضعیت را رصد کرد.
قنبری در رابطه با چالشهای اصلی دولت در سال آخر گفت: همانطوری که شما هم اشاره کردید فرصت چندانی به پایان کار دولت نمانده است. به همین دلیل فکر میکنم دولت باید به سمت پروژهها و برنامههای کوتاه مدت برود. در گام نخست کنترل نرخ تورم از اولویت بیشتری برخوردار است چرا که کنترل تورم به معنای حفظ ارزش پول ملی کشور هم هست.
او تصریح کرد: علاوه بر تورم، کنترل نرخ بیکاری و جلوگیری از کاهش رشد و سرمایهگذاری نیز ضرورتی حیاتی برای اقتصاد ایران دارند و انتظار میرود با وجود شیوع کرونا باز هم دولت با نرخ رشد منفی کار خود را پایان دهد. گرچه همان طوری که پیشتر هم گفتم دولت مسبب فشارهای اقتصادی به کشور نیست و این بد عهدی امریکا بود که کار را برای ایران دشوار کرد ولی با این وجود به اتمام رساندن دولت در شرایطی که نرخ تورم همچنان بیش از ۳۰ درصد باشد توجیه پذیر نیست.
معاون اسبق وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان ساخت: تحلیل منصفانه از دولت فعلی اعتماد به نفس دولت آینده را هم افزایش میدهد و در این شرایط بهتر است از کاهش سرمایه اجتماعی نیز جلوگیری شود. به این اعتبار دولت هم با اجرای برنامههای کوتاه مدت میتواند میراث قابل دفاعی از خود باقی گذارد.
۲۲۳۲۲۸
نظر شما