۰ نفر
۱۱ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۴:۵۰

عمانی ها می گویند که سلطان خود را دوست دارند اما از اصلاحات هم نمی توانند عبور کنند

جکی اسپاینر
از چهار دهه پیش که سلطان قابوس بن سعید السعید در این شبه جزیره کوچک جهان عرب قدرت را در دست گرفت تا امروز اصلی ترین هدف او مدرن کردن و مدرن نگاه داشتن کشورش بوده است . پیش از آنکه سلطان قابوس 29 ساله علیه پدر خود کودتایی آرام و بدون خونریزی را هدایت کند، عمان کشوری بود محروم و البته فراموش شده. بیابانی که تنها چند مدرسه داشت و نه از سیستم بهداشت عمومی خبری بود و نه از راه سازی و خدمات عمومی. در آن سالها عمان هرگز در مسیر قدمی به جلو قرار نگرفته و البته تا اندازه ای گرفتار انزوای بین المللی بود که متوجه این تغییرات هم نشده بود. امروزه روز عمان کشوری پرجنب و جوش است. کشوری که به مسائل آموزشی و تکنولوژی بسیار اهمیت می دهد و البته بر چاه های نفت هم ایستاده است . کشوری که در راس حکومت سلطنتی را تجربه می کند اما قانون اساسی دارد موسوم به " کتاب سفید". مفاد این کتاب دربرگیرنده قوانینی است که به نوعی احترام به حقوق شهروندی است . مفادی که مسائلی نظیر حقوق زنان و آزادی مطبوعات و دیگر رسانه ها را در خود جای داده است. البته بندی هم وجود دارد که دست سلطان را برای هرگونه دخل و تصرف در این ماجرا بازنگاه داشته است.

با تمام این تغییرات بنیادین و البته شکوفایی سیاسی و اقتصادی تا همین چند روز پیش هیچ کس در عمان نه راهپیمایی اعتراضی را به یاد داشت و نه روز خشم و طغیانی را. در چند روز اخیر اما این کشور کوچک عربی هم به موج حرکت های تحول خواهی پیوسته است .البته مطالبه مردم عمان را شاید بتوان اندکی متفاوت از مطالبه های دیگر انقلابیون در تونس و مصر دانست. هیچ کس در عمان خواهان کنار رفتن سلطان قابوس نیست. یک معترض عمانی در این خصوص می گوید: خون او در رگ های تمام ما جریان دارد.
با تمام این اوصاف در چشم بر هم زدنی اوضاع در عمان هم برهم ریخت و اعتراض ها به خون معترضان رنگین شد. عمان نیز اندک اندک مانند دیگر کشورهای خاورمیانه تب و تاب تغییرات بنیادین را تجربه می کند.
مردی که در شب بیست و هشتم فوریه در راهپیمایی نسبتا آرامی شرکت کرده بود در این خصوص می گوید: من نسیم تغییر را بر صورتم احساس می کنم. نمی توان این نسیم را به تعویق انداخت.

این معترض عمانی این جملات را در راهپیمایی مقابل مجلس شورا در مسقط بر زبان می راند. این شورا تنها نهادی است که می توان آن را به نوعی حامی مردم و حقوق شهروندی دانست. این معترض در این خصوص می گوید: دولت عاقل تر از آن است که فرصت را از دست بدهد. این دولت قطعا پیش از آنکه بسیار دیر شود دست به کار خواهد شد.
250 معترض در حالی که پلاکاردهایی را در اختیار دارند در خیابان های عمان به آرامی پیاده روی می کنند و شعار می دهند. البته در صهار عمان از این آرامش خبری نیست و برخی منابع ادعا می کنند که حداقل یک تن از معترضان جان خود را از دست داده است .

به سختی می توان شعارهای رادیکال گونه در این راهپیمایی ها دید: هیچ کس فریاد نمی زند: مرگ بر سلطان قابوس. مطالبه معترضان به چند چیز خلاصه می شود: انتخاب نخست وزیر با توسل به انتخابات ، تشکیل پارلمان ، پایان یافتن فساد اداری ، تشکیل کابینه جدید و البته شکوفایی اقتصادی و خلق فرصت های شغلی بیشتر برای جوانان.
یک کارمند شرکت نفت در این خصوص می گوید: هیچ کس مخالف سلطان و جایگاه او نیست. او برای ما عزیز است . او برای کشورش زحمت بسیاری کشید اما به دنبال تغییرات در دولت هستیم.ما زبانی گویای ملت در این دولت نداریم و به دنبال آن هستیم.

آنچه این روزها دیدیم نخستین تظاهرات در مسقط در چند هفته اخیر نبود و البته آخرین مورد هم نخواهد بود. هجدهمین روز از ماه فوریه هم در تاریخ سیاسی عمان به عنوان روز خشم ثبت شد . 350 معترض به آرامی مقابل وزارتخانه های وابسته به خاندان سلطنتی راهپیمایی کردند و درخواست آنها هم مشخص بود :مبارزه با فساد و تعیین این حقیقت که پول نفت آنها کجا می رود؟
دست نوشته هایی که معترضان با خود حمل می کردند مطالبه های آنها را نشان می داد: نه به فوران قیمت ها! نه به فساد مالی ! دموکراسی کجاست؟

معترضان وزارتخانه به وزارتخانه را رفتند و مقابل هرکدام شعار دادند: نه، نه ، نه به فساد اقتصادی .
در بخش هایی از این راهپیمایی هم زمانی که معترضان به وزارتخانه های خاص مانند نفت رسیدند فریاد می کشیدند: پول نفت و گاز ما کجاست؟ زمانی که برخی معترضان شروع به شعار دادن به افراد خاص می کردند، نیروهای امنیتی با آرامش آنها را متفرق کرده و می خواستند که به افراد خاص توهین نکنید. تفاوت ناآرامی ها تا این لحظه در عمان و دیگر کشورهای عربی که انقلاب را مزه مزه می کنند در همین آرامش نهفته است. در جریان تمام این راهپیمایی ها هیچ دوربینی لحظه هدف قرار دادن معترضان با تفنگ را ضبط نکرد. این اتفاق اما در بحرین بارها و بارها به روایت تصویر در آمد.

سلطان قابوس در این فضا بیکار ننشست و برای پاسخ دادن به برخی مطالبه های معترضان اقدام کرد. وی متعهد شد که کابینه را دچار خانه تکانی جدی کند و به مساله تورم هم بپردازد. پس از ناآرامی ها در صهار که منجر به کشتن شدن یک نفر هم بر اساس آمار رسمی شد، سلطان قابوس دستور ایجاد 50 هزار فرصت شغلی را داد که البته این رقم مورد پرسش برخی معترضان هم قرار گرفته و ان را وعده ای توخالی خواندند. وی وعده اهدای قدرت سیاسی بیشتر به شورا را داد و البته متعهد شد که کمیته ای برای بررسی فسادهای مالی در دولت تعیین کند. وی حقوق ماهیانه 400 دلار را برای بیکارها منظور کرد.

با وجود تمام این وعده و وعیدها باز هم معترضان به راهپیمایی های خود در کوچه و خیابان های صهار ادامه دادند. جوانان عمان در فیس بوک روز دوم ماه مارس را برای راهپیمایی یا همان " روز خشم" تعیین کردند. این صفحه فیس بوک در کشوری که دو میلیون و نیم جمعیت دارد روزانه 2300 نفر را به سمت خود می کشد. برخی معترضان از هم اکنون هشدار داده اند که اگر دولت با خواسته های مردم کنار نیاید بی شک با مشکلات بیشتری روبه رو خواهد شد.
فارین پالیسی 26 فوریه/ ترجمه: سارا معصومی

 4846

کد خبر 134069

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۸۹/۱۲/۱۱
    0 0
    فرقه فتنه هم درايران سلطان خودرا(آقاي هاشمي رفسمجاني)دوست دارند.