معصومه جوادی نسب - "احسان نراقی" به عنوان تنها ایرانی که معاون یونسکو بوده به اقدام اخیر این سازمان علمی، آموزشی و فرهنگی درباره انصراف از مشارکت در همایش روز فلسفه اعتراض کرد.
روز دوم همایش "روز جهانی فلسفه" فرصتی دست داد تا با "احسان نراقی" گفت و گو کنیم. نراقی با وجود کهولت سن حضور در روز اول و دوم همایش را از دست نداده و قرار است امروز نیز سخنرانی داشته باشد. گفت و گوی ما با احسان نراقی درباره برگزاری همایش، انصراف یونسکو و نظرات وی در این باره می خوانید. او از نوادگان ملا احمد نراقی و ملامهدی فاضل نراقی است که دکترای جامعه شناسی خود را از دانشگاه سوربن فرانسه دریافت کرده است.
سازمان یونسکو در ابتدا از حامیان اصلی همایش فلسفه بود اما مدتی قبل، از شرکت در آن انصراف داد و همایش را هم تحریم کرد. نظرتان در این باره چیست؟
من بسیار منتقدم که یونسکو از شرکت خودداری کرده. یونسکو را برای این درست کردند که جلوی اختلافات را بگیرد نه اینکه خودشم بانی اختلافات جدید بشود. یونسکو بسیار کار بدی انجام داد. این انحراف از راه اصلی و سیاست های اصلی آن است.
البته متاسفانه من خبرهایی دارم که کسانی هستند از جمله خود مدیر کل فعلی یونسکو که علاقه به بقای یونسکو ندارند. و در همین رابطه صحبت از تجزیه یونسکو می شود یا این که همه کارهای دیگر آن تعطیل شود و فقط به آموزش بپردازد. این کار سم مهلک است. مگر جهانیان قبل از این آموزش نداشتند؟ اما آمدند سازمانی از مجموعه ای از علوم را کنار هم گرد آوردند که با هم، هم صحبتی کنند.
بنابر قهر کردن و تحریم کردن مسائل آموزشی و فرهنگی نبوده هیچوقت. ما برای صلح کردن آمدیم، به قول مولوی که می گوید ما برای جنگ کردن نیامده ایم. وظیفه یونسکو در واقع برقراری صلح و همگرایی در امور آموزشی و فرهنگی در میان اقوام مختلف جهان بوده است.
با توجه به سابقه فعالیت شما در سازمان یونسکو کمی درباره اهداف اصلی و کارکردی آن توضیح دهید.
هدف این سازمان کمک به صلح و امنیت در جهان از راه همکاری بینالمللی در زمینههای آموزشی و علمی و فرهنگی به منظور افزایش احترام به عدالت و قانونمداری و حقوق بشر است. که اصول آن هم بر پایه منشور سازمان ملل متحد تدوین شده است. بنده 40 سال با یونسکو همکاری کردم و به خوبی با فعالیت های این سازمان اشنا هستم. در سال های همکاری ام معاون یونسکو و رئیس اداره جوانان سازمان یونسکو و مشاور خاص مدیر کل بودم. سالیان دراز کارم این بود که مسائل فکری را تجزیه و تحلیل کنم و راه حلی برای آنها به سازمان بدهم.
بنابراین این حرکت یونسکو را با اهداف آن ناسازگار می دانید؟
بله و من بسیار از این حرکت یونسکو متاسفم. اگر نارسایی هایی هم در این کنفرانس دیده می شود مسئول عمده آن یونسکو است، چرا که از اعزام متفکرین غربی و مطرح جلوگیری کرد و مانع شد که آنها به ایران بیایند و در همایش حرف هایشان را بزنند و باعث رد و بدل شدن آرا و اندیشه ها در این محفل بشوند.
همایش را در روز اول چطور دیدید؟
خوب نبود، به نظرم همه منقلب بودند. کار یونسکو همه را به التهاب آورد و از یک خط طبیعی که داشت پیش می رفت خارجش کرد. مثل اتومبیلی که در جاده سنگلاخی بیافتد و دائما زیگزاگ حرکت کند که در نهایت به جایی نمی رسد.
موضوع سخنرانی خودتان چیست؟
درباره همین مسائلی که یونسکو کنفرانس را گرفتار کرد صحبت می کنم.
نظر شما