اصرار و پافشاری بوش و سایر اهالی کاخ سفید در امضای هر چه سریع تر توافق نامه هسته ای آمریکا و امارات عربی متحده، نگرانی و دغدغه نمایندگان کنگره و سایر کارشناسان عدم تکثیر سلاح های اتمی را به همراه داشته است چرا که در منطقه ای مانند خاورمیانه و تمامی حساسیت های فعلی آن انعقاد چنین قرار دادی واکنش و بازخوردهای متفاوتی را سبب خواهد شد.
با انعقاد قرارداد هسته ای آمریکا و امارات، کشور کوچک و پراهمیت کرانه خلیج فارس قادر خواهد بود برای تولید برق و سایر نیازمندی های نیروگاهی خود از تجهیزات و فناوری هسته ای بهره مند شود که البته همه اصرار و پافشاری آمریکا به امضای این تفاهم نامه تا پیش از پایان دوران ریاست بوش است با این توجیه که قرارداد هسته ای امارات و آمریکا نظیر آنچه که میان هندوستان و ایالات متحده منعقد شد میراثی باشد از سوی بوش برای رییس جمهور بعدی و همه تاریخ آمریکا!
اما به رغم همه تلاش های دولت کنونی آمریکا مساله ارائه این تفاهم نامه به کنگره وظیفه کابینه باراک اوباما خواهد بود. هم اکنون اعتراض ها و مخالف خوانی های بسیار نمایندگان کنگره در تایید قرارداد هسته ای با امارات عربی متحده با توجه به تعاملات بسیار امارات و جمهوری اسلامی ایران و موقعیت حساس این کشور در انتقال دریایی مواد حیاتی هر روز بیشتر می شود.
در این میان افشاگری بنیاد کلینتون در مورد سران امارات بیش از هر مساله ای دیگری باعث مخالفت کنگره آمریکا در تصویب این قرارداد شده است. بنیاد بیل کلینتون رییس جمهور پیشین آمریکا به تازگی اعلام کرده است که خاندان زاید یکی از ده ها سران دولتی بوده اند که در زمره اهداکنندگان بسیار بنیاد کلینتون جای داشته اند.
با انتخاب سناتور هیلاری کلینتون به سمت وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا از سوی باراک اوباما بسیاری از ناظران بین المللی هشدار دادند که مساله تفاهم نامه امارات عربی متحده خود یکی از چالش هایی خواهد بود که او در خاورمیانه با آن روبه رو می شود چرا که روابط شخصی و تجاری همسرش در هنگامی که هیلاری صرفا به منافع ملی می اندیشد، دوگانگی و تضاد بسیاری را پیش روی بانو کلینتون قرار می دهد.
مایکل هودسون رییس مرکز مطالعات معاصر عربی دانشگاه جرج تاون در این باره می گوید: " برخی جمهوری خواهان به طور حتم به هر طریقی سعی می کنند تا شرایط را برای وزیر خارجه جدید کشور بیش از پیش وخیم کنند که در این میان بی شک نوع روابط رییس جمهوری پیشین و تعاملات خارجی او از مواردی است که نادیده گرفته نمی شود. شرایط پیچیده ای پیش رو است اما چندان هم دور از ذهن و بعید نیست چرا که بیل کلینتون از آل زاید و سایر اعراب کرانه خلیج فارس مبالغ بسیار هنگفتی را دریافت کرده است که همین مساله هر قضاوتی از سوی دولتمردان را در زمینه امنیت ملی و سایر مصالح دیگر تغییر می دهد."
امارات عربی متحده بزرگ ترین شریک تجاری ایران است که در دور سوی خلیج فارس و در فاصله ای کمتر از 100 مایلی بندر دوبی و ایران جای گرفته اند.
البته کاخ سفید ماه گذشته صرفا مختصری از ملزومات تفاهم نامه هسته ای را به کمیته مربوطه کنگره آمریکا در قالبی شتابزده و اجمالی ارائه داد و به جزییات کامل اشاره ای نکرد. تدارک و توافق اولیه این قرار داد هسته ای طی دیدار شیخ محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی با جرج بوش در کمپ دیوید در نوامبر گذشته مهیا شد. اما از آن زمان تاکنون حکومت امارات عربی متحده همچنان برای امضای این قرارداد در انتظار به سر می برد چرا که واکنش مختلف باراک اوباما رییس جمهور منتخب آمریکا و کنگره این کشور هریک به گونه ای متفاوت روند نهایی شدن قرارداد هسته ای امارات و ایالات متحده را تحت شعاع قرار داده است.
ارائه گزارش توافق نامه هسته ای خلیج فارس به کنگره آمریکا با موضع سخت یکی از اعضا مواجه شد. یکی از نمایندگان با بیان لایحه کسب گواهی و صلاحیت لازم ابراز داشت که امارات عربی متحده باید در زمینه تعاملات مالی و تبادلات کالایی خود با ایران تحکم و شدت عمل بیشتری نشان دهد تا بلکه کنگره بتواند با تایید صلاحیت این کشور مساله توافق نامه هسته ای امارات و آمریکا را تصویب کند.
ایلنا روزلتینن سناتور جمهوری خواه که یکی از مقامات عالی رتبه کمیته امور خارجی نیز به شمار می رود اصرار بوش به انعقاد این قرارداد را صرفا ارائه الگویی برای سایر پیمان نامه های هسته ای با دیگر کشورهای مایل در خاورمیانه نام می برد. یکی دیگر از اعضای جمهوری خواه کنگره نیز در این باره عنوان کرد: " ما بارها به هیات دولت یادآور شده ایم که امارات در حال حاضر تغییرات بسیاری کرده و در تمامی ابعاد می تواند تحت کنترل باشد اما ترجیح می دهیم پیش از انعقاد قرارداد هسته ای در سایر زمینه ها با آنها به تفاهم برسیم."
عضو کابینه رو به پایان بوش که مذاکرات هسته ای آن با سایر کشورها نظیر عربستان سعودی، بحرین، کویت و اردن هنوز در مراحل ابتدایی جای دارد معتقد است که انعقاد قرارداد هسته ای آمریکا با امارات الگوی مناسبی برای امضای قراردادهای اتمی با دیگر کشورهاست که این مسیر می تواند به عنوان خط مشی آمریکاییان فرا رو قرار بگیرد چرا که این قرارداد کنترل سختی بر نحوه استفاده از سوخت های هسته ای و حضور کارشناسان بین المللی در تایید صلح آمیز بودن تجهیزات و فناوری های به کار رفته به دنبال دارد.
هودسون استاد دانشگاه جرج تاون معتقد است که با توجه به دغدغه ها و نگرانی های بسیاری که از ظهور قدرت های هسته ای در منطقه خلیج فارس همواره وجود داشته انتظار می رود کابینه دولت جدید اوباما به این مساله توجه نشان دهند که چه طور ازکنترل پیگیرانه و سخت فعالیت های اتمی امارات عربی متحده به عنوان راهکار و الگویی برای ایران و فعالیت های هسته ای این کشور استفاده کند.
ترجمه: لیدا هادی
نظر شما