آشنایی با تحلیل بنیادی و سهامداران شبندر

شرکت پالایش نفت بندرعباس یکی از شرکت‌های فعال در صنعت فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته‌ای است که با نماد شبندر در بورس معامله می‌شود. تحلیل بنیادی شبندر، سهامداران شبندر سود نقدی این سهم از عوامل مهم در تصمیم‌گیری خرید و فروش سهام شبندر هستند که در این مطلب به آن‌ها پرداخته شده است.

در این مقاله، به بررسی موارد مربوط به تحلیل بنیادی شبندر در صنعت فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته‌ای و بررسی سهامداران آن پرداخته شده است. شبندر یکی از شرکت‌های فعال در صنعت پالایش نفت واقع در بندرعباس است. فعالیت اصلی این شرکت شامل پالایش نفت خام و سایر هیدروکربورها است که با پالایش روزانه ۳۵۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی، حدود ۱۶ درصد از سوخت مورد نیاز کشور را تأمین می‌کند. شبندر در سال ۱۳۹۰ در فهرست شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس ثبت نام کرد و در تیر ماه سال ۱۳۹۱ مورد معامله قرار گرفت. جایگاه شبندر در صنعت پالایشی و محصولات و نحوه توزیع شرکت پالایش نفت بندرعباس و... نیز از موضوعاتی است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته‌اند. همراه ما باشید.

سهامداران شبندر

بانک رفاه کارگران بیش از ۳۰ درصد از سهام شبندر را در اختیار دارد و مهم‌ترین سهامداران این شرکت محسوب می‌شود. گروه گسترش نفت و گاز پارسیان حدود ۱۵ درصد از سهام این شرکت را دارد. بانک صادرات، بانک تجارت و توسعه سرمایه رفاه از دیگر سهامداران عمده شبندر هستند. برای تحلیل سهام باید با صنعتی که شرکت در آن فعالیت دارد نیز آشنا شد، بنابراین در ادامه توضیح مختصری در خصوص محصولات و جایگاه شرکت در چرخه صنعت پالایش و تولید فرآورده‌های نفتی ارائه شده است.

محصولات و نحوه توزیع شرکت پالایش نفت بندرعباس

شرکت پالایش نفت بندرعباس یکی از نه پالایشگاه بزرگ کشور است و تنها پالایشگاه مدرن پالایش نفت خام سنگین در خاورمیانه است. این پالایشگاه در سال ۱۳۷۶ فعالیت خود را آغاز کرد و ظرفیت اسمی و عملیاتی آن روزانه ۳۵۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی را پردازش می‌کند که ۱۸ درصد از فرآورده‌های نفتی کشور ایران را تولید می‌کند.

شرکت پالایش نفت بندرعباس در حال حاضر محصولات خود را در بازار داخلی توزیع می‌کند و این توزیع بر اساس قوانین مربوطه انجام می‌شود. این شرکت مکلف است پنج فرآورده اصلی به علاوه سوخت هوایی خود را به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران تحویل دهد.

محصولات اصلی شرکت پالایش نفت بندرعباس شامل بنزین، نفت گاز، نفت سفید، نفت کوره، گاز مایع و سوخت‌های هوایی سبک و سنگین هستند. این محصولات توسط شرکت تولید شده و به شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران تحویل داده می‌شوند.

همچنین، شرکت پالایش نفت بندرعباس محصولات ویژه‌ای شامل وکیوم باتوم، وکیوم سلاپس، لوبکات، آیزوریسایکل، گوگرد، انواع حلال‌ها و پروپان تولید می‌کند. این محصولات ویژه از طریق بورس کالا و بورس انرژی به بازار عرضه می‌شوند و مشتریان اصلی آن‌ها شرکت‌های قیرسازی و تولیدکنندگان انواع روانکارها هستند.

میزان، قیمت و مبلغ مواد اولیه مصرفی در تحلیل بنیادی شبندر

نفت خام مورد استفاده این شرکت بیشتر از نوع سنگین است و از منابع محلی به خصوص از خارک تامین می‌شود. در واقع، کمتر از ۱ درصد از نفت مورد نیاز از نوع سبک تهیه می‌شود. علاوه بر این، عناصر گازی مصرفی توسط شرکت از منابع سرخون و عسلویه تهیه می‌شوند. در پایان سال مالی ۱۴۰۱، این شرکت مقدار ۱۲۳,۶۴۸,۲۲۹ بشکه مواد اولیه مصرف کرده است که برای تامین این مقدار مبلغ ۲۷۷,۹۳۳ میلیارد تومان هزینه کرده است.

سربار شبندر

سربار شبندر نیز شامل آیتم‌های مختلفی ازجمله حقوق و مزایا، استهلاک، و هزینه مواد مصرفی است. در دوره ۱۲ ماهه سال مالی ۱۴۰۱، شبندر مبلغ ۴,۴۷۹ میلیارد تومان هزینه سربار داشته است. حقوق و مزایا به عنوان یکی از مؤلفه‌های اصلی هزینه‌های سربار این شرکت تلقی می‌شود.

صورت سود و زیان در تحلیل شبندر

یکی از مهم‌ترین مراحل تحلیل بنیادی سهام بررسی صورت سود و زیان در دوره‌های مالی گذشته و پیش‌بینی آیتم‌های آن برای دوره‌های مالی آتی است تا بدانیم آیا سهم مورد نظر برای خرید مناسب است یا خیر؟

بررسی صورت سود و زیان دوره‌های مالی گذشته در تحلیل بنیادی شبندر نشان می‌دهد که درآمد عملیاتی شرکت در دوره ۱۲ ماهه منتهی به اسفندماه ۱۴۰۱ بیش از ۳۲۰ هزار میلیارد تومان بوده است. از این میزان درآمد، حدود ۳۹ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان به عنوان سود ناخالص و ۴۰,۸۹۷ میلیارد تومان محقق شده است. این شرکت در دوره ۶ ماهه منتهی به شهریور سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان سود خالص ساخته است.

سود نقدی شبندر

مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت پالایش نفت بندرعباس (شبندر) برای سال مالی ۱۴۰۱ در تاریخ ۲۸ تیرماه ۱۴۰۲ برگزار شد. این مجمع به عنوان یکی از جلسات مهم سهامداران شبندر و مدیران شرکت برای بررسی و تصویب مسائل مالی و عملکرد شرکت در سال مالی مذکور برگزار شد.

سود هر سهم شبندر به ازای هر سهم در سال مالی منتهی به تاریخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۹ برابر با ۳,۰۴۴ ریال محقق شد که از مقدار به ۲,۰۰۰ ریال سود نقدی به ازای هر سهم تخصیص یافت. سود سهامداران حقیقی از تاریخ ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ از طریق سامانه سجام واریز شد. سود سهامداران حقیقی فاقد کد سجام از ابتدای آبان ماه ۱۴۰۲ از طریق مراجعه به شعب بانک رفاه قابل دریافت بود.

سود سهامداران حقوقی خرد نیز از تاریخ ۱۴۰۲/۰۷/۰۸ از طریق سامانه سجام پرداخت شد. سود سهامداران حقوقی فاقد کد سجام نیز از تاریخ ۱۴۰۲/۰۹/۱۵ به شماره حساب معرفی شده واریز خواهد شد.

نسبت P/E فوروارد شبندر

برای تحلیل شبندر لازم است تا نسبت‌های مالی آن مورد بررسی قرار گیرد. نسبت P/E ttm این شرکت در سال مالی ۱۴۰۱ معادل ۳.۶ بود. هرچه نسبت پی بر ای یک شرکت کمتر باشد، آن شرکت ارزنده‌تر خواهد بود. اما آنچه در این نسبت اهمیت دارد، آینده شرکت و محاسبه P/E آینده‌نگر است. این نسبت نشان‌دهنده نسبت قیمت فعلی سهم شبندر به سود پیش‌بینی شده در آینده است. این میزان به ازای هر سهم نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران چقدر آمادگی دارند تا برای هر واحد سود آتی شبندر پول بپردازند.

کد خبر 1837556

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =