محمود حاجزمان: روز گذشته دیدهبان شجاع ناسا، فضاپیمای مسنجر، به عنوان نخستین سفینه ساخت بشر در مدار اولین سیاره منظومه شمسی قرار گرفت. این کاوشگر که تاکنون سه بار از کنار این سیاره عبور کرده، پیشرانههای خود را در 17 مارس / 26 اسفند روشن کرد تا وارد مدار این سیاره شود و ماموریت علمی یک ساله خود را آغاز کند. ماموریتی هنگام شروع آن، مسنجر در فاصله 155 میلیون کیلومتری خانه قرار داشت.
به گزارش پاپساینس،
گروه ماموریت مسنجر شش سال در انتظار چنین لحظهای بودند. در طی این مدت، کاوشگر مسنجر برای انجام نخستین ماموریت فضایی 30 سال گذشته در بخش داخلی منظومه شمسی، از کنار زمین، ناهید و عطارد عبور کرده بود.
گذشته آتشفشانی عطارد از زمان عبور مارینر 10 از کنار آن در دهه 1970 میلادی / 1350 شمسی، همواره موضوع بحث و جدل اخترشناسان بود. در دو سال گذشته، مسنجر تعداد زیادی از اسرار عطارد را آشکار کرده بود، از جمله تصاویری از سطح سیاره که قبلا هرگز مشاهده نشده بود. مسنجر توانست به شواهدی دست یابد که نشان میداد میدان مغناطیسی ضعیف این سیاره، ظاهرا توسط یک هسته مذاب آهنی ایجاد میشود. این کاوشگر همچنین کشف کرد که عطارد دارای جو رقیقی است.
در طی یک سال گردش در مدار، هفت ابزار علمی نصب شده بر روی این کاوشگر به دانشمندان کمک خواهند کرد که ترکیب سطح سیاره را تعیین کنند. مسنجر به سپرهای خاصی مجهز است که به آن کمک میکند در برابر گرمای سوزان خورشید مقاومت کند. این کاوشگر تنها 46 میلیون کیلومتر از خورشید فاصله دارد، جایی که خورشید 11 بار روشنتر از سطح زمین به نظر میرسد. اما علیرغم وجود تجهیزات گرمایی، این کاوشگر از مواد سبکی ساخته شده که اجازه میدهد گرانش اندک سیاره آن را در مدار نگه دارد.
نام این کاوشگر از سرواژههای عبارت «کاوشگر تجسس، زمینشناسی، سطح و محیط فضایی عطارد» گرفته شده است. همچنین این نام یادآور نام خدای باستانی رومیان است که بر روی این سیاره گذاشته شده است.
عملیات جایگیری، 31 درصد سوختی را که مسنجر با خود به فضا برده بود مصرف کرد. قبل از اینکه کاوشگر بتواند موتورهای خود را روشن کند، چندین گرمکن باید سوخت را گرم میکردند و فشار آن را به مقدار لازم میرساندند؛ مشابه عملیات پیش گرمایش که یک موتور دیزلی در زمستان انجام میدهد.
شون سولومون، مسئول گروه مسنجر میگوید: «عملیات جایگیری در مدار آخرین مانع در راه ورود به یک مرحله جدید بود، آغاز عملیات نخستین مدارگرد در درونیترین سیاره منظومه شمسی.»
50
نظر شما