روزنامه «کریستین ساینس مانیتور» روز جمعه این پرسش را مطرح کرد: چرا اکنون احتمال کمتری وجود دارد که ایران، کرۀ شمالی از بلندپروازی‌های هسته‌ای‌شان دست بکشند؟

به گزارش خبرآنلاین، «هوارد لافرانچی» در این گزارش نوشت: اگر قذافی برنامۀ هسته‌ایش را حفظ کرده بود، آیا از ترس جنگنده‌های غربی به مخفیگاه پناه می‌برد؟ درس و عبرت لیبی، تعامل با ایران و کرۀ شمالی را برای ایالات متحده سخت‌تر می‌سازد.

ماجراجویی در لیبی، تعامل با ایران را برای اوباما دشوارتر ساخت
نویسندۀ «کریستین ساینس مانیتور» حدس می‌زند که احتمالاً این‌گونه است که قذافی در پناهگاه مستحکم خود نشسته، حملات هوایی غرب ارتش او را هدف قرار می‌دهد، و حاکم لیبی پشیمان از روزی است که به فشار آمریکا اعتنا کرده و برنامۀ تسلیحات هسته‌ایش را کنار گذاشت. 

« لافرانچی» ادامه داد: و بیش از یک احتمال، اکنون این اجماع وجود دارد که رهبران ایران مخمصۀ سرهنگ قذافی را به مثابۀ عبرتی تفسیر می‌کنند؛ یعنی علتی برای سازش نکردن با ایالات متحده و قدرت‌های غربی دربارۀ توسعۀ هسته‌ای. تصور آن‌ها این است؛ اگر قذافی هنوز به برنامه‌های هسته‌ای و تسلیحات کشتار جمعی دسترسی داشت، غرب پیش از حمله بیشتر فکر نمی‌کرد؟
  
به نظر این نویسنده، آن‌چه این درس عملاً تضمین می‌کند این است که: مواجهۀ ایران و غرب بر سر موضوع هسته‌ایش، سرانجام داغ‌تر از همیشه خواهد شد، گرچه اکنون برنامۀ هسته‌ای ایران به علت ناآرامی خاورمیانه و منازعۀ لیبی از صفحۀ اول روزنامه‌ها جدا شده است.  

در این زمینه، «جفری کِمپ» مدیر برنامه‌های استراتژیک منطقه‌ای درمرکز منافع ملّی در واشنگتن به «کریستسن ساینس مانیتور» گفت در نتیجۀ ماجراجویی در لیبی، مقاومت ایران (همچنین کرۀ شمالی) در مقابل هر گونه سازش و مصالحه در مورد برنامۀ هسته‌ای «صرفاً وخیم‌تر خواهد شد». 

او افزود: اکنون مسألۀ ایران اسباب نگرانی اذهان بسیاری است، و دولت اوباما قصد دارد با آن مواجه شود.

«کمپ» پیش بینی کرده «دولت اوباما در هفته‌های پیش رو، برای تمرکز مجدد تلاش‌ها بر برنامۀ هسته‌ای ایران فشاری باور نکردنی وارد خواهد ساخت – برای نمونه، هنگامی‌که در ماه می [حدوداً اردیبهشت ماه 1390] «اِیپک»، کمیتۀ امور عمومی اسراییل و آمریکا، کنفرانس سالانۀ خود را برگزار کند.» 

«کریستسن ساینس مانیتور» ادامه داد: پیش از این، ایران و غرب در مورد برنامۀ غنی‌سازی اورانیوم ایران به بن‌بست رسیده‌اند. اما اظهار نظرهایی که از تهران به گوش می‌رسد، بیان‌گر این است که ایرانی‌ها در خصوص ذخیرۀ اوارنیوم غنی شده‌شان، تمایل کمتری برای سازش دارند. 
  
ترجمه: رضا دانشمندی

/30117

کد خبر 140115

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 8 =