مصرف گوشت قرمز کاهش یافت؛ دام زنده بیشتر از گوشت فروش می‌رود

تسنیم نوشت: مرکز آمار ایران با توجه به تغییر روند مصرف گوشت قرمز و کاهش سهم کشتارگاه ها به حدود ۵۰ درصد پیشنهاد نظارت بیشتر بر مراکز فروش دام زنده را مطرح کرده است.

بررسی های انجام شده توسط مرکز آمار ایران نشان می‌دهد سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور (مصرف خانوار و یا سایر مصارف) از ۹.۶ کیلوگرم در سال ۱۳۹۵ به ۸.۵ کیلوگرم در سال ۱۳۹۷ کاهش یافته است. همچنین محاسبات انجام شده بر اساس اطلاعات طرح هزینه و درآمد خانوار نشان می دهد سرانه مصرف گوشت در خانوارهای کشور از ۶.۸ کیلوگرم در سال ۱۳۹۵ به۵.۴ کیلوگرم در سال ۱۳۹۷ رسیده است.

قیمت گوشت , مرکز آمار ایران ,

درگزارش پژوهشکده  مرکز آمار آمده است، بر اساس نتایج حاصل از طرح جمع آوری آمار کشتار دام کشتارگاه های کشور عرضه گوشت در کشتارگاه های کشور در سال های ۱۳۹۶ و ۹۷ به ترتیب ۴۳۰ و ۳۶۲ هزار ریال بوده است. هر چند وزن  و مقدار در سال‌های اخیر از کشتارگاه‌های کشور رو به کاهش است اما مقایسه ما اطلاعات این طرح در سیر زمانی نشان می دهد که مقدار عرضه گوشت از این کشتارگاه ها برخلاف روند مشاهده شده در سال های قبل از مهر تا بهمن کاهشی بوده است اما مهرماه تا دی ماه سال جاری این روند افزایشی است که افزایش شیب تولید گوشت قرمز در گوسفند و بره بیش از سایر دامهاست. بررسیها نشان میدهد که به علت نیاز بازار همه ساله تعداد دام کشتار شده در کشتارگاهها در اسفندماه با شیب زیادی افزایش مییابد.

مقایسه روند افزایش قیمت گوشت گوسفند در  سالهای ۱۳۹۶، ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ (تا آبان ماه) نشان می دهد در حالی که قیمت هر کیلوگرم از این کالا در سال ۱۳۹۶ از ۳۶۱ هزار ریال در فروردین ماه به ۴۱۱ هزار ریال در اسفند ماه همان سال افزایش پیدا کرد (۱۳.۸ درصد افزایش). اما قیمت این کالا را در مدت مشابه سال ۱۳۹۷ از ۴۲۲ هزار ریال به ۹۵۶ هزار ریال رسید (۱۲۶ درصد افزایش) که عوامل مختلفی مانند کاهش تعداد دام (به علت خشکسالی سال‌های قبل)، افزایش ناگهانی قیمت ارز و شرایط خاص کشور در این جهش قیمت تاثیر داشتند.

بررسی روند قیمت این کالا در سال ۱۳۹۸ آبان ماه نشان می دهد قیمت آن با شیب بسیار کمی در حال کاهش است که روند آن تقریباً مشابه سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ است.

قیمت گوشت , مرکز آمار ایران ,

مقایسه نتایج فصلی طرح آمارگیری و اندازه گیری تغییرات دام سبک و کشتار دام کشتارگاههای کشور در فصل پاییز سال جاری بیانگر این موضوع بوده که در حالیکه تعداد دام سبک عرضه شده برای کشتار توسط دامداری ها ۳۴۵۰ هزار راس بوده است، تعداد دام کشتار شده در کشتارگاه‌های کشور ۱۸۲۷ هزار راس بوده است. بر این اساس حدود ۵۳ درصد دام سبک عرضه شده برای کشتار در کشتارگاهها ذبح شدند که این سهم در سال های قبل حدود ۷۰ درصد بوده است.

نتایج حاصل این دو طرح آمارگیری و مطالعات میدانی نشان می دهد که به دلیل تفاوت زیاد قیمت گوشت قرمز و دام زنده تمایل به خرید دام زنده و ذبح در خارج از کشتارگاه نیز افزایش یافته است.

هر چند از ابتدای پاییز امسال مقدار عرضه گوشت قرمز از کشتارگاه های رسمی کشور افزایش یافته است اما هنوز نسبت به مدت مشابه سالهای قبل، از کاهش قابل توجهی برخوردار است.

قیمت گوشت , مرکز آمار ایران ,

گفتنی است، این تغییرات هر چند هزینه تهیه گوشت قرمز خانوار را کاهش می دهد و علاوه بر گوشت، سایر اجزا دام نظیر دل و جگر و کله پاچه و پوست دام را نیز نصیب خانوار می کند ولی (به دلیل کاهش یا حذف نظارت های بهداشتی)، خطر افزایش بیماری های مشترک انسان و دام را در پی خواهد داشت. در این خصوص پیشنهاد میشود مراکز عرضه مستقیم دام زنده از طریق تشکلهای دامپرروری  نظیر اتحادیهها و تعاونیها، ایجاد شده و ذبح دام در این مراکز، زیر نظر کارشناسان مورد تأیید سازمان دامپزشکی صورت پذیرد. این کار علاوه بر کاهش ریسک انتقال بیماری، موجب کاهش قیمت عرضه  کالا به دلیل کاهش واسطه ها و حمایت از تولید کننده نیز خواهد شد.

تداوم کاهش سرانه مصرف گوشت در ایران

به علل مختلف از جمله افزایش قیمت گوشت قرمز، سرانه مصرف این کالا در کشور ما رو به کاهش است. با توجه به اهمیت تامین پروتئین مورد نیاز افراد جامعه به منظور دستیابی به امنیت غذایی از یک سو و کاهش قدرت خرید این کالا توسط مردم (به دلایل مختلف) از سوی دیگر، پیشنهاد می‌شود تمهیدات لازم برای کنترل قیمت این کالا را نظیر حمایت از تولید کننده و اعمال عوارض بر صادرات دام زنده و همچنین افزایش عرضه کالاهای جانشین (نظیر گوشت پرندگان و آبزیان) به همراه کاهش قیمت این کالاها، در دستور کار قرار گیرد.

۲۲۳۲۳۱
کد خبر 1365411

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 6 =