چرا سریال های ماه رمضان موفق نبود؟/ کار را که به افراد ضعیف بدهند نتیجه اش همین می شود

محمدحسین لطیفی کارگردان مجموعه «صاحبدلان» و علیرضا افخمی کارگردان سریال «زیرزمین» دو تن از کارگردانان سریال‌های خاطره‌انگیز رمضان در سال‌های گذشته، در گفتگو با روزنامه «جوان» می‌گویند انتخاب اشتباه عوامل، کمبود بودجه و انتخاب‌های نادرست از جمله دلایل کاهش میزان تماشای سریال‌های ماه رمضانی بوده است.


انتخاب‌های نادرست صداوسیما

لطیفی با بیان اینکه سریال‌سازی تلویزیونی و فیلمسازی در سینما دارای استانداردهایی است که در سینمای ایران رعایت نمی‌شود، می‌گوید: «رسیدن به استانداردهای تولید فیلم و سریال چندان سخت نیست، اما هر سال می‌بینیم که این اتفاق رخ نمی‌دهد. وقتی تولید استاندارد وجود نداشته باشد، کار خوبی تولید نمی‌شود.»
این فیلمساز در بیان اینکه چه استانداردهایی برای ساخت سریال‌های تلویزیونی باید در نظر گرفته شود که دیگر شاهد بی‌رغبتی مردم به تلویزیون نباشیم، توضیح می‌دهد: «مهم‌ترین عامل انتخاب یک تهیه‌کننده خوب است. تهیه‌کننده خوب، ژانر را می‌شناسد، می‌تواند نویسنده و کارگردان خوب برای کار انتخاب کند. این تهیه‌کننده است که تیم عوامل را می‌چیند و اگر کارش را خوب انجام دهد کار خوبی خواهد شد.»
کارگردان صاحبدلان ادامه می‌دهد: «وقتی مدیران تلویزیون تهیه‌کننده خوبی انتخاب نمی‌کنند و کار دست افراد دست دوم می‌افتد، شاهد تولیدات ضعیف خواهیم بود.
لطیفی در پاسخ به این سؤال که چرا کارگردانانی که زمانی برای ماه رمضان سریال‌های خاطره‌انگیز تولید کرده‌اند، کم‌کار شده‌اند؟ می‌گوید: «شاید دلیل مهم آن به نارضایتی بازمی‌گردد؛ نارضایتی‌ای که لزوماً از بدقولی‌های مالی نیست و به خاطر نبود حس احترام و اعتماد به وجود می‌آید.»
کارگردان سریال «دودکش»، می‌گوید: «تا زمانی که احترام و اعتماد به فیلمساز به وجود نیاید، هر سال شاهد تولیدات ضعیف‌تری خواهیم بود.»

۳ عامل شکست

علیرضا افخمی که با سریال «زیر زمین» یکی از پربیننده‌ترین سریال‌های مناسبتی ماه رمضان را برای تلویزیون ساخته است، با تأکید بر اینکه با حرف لطیفی که نبود تهیه‌کننده خوب به سریال‌ها ضرر می‌زند، موافق است، سه عامل را در افت میزان مخاطب بینندگان سریال‌های ماه رمضان، دخیل می‌داند، این فیلمساز می‌گوید: «انتخاب عوامل خوب، مهم‌ترین دلیل برای ساخت سریال خوب است، تهیه‌کننده است که از مرحله فیلمنامه تا انتخاب عوامل دخالت دارد و اگر قوه تشخیص خوبی نداشته باشد، کار خوبی تولید نمی‌شود.»
کارگردان سریال «پنج کیلومتر تا بهشت»، دومین عامل را مسئله بودجه می‌داند و بیان می‌کند: «تلویزیون دچار مسئله جدی به نام بودجه است و انتخاب‌های تهیه‌کننده برای عوامل اصلی ساخت سریال یعنی انتخاب کارگردان و نویسنده، به بودجه کار بستگی دارد. بودجه ارتباط مستقیمی با کیفیت کار دارد، وقتی افراد درجه یک انتخاب نشوند، محصول درجه یکی نیز تولید نمی‌شود.»
افخمی سومین عامل را وجود رقیب می‌داند و تأکید می‌کند: «در سال‌های گذشته که سریال‌های مناسبتی بسیار پربیننده بود، وجود عوامل رقیب از جمله اینترنت و شبکه‌های ماهواره‌ای به پررنگی اکنون نبود، فضای رقابتی که با حضور اینترنت و ماهواره به وجود آمده کار را برای تلویزیون سخت کرده است و حتی اگر در تلویزیون سریالی به کیفیت کارهای قدیمی ساخته شود، دیگر مانند گذشته با استقبال روبه‌رو نمی‌شود.»

کار سفارشی به تلویزیون لطمه می‌زند

افخمی در پاسخ به این سؤال که چرا با وجود حمایت مالی یک اسپانسر از سریال «سرباز» و نداشتن مشکل مالی، این سریال با مخاطب پایین و انتقادات بالا مواجه شد، پاسخ می‌دهد: «درباره سریال سرباز مسئله نداشتن پول نبود، اینکه اسپانسر برای تولید سریال پول می‌دهد، قاعدتاً انتظاراتی برای ساخت و محتوا دارد که تلویزیون ملزم به رعایت آنهاست، این الزامات باعث می‌شود که از جذابیت کار کاسته شود.»
وی می‌افزاید: «من هم در زمان ساخت سریال «پرستاران» که اسپانسرش وزارت بهداشت بود با چنین مشکلی روبه‌رو بودم، به هر حال انتظارات حامی مالی سریال که به عنوان سرمایه‌گذار ورود پیدا کرده باعث تغییراتی در اثر می‌شود که از میزان مخاطب آن می‌کاهد.»
افخمی تأکید می‌کند: «تلویزیون باید سعی کند برای ساخت سریال سراغ اسپانسر از بیرون سازمان نرود، به خصوص برای سریال‌های ماه رمضان که مردم آن را دنبال می‌کنند. وقتی سرمایه‌گذار بیرونی بیاید، نتیجه کار شاید برای اهداف سرمایه‌گذار مثل دیده شدن و مطرح کردن خود، مطلوب باشد، ولی قطعاً مردم از آن استقبال نمی‌کنند.»

آنتن پرکنی به محبوبیت تلویزیونلطمه می‌زند!

کارگردان «او یک فرشته بود» معتقد است: یکی از اشتباه‌های تلویزیون این است که می‌خواهد آنتن پُر کند و کار را با پول سرمایه‌گذار بیرونی یا با کمترین هزینه بسازد، در حالی که باید به باکس سریال‌های ماه رمضان به عنوان یک باکس ارزشمند نگاه کند. این زمان ویژه‌ای است که مردم پای تلویزیون نشسته‌اند و انتظار آغاز سریال‌ها را می‌کشند. افخمی می‌گوید: زمانی که سریال «زیرزمین» پخش شد، میرباقری معاون سیما به من گفت: «سریال ۸۶‌درصد بیننده دارد و از نظر سازمان هر برنامه‌ای بالای ۸۰‌درصد بیننده دارد به آن معناست که همه مردم به تماشای آن نشسته‌اند» و آن‌درصدی که ندیده‌اند معمولاً اصلا تلویزیون ندارند، اما اکنون شرایط تغییر کرده است، دیگر نمی‌شود انتظار داشت برنامه‌ای ۹۰‌درصد بیننده داشته باشد، در شرایط فعلی سریالی که بین ۶۰ تا ۷۰‌درصد بیننده داشته باشد، موفق است.»
17302
کد خبر 1394404

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    11 17
    والله سریالهای امثال حتی سرباز نسبت به سریال سر دلبران آقای لطیفبگی که با بودجه خوب و زمان کافی ساختن خیلی پربیننده تر بودن.بعد جالبه ایشون بقیه رو ضعیف میدونه خودشو قوی!!!یا للعجب
  • بی نام DE ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    15 0
    دلیل اصلی فیلم نامه های بشدت ضعیفی است که انگار یک کودک دبستانی آن را نوشته ، به همراه کارگردانان تقریبا” متوسط که همه برمی گردد به ناکارآمدی مدیران صداوسیما
    • US ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۳
      0 0
      کاملا درسته. سریال زیرخاکی که این قدر بازیگر مهم داره چرا جذاب نبود؟ چون فیلمنامه اش سر هم بندی شده و تکرار آثار قبلی کارگردان بود که توی اون سه کار توجیه منطقی داشت و اینجا نداره. مثلا مگر فاصله کف یک خونه با طبقه پائینش چقدره که قد یک چاه گودال بکنی و باز نرسی؟؟؟ یا اصلا بین این همه موضوعات به دردبخور این موضوع چقدر موضوعیت داره و قراره جواب کدوم معضل مردم رو بده؟ اگر هنر نتونه به آدم کمک کنه که آدم تر بشه و آدمیزادی تر زندگی کنه، خب یک دوربین می ذاره توی خونه اش و از روزمرگی اش فیلم می گیره. آش به قدری شوره که حضرات از خرافات خودشون به اسم شاهکار یاد می کنن. .... تلویزیون پاک رهاست و دست اونائی که خوب بلدن به ریش همه ارزش های واقعی و آدمیزادی بخندند....یاد سریال های خوبی مثل سربداران بخیر
  • م ح DE ۲۰:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    10 1
    اصلا صدا و سیما بدست مدیران ضعیف افتاده اون فیلماشه اون اخبارشه اون وضعیت پخش ورزشیشه دیگه هیچ جزابیتی برا مردم نداره خیلی خسته کننده شده
  • IR ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    14 1
    نباید از صدا وسیما بیشتر از این انتظار داشت نگاه به سطح کیفیت افرادی که در راس شبکه های صدا و سیما هستند بیندازید متوجه می شوید خروجی ضعیف از وجود ادم های ضعیف از راس به پایین نشات می گیرد.
  • نامدار ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    20 1
    صدا و سیمای آقای علی عسکری یک سازمان کاملا عقب افتاده و بی هدف و بدون آینده نگری و بدون نگاه است !!!!!!!!!!!! نه انقلابی است نه ضد انقلاب است ..البته چرخشش به سمت لیبرالیسم و پول و ثروت طلبی کم نیست و این از تبلیغات و سریالها و شو ها معلوم است