استرید لیندگرن درست بعد از جنگ جهانی دوم و بر فراز ویرانه های انسانی که جنگ در سراسر اروپا بر روح و جان نویسندگان وهنرمندان برجا گذاشت، پی پی جوراب بلنده را آفرید؛ دختری که علیه دنیای بزرگترها و نظم و دیسیپلین اجباری قد علم می کند و دائما مشغول خیط کردن آنهاست . دختری زورمند که مادرش در آسمان و پدرش پادشاه جزیره آدمخوارهاست.
از آن کتاب و شخصیت استقبال خیلی خوبی شد و پای پی پی جوراب بلنده نه تنها به انیمیشن و سریال، بلکه به فرهنگ عمومی نوجوانان کشور سوئد نیز باز شد .
بسیاری معتقدند جایگاه قابل توجه زنان در ساختار اجتماعی امروز جامعه سوئد بسیار وامدار ساختارشکنی لیندگرن با شخصیت پی پی جوراب بلنده است.
آسترید لیندگرن با این کتاب و آثار دیگرش به نویسنده ی مورد توجه مردم تبدیل شد. اما بیاعتنایی به قدرت بزرگسالان و عدم رعایت احترام آنان یکی از خصوصیات ویژه اخلاقی قهرمانان خردسال کتابهای او بود، که باعث خشم و غضب محافل محافظهکار جامعه قرار گرفت.
به چالش کشیدن دنیای بزرگسالان و نفی خشونت و توجه به محیط زیست میراثی بود که تاثیرات قابل توجهش در نظام آموزشی سوئد و در رفتار و کلام گرتا تونبرگ یا (تونبری به سوئدی) که با جسارت و خشم، تمام سیاست های دنیای بزرگسالان را به چالش می کشد ،مشاهده می شود.
بر طبق شرح حال وی در شبکه های اجتماعی " گرتا در سال ۲۰۱۸، هنگامی که پانزده ساله بود اعتصاب و مدرسه را ترک کرد و در خارج از پارلمان سوئد، تابلویی را در دست گرفت که خواستار اقدام شدیدتر در زمینهی محیط زیست شد. دانش آموزان مناطق مختلف نیز دست به اعتراضات مشابه زدند. آنها با هم جنبش اعتصاب آب و هوا در مدرسه با نام «جمعهها برای آینده» را ترتیب دادند. پس از سخنرانی وی در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل ۲۰۱۸ اعتصابات دانش آموزی به شکل هفتگی در مناطقی از دنیا صورت گرفت. در سال ۲۰۱۹، حداقل دو اعتراض هماهنگ شده در چندین شهر برپاشد که در هر یک بیش از یک میلیون دانش آموز شرکت کردند."
قویا معتقدم در جامعه ای که هر چیز جای خودش باشد و ادبیات و فرهنگ و جامعه و نظام آموزشی بتوانند تکمیل کننده هم باشند، تربیت انسانهایی مسئول و دغدغه مند نسبت به انسانیت و حیات بلند مدت کره خاکی بسیار محتمل تر است.
از سرزمینی که بیشتر از نیم قرن قبل در آن شخصیتی مستقل و قوی از دختری لاغر با صورت کک و مکی وموهایی قرمز آفریده شده است، دیدن و شنیدن صدای دختری تقریبا با همان ظاهر در سازمان ملل بعید نیست که با لحنی خشن و نگاهی پر از احساس تحقیر دنیای بزرگسالانه را به چالش می کشد و قهرمان اجلاسی می شود که موضوعات دیگر به غیراز اصول حیاتی مربوط به حیات بشری را سر لوحه قرار داده و به قول تونبرگ همه دعواهای آن بر سر پول است.
در حقیقت گرتا تونبرگ ،پی پی جوراب بلنده ی عصر تلخکامیست که سیستمداران را متوجه نسلی کرده است که روزی انتقام تمام اهمال ها و بی توجهی ها به نسل آینده را از آنان خواهد گرفت.
نظر شما