محمد رضا خباز

با آغاز اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها، شبهات بسیاری در خصوص ابعاد مختلف این قانون در اذهان مردم نمایان می شود که اکثراً حکایت از ناآگاهی عمومی ناشی از عدم اطلاع رسانی مناسب دارد. یکی از شبهات مطروحه، همانندی این طرح با سیاست های اقتصاد کوپنی در زمان جنگ است.

شکل گیری این تصور در حالی است که شرایط اقتصادی ابتدای انقلاب و جنگ با امروز کاملاً متفاوت است. اوضاع اقتصاد آن روز توزیع کوپن را می طلبید اما امروز هدفمند سازی نظام یارانه ها را. امروز با گذشت 31 سال در مقایسه با آن زمان ریشه های انقلاب مستحکم تر شده است. امروز نظام به عنوان یک نظام سربلند در جهان مطرح است.

خلاصه این که شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در کشور تفاوتی معادل از زمین تا آسمان پیدا کرده است.

در آن زمان اگر اقتصاد کشور کوپنی نمی شد، نمی توانستیم حرکت رو به جلویی داشته باشیم. اما امروز برنامه ریزی های بسیاری صورت گرفته و با تاسیس سازمان هدفمند کردن یارانه ها و دریافت شماره حساب هر خانوار برای واریز یارانه تلاش می شود تا آرامش برای مردم کشورمان به ارمغان می آید.

روش کوپنی آن زمان امری بود موقتی و به منزله استفاده از داروی مسکن؛ دارویی که به طور همیشگی مؤثر نبوده و تنها درد را کاهش می داد. اما هدفمندی یارانه ها به واقع جراحی در اقتصاد کشور است که این بیمار را از مرگ نجات داده، با تحمل دوران نقاهت، آینده ای پربار و روشن را برایش به ارمغان می آورد.

روش کوپنی در واقع "اکل میته" است؛ یعنی انسانی که در بیابان مانده و در معرض مرگ ناشی از گرسنگی است، به حد نیاز خود مجاز به استفاده از گوشت مردار حرام گوشت است.

اما استفاده از منابع به شکل مطلوب و نزدیک به عدالت، ما را به صرفه جویی در خانواده فرا خوانده، از اتلاف، اسراف و به هدر دادن منابع جلوگیری می کند.

اقتصاد کوپنی موقت و کوتاه مدت بود و مرحله گذار محسوب می شد، در حالی که هدفمندسازی یارانه ها، سیاستی ماندگار و به قولی جاده اصلی به حساب می آید. در سه دهه پیش، استفاده از کوپن امری لازم و واجب بود اما اکنون امری است ناپسند.

البته از شباهت های این قانون با اقتصاد کوپنی، تنها نحوه پرداخت یارانه ها به صورت نقدی مشابه توزیع کوپن است. در آن زمان مردم به مدد کوپن می توانستند مقداری از هزینه های زندگی را جبران کنند و امروز نیز دریافت نقدی یارانه ها آرامش را نصیب آنان خواهد کرد.

 

قانون هدفمند سازی یارانه ها نسخه درستی است که توسط مجلس برای اقتصاد بیمار کشور تجویز شده است که البته اگر بخواهیم درمان حاصل شود، باید مجری آن را درست و بدون اعمال سلیقه اجرا کند و به توانایی خود در از میان برداری مشکلات ایمان داشته باشند. از ملزومات اجرای درست این قانون، اطلاع رسانی درست و منطقی به مردم است که متأسفانه در حال حاضر ناقص و چندگونه است.

بنابراین اولین قدم ارائه اطلاعات کامل، درست و قابل اطمینان به مردم است و مرحله دوم نظارت بر حسن اجرا توسط مجلس، سازمان بازرسی کل کشور و سازمان تعزیرات است تا بدین ترتیب جلوی سوء استفاده سودجویان و به هدر رفتن سرمایه های ملی گرفته شود. پیشبرد منطقی این قانون بیداری مسئولان و هوشیاری دستگاه های نظارتی را می طلبد. مهمتر از آن اعلام آمادگی مجلس برای کمک به دولت است که از طریق ارائه لایحه دوفوریتی برای تسهیل هر بخش از اجرای این طرح صورت گرفته است.

امید می رود با انسجام در دستگاه های دولتی و با حرکت در جهت بهبود اوضاع، اقتصاد بیمار کشور را نجات دهیم.

*عضو کمیسیون اقتصاد

کد خبر 107760

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۵:۴۳ - ۱۳۸۹/۰۸/۲۲
    0 0
    متاسفانه ایشان جوری سخن گفته اند که مجلس نقش انحصاری در این زمینه را داشته است در حالی که دولت این لایحه را به مجلس ارائه داده استو در ضمن دولت را به کم کاری متهم کرده اند و گفته اند نقص این قانون تنها در اجراء است. واقعا با این نگرش می خواهند مجری را حمایت کنند؟؟