در حالت عادی برای تبخیر طلا، باید ابتدا آنرا تا دمای ذوب گرم کرد تا به مایع تبدیل شود و سپس مایع را تا رسیدن به دمای جوش داغ کرد. اگر طلای خالص را در فشار جو (معادل فشار هوا در سطح دریای آزاد) به دمای 1064 درجه سانتیگراد برسانیم، ذوب میشود و اگر طلای مایع را به دمای 2807 درجه سانتیگراد برسانیم، تبخیر آن آغاز میشود.
اما روش دیگری هم برای تبخیر مقادیر اندک طلا وجود دارد که از آن برای پوشاندن سطوح مختلف با لایهای نازک از مولکولهای طلا استفاده میشود. در این روش، مقدار اندکی طلای جامد روی مادهای مقاوم به حرارت قرار میگیرد و در اتاقک خلاء قرار داده میشود. با کاهش فشار هوا، انرژی لازم برای تبخیر مولکولهای طلا کاهش مییابد و میتوان با دمای کمتری، طلای جامد را مستقیما تبخیر کرد. این همان اتفاقی است که در این نمای شبیه به بیایان (!) مشاهده میکنید. در اینجا، لایهای نازک از طلا روی فلز مقاوم تنگستن قرار گرفته و آنقدر داغ شده که مولکولها به حالت تصعید (فرازش، تبدیل مستقیم جامد به گاز) رسیدهاند.
از این روش برای مقاصد بسیار زیادی استفاده میشود که ملموسترین آنها غیر از فعالیتهای آزمایشگاهی، پوشاندن سطح شیشهای آینههای سهموی رصدخانههای بزرگ دنیا با لایهای بسیار نازک از فلزی بازتابنده مانند آلومینیوم است.
نظر شما