به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین این سه مناظره در سه سرفصل اقتصادی، فرهنگی و سیاسی از صدا و سیما برگزار شد. در این سه مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به دفاع از برنامههای خود پرداختند.
مناظره اقتصادی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری
اولین دور از مناظرههای کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم که به موضوعات و مباحث اقتصادی اختصاص دارد آغاز شد.
پس از حضور انفرادی هشت نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در سه برنامه «گفت و گوی ویژه خبری»، «با دوربین» و «پاسخ به ایرانیان خارج از کشور»؛ این بار هر هشت نفر به شکل جمعی در مناظرهای چهار ساعته رو در روی یکدیگر قرار گرفته اند تا برنامه های اقتصادی یکدیگر را نقد کنند. این در حالی است که در انتخابات ریاست جمهوری دهم کاندیداها به صورت 2 به 2 با یکدیگر به مناظره می پرداختند.
برگزاری مناظره امروز با محور مسائل اقتصادی بر عهده مرتضی حیدری است.
هر هشت نامزد بر اساس قرعه کشی انجام شده به ترتیب کنار یکدیگر در سالن مناظره جای گرفتند. حسن روحانی، محسن رضایی، محمدرضا عارف، غلامعلی حدادعادل، سعید جلیلی، علی اکبر ولایتی، محمدباقر قالیباف و محمد غرضی کنار یکدیگر نشستند. البته نامزدها که به همراه یکی از یاران خود وارد سالن می شدند، در بدو ورود با مرتضی حیدری دیده بوسی کرده و بر صندلی خود جای می گرفتند.
حیدری پیش از آغاز رسمی این مناظره با اشاره به اینکه محتوای مناظره امروز اقتصادی است از برگزاری دو مناظره بعدی در روزهای چهارشنبه و جمعه بعد با موضوعات فرهنگی و سیاسی خبر داد و گفت: به دلیل تعدد نامزدها امکان برگزاری مناظره دو به دو وجود ندارد ولی امیدواریم مناظره ای دیدنی برگزار کنیم.
وی از محرمانگی سوالات و نحوه برگزاری این مناظره ها سخن گفت که بینی و بین الله تنها وی، ضرغامی و دو تن از مدیران سازمان صداوسیما در جریان آن بوده اند. این افراد از میان 2000 سوال کارشناسان که به صداوسیما ارائه شده است، سوالاتی را برگزیده اند. حیدری از تعهد خودش و سازمان صداوسیما برای رعایت عدالت میان نامزدها نیز سخن گفت.
به گفته وی، بیش از نیمی از مردم ایران بر اساس نظرسنجی ها اعلام کرده اند که هنوز نامزد نهایی خود را برنگزیدهاند و منتظر نتایج مناظرهها هستند.
حیدری از هشت سوال خبر داد که نامزدها به قد قرعه می توانند سوالی را برگزینند و سه دقیقه فرصت دارند که به آن پاسخ دهند و دیگر نامزدها به مدت یک ونیم دقیه می توانند به او واکنش نشان دهند.
غرضی نخستین نامزدی بود که سوالی را برگزید. این سوال به راه حل های وی برای مشکل بیکاری اشاره داشت، که در پاسخ به آن گفت: ظرف 100 سال گذشته ملت ایران دچار دولت های تورم زا بوده است. ریال ما معادل ریال اسپانیا و حتی یک دلار آمریکا بوده است. زمان به قدرت رسیدن رضا شاه، این عدد به سه ریال می رسد و در پایان دولت رضاخان به 10 ریال می رسد. در دوره مصدق ثابت می ماند. پس از انقلاب در دولت موسوی با 40 تومن شروع شد و بعد به 50 و 150 رسید. دولت هاشمی آن را به 450 تومان رساند و در دولت خاتمی به 950 و 1000 تومان رسید و این دولت آن را به 3500 تومان رساند.
وی افزود: مادامی که نقدینگی در کشور بالا باشد، تورم هم بالا خواهد بود. ما در 100 سال گذشته هیچ تولیدی نداشتیم. اشتغال وقتی سامان می یابد که تولید سامان یابد. در غیر اینصورت اشتغال مصنوعی است. بعد از اینکه محکم جلوی تورم بایستیم، می توانیم اشتغال ایجاد کنیم.
پس از وی نوبت به قالیباف رسید که گفت: نگاه آقای غرضی، یک نگاه درست است. اما باید به موضوع اشتغال بپردازیم و به کارهای دراز مدت و کوتاه مدتی بیاندیشیم. منابع مالی برای آن پیش بینی کنیم. کارهای کوتاه مدت در راستای یک برنامه میان مدت در دستور کار باشد.
وی با بیان اینکه رونق اقتصادی اساس کار است، ادامه داد: باید نقدینگی فعلی را به سمت تولید متمرکز کنیم و نقدینگی را به سمت تولید ببریم.
غلامعلی حدادعادل هم در ادامه گفت: آقای غرضی به تورم بیش از اشتغال پرداختند. ما در امر اشتغال مسائل دیگری هم داریم. از جمله اینکه در حال حاضر بازار کار متولی ندارد و وزارت کار می گوید من مسئول ایجاد کار نیستم بلکه متولی حل اختلاف میان کارگر و کارفرما هستم.
وی از تعطیل شدن برخی موسسات کاری سخن گفت که باید با کمک و استعانت دولت به کار خود ادامه دهند. طلب های پیمانکاران را هم دولت باید بپردازد.
علی اکبر ولایتی هم در ادامه اظهار داشت: سخنان آقای غرضی را اینگونه می توان تکمیل کرد که سیاست دولتها در گذشته -قبل و بعد از انقلاب- بیش از اینکه تولید محور باشد، توزیع محور بود. وی از لزوم واگذاری ها از دولت به ملت یاد کرد و بر حمایت از کشاورزان و صنعتگران تاکید نمود.
محسن رضایی هم در ادامه این سخنان اظهار داشت: بحث بیکاری و تورم دو پدیده جداگانه هستند که در شرایط موجود ایران با هم یکی شده اند. به گفته وی، مشکل کنونی کشور این است که اشتغال از دو منظر شاغل و شغل آفرینی درست می شود. باید به تقویت کارآفرینی و ایجاد مهارت های کار پرداخت که لازم و ملزوم یکدیگر هستند.
سعید جلیلی هم بیکاری را مهمترین موضوع کشور با توجه به رشد جمعیتی کنونی دانست و افزود: نیاز است که به این موضوع توجه جدی شود. به دو بخش باید توجه کرد. یکی بحث حمایت از تولید که باید ظرفیتهای بخشی مانند کشاورزی و اقتصاد دانشبنیان و ارتباط صنعت و دانش مورد توجه قرار گیرد. باید به بحث فناوری اطلاعات و نفت و فولاد و مسکن توجه ویژه کرد. اشتغالی که خواهیم داشت باید در تولید باشد نه در شغلهای کاذب. تولید باید رقابتی باشد. صنایع دستی هم جزء مزیتهایی است که می تواند چند میلیون شغل ایجاد کند.
محمدرضا عارف هم با تاکید بر میزان اشتغال، ادامه داد: باید سالانه یک میلیون شغل ایجاد کنیم تا به نرخ تک رقمی بیکاری برسیم. وی از لزوم احیا سازمان مدیریت سخن گفت و اینکه باید 30 درصد سهم بخش صنعت نیز پرداخت شود. جذب سرمایه بویژه سرمایه های داخلی از دیگر موضوعات مورد تاکید عارف بود که طی آن گفت: باید سرمایه گذاری از سوی بازار سکه و طلا به تولیدات سوق یابد. وی بر صنعت گردشگری نیز تاکید کرد.
حسن روحانی آخرین نامزدی بود که درباره اشتغال سخن گفت و افزود: پایین آوردن نرخ بیکاری از دغدغه های مردم است که با سه میلیون بیکار روبرو هستند و 800 هزار نیروی متخصص بیکار در کشور داریم. این مهمترین مساله امروز جامعه ما است که راه حل آن بهبود شرایط محیط کسب و کار است. قانون لازم بر ای این کار در مجلس تصویب شده اما آیین نامه اجرایی آن هنوز تصویب نشده و ابلاغ نشده است. در کنار این هم باید به آموزش نیروی متخصص بپردازیم.
غرضی در پاسخ به اظهارات رقبایش در نهایت گفت: امکان ندارد که در تولید، رقابت خارجی را به حساب نیاورید. در تمام دنیا هزینه پول یکی دو درصد است اما در ایران هزینه آن بیش از تورم است! همه دولت ها به این موارد پرداخته اند اما شکست خورده اند. چون نسبت به یک موضوع غفلت شد. آن هم اینکه تورم را به عنوان ابزاری که کار را می تواند راه بیانداز، مورد توجه قرار نگرفت. تورم را باید به یکی دو درصد رساند. رقبای ما ترکیه و ژاپن هستند. اما ما داریم کره وارد می کنیم و هنوز تولید ما به نتیجه نرسیده و مورد حمایت سیاسی اقتصادی ومنطقی قرار نگرفته است.
آغازمنازعه سیاسی درمناظره نامزدهای ریاست جمهوری/ واکنش حدادعادل به سخنان عارف و پاسخ عارف به جلیلی
در ادامه این مناظره نوبت به محمدرضا عارف رسید که به پرسش خود به قید قرعه پاسخ دهد. مجری برنامه از او پرسید: برنامه دولت شما برای نظام تصمیم گیری کشور و تعامل با سایر قوا چیست؟
در پاسخ به این پرسش، این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر اجازه بدهید به خاطر مسئولیتی که در نظام اداری کشور داشتم ریشه را مطرح کنم. مهمترین ریشه اقتصادی کشور حاکمیت یکپارچه جریان اصولگرا و کنار گذاشتن جریان دیگر است. بسیاری از کارشناسان را از دست داده ایم. عامل دیگر شرکت نیروهای نظامی در محیط اقتصادی است که فضای مشارکت بخش خصوصی را تنگ کرده است. تنها بین 5 تا 8 درصد خصوصی سازی به بخش خصوصی وارد شده.
وی افزود: اگر ما سیاست های اصل 44 قانون اساسی را به طور جدی دنبال کنیم، بسیاری از مشکلات اقتصادی رفع می شود . در کشورداری باید نگاهمان جمعی باشد. بپذیریم که یک جریان نمی تواند کشور را اداره کند. باید مبنا را شایسته سالاری بگذاریم. در قانون اساسی قوای سه گانه جایگاه مشخصی دارد. قوای مختلف در فضای صمیمی مشکلات خود را حل کنند و نباید این اختلافات به جامعه منتقل بشود. اگر هم مشکلی پیش آمد باید از طریق رهبری حل کنیم.
غلامعلی حداد عادل در واکنش به وی گفت: آقای عارف مساله را سیاسی کردند. یعنی گناه مشکلات کشور را بر سر جناح های سیاسی گذاشتند. بنده با این موافقم که کشور نباید از نیروهای خدوم خالی بشود. فرضا اگر این مسئله در دوره اصولگرایان اتفاق افتاده در دوره اصلاح طلبان نیز همین اتفاق افتاد. در دوره اصلاح طلبان با اصولگرایان چه کردند؟ بنده اگر موفق به اداره کشور بشوم سعی خواهم کرد مسئله سیاسی را از نیروهای خدمتگذار جدا کنم.
حسن روحانی هم در ادامه سخنان این دو رقیب خود گفت: مهمترین مسئله در این زمینه این است که از نگاه فرد محوری و استبداد رای فاصله بگیریم. از متخصصان فاصله بگیریم. حتی از فعالان اقتصادی بخش خصوصی استفاده بکنیم. سازمان هایی که تعطیل شده، باید احیا بشود. دولت باید فراجناحی اداره بشود. جناح واحد یعنی نیمی از فعالان را کنار گذاشته ایم. من فکر می کنم در کنار این ها باید آزادی بیان را هم داشته باشیم. اگر آزادی بیان نباشد، اگر ایرادی هم داشته باشیم، تصحیح نمی شود.
ولایتی هم در ادامه گفت: نکته ای که آقای عارف فرمودند بخشی از مطلب بود، اما یک متممی نیاز دارد. حتما باید از نیروهای متخصص با سلایق مختلف استفاده بشود ولی یک وجه مشترکی باید داشته باشند و آن اینکه به نظام، قانون اساسی و رهبری اعتقاد داشته باشند. از زمان منتسکیو تفکیک قوا ایجاد شده و حرف بالاتری زده نشده است. قوه مجریه باید قانونگرا باشد و در برابر قوه مقننه خاضع باشد. دولت یک تیم فوتبال نیست.
رضایی هم در اینباره اظهار داشت: خوشبختانه من که جزء هیچ کدام از این دو گروه نبوده ام، قضاوت خوبی می توانم داشته باشم. نه در دولت اصلاح طلبان بودم و نه در دولت اصولگراها. آقای عارف جواب ندادند که آیا در دوره خودشان درست رفتار کردند یا نه؟ با مجلس اصولگرا آیا شما می توانید تعامل کنید؟ ما نمی توانیم وقت مردم را بگیریم.
سعید جلیلی در ادامه این مباحث گفت: وقتی می توانیم تصمیم صحیح اقتصادی بگیریم که مبتنی بر گفتمان نظام و انقلاب باشد که بتواند پیشرفت را برای ما به ارمغان بیاورد. در زمان آقای عارف مبانی نظری که برنامه چهارم را نوشتند، کاملا مخالف بود و نمیتواند پیشرفت را برای کشور داشته باشد. سه عنصر اساسی را باید در تصمیم سازی و تصمیم گیری مشارکت دهیم . اولینش خود مردم هستند. در کشاورزی باید از خود مردم سوال شود. نباید فقط از گروه های سیاسی سخن بگوییم. نکته دیگر بحث خود هماهنگی در دولت است. الان نزدیک 40 شورا داریم که در مساله اقتصادی تصمیم گیری می کنند اینها باید با یک آهنگ عمل کنند. بین قوا اگر قانون مبنا قرار بگیرد مشکلی پیش نمی اید.
محمدباقر قالیباف هم در اینابره اظهار داشت: من فکر می کنم این جلسه نشان داد که آغاز بحث اقتصادی است اما در سوال دوم به مساله سیاست رسیدیم. وقتی مساله اقتصادی است، چرا راجع به اصولگرایان و اصلاحطلبان حرف می زنیم؟ در شورایی که 8 سال ما در خدمتشان بودیم هم اصولگرایان بودند هم اصلاح طلبان بودند؛ اما اختلافی نبود.
غرضی هم اینگونه ادامه داد: من متولد 1320 هستم. نسل من یک اتفاق بزرگ را تجربه کرده است. هنوز هم می خواهیم کشور را به گروه های سیاسی تقسیم کنیم. این خلاف شان انقلاب و امام رهبری است. کشور یک واحد است. متعهد بشوید که دست در جیب مردم نکنید.
محمدرضا عارف هم گفت: مگر می شود بدون توسعه سیاسی توسعه اقتصادی داشت؟ باید همزمان پیش بروند. وی خطاب به جلیلی ادامه داد: اگر مبانی برنامه چهارم زیر سوال است، چرا مجلس اصولگرا آن را تصویب کرد؟ وی خطاب به رضایی هم گفت: مگر من گفتم دولت اصلاحات اشکالی نداشته؟ همه دولت ها اشکال داشتند. من عملکرد دولت آقای خاتمی را می گویم که بهترین رابطه را با مجلس اصولگرای پنجم را داشته است. دعوایی بین دو رئیس قوه در آن دوره نبود که در صحن علنی مجلس مطرح شده و همه مردم را ناراحت کند! با قوه قضائیه هم کمیته مشترک تشکیل دادیم و مسائل را حل می کردیم. صحبتی که آقای ولایتی مطرح کرد مهم بود. هر مسئولی که در سطح جمهوری اسلامی فعالیت می کند باید وفاداری اش به قانون اساسی و نظام را اثبات کرده باشد.
8نامزدریاست جمهوری:مسکن مهر را ادامه می دهیم،اما.../رضایی:معماری نوین ایراناسلامی را اجرایی می کنم
در ادامه مناظره 8 نامزد ریاست جمهوری، مجری برنامه از محسن رضایی پرسید: برنامه دولت شما برای تامین مسکن و مهار قیمت آن چیست؟
رضایی که در پشت تریبون قرارگرفته یود در پاسخ به این سوال گفت: کاش می شد به طور تخصصی تر در این موضوع ورود می کردیم. خود کسانی که می خواهند فرمان اداره را در دست بگیرند مهم تر از نمایندگان هستند. موضوع دوم این که ما در اداره کشور باید کار را به مردم بدهیم. مردم در اقتصاد و مسکن نیستند. مسکن مهر که طرح خوبی بوده است اگر بهتر از این اجرا می شد و منابع آن از پول های بدون پشتوانه شکل نمی گرفت بهتر از این بود.
رضایی ادامه داد: قیمت مسکن به صورت سرسام آورد بالا می رود و تمام برنامه های ایجاد مسکن را از بین می برد. من توجه ویژه ای به مسکن خواهم کرد و با اصلاحات مسکن مهر را ادامه می دهم و نباید مانند دولت قبلی پروژه ها را نیمه تمام گذاشت. مسئله دوم این که مقرراتی که برای محدوده شهرها ایجاد شده بر اساس معماری نوین ایران اسلامی نیست و باید معماری جدیدی داشته باشیم و در آن باید جایگاه شهرها را ایجاد کنیم. مسئله سوم وام ها است و وام دهی به مسکن برای این که مسکن تبدیل به کالای تجاری شده است مانع از آن می شود که مانند کشورها تسهیلات قابل توجه به مسکن بدهند و باید مسکن را سرمایه گذاری کنیم تا تورم را از آن بگیریم تا وام های دیگری را در اختیار مردم قرار بدهیم.
قالیباف در نقد سخنان رضایی گفت: بحث مسکن از هر جهت از الویت دار ترین مسائل در دولت بنده است و بیشترین سهم خانواده های مستضعف کسانی هستند که خانه ندارند و اگر مسکن را حل کنیم قدرت خرید را افزایش می دهیم. وقتی مسکن توسعه پیدا کند شغل ایجاد می شود. دو ایراد به مسکن مهر وارد است و باید با شتاب ادامه پیدا کند ولی باید کیفیت را افزایش دهیم. نکته دوم این که چرا وقتی می دانیم بافت فرسوده داریم در بیابان ساخت و ساز می کنیم و هزینه های زیادی را ایجاد می کنی. در تهران 14 هزار بافت فرسوده وجود دارد.
سید محمد غرضی نیز گفت: هر دولتی که بخواهد به کشور بخشی نگاه کند دچار صدمات گذشته می شود. بخشی نگری باعث فرسودگی و از بین رفتن بخش و دولت می شود. در 100 سال گذشته هر دولتی آمده فکر کرده یک روز آموزش و پرورش و یک روز مسکن و یک روز کار دیگر را بکند و بعد سرمایه ملی را صرف آنجا کند و از باقی سیستم دفاع نکند به همین وضع امروز دچار می شود. بخش اصلی مشکلات کسانی که مسکن ندارند برای این است که اشتغال ندارند و دولت های گذشته نتوانستند در این زمینه موفق عمل کنند. در تمام بخش های همین وضع وجود دارد دولت در دو کلمه تورم و اشتغال خلاصه می شود.
جلیلی گفت: در بخش مسکن دو تقاضا داریم. یکی تقاضای مصرفی است و کسانی که ازدواج می کنند باید به آنها پاسخ دهیم. اما یک تقاضا ناشی از بورس بازی و سوداگرانه است و طرف برای حفظ پول در بخش مسکن سرمایه گذاری می کند. اگر ما نتوانیم یک سیاست های اساسی داشته باشین هرقدر هم مانند مسکن مهر تولید کنیم در موضوع قیمت مسکن موفق نیستیم و باید در حل تورم و اصلاح نظام مالیاتی تلاش کرد. سرمایه های سرگردان باید به سمت تولید بروند و این ها بحث های اساسی است و باید به آنها توجه لازم شود.
محمدرضا عارف گفت: یکی از مهم ترین دغدغه های مردم و جوانان مسکن است و بالا رفتن سن ازدواج از همین موضوع است و مسکن مهر عموما در خارج از شهر اجرا شد و تورم زایی بالایی داشت و حدود 45 هزار میلیارد تومان بدهی دارد و ما طرح مسکن ماندگار را پیشنهاد داده ایم.
غلامعلی حدادعادل گفت: مسکن مهر یک اقدام مفید بود و دولت هم زیاد زحمت کشید و خیلی ها هم صاحب خانه شدند و سوداگری مسکن را کاهش داشت اما ایراداتی داشت و یکی این که زیرساخت های لازم برای آن ساخته نشد و گاهی می بینیم در ساخت مسکن مهر به این زیرساخت ها توجه نشده است. از معماری اسلامی ایرانی هم در این مسکن دیده نمی شود و سهم بودجه ای که در این سال ها به مسکن مهر اختصاص داده شد به نظر من تناسبی با اوضاع کشور نداشت و دولت باید به سایر صنایع نیز توجه می کرد. البته الویت با ساخت مسکن در بافت های فرسوده است.
حسن روحانی گفت: اصل تامین مسکن ارزان برای جامعه ما جز برنامه های دولت تدبیر و امید است. قیمت مسکن رشد 82 درصدی برای خانه های کلنگی و 52 درصدی برای آپارتمان ها داشته است. در ابتدا قرار بود 200 هزار واحد اخته شود و این به یک میلیون و 500 هزار واحد رسید و بدون رعایت نکات مهندسی ساخته شد و برای تکمیل آنها 465 هزار و 167 میلیارد نیاز است و امروز بانک مسکن برای این طرح 203 هزار و 597 میلیارد ریال از بانک مرکزی استقراض کرده است.
علی اکبر ولایتی گفت: به نظر می رسد همانطور که دوستان فرمودند کاری که صورت گرفته از اساس درست بوده و باید پاسخی به نیاز مردم در این موضوع داده شود. برای افراد کم بزاعت دولت اگر سرمایه گذاری کند پسندیده است ولی بایبد این را با کمک از بخش خصوصی تکمیل کند. بادی عیوب برطرف شود و علت این که در نقاط دور افتاده ساخته شده برای جلوگیری از مهاجرت به شهرها و روستاها به شهرهای بزرگ است اما برای شهرای بزرگ هم می توان بافت های فرسوده را اصلاح کرد. در کشور ما عمر متوسط ساختمان هایی که ساخته می شود 50 سال است و در کشورهای اروپایی 150 سال است.
رضایی در پاسخ به نقد 7 نامزد دیگر گفت: من توضیح دادم که مشکل ما معماری ایران است. زمانی مسکن نگاهی به معماری جدید ایران است و شهرهای ما به هیچ عنوان در چارچوب یک برنامه معماری نیست و وقتی بدون محاسبه بسیاری از پارامترهای زندگی مردم تصمیم بگیریم با مشکل روبه رو می شویم. باید در توسعه شهرها باید به تمام مسائل توجه کنیم و تا این کار را انجام ندهیم مشکل حل نمی شود و ما در طرح معماری نوین اسلامی تمام این کارها را انجام داده ایم و بر اساس این ما مناطق فرسوده و شهرک های جدید را بررسی می کنیم و 70 درصد وام را دولت با تسهیلات خواهد داد و مردم تنها 30 درصد را پرداخت می کنند و ما مسکن مهر را ادامه می دهیم و ایرادهای آن را پرداخت می کنیم و منابع نقدینگی این را برطرف کند.
راهکار نامزدهای ریاست جمهوری برای اجرای عدالت اقتصادی/روحانی:شعارمقاومت می دهیم،اما کاری نمیکنیم
حسن روحانی در ادامه مناظره 8 نامزد ریاست جمهوری پشت تریبون قرار گرفت و در پاسخ به این سوال که نگاه و برنامه و شاخص دولت شما برای گسترش عدالت اقتصادی چه خواهد بود، گفت: عدالت اقتصادی به این معناست که هر چیزی در جای خود قرار بگیرد. در این راه اول باید تولید را در جایگاه خود قرار دهیم. در شرایط فعلی به جای کمک به تولید به واردات رو آوردیم. وی افزود: در شرایط فشار دشمن باید به داخل کمک کنیم و تولید داخلی را افزایش دهیم و از واردات بکاهیم
روحانی که می گفت «شعارهای سیاسی ما با عملکرد ما همخوانی نداشته است»، افزود: در شعار حرف از مقاومت می زنیم ولی در عمل مقاومتی در کار نیست. باید برنامه ریزی کنیم و سیاست اقتصادی ما با سیاست ما یکی باشد در حالی که این دو مسیر هم اکنون از هم جداست.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه بیکاری شاخصی برای بی عدالتی است خاطر نشان کرد: حتی شاخص ضریب جینی براساس آخرین اعلام بانک مرکزی بعد از اجرای یارانه ها دو دهک بالا و پائین سود بردند ولی 6 دهک وسط در فشار قرار گرفتند.
با پایان اظهارات روحانی، سعید جلیلی در نقد پاسخ های روحانی و بیان نظرش گفت: عدالت را باید اصل بدانیم و مقدم بر پیشرفت بدانیم. عدالت یعنی اینکه همه ظرفیت و فرصت بروز استعداد فراهم کنیم. این عدالت باید به شکل ساختار مند شکل بگیرد. یکی از بحث ها عدالت در تخصص منابع است. آیا ساختار ما عادلانه این کار را انجام می دهیم یا نه؟ اگر این دو مرحله شکل بگیرد، بعد از آن عدالت موردنظر شکل می گیرد.
سید محمد غرضی هم با بیان اینکه اولین بخش عدالت این است که دولت دست خودش را از جیب مردم در بیاورد، گفت: دولت متورم اغنیا را غنی تر می کند و با روش های مختلف موجب ضعف فقرا و بالا رفتن اغنیا شده است.
وی گفت: چین 50 سال است که یک دلارش یک یوان است. در این زمینه ما باید ابتدا پول ملی را درست کنیم. باید قیمت دلار مشخص باشد.
علی اکبر ولایتی هم با بیان اینکه عدالت در عمل امکانات موجود در کشور به طور یکسان در اختیار مردم قرار بگیرد، گفت: ما شهروند درجه یک و دو نداریم. امکانات باید به طور یکسان بین همه شهروندان قرار بگیرد. از این طریقاست که می توانیم عدالت و پیشرفت را با هم پیش برویم و جز این خلاف ارزش های اسلامی و ایرانی است.
محمدرضا عارف هم با تاکید بر اینکه عدالت اجتماعی نباید به معنی توزیع فقر باشد، گفت: برای تخقق این امر باید تولید ثروت داشته باشیم.
این نامزد ریاست جمهوری افزود: به نظر می رسد در حال حاضر به رشد 8 درصد را نیاز داریم که در راستای عدالت اقتصادی جلو برویم و اولویت را به نقاط مرزی بدهیم.
عارف تصریح کرد: متاسفانه خط فقر بالا رفته است و از 29 درصد به 44 درصد رسیده است و در این شرایط اولویت رسیدگی به مشکلات مردم باشد.
محمد باقر قالیباف هم که می گفت عدالت نه گفتنی است و نه شنیدنی است ، خاطر نشان کرد: عدالت آن چیزی است که باید آن را بچشند. آحاد این ملت باید از فرصت برابر برخودار باشند
وی معتقد است عدالت جغرافیایی هم مهم است و نباید این گونه باشد که هر چه یک شهر از مرکز دور می شود نباید از امکانات دور شوند.
قالیباف تاکید کرد: وقتی رشد اقتصادی نباشد، عدالت شعار بیشتر نیست.
غلامعلی حدادعادل هم با بیان اینکه ما شاهد برخی از انحراف ها در مبانی برنامه چهارم بودیم که در اسناد بالا دستی عدالت را فرو دست انگاشته بود ، تاکید کرد: براساس آن برنامه رشد اقتصادی موجب از بین رفتن محرومان بود.
وی با بیان اینکه یکی از نمونه های تامین عدالت هدفمندی یارانه ها بود، افزود: عدالت نیازمند تامین زیر ساخت ها است و دولت باید این زیر ساخت ها را در کشور گسترش دهد.
محسن رضایی هم با اشاره به اینکه در طی 6 ماه گذشته به 250 شهرستان فتیم و با تمام وجود احساس کردم که با آرمان عدالت فاصله بسیار داریم و پارتی بازی در کشور وجود دارد، گفت: چرا این فاصله زیاد است؟ اگر قرار بود با شعار دادن حل شود، این مشکل حل می شد.
وی تاکید کرد: برنامه های بنده ناظر به این است که عدالت در همه جهات به گسترش یابد.
حسن روحانی بعد از پایان صحبت های 7 نرقیب ریسات جمهوری اظهار داشت: در بحث عدالت باید به موضوع رانت و فساد اشاره کنیم که رهبری بر آن تاکید کردند و عدالت فرصت برابر برای همه اقوام و مذاهب است که در بخشی از بخش ها خصوصا فصل سوم را اجرا کنیم.
وی با بیان اینکه ما در بحث عدالت اجتماعی را در اولویت خود را قرار دهیم، اظهار داشت: عدالت باید در تمام امکانات کشور مشاهده بکنیم. یکی از راهها این است که از لحاظ فرهنگی و اجتماعی به طور برابر از این امکانات از آن استفاده می کنند. نکته بعد تمرکز زدایی است ولی امور در تهران متمرکز شده است و امکانات بیشتری را به استانها بدهیم.
هم نظری 8 نامزد در جبران کاهش درآمدهای نفتی/ توافق جلیلی با عارف و روحانی
در ادامه نخستین مناظره هشت نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، نوبت به غلامعلی حدادعادل رسید که بر اساس قرعه کشی سوالی را برگزیند. وی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه برنامه دولت شما برای استفاده از درآمدهای نفتی که کاهش یافته چیست؟، گفت: برای مقابله با آثار کاهش درآمدهای نفتی باید در درجه اول به صادرات غیرنفتی توجه کنیم. ما می توانیم با افزایش صادرات غیرنفتی، جای خالی صادرات نفتی را پر بکنیم. کشور ما امتیازات نفتی و تنوع اقلیمی بالایی دارد. ما می توانیم صادرات کشاورزی و توسعه گردشگری داشته باشیم و از سایر امتیازات همچون کریدور شمال به جنوب استفاده بکنیم.
به گفته وی، در کنار اینها دولت باید انضباط مالی خود را افزایش دهد. چرا که ریخت و پاش زیاد، دولت را به درآمدهای نفتی وابسته تر می کند. تاکید بر اقتصاد مقاومتی هم از جمله تاکیدات وی بود که کشور را در قبال کاهش درآمدهای نفتی بیمه می کند.
حداداعادل ادامه داد: ملت ما و دولت من در آینده برای مقابله با کاهش ارز ناشی از فروش نفت، سبک زندگی اسلامی را محقق می کنیم. نمی توان به سبک غرب زندگی کرد و با این درآمدها امور را گذراند.
حسن روحانی هم در پاسخ به این سوال بر لزوم مقابله با خام فروشی تاکید کرد و افزود: ما حتی سنگ های معدن خود را به شکل خام صادر می کنیم. در حالیکه چینی ها با خرید این منابع ما، روی کشتی آنها را تبدیل می کنند و به خود ما می فروشند! در موضوع نفت نیز باید جلوی خام فروشی را بگیریم و موانع صادرات را مرتفع کنیم. تا صادرات غیرنفتی را جایگزین صادرات نفتی کنیم. می توانیم مرکز صادرات برق در منطقه باشیم.
در ادامه نوبت به محمدرضا عارف رسید که گفت: جهت گیری من بر اقتصاد بدون نفت است تا بودجه کشور را از درآمدهای نفتی مستقل کنم. چرا که نفت به نسل های آینده هم باید برسد. برای این منظور باید به انضباط مالی دولت پرداخت و جهت گیری های دولت را اصلاح کرد و تشکیلات دولت را تقلیل داد. به گفته وی می توان درآمدزایی خوبی از محل تجارت، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و ... داشت تا بهره وری در کشور ارتقا بیابد و وابستگی بودجه به نفت کاهش یابد.
سعید جلیلی هم در این موضوع گفت: کاهش درآمدهای نفتی هم فرصت است و هم تهدید. هرچه وابستگی ما به نفت کاهش یابد یک فرصت برای ما است تا از دیگر ظرفیت های خود استفاده کنیم. وی به تایید سخنان دیگر رقبایش پرداخت و گفت: یکی از این راه ها عبور و مرور ترانزیتی است. بحث دیگر جلوگیری از خام فروشی و استفاده از ارزش افزوده است. همچنین باید جلوی واردات غیر ضروری را بگیریم.
ولایتی هم به تکمیل سخنان رقبایش در انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و او نیز بر ویژگی های ترانزیتی کشور و استفاده بهینه از آن بر اساس جغرافیای سیاسی کشور و برقراری ارتباط بین کشورهای همسایه تاکید کرد. امروز که نفت ما را تحریم کرده و برای انتقال دلار ما مشکل ایجاد کرده اند، باید فکر کنیم که اگر برای صادرات دیگر محصولات ما مشکل ایجاد کنند، ما چه باید بکنیم؟
نوبت به محمدباقر قالیباف رسید که بر لزوم پرهیز از سوء تدبیرها تاکید کند و گفت: باید بین هزینه هایمان اولویت بندی کنیم و به تقویت بخش خصوصی پرداخته و به کوچک سازی دولت بپردازیم. او که می گفت شهرداری تهران را بدون درآمدهای نفتی اداره می کند، ادامه داد: کشور را هم می توان اینگونه اداره کرد و به خود کفایی رسید. چرا که با حضور بخش خصوصی، بخشی از کارها برون سپاری می شود.
غرضی هم که می گفت چهارسال وزیر نفت بوده است، اظهار داشت: در دولت دفاع، هزینه کشور سالانه 15 هزار میلیارد دلار بود، در دولت سازندگی به 18 میلیارد و در دولت اصلاحات به 28 هزار میلیارد رسید. در دولت اخیر اکثریت غریب به اتفاق درآمدها، صرف واردات شد و آمریکایی ها فکر کردند هزینه کشور ما 100 میلیون دلار است و اگر جلوی آن را بگیرند، ما ساقط می شویم. اگر در این دولت به هزینه 35 هزار میلیادر دلاری می رسیدیم - به جای 100 هزار میلیادری- ، چنین مشکلی به وجود نمی آمد. به گفته وی، باید تولید را در این مقطع به سازمان برسانیم تا نیازی به ارز نداشته باشیم.
محسن رضایی هم کاهش درآمدهای نفتی را یک تهدید دانست که باید با خارج کردن دولت از اقتصاد، آن را به فرصت تبدیل کرد. او به پروژه های درآمدساز در کشور همچون کشاورزی در خوزستان یا بازارچه ها مرزی و چای گیلان و ... اشاره کرد که از ظرفیت های بزرگ اقتصادی هستند و باید دولت پایش را از آن بیرون بکشد.
وی بر صادرات غیر نفتی، گردشگری و ... تاکید کرد و گفت: با تکثیر و تولید پالایشگاهای غیرنفتی می توانیم محصولات خود را به دیگر کشورها بفروشیم.
غلامعلی حدادعادل هم سخنانش را خطاب به ملت آغاز کرد و گفت که بدون وابستگی به نفت هم می توان وضعیت خوبی داشت. وی به مقایسه میزان صادرات نفتی و واردات کالاهای اساسی و تجملی به کشور پرداخت و گفت: برخی با واردات کالاهایی چون خودروهای تجملی که 8 میلیارد پول کشور را هدر داده است در خیابان ها فخر فروشی می کنند. در حالیکه حداکثر 11 میلیارد دلار عدم موازنه بین صادرات و واردات کالاهای اساسی ما وجود دارد که می توان آن را به سمت تناسب میان واردات و صادرات سوق داد.
وی بر پرهیز از بلبشوی واردات و صادرات نیز تاکید کرد.
پاسخ هشت نامزد ریاست جمهوری در مناظره تلویزیونی به مسئله تولید ملی
مرتضی حیدری از قالیباف پرسید: گامهای عملی دولت شما برای تقویت تولید ملی چیست؟ او هم پاسخ گفت: برای رونق کسب و کار، برنامه دوساله داریم. ولی در بحث مربوط به تولید، پرداخت سهم تولید از یارانهها را در اولویت اول قرار می دهیم. نقدینگی در جامعه رهاست. سفته بازی را از جامعه جمع می کنیم. به درآمدهای غیر تولیدی مالیات می دهیم. استقلال به بانک مرکزی می دهیم تا بانک مرکزی بتواند وظیفه خود را انجام بدهد. به سیاستها ثبات می دهیم که رانت درست نکنیم برای کسانی که یک شبه میلیاردر بشوند! یک بازبینی در حوزه توزیع کالا و خدمات لحاظ می کنیم. کاهش فشار تحریم را در صنایع اولویتدار، مد نظر قرار می دهیم. به دهک های پایین جامعه، سیاست های جبرانی می دهیم. ما از عدالت حرف زدیم. نباید از مساوت پیروی کنیم. کیفیت را در کالاها بالا می بریم. نکته مهمتر این است که اگر بتوانیم شبکه توزیع خود را مخصوصا در کالاهای اساسی اواویت بدهیم. این در حالی است که مثلا در بحث کشاورزی ضمانت در کالاهای اساسی را رعایت نمی کنیم.
غلامعلی حدادعادل در فرصت خود درباره حمایت از تولید ملی گفت: ما برای رونق به تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه باید یک آسیب شناسی از وضع موجود کنیم. آسیب های ساختاری داریم و سیاستگذاری اقتصادی ما هم آسیب رسان است. البته فشار خارجی و تحریم هم هست. باید با اصلاحات ساختاری و اصلاحات سیاستگذاری به تولید کمک کنیم. یک اقدامی که در مجلس هفتم انجام شد و آثار نیکوی آن در اقتصاد کشور جا افتاد، سهمیه بندی در مصرف بنزین بود. ما 70 میلیون مصرف بنزین داشتیم. مجلس هفتم توانست این تهدید را به فرصت تبدیل کند.
سعید جلیلی نیز در این باره گفت: تولید ملی را باید مهم بدانیم. دولت های قبل می گفتند که اگر صرفه اقتصادی ندارد، تولید نکنیم. یعنی از کالاهای خارجی هم تبلیغ کنیم. عرض من این است که نه تنها نباید این نگاه باشد، بلکه تا جایی که ممکن است چیزی در داخل تولید بشود و باید از آن حمایت کنیم. باید به تولید کننده کمک کنیم.
محمدرضا عارف هم در ادامه عنوان کرد: مهمترین کار ثبات اقتصادی است. ثبات در تصمیمات و استفاده از کارشناسان زبده. متاسفانه سهم تولید از هدفمندی پرداخته نشده است. در بخش کشاورزی مهمترین کار، خرید تضمینی کالاهاست که در سالهای گذشته مورد بی توجهی قرار گرفته است. در سال 83 ما در تولید گندم خودکفا شدیم. منتها در سال 86 گندم وارد کرده ایم! مشکل کشاورزان به خصوص بیمه شان باید حل شود. کارگران نیز همینطور. کسب و کارهای خانگی هم باید مورد توجه قرار بگیرد. ما 18 میلیون زن خانه دار داریم. ما می توانیم تولید را در درون خانه ها داشته باشیم.
حسن روحانی هم در اینباره گفت: برای تقویت تولید ملی در قدم اول نگاه باید از مصرف محوری به تولید محوری بچرخد. در سال های اخیر مصرف محوری بوده است. خصوصی سازی باید به صورت واقعی صورت بگیرد. رقابت، رقابت واقعی باشد. انحصارات باید برداشته شود. قدرت هایی هستند که ثروت و قدرت سیاسی دارند و دیگران نمی توانند با آن رقابت کنند. امروز به امنیت اقتصادی لطمه خورده است. شرایطی است که امنیت روانی در جامعه وجود ندارد. افراد باید بتوانند قادر به برنامه ریزی باشند.
محسن رضایی درباره تولید ملی و حمایت از سرمایه ایرانی نیز گفت: باید ساختار دولت را بر اساس تولید شکل بدهیم. باید کنار هر وزارتخانه یک وزارت تولید شکل بدهیم. اقتصاد شهر و روستا را باید برنامه ریزی کنیم. اقتصاد ما شبیه «حاجی دودی» است که خمپاره می زد به ارتفاعات؛ وقتی دود می کرد می گفت چه اتفاق خوبی افتاده است! تا اقتصاد را به دست صاحب نظران ندهیم به جایی نخواهیم رسید.
محمد غرضی هم تصریح کرد: تا وقتی که هزینه سرمایه بالاست، تولید شکل نمی گیرد. هیچ تولیدی در دنیا 25 درصد سود نمی دهد. وقتی تورم 25 درصد اس،ت هزینه سرمایه بالاست. بنابر این یک چرخه است. باید به شدت به تورم حمله کرد. باید بورس مصنوعی را از بین برد. باید شبه پول را از بین برد.
علی اکبر ولایتی پاسخ داد: تولید را باید در دو بخش دید. یکی صنعت و دیگری کشاورزی. در صنعت تا تولید مردمی نشود یعنی کارگاه ها و کارخانه ها به مردم واگذار نشود، درست نمی شود. آنجایی که صنایع دولتی مشکلی داشته باشد، از بانک های دولتی کمک می گیرد و این برای بخش خصوصی امکان پذیر نیست. در گذشته برای 10 درصد جنسی که می خواستند وارد کنند، ال سی باز می کردند. الان برای 120 درصد جنس، باید السی باز کنند! باید تولیدات کشاورزی را با قیمت تضمین شده بخریم.
مجمدباقر قالیباف در پایان، در پاسخ به مسایل مطرح شده از سوی سایر نامزدها گفت: ما اقتصادهای خوب دنیا را اگر نگاه کنیم 70 درصد سهمشان در خدمات و 30 درصد در کشاورزی و صنعت است. متاسفانه سهم خدمات ما 35 درصد است. امنیت سرمایه گذار بسیار مهم است ولی امروز در کشور ما این امنیت وجود ندارد. ما نه درست با فساد مبارزه می کنیم و نه اجازه میدهیم امنیت سرمایه گذار مهیا باشد. الان نقطه سر به سر در همه مطالعات ارزی و اقتصادی به هم خورده است.
مناظره اقتصادی 8 نامزد ریاست جمهوری به یارانهها رسید/ مرحله دوم هدفمندی در دولت آینده اجرا میشود
در ادامه مناظره 8 نامزد ریاست جمهوری مجری برنامه از سعید جلیلی که بر اساس قرعه کشی در پشت تریبون قرارگرفته بود سئوال کرد:«گام دوم قانون هدفمندی یارانه ها را چگونه و با چه تدابیری اجرا می کنید؟»
سعید جلیلی در پاسخ به این سوال گفت: هدفمندی امروز یک قانون است و باید اجرا شود. یکی از بحث هایی که داریم این است که برخی از موضوعات مطرح شده در دولت های قبل هم مطرح شده است. چرا این ها موفق نشده است؟ همه از هدفمندی یارانه ها دفاع داشتند اما چرا آن موفق نشد؟ اولین کار برای هر سیاست اقتصادی که می خواهیم اجرا کنیم این است که اگر به ساختارها نپردازیم موفق نخواهیم شد.
وی ادامه داد: اگر دولت را مانند یک ماشین ببینید اگر این ماشین راه نیافتد بهترین قوانین هم برای آن مناسب نیست. سازوکارها خوب تعریف نشده و مهم ترین بحث برای هدفمندی یارانه ها این است که ساختار دولت باید به گونه ای تعریف شود که اولا بتواند مانع طرح ها نشود و مشوق آنها شود. اولویت اول دولت آینده این است که هدفمندی یارانه ها ادامه یابد و بحث اساسی ما این بود که یارانه ها هدفمند شود.
رضایی در پاسخ به جلیلی گفت: حتما مرحله دوم را انجام می دهیم و مسئله بعد این است که ساختار دولت کافی نیست و باید راننده ماشین هم باید تغییر کند. نوسازی دولت که متناسب با تولید ملی باشد از مهم ترین مسائلی است که اگر صورت نگیرد هر تیم دیگری هم به جای احمدی نژاد بیاید کاری صورت نمی گیرد.
غرضی گفت: دفعه اول نیست که یارانه می دهیم. بنده وزیر نفت بودم، یک لیتر بنزین 1 تومان بود و از امام اجازه گرفتیم شد 3 تومان تا 2 تومان را به روستایی ها بدهیم. مشکل ناشی از آن است که به جای اینکه گرفتاری را از مردم کم کند، کارشناسی درست نشده و گرفتاری زیادتر شده. حالا همه فکر می کنند اگر به دنبال یارانه دادن بیشتر برویم گرفتاری بیشتر می شود. اینکه پول و شبه پول چگونه تزریق شود که زندگی مردم ارتقا یابد یک بحث کارشناسی وتولیدی و فنی است. وقتی خدایی نکرده می خواهیم با یارانه کار سیاسی کنیم نتیجه غیر از این نمی شود.
قالیباف: هدفمندی یارانه ها را ادامه می دهیم. البته یارانه تولید را که قانون هم پیش بینی کرده است ادامه خواهیم داد. سیاست های جبرانی برای دهک های پایین جامعه را باید پیش بینی کنیم و با نقدینگی تزریق شده قدرت خرید افزایش یافته و این پول خاصیت افزایشی نداشته است. کالاهای اساسی و مسکن الویت اصلی ما است. ما در یارانه ها قیمت ها را واقعی نکرده ایم و از هدفمندی هم ضعف واقعی سازی قیمت ها را داریم. باید دولت کیفیت تولید را افزایش دهد.
حدادعادل گفت: اگر مراد از اجرای مرحله دوم هدفمندی این باشد چه یارانه نقدی را 5 برابر می کنیم فکر نمی کنم دردی از دردهای مردم درمان شود. ما باید برای تامین این موضوع حامل های انرژی را افزایش دهیم و این موضوع موجب افزایش تورم می شود. ما باید اشکالات مرحله اول را برطرف کنیم. قرار بود یارانه به تناسب درآمد پرداخت شود و باید این موضوع مورد توجه قرار بگیرد و یارانه تولید محقق نشد و اگر مرحله اول به خوبی اجرا شود نیازی به وعده برای اجرای مراحل بعدی نیست.
عارف گفت: هدفمندی در راستای تحقق عدالت اجتماعی مطرح شد و در دولت نهم و دهم به صورت ناقص اجرا شد. باید با این قانون فاصله میان فقرا و ثروتمندان کاهش یابد و به پیشرفت و تولید کمک کند. متاسفانه به علت تورم بالا یک مثالی می گویم. یک خانواده 5 نفره ماهانه 225 هزار تومان یارانه می گیرد و برای تامین کالاهی اساسی باید 45 هزار توملن از جیب خود پرداخت کند. ما باید فاز نخست را کامل اجرا کنیم و یارانه تولید ماکل پرداخت شود و در مرحله دوم به اقشار آسیب پذیر توجه شود.
روحانی گفت: یارانه در واقع هدفمند نشد و باید هدفمند شود. هدفمندی یرای این بود که عدالت ایجاد شود و رقم پرداختی به مردم قدرت خرید را به مردم نداد و تورم حاصل شده را جبران نکرد و بیش از 45 هزار تومان از جیب مردم برداشت شد. اما باید این مرحله ادامه یابد اما باید جلوی تورم گرفته شود و یارانه افرادی که دارای حقوق ثابت هستند باید تقویت شود و پیشنهاد دولت من این است که یارانه کالایی هم باید ایجاد شود.
ولایتی: یکی از بدترین کارها این است که یک طرح خوب اجرا نشود. هدفمندی قانون مصوب مجلس است و باید اجرا شود و تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی 32 درصد است و حرف ساده ای میان مردم زده می شود و این است که یارانه را از ما بگیرید و قیمت ها به قبل از هدفمندی باز گردد و دلیل این است که یارانه حساب نشده به مردم پرداخت شد.
جلیلی در پاسخ به انتاقادهای 7 نامزد دیگر گفت: ما الان تنها 70 هزار میلیارد تومان معوقات بانکی داریم و تنها 6 نفر حدود 5 هزار میلبارد تومان معوقات بانکی دارند و اگر ساختار اقتصادی را درست نکنیم مشکل برطرف نمی شود. بحث من این است که هدفمندی یارانه ها با منطق اقتصادی صحیح شده و نباید به آن نگاه سیاسی شود و باید با قوت ادامه پیدا کند و مرحله دوم آن ظرفیت خوبی است و یکی از طرح هایی است که در جهت تحقق عدالت است. هدفمندی یارانه ها عدالت را باید برقرار کند و باید به درستی اجرا شود و باید از تولید به درستی حمایت کند. اگر بتوانیم ساختار اقتصادی کشور و سازو کارهای حاکم بر آن را متناسب با گفتمان انقلاب اسلامی قرار دهیم مناسب است.
ولایتی:باید اعتماد دولت و مردم را بازگردانیم
علی اکبر ولایتی در ادامه مناظره ها پشت تریبون قرار گرفت و وی در خصوص این پرسش که برنامه عملیاتی شما برای مهار گرانی چیست، گفت: در این خصوص راهکارهای کوتاه مدت و بلند مدت وجود دارد. برای فکر عاجل باید اجناسی مورد نیاز مردم است مثل گوشت، مرغ که حیاتی است را به سرعت ثابت کنیم. اگر کالا به اندازه کافی تولید نشود چه در بخش کشاورزی و چه در بخش صنعتی موفق نمی شویم.
وی با اشاره به اینکه میزان نقدینگی از90 هزار میلیارد تومان به 500 هزار میلیارد تومان رسیده است،اظهار داشت: در گام نخست یک فرصت برای کارهای فوری داریم، اینکه بی اعتمادی مردم را به اعتماد برسانیم.
ولایتی که می گفت دولت جدید باید یک متصدی اقتصادی داشته باشد، گفت: نباید شرایط به گونه ای باشد که صنعت به یک سمت و کشاورزی به یک سمت و ملا مردم سرگردان باشند.
بعد از پایان زمان ولایتی نوبت به جلیلی رسید که در این خصوص گفت: مردم از مالیات تورمی بیشترین ظلم را می برند و باید از آن جلوگیری شود. ما به سیاستهای ساختاری دراین بخش نیازمندیم.
وی مدیریت نقدینگی را اقدامی دیگر در این بخش دانست و گفت: نقدینگی فقط در بخش ارز نیست بلکه نقدینگی در سیستم اداری زمانی که یک پروژه را چند برابر پول قرار می دهیم این ایجاد تورم است در حالی که ما باید عدالت ساختاری داشته باشیم و تورم را این گونه حل کنیم.
محسن رضایی هم در این زمینه گفت: تورم بعد از هدفمندی یارانه ها باعث شده که قشر معلم، فرهنگیان، کارمندان دولت با مشکل مواجه شدند. امروز هم تورم مثل اژده های 5 سری می ماند و از این ناحیه دچار مشکلات زیادی شدیم.
وی که می گفت باید برای تورم باید فکر اساسی کرد تا این اژده های 5 سر را کنترل کنیم، افزود: در ماههای آینده باید نقدینگی کنترل شود تا ارزش پول ملی از این مقدار کمتر نشود.
محمد باقرقالیباف هم با طرح این سوال که «چه باید کرد» گفت: اول از همه باید ثبات ارز را در بازار ارز به وجود بیاوریم.
وی افزود:ما اول باید ثبات در بازار ارز را ایجاد کنیم. نکته بعد این است که بازبینی درتوزیع و خدمات را به وجود بیاوریم و در نهایت در کالاهای اسای ثبات ایجاد کنیم.
وی نکته بعدی در این زمینه را اصلاح سیاستهای پولی و مالی در بازار دانست که در غیر این صورت کار به سمت سفته بازی پیش می رود.
قالیباف تاکید کرد: در دولت ما 6 ماهه اعتماد را به مردم باز می گردانیم.
محمد غرضی هم در این زمینه، اظهار داشت:تورم نتیجه این است که دولت بیش از درآمد هزینه می کند.
وی با بیان اینکه امیدوارم دولت آینده بیش از درآمد هزینه نکند، گفت: شبه پول کشور را تحت فشار قرار داده است.قبل از انقلاب تعداد باجه بانک 3 هزار بود الان نزدیک 24 هزار باجه است. این ناشی از سفته بازی است.
محمد رضا عارف هم با بیان اینکه مشکل تورم در دنیا حل شده است و کشور ما جزو معدود کشور هایی است که با دو رقمی مواجه هستیم، گفت: درسال 76 دولت اصلاحات 17.6 بود و در سال 84 این رقم به 10 درصد رسید.
وی تک نرخی کردن در دولت اصلاحات موجب شد فساد ناشی از چند نرخی از بین برود.
عارف تصریح کرد: نکته بعد انظباط مالی دولت است و باید دولت خودش را کنترل کند. استقلال بانک مرکزی را به طور جدی دنبال کنیم.ضمن اینکه افزایش سرمایه گذاری اقدامی است که باید انجام دهیم
حسن روحانی دیگر نامزدی بود که در این خصوص، اظهار داشت:مهمترین مساله بازگرداندن آرامش به بازار کالا و پول است و این موجب نگرانی مردم است.
وی در این بخش راه حل اصلی رونق تولید است تا تولید به حرکت در بیاید و این تورم کنترل شود.
غلامعلی حداد عادل هم با بیان اینکه تورم باعث می شود ثروتمندان غنی تر و فقرا فقیر تر شوند، خاطر نشان کرد: برای مهار تورم باید دولت مهار شود و دولت نباید با عطش کار عمرانی ، بودجه بگیرد.علاوه بر آن باید سمت ثبیت قیمت ها داشته باشیم و مورد دیگر اجرای اصل 44 است.
علی اکبرولایتی هم در پایان این بخش از صحبت ها گفت: امروز مردم با مشکلات روزمره دست به گریبان است. یکی از راهها ازبین رفتن دولت و مردم است و این یکی از اساسی ترین کارها است. باید یک تنفس به صنعت داد تا این بخش جانی بگیرد.
جمع بندی بخش اول مناظره اقتصادی نامزدها/ از شوخی غرضی تا انتقاد از سیاستهای اقتصادی دولت/9/
غرضی خواستار تجدید نظر در سبک برگزاری مناظره ها شد و گفت: باید بروید بازخورد این مناظره را ببینید که آیا به واسطه ان می توان 55 میلیون نفر را پای صندوق آورد؟ به نظر من این هشت نفر یک نظریه تثبیت شده که بتوانند نظرات عامه را جلب کنند، ارائه ندادند.
به گفته وی مجموعه قدرت های سیاسی باید کمک کنند که یک دولت ضد تورم ایجاد کنند.
محمدباقر فالیباف هم در جمع بندی بخش اول این مناظره گفت: ظرف شش ماه اول دولتم یک مدیریت جدی در اقتصاد کشور و تثبیت نرخ ارز لحاظ خواهیم کرد و تورم را کنترل خواهیم کرد. در یکسال و نیم بعد هم مقطع به مقطع این روند را ادامه می دهیم تا مردم در پایان دو سال احساس آرامش کنند. در شهرداری تهران و نیروی انتظامی هم روش من اینگونه بود.
محمدرضا عارف هم بر لزوم تهیه زندگی آبرومند برای مردم تاکید کرد و از لزوم نرخ تک رقمی تورم سخن گفت. ساماندهی مسکن، خصوصی سازی به مفهوم واقعی کلمه و اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی از دیگر تاکیدات عارف بود تا مردم اطمینان یابند که روسای جمهور می توانند به تعهداتشان عمل کنند.
سعید جلیلی هم با بیان اینکه برای رفع مشکلات و پیشرفت باید برنامه ریزی داشت، ادامه داد: این مهم در گرو عزم جدی است تا از ظرفیت های سخت افزاری و نرم افزاری استفاده شود. آزاد شدن همه ظرفیت ها و توانمندی های مردم کشور در پرتو آن است که الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت داشته باشیم و مردم نقشی اساسی در آن داشته باشند. نه اینکه فرصت ها به شکل شانسی بین مردم تقسیم شود.
علی اکبر ولایتی هم اظهار داشت: آشتی با دنیا در حل مسائل اقتصادی مهم است. اگر با دنیا آشتی نکنیم نمی توانیم از ظرفیت های منطقه ای و بین المللی خود استفاده کنیم. آشتی در داخل هم مهم است. دامنه اصولگرایی وسیع است. اما بی جهت عده ای از متخصصین خانه نشین شده اند که باید آنها را بار دیگر به کار دعوت کنیم.
حسن روحانی هم که می گفت مشکل اساسی کشور آن است که حرکت اقتصادی کشور تناقضی با سیاست های تصویبی و ابلاغی دارد، ادامه داد: مجمع تشخیص مصلحت نظام سند چشم انداز 20 ساله را مصوب کرد اما در عمل راه و مسیر دیگری پیموده شد. فرصت هایی تضییع شد. درآمد ارزی ما در طول این 8 سال بیش از درآمد ارزی ما از قبل از انقلاب تا کنون بوده است اما تولید ناخالص ما منفی بوده است.
محسن رضایی هم در این بخش مناظره امروز گفت: در دوران مشروطه با ژاپن شروع کردیم. اقتصاد ما اقتصاد پهلوی شد اما ژاپن پیشرفت کرد. اول انقلاب هم با چین و کره شروع کردیم که می بینید آنها چقدر پیشرفت کردند. باید فکر اساسی کنیم. اقتصاد در ایران صاحب ندارد. دولت ما در ایران از نظر ساختار و مدیریت باید متحول شود. هزینه های تصمیم گیری های غلط بیش از اقدامات دشمنان به ما هزینه وارد می کند. کشاورزی و صنعت ما بدون هدف و برنامه ریزی و بدون دخالت متخصصین پیش می رود.
غلامعلی حدادعادل هم با تاکید بر «روش» اظهار داشت: باید به بخش خصوصی توجه و اعتماد کنیم چون هم تجربه دارد و هم سرمایه. اجرای قانون سیاست های کلی اصل 44 مهم است. اجرای قانون هدفمندی یارانه ها طبق قانون هم مهم است. دولت من باید بر صادرات و ورادات نظارت کند. با بلبشوی صادرات و واردات نمی توان تورم و نرخ ارز را کنترل کرد.
او که می گفت در صورت رئیس جمهور شدن معاونت تولید ایجاد می کند، بر پیشرفت دانش بنیان و اصلاح نظام بانکی تاکید کرد.
در ادامه برنامه یک ربع زمان استراحت به نامزدها داده شد تا نیمه دوم مناظره اقتصادی این 8 کاندیدا آغاز شود.
در بخش دوم این مناظره تلویزیونی، مرتضی حیدری مجری مناظره اقتصادی با اشاره به اینکه در این بخش سئوالاتی چند گزینه ای مطرح می شود گفت: سوالات کوتاه از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پرسیده می شود و نامزدها باید به صورت بلی و خیر پاسخ دهند.
محمدرضا عارف پس از این توضیح مجری مناظره اقتصادی به این بخش مناظره اعتراض کرد و گفت به هیچ کدام از تست های شما پاسخ نمی دهم.
رضایی نیز به این نحوه مناظرات اعتراض کرد و گفت من از اول صبر کردم؛ اگر شئونات رئیس جمهور را رعایت نکنیم چگونه یک دولت قوی تشکیل بدهیم. باید با هم مناظره کنیم، من هم آماده ام.
محمدرضا عارف هم گقت اگر می خواهید مدرک گرانی بدهید و تست بگیرید نه اینکه مناظره ریاست جمهوری بگیرید.
حسن روحانی هم گفت باید نمایندگان نامزدها را می آوردید و بحث می کردید . مردم به این سبک اعتراض خواهند کرد. سبک شما توهین آمیز است.
پس از این نظرات مرتضی حیدری مجری مناظره ها گفت این سبک بر اساس نظرات کارشناسی اساتید دانشگاه و بر اساس 20 الگو انتخاب شده است.
عارف در واکنش به مجری مناظره گفت: باید از ما 8 نفر می پرسیدید نه از استاد و کارشناس. شما بدون مجوز چگونه این کار را کردید. ما باید بگوییم که می خواهیم رقابت کنیم.
پاسخ های کوتاه نامزدها به 4 سوال اقتصادی صدا و سیما/ پاسخ عارف به سوالهای تستی: نظری ندارم!
بخش دوم مناظره اقتصادی 8 نامزد ریاست جمهوری نامزدها به سوالات پاسخ کوتاه دادند.
سوال نخست: سوال: آیا با درخواست کارفرمایان با کاهش سهم بیمه موافقت می کنید؟
* غرضی: خیر
* ولایتی: نمی شود با بلی یا خیر گفت.
* جلیلی: سوال کامل نیست.
* حداد: موافقم
* عارف: نظری ندارم
* رضایی: سوال غلط است
* روحانی: در کوتاه مدت آری
سوال دوم: با کاهش مالیات موافقید؟
* قالیباف: با رابطه درآمد و مالیات موافقم. سوال اشکال دارد.
* ولایتی: کاهش مالیات
* جلیلی: سوال درست نیست
* حداد: با کاهش موافقم
*عارف: نظری ندارم
* رضایی: کاهش
* روحانی: سوال درست نیست
سوال سوم: درتنظیم لایحه بودجه 93 کدام اولویت است؟
* ولایتی: توسعه روستاها
* جلیلی: روستاها
* حداد: روستاها
*عارف: نظری ندارم
* رضایی: روستاها
* روحانی: روستاها
غرضی: سوال اولی را از من نپرسیدید یادتان رفت. تا وقتی نرخ ارز تثبیت نشود و تورم کنترل نشود هر کار اقتصادی به عکسش تبدیل می شود. این سوال هم نفهمیدم چه بود؟ پاسخ من توسعه فناوری ارتباطات است.
* قالیباف: فناوری ارتباطات
سوال چهارم: با توجه به شرایط امروز کشور، برای توسعه اشتغال و صنعت کدام راهبرد؟
* جلیلی: حمایت از بنگاه کوچک
*حداد: بنگاه کوچک
* عارف: نظری ندارم
* رضایی: متصل به هم هستند بنگاه های بزرگ و کوچک
* روحانی: بنگاه کوچک
* غرضی: تا تورم کنترل نشود و نرخ ارز تثبیت نشود سوال غلط است
* قالیباف: در برخی صنایع کوچک و در برخی بزرگ
* ولایتی: کوچک و متوسط
ادامه اعتراض عارف به سوالات چندگزینهای صداوسیما/ همراهی هشت نامزد در غلط خواندن سوالات رسانه ملی
ادامه این سوالات از این قرار است:
سوال حیدری: در انتخاب وزرا و مدیران ارشد دولت کدام ویژگی را اولویت خود میدانید؟ 1)پاکدستی 2)تخصص 3)تجربه 4)تدبیر
حدادعادل: هرچهار تا
رضایی: امام گفت کشور را به دست نامحرمان نااهلان نسپرید. بزرگترین مشکل ما این است که اموری را به نااهلان سپردهایم.
عارف: نظری ندارم.
روحانی: سوال درست نیست. اینها همه با هم هستند.
غرضی: کسی که سابقه اجرایی نداشته باشد و کارآمدی خود را به منصه ظهور نگذاشته، انتخاب نمی کنم.
قالیباف: من گزینه تقوا را بر میگزینم که در پاسخ های شما نیست. سوال را غلط می دانم.
ولایتی: هر چهارتا. نمی شود یکی را انتخاب کرد.
جلیلی: سوال غلط است.
حیدری از عارف پرسید که همچنان نمیخواهید به سوالات پاسخ دهید؟ عارف هم در پاسخ گفت: من پنجاه سال پیش به سوالات تستی جواب دادهام! نظری ندارم. مگر می شود بین تجربه و پاکدستی و تدبیر، تفکیک ایجاد کرد؟ پاسخ ها را ببینید تا متوجه شوید که ایراد کارتان چیست!
سوال حیدری: با توجه به درآمد محدود حاصل از هدفمندی یارانه ها کدام راه را بر می گزینید؟ 1) کاهش دریافت کنندگان یارانه ها 2) کاهش میزان یارانهها 3)افزایش قیمت بنزین
رضایی: هیچ کدام. سوالتان غلط است.
عارف: نظری ندارم.
روحانی: سوال غلط است.
غرضی: یارانه ای که به تورم کمک کند را قبول ندارم.
قالیباف:سوال غلط است.
ولایتی: سوال غلط است.
جلیلی: سوال غلط است.
حداد: سوال را خوب نمی دانم.
سوال حیدری: شب عید که تقاضا افزایش می یابد بازار را تنظیم می کنید یا از تولید حمایت می کنید؟
روحانی: اولویت اول حمایت از کشاروزان خودمان است، اما ممکن است تنظیم بازار اولویت پیدا کند.
محمد غرضی: ایران همه نوع میوه تولید می کند. ظرف 10 سال صادر هم می کنیم. من با واردات میوه هایی مثل موز مخالفتی ندارم اما با واردات بقیه میوه ها مخالفم!
محمدباقر قالیباف: تعادل بازار.
علی اکبر ولایتی: از کشاورز حمایت می کنم.
سعید جلیلی: تنظیم بازار.
روحانی: بستگی دارد چه شب عیدی باشد؟! خشکسالی و وضعیت کشاوری چگونه باشد؟
غلامعلی حدادعادل: سوال درست نیست.
محمدرضاعارف: نظری ندارم.
محسن رضایی: یارانه سبز می دهیم دیگر چنین مشکلی نخواهیم داشت.
حیدری در ادامه این برنامه از پرسیدن سوالات چند گزینه ای منصرف شد و گفت: در احترام به نظر مخالف برخی آقایان این بخش را ادامه نمی دهیم.
سومین بخش مناظره امروز به نمایش چند عکس اختصاص یافت تا هر نامزد برآورد شخصی خود را اعلام کند.
اولین چیزهایی که 8 نامزد پس از دیدن عکسهایی از زمین کشاورزی،ترافیک و مسکن مهر به ذهنشان رسید
در بخش دوم مناظره اقتصادی 8 نامزد ریاست جمهوری، نامزدها درباره نصاویری که نمایش داده می شد توضیحاتی ارائه کردند.
اولین تصویر، عکسی از زمینی کشاورزی بود که در آن چند کمباین مشغول برداشت بودند.
یکی از تصاویری که منتشر شد تصویر مسکن مهر بود. پاسخ نامزدها به این تصویر در ادامه می آید:
قالیباف: باید به معماری اسلامی توجه کرد.
ولایتی: انبوه سازی بی هویتی است که معلوم نیست که کجاست و متاسفانه شهرهای ما به واسطه رعایت صرفه جوی و تراکم های بیش از حد هویت خود را از دست داد.
جلیلی: تامین مسکن باید متناسب با فرهنگ و معماری اسلامی باشد.
حداد: دو جنبه دارد از این که می بینم از این خانه ها عده ای صاحب مسکن شدند خوشحالم و اگر عکس امام و رهبری بالا نباشد مشخص نیست برای کدام کشور است.
عارف: متاسفانه در این مجموعه هویت ایرانی و اسلامی را حس نمی کنیم.
رضایی: موافقم با اظهارنظرها. در این تصویر به عکس آقا و امام توهین است و آقایان حداد در شورای عالی انقلاب فرهنگی باید پیگیری کند. تنها انتقاد از دیگران فایده ندارد.
حداد در پاسخ به رضایی گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام هم بی تقصیر نیست.
روحانی: تولید انبوه مسکن ارزان قیمت خوب است اما نباید خوابگاه درست کنیم.
غرضی: دو پدیده شوم پشت این موضوع است. یکی این که پولهایی که از بانک آمده بخشی از تورم را حمل کرده است. این باید 100 سال عمر کند و این ساختمان در 20 سال باید دوباره ساخت.
تصویر بعدی درباره ترافیک بود که نامزدها اینگونه پاسخ دادند:
ولایتی: تراکم ترافیکی است که بلای جان شهرهای ما است باید حمل و نقل عمومی را افزایش دهیم.
جلیلی: توسعه غیر متوازن
حداد: تا تولید خودرو به شیوه فعلی ادامه داشته باشد رفت و آمد اصلاح نمی شود.
عارف: آلودگی هوا مشاهده می کنم که کسی برای آن کاری نکرد.
رضایی: محیط زیست در ایران به شدت در آستانه تخریب است. تهران تنها ایران نیست و 11 استان جنوبی از غبار در امان نیستند.
روحانی: اطلاف وقت و آلودگی انرژی و محیط زیست.
غرضی: شهر غیر قابل سکونت و از بین رفتن پول بنزین و وقت مردم و خدا به ما رحم کند با کارها
قالیباف: آلودگی هوا و آلودگی صوتی.
نظرات پایانی نامزدها نسبت به دو عکس کشتیرانی و یک ساعت نقاشی شده
تصاویر دیگری که به نامزدها نشان داده شد و پاسخهای آنها از این قرار است:
عکسی از یک کشتی برای نامزدهای ریاست جمهوری
سعید جلیلی: یک ظرفیت بسیار بزرگ برای کشور است و از این راه می شود درآمد آتی برای کشور ایجاد کرد.
غلامعلی حداد عادل: اگر کالایی بار این کشتی است، صادرات است؛ خوشحالم و اگر واردات است، ناراحت هستم.
محمدرضا عارف: این عکس ظرفیت کشتیرانی کشور را نشان می دهد و من هم مثل آقای حدادعادل امید دارم که این بار، صرف صادارت شود.
محسن رضایی : ما 150 هزار دریانورد در کشور داریم. اما در شرایط حاضر اکثر کشتی های ایران در تنگه هرمز نمی توانند به کشورهای دیگر بروند و لذا این کشتی نمادی از آینده باشد.
حسن روحانی: کشتی رانی بهترین و ارزان ترین مسیر حمل نقل است. ولی چرا از این ظرفیت استفاده نمی کنیم؟ دولت باید برای این مساله به راه حلی بیاندیشد.
سید محمد غرضی: ما ساحل دریایی خیلی داریم و 30سال قبل هم می خواستیم از این موهبت الهی استفاده کنیم. بسیار آب داریم خیلی دلم می خواهد از آن استفاده کنیم.
محمدباقر قالیباف:کشتی رانی یک حمل و نقل پاک است. اگر در آن بارش منطبق با رشد اقتصادی کشور باشد، خوشحالم.
علی اکبر ولایتی: این وسیله حمل و نقل ما عمدتا برای صادارت و واردات است. در حالی که حمل و نقل مسافر و بار به دلیل عدم ساخته شدن باشد.
تصویر هشتم: ساعتی که 7:15 را نشان می داد
روحانی: باید وقت شناس باشیم و از فرصت ها به خوبی استفاده کنیم.
غرضی: عمر در گذار است و آدم به آنچه به حسابش نوشته شده نزدیک می شود و باید آماده شویم.
قالیباف: فرصت غیر قابل برگشت در مدیریت و پاسخگو بودن به مردم خدا و خودمان.
ولایتی با قرائت سوره والعصر: انسان عمرش را که از دست می دهد در حال زیانکاری است.
جلیلی: باید فرصت ها را غنیمت شمرد.
حدادعادل با قرائت شعر تک تک ساعت و کلامی از ائمه: قدر وقت را باید بدانیم و امیدوارم ملت قدر آبادانی کشور را بدانند.
عارف: لزوم رعایت وقت مردم که متاسفانه امروز صداو سیما آن را رعایت نکرد.
رضایی: مهمترین مشکل کشور ما عدم مدیریت زمان است. البته من به کل مجموعه این مناظره اعتراض داشتم.
حیدری در پاسخ به وی گفت: از ابتدا دوستان {نامزدها} نسبت به سوالات ما به دلیل آنکه فکر می کردند تستی است، موضع داشتند. در حالیکه سوالات ما برآمده از اولویت دولت های طی30 سال گذشته بوده که هر کدام بخشی را در اولویت کار خود قرار داده بودند. توضیحات وی بار دیگر با اعتراض جمعی نامزدها مواجه شد و دقایقی همهمهای در گرفت.
نهایتا قرار شد هر یک از نامزدها به جمع بندی نظرات خود در نخستین مناظره تلویزیونی بپردازند.
نظر نامزدها درباره عکس یک بیمار در بیمارستان، یک معدن و جمعیت مردم در بازار
غلامعلی حدادعادل در اینباره گفت: به امید روزی که همه مردم ایران به بهترین وسایل و تجهیزات درمانی و آزموده ترین پزشکان دسترسی
محمدرضا عارف گفت: انتقال یک بیمار جراحی شده به بیرون است.
محسن رضایی:این کسی که روی تخت است باید فکر کند وقتی سالم شد پول بیمار را چگونه بدهد. حتما من به توریسم سلامت بها می دهم و سه شهرک سلامت خواهم ساخت.
حسن روحانی: احترام و تواضع به همه پزشکان و پرستاران و از آن طرف حل مشکل بیماران با کمک بیشتر از سهم بیمه ای و انشا الله روزی برسد که به نرم جهانی برسیم.
محمد غرضی: به حال بیمار باید گریست. می گویند در کشور 12 میلیون نفر اضافه وزن دارند. چقدر باید پزشک تربیت کنیم که این بیماری های ناشی از تغذیه را درمان کند. بهداشت و درمان باید به شمت پیشگری برود.
محمد باقر قالیباف: واقعا اوج عاطفه و انسانیت عزیزان را نشان می دهد.
علی اکبر ولایتی:پیشرفت پزشکی در ایران را نسبت به اول انقلاب نشان می دهد. اول انقلاب بعضی بیماری های ساده به خارج از کشور فرستاده می شدند اما امروزه پیشرفته ترین جراحی ها در داخل کشور انجام می شود.
سعید جلیلی: مهمترین بحث این است که وظیفه دولت باید این باشد که هیچ بیماری هیچ مشکل دیگری هم نداشته باشد. بدتر این است که کسانی به خاطر مشکلات مالی و جغرافیایی.
در ادامه برنامه تصویری از یک معدن نمایش داده شد که نامزدهای ریاست جمهوری یازدهم اینگونه پاسخ دادند:
عارف: این منطقه توریستی است و ارتقا فرهنگی و معادلات فرهنگی کشور و هم ارزش ثروت را افزایش می دهد.
رضایی: معدن سنگ آهن یا مس است که نزدیک یزد یا کرمان است از درون آن فلز تولید می کند و نشان نی دهد که ما خام فروشی را باید تمام کنیم.
روحانی: این قاعدتا معدن است آن هم معدن ارزان است. شبیه معدن مسی است که چند جا بازدید کردم.
غرضی: معدن متروکه است و صاحب آن فراری شده و تورم پوست آن را کنده است.
قالیباف: تخریب محیط زیست و اقتصاد کشور است.
ولایتی: کار عمرانی رها شده و غیر فنی است و بسیار آموزنده است.
جلیلی: استفاده از منابع.
حداد: از حیث منابع زیر زمینی و معدن به ما یادآوری می کند اگر در جنگل داریم در کویر معدن داریم.
در ادامه این مناظره گروهی تصویری زا بازار منتشر شد و نامزدها اینگونه این عکس را تشریح کردند:
رضایی: جشنواره ای است که مردم جمع شده اند و یا بازاری است که پول ندارند و باید قدرت خرید را به مردم باز گردانیم.
روحانی: رفت و آمد مردم در یک بازار شلوغ را نشان می دهد و امیدواریم روزی برسد این مغازه ها پر از جنس های تولید ایران باشد.
غرضی: به نظرم برای ایجاد چنین بازاری از کشاندن مردم به بازار استفاده کردند.
قالیباف: شور و نشاز به مناسبت یکی از ایام است و نجابت و صبر و حوصله مردم ما است که با تمام سختی ها سعی می کنند صورت خود را با سیلی سرخ نگه دارند.
ولایتی: بازار پر رونق است و مردم بیکار نیستند و آمده اند جنس بخرند.
جلیلی: برشی از جمعیت کشور است اگر مدیریت صحیح اعمال شود برایند آن پیشرفت کشور است.
حداد: یک نمونه از شهرسازی اسلامی است که ما را حفظ اصالت در حوزه معماری دعوت می کند.
عارف: یکی از بازارهای تهران است و زمانی مرکز اصلی تجارت کشور بود و امروز از رونق افتاده است و باید با بهبود کسب و کار بازاریان کسب آبرومندانه ای داشته باشند.
حرف پایانی 8 نامزد ریاست جمهوری در اولین مناظره صدا و سیما: از مردم تشکر می کنیم
هشت نامزد ریاست جمهوری در یک دقیقه پایانی با مردم این مسایل را مطرح کردند:
محمد غرضی: باید عرصه تحقیقات میدانی را بیشتر کنند. باید کاندیداها و صدا و سیما و غیره می خواهیم یک تعداد بیشتری از مردم پای صندوق های رای بیایند. تا آمریکایی ها عقب نشینی کنند.
محمدباقر قالیباف: تشکر می کنم از همه ملت عزیزمان که 4 ساعت ما را تحمل کردند. عزیزانی که در محل کار یا در کنار خانواده هایشان ما را می بینند. اگر توفیق باشد در خدمت مردم باشم حماسه سیاسی با مردم حماسه اقتصادی با من.
علی اکبر ولایتی: امیدواریم که ما در مسیر چشم انداز 20 ساله به سمتی برویم که باعث احیای تمدن اسلام و ایران باشد. ایران به عنوان دردانه بشر و جغرافیا ظرفیت خود را به دست آو.رد
سعید جلیلی: به برکت انقلاب امروز بیش از همیشه باید به نقاط ضعف را بشناسیم.
غلامعلی حدادعادل: من هم به ملت ایران مجددا سلام عرض می کنم و تاکید می کنم همانطور که توانستیم 8 سال جنگ را با موفقیت را پشت سر بگذاریم تحریم تحمیلی را هم می توانیم پشت سر بگذاریم. با تغییر سبک زندگی و اقتصاد مقاومتی و با کمک همه می توانیم.
محمدرضا عارف: تشکر می کنم از مردم عزیز کشورم که حوصله به خرج دادند امیوارم در انتخابات حضور پرشوری داشته باشند. انتظارمان این است که با مطالعه و سلایق به کاندیدای اصلح رای بدهند که کشور را روی ریل پیشرفت قرار بدهند.
محسن رضایی: من آینده را بسیار روشن و امیدبخش می بینم. به فضل پروردگار تحریم ها را پشت سر می گذاریم و هزینه ها را به فرصت تبدیل می کنیم. همه امید من بعد از خدا به جوانان کشور است.
حسن روحانی: خیلی از بینندگان تشکر می کنم و برنامه را تماشا کردند. دولت من دولت تدبیر و امید است. خود را در برابر فقر مردم مسئول می دانم. مخصوصا کارمندان و کارگران. تلاش می کنم بیمه را برای همه و به صورت همگانی قرار بگیرد.
مناظره فرهنگی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری
ناظره فرهنگی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم با تشریح برنامههای محسن رضایی و نقد آن از سوی دیگر نامزدها آغاز شد که به مناظره دو نفره رضایی با ولایتی انجامید.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، علی اکبر ولایتی، محمدباقر قالیباف، حسن روحانی، محمدرضا عارف، غلامعلی حدادعادل، محسن رضایی، سعید جلیلی و سیدمحمد غرضی در این مناظره به تبیین برنامههای فرهنگی خود و نقد دیدگاههای یکدیگر می پردازند.
هر یک از نامزدها پیش از ورود به سالن صداوسیما در جمع خبرنگاران گفت و گو میکردند و سپس گفت وگویی نیز با عزت الله ضرغامی و اعضای هیات نظارت بر صداوسیما در تالار تشریفات داشتند.
مرتضی حیدری بار دیگر مجری این مناظره بود. نامزدها به ترتیب وارد سالن شده و در جایگاه خود قرار گرفتند. غرضی، عارف، جلیلی، ولایتی، حدادعادل، روحانی، قالیباف و ولایتی به ترتیب در کنار یکدیگر نشستند. حیدری ابتدای این برنامه با بیان اینکه «عصر روز جمعه شما بخیر» سخنان خود را آغاز کرد که دقایقی بعد آن را اصلاح کرد و گفت: عصر روز چهارشنبه 15 خردادتان بخیر!
به گفته وی، موضوعات فرهنگی و اجتماعی در این مناظره مطرح خواهد شد و سوالات و زمان بندی اجرای این مناظره متفاوت از مناظره پیشین است. هر یک از نامزدها ظرف چهار دقیقه رئوس برنامه هایشان را طرح کرده و دیگران دو دقیقه فرصت نقد برنامههای وی را خواهند داشت. نهایتا نامزد منظور می تواند به این نقدها پاسخ دهد.
محسن رضایی نخستین نامزدی بود که به شرح رئوس برنامههای فرهنگی خود پرداخت. وی سخنانش را با یاد و خاطر امام و شهدا آغاز کرد و 30 ثانیه از زمان 4 دقیقه خود را به این امر اختصاص داد و بعد هم با بیان حدیثی به نقل از رسول الله اعلام کرد که فقر منجر به کفر خواهد شد. وی بر این اساس بر توجه به فقر مردم تاکید کرد و گفت: وقتی خبر افتادن جوانی را در خیابان ها می شنوم گویی پتکی بر سر من کوبیده می شود و وقتی دختری سر چهارراهها گدایی می کند گویی به من تیر می زنند.
وی از کاهش ارزش نرخ ریال از سال گذشته تا کنون یاد کرد و گفت: در حال حاضر هم نظام و هم دین ما در معرض خطر است. اگر چنین احساس خطری نبود به هیچ وجه پا به عرصه نمی گذاشتم. فقر و گرانی مشکل بزرگی است که اگر رفع نشود، نمی توان به مسائل فرهنگی پرداخت. رفتار دولتمردان نیز موثر است. اگر مسئولان خوب عمل کنند، فرهنگ ما هم خوب خواهد شد. اما رفتار مسئولان ما در عرصه فرهنگی نامناسب است. فرهنگ و هنر و سینما و ورزش را باید به خود فرهنگیان بدهیم.
رضایی سخنانش را با انتقاد از عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی به پایان رساند و گفت: آنگونه که انتظار می رفت، این شورا به انجام وظایف خود نپرداخت.
محمدغرضی نخستین کسی بود که به انتقاد از رضایی پرداخت و گفت: اگر در مقطعی فرهنگ مورد تهاجم قرار بگیرد، می تواند خودش را حفظ کند یا اینکه تسلیم گرفتاری ها می شود؟ شما گرانی و فقر و دیگر مواردی که اتفاق می افتد را صاحب نفوذ در فرهنگ مردم می دانید. آیا فرهنگ که یک موجود زنده است، در طول حرکت می کند یا در عرض؟
عارف هم از رضایی خواست که راهکارهایش را برای حل مسائل فرهنگی مطرح کند.
سعید جلیلی هم از او پرسید: شما از ظرفیت فرهنگ چگونه می خواهید استفاده کنید؟ شما به مطالب مد نظر رهبری که عمدتا ناظر به فرهنگ کشور است را بنگرید. مثل فرهنگ کار جمعی و اقتصاد مقاومتی. این فرهنگ باید حاکم شود. چگونه باید این فرهنگ در اقتصاد و سیاست دنبال شود و حاکم گردد.
علی اکبر ولایتی سخنان رضایی در باب انتقاد از شورای عالی انتقلاب فرهنگی را رد کرد و گفت: این شورا در احیای فرهنگ اسلامی و انقلابی بسیار فعال عمل کرده است. مصوبات این شورا ضمانت اجرایی ندارد و به صورت سنتی رئیس جمهور را برای ریاست آن انتخاب می کنند. هر مقداری دولت بودجه اختصاص دهد، ما شاهد اجرایی شدن این تصمیمات هستیم.
غلامعلی حدادعادل هم گفت: آقای رضایی بدون اینکه به مقوله فرهنگ توجه کنند یک سره وارد مسائل اقتصادی شدند! مشکلات اقتصادی ما مربوط به یکسال اخیر است، آیا ما قبل از آن مشکل فرهنگی نداشتیم؟ درست است که فقر ریشه مشکلات فرهنگی می تواند باشد اما جای تقوا کجاست؟ خیلی از ناهنجاری ها هم ریشه در ثروت های کلان دارد. بسیاری از مشکلات ما ناشی از فقر نیست. انتظار داشتم که جنابعالی قدری راجع به خود فرهنگ صحبت کنید.
حسن روحانی دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری هم با بیان اینکه امروز مشکلات بسیار زیادی در بخش فرهنگ داریم، گفت: باید فضای فرهنگی برای کار فرهنگی ایجاد شود و امنیت لازم را داشته باشد. اصحاب فرهنگ باید احساس امنیت کنند و دچار دغدغههای بی دلیل و سانسور نباشند. قوانین را می توان به صورت شفاف بیان کرد تا اصحاب هنر خلاقیت داشته باشند. چرا که در فضای ناامن خلاقیت کشته می شود و خلاقیتی نیست که تبدیل به هنر و کالای فرهنگی قابل عرضه به جامعه شود.
وی بر امنیت فضای فرهنگی تاکید کرد و از لزوم صیانت از باورهای دینی سخن گفت و افزود: متاسفانه برخی از مسئولین به جای تقویت باورها، آن را تضعیف کرده اند و هر موضوعی را به مسئولان دینی یا حتی امام معصوم نسبت داده اند که منجر به رواج خرافات به نام دین شده است. باید عقلانیت را در جامعه تقویت کنیم و رفتار دینی را ترویج کنیم و اینقدر به باورها تکیه نکنیم. هر روز بخشنامه و دستور العمل صادر نکنیم بلکه با تقویت باورها، مردم را به سوی آن سوق دهیم.
حیدری هم با لبخند خطاب به روحانی گفت: انتظار داشتیم به نقد سخنان آقای رضایی می پرداختید اما به تشریح برنامه های خودتان پرداختید. روحانی هم پاسخ داد: منظور من این بود که ایشان باید به این نکات هم اشاره می کردند.
محمدباقر قالیباف هم از رضایی پرسید: فلسفه نظام اسلامی چیست و این چه تفاوتی با دیگر نظام ها دارد؟ آیا از اشکالات عمده ای که در دولت های قبل بوده است، به دلیل نگاه غلط به موضوع فرهنگ و مظلوم کردن جایگاه فرهنگ نیست؟ باید اقتصاد و سیاست تحت تاثیر فرهنگ باشند و گرنه اساس نظام اسلامی ما زیر سوال است.
محسن رضایی هم که از برگزاری اینچنینی مناظره ابراز رضایت می کرد در پاسخ به نقدها گفت: سخنان دوستان نشان می دهد که بیش از حد نگاهشان معطوف به تهران است. در حالیکه من 250 استان را دیده ام. من هشدار دادم که فقر و مشکلات اقتصادی، کشور را در معرض تهدید قرار داده است. رویکردهای ما مهمتر از بیان مطالبی است که وزیر فرهنگ ما باید در آینده به دنبال آن باشد. من تا پایان ابن برنامه فرصت دارم که برنامه های فرهنگیم را بگویم و در این ابتدا فقط رویکردهایم را گفتم.
وی بی آنکه از ولایتی نامی ببرد، به دفاع وی از عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد و گفت: ما در دفاع مقدس از فرهنگ کشور دفاع کردیم و بعد آن را به شورای عالی انقلاب فرهنگی سپردیم تا به ترویج آن بپردازد. شما برای این منظور چه کردید؟ آیا توانستید پس از دفاع مقدس، این فرهنگ ما را حفظ کنید؟ آیا معماری ما اسلامی است یا تولید خشونت می کند؟ کدام بخش نامه ای را در راستای چهارچوب معماری اسلامی داده اید؟ شورای عالی انقلاب فرهنگی کارهای بزرگی کرده اما غفلت هایی هم داشته که قابل چشم پوشی نیست.
وی خطاب به دیگر نامزدها گفت: به گونه ای سخن نگویید که گویی هیچ مشکلی در عرصه اقتصاد نیست. او قصد داشت به سخنان خود ادامه دهد که حیدری پایان وقت وی را متذکر شد.
حسن روحانی دومین کاندیدایی بود که پشت تریبون قرار گرفت. وی با بیان اینکه مسائل فرهنگی و آسیبهای اجتماعی یکی از مهمترین مسائل اجتماعی و ملی ما است، گفت: انقلاب ما اساسا یک انقلاب فرهنگی بود ولی امروز متاسفانه بعد از 35 سال در زمینه فرهنگی آنچه مردم میبایست شاهد باشند را شاهد نیستند.
وی افزود: انقلاب ما انقلاب نور و اخلاق بود، آیا امروز در جامعه ما اخلاق وجود دارد؟ بزرگانی در جامعه ما بودند و هستند که مروج اخلاق بودند. در رسانههای عمومی سخنی گفته می شود که مردم آشکارا میدانند اغراق و مبالغه است، گاهی آمار غیر دقیق و نادرست است. افرادی از بین مسئولان از رسانه برای تهمت زدن به دیگران استفاده میکنند بدون اینکه حکم قضایی صادر شده باشد! وقتی افرادی که مسئولیتهای سنگین دارند، اخلاق را زیر پا میگذارند، چه چیزی از اخلاق باقی میماند؟ وقتی اخلاق رفت، اعتماد عمومی هم از بین می رود؟ این همه چکهای بی محل، اعتیاد که آمار و ارقامش روز به روز بیشتر میشود، آمار حاشیهنشینی روز به روز بیشتر می شود. طلاق در یک سال گذشته 7 درصد رشد کرده است. اینها همه آسیبهای اجتماعی است. بررسیهایی که ما در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت داشتیم، نشان می داد این آسیب ها رو به افزایش هستند. برای اینکه آن مبنای فرهنگی صدمه دیده است.
روحانی در ادامه در بیان راهکارهایش در بخش فرهنگ، گفت: من در میان انواع راهکارهای مختلف مهمترین راهکار را تمرکز زدایی می دانم، تا زمانیکه فرهنگ ما دولتی است، مسائل ما حل و فصل نمی شود. تا زمانیکه ما به جای تعمیق به ترویج بپردازیم، مسائل حل و فصل نمی شود. تا زمانی که دنبال کمیت و آمار باشیم و آمار تولید کنیم -حتی اگر واقعی باشد- اما دنبال اثر بخشی نباشیم، مسائل حل و فصل نمی شود.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: درست است که دولت در زمینه فرهنگ باید سیاستگذار باشد، باید نظارت کند، باید حمایت کند ولی اولین حمایتش شفافیت در مقررات و ایجاد فضای امن در جامعه است. اما باید کار به صاحبان اصلی و اصحاب هنر و فرهنگ واگذار کنیم و دولت حامی آنها باشد.
در ادامه 7 کاندیدای ریاست جمهوری هب نقد اظهارات روحانی پرداختند که در ادامه می آید؛
محمدباقر قالیباف: اینکه آقای روحانی می گویند رفتار مسئولان در جامعه تاثیرگذار است، حرف درستی است. حتما مردم نگاه می کنند که مسئولان چگونه در مدیریت و گفتار و وعدههایی که می دهند چگونه رفتار می کنند؟ اما سوالم از آقای روحانی این است که با توجه به این انتقادها بنا است در دولت ایشان با چه رویکرد فرهنگی به این موضع نگاه کنیم؟ اگر تمرکز را از بین ببریم تمام آنچه ایشان گفتند اصلاح می شود؟ اگر اینگونه است بگویند باید طرح نو درانداخت و به نوعی دیگر به فرهنگ نگاه کرد؟ یکی از ضعفهای فرهنگ نگاه دوگانه به رابطه دولت و ملت است که بسیار آسیب پذیر است. اما این به تنهایی می تواند مسائل را حل کند؟
محسن رضایی: یکی از آن عواملی که گفتم تاثیر رفتار دولتمردران روی فرهنگ بود. البته دامنه این رفتار غلط در دولتمردان، بسیار بیشتر است. ما باید رابطه دولت و مردم را به نحوی بازسازی کنیم که تحول فرهنگی ایجاد شود.
سیدمحمد غرضی: سوالم از آقای روحانی این است که آیا فرهنگ یک جامعه اکتسابی است یا تزریقی؟ آیا دولت ها موفق می شوند با فرهنگ مد نظر خودشان فرهنگ یک جامعه را ترویج دهند؟
محمدرضا عارف: اگر تمرکزدایی صورت گیرد، ولی نگاه قیم مابانه دولت حل نشود، مشکلی حل می شود؟ آیا شما فعالیت در بخش های هنری را یک حق می دانید یا امتیاز؟ تا الان برخوردها این را امتیاز می دانسته که دولت به خود حق می داده به راحتی این امتیاز را سلب کند. مثل خانه سینما که این دولت حق خود می داند که این خانه را تعطیل کند! چه کار می کنید که این نهادها بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند؟
سعید جلیلی: نگاه به فرهنگ باید تهدید محور و فرصت محور باشد. اگر فرصت ها را درنیابیم نمی توانیم تهدیدها را هم حل کنیم. نباید گزینشی و سیاسی به فرهنگ نگاه کرد. برخی مقولاتی که شما گفتید در کنارش مقولات دیگری هم هست. یک زمانی اشرافیگری داشت اوج می گرفت که این قطعا آسیب بخش است. فرهنگ اسراف و دوری از ساده زیستی و تبعیض داشت شکل می گرفت و توجیه می شد. اگر مجموعه آسیبها بخصوص در عرصه حکومت و دولت بتواند آثار سنگینی داشته باشد، حتما تاثیرات مخرب خواهد داشت. باید به مجموعه اینها نگاه کرده و مانعشان شویم. به خصوص دولت باید جلوی اشرافیگری و تبعیض و فساد و اسراف را بگیرد.
علی اکبر ولایتی: آقای روحانی به بخشی از آسیب شناسی فرهنگی اشاره کردند ولی توقع این بود که بعد از آن راه حل های خود را ارائه دهند. که شاید در 3 دقیقه باقیمانده قصد دارند آنها را بیان کنند.
غلامعلی حدادعادل: آقای روحانی که هم اسما روحانی هستند و هم در کسوت روحانی هستند، اشاره کردند که نگران باورها و اعتقادات فرهنگی هستند و خیلی راجع به سانسور اظهار نگرانی کردند. من هم مدافع سانسور نیستم اما سوال می کنم اگر در یک اثر هنری و یک کتاب یا فیلم به باورهای دینی و مقدسات اهانت شود یا ریشه های پایه ای و اخلاقی جامعه موردهجوم قرار گیرد، شما به عنوان دولت اجازه میدهید آن کتاب وارد خانواده ها شود و فساد ایجاد شود؟ دولت شما مانع نمی شود؟ ایشان می گویند «آیا امروز در جامعه ما اخلاقی وجود دارد؟« این یک استفهام انکاری است که اخلاقی وجود ندارد! شاید هم به یک یا چند نفر در عالم اداره کشور انتقاد داشته باشند اما همه شخصیت ها و الگوهای کشور منحصر به همان چند نفر مورد انتقاد شما هستند؟ یعنی در جامعه ما کسی نیست که گفتارش اخلاقی و معنوی باشد رهبری و علمای دین و مراجع که اینقدر تبلیغ می کنند و اینکه میگوید فرهنگ باید به دست مردم باشد، مگر امروز برای مثال مساجد به دست مردم نیست.
حسن روحانی در وقت 3 دقیقه ای خود در پاسخ به نقدهای مطرح شده، گفت: راهحل این است که وقتی سیاست ها را دولت وضع میکند و قانون شفاف می شود، به انجمنهای حرفه ای و نظام صنفی واگذار کند، چه اشکالی دارد نظام های صنفی از هنرمندان روزنامه و ... داشته باشیم؟ و آنها خودشان کنترل کنند؟ وقتی قانون وجود دارد مگر دولت به تنهایی می تواند فرهنگ را حل و فصل کند؟
وی افزود: اگر می گویم اخلاق مشاهده نمی شود؛ منظور این است که آن اخلاقی کمال و مطلوب است که مورد انتظار این نظام و انقلاب است. اخلاق از قبل هم بوده ومردم هم مسلملان هستند. اما انتظار این بود که اخلاق اینگونه باشد. آیا اخلاق را فقط افرادی که ممیزی می کنند، میفهمند؟ باید مسائل فرهنگی را به اهلش سپرد.
روحانی تصریح کرد: اینکه گفته می شود فرهنگ اشرافی گری نباید باشد، درست است و فرهنگ اسراف نباید باشد، وجدان کاری باید باشد. اما متاسفانه کسانی که دم از ساده زیستی زدند، ببینیم پایان کارشان به کجا رسید! کسانی که دم از فساد زدند فسادهای 3 هزار میلیاردی از دولت شان سربرآورد.
وی خاطرنشان ساخت: اگر آزادی دادیم، آن وقت می توانیم جلوی فساد را بگیریم. به نظارتهای رسمی اکتفا نکنیم. فرهنگ تزریقی نیست. اشکال ما این است ک فکر می کنیم فرهنگ آبشاری است که باید سرمردم باز کنیم! فرهنگ چشمه های جوشانی است که در نهاد مردم است و باید به آن توجه کنیم. این شرایطی که در جامعه ما به وجود آمده که نگاه قیم مابانه به فرهنگ نمی خواهیم ما قوام می خواهیم اگر به فرهنگ قوام دهیم موفق می شویم.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، پس از حجت الاسلام حسن روحانی قرعه به نام محمدرضا عارف افتاد تا برنامههای خود را در حوزه فرهنگ توضیح دهد.
این نامزد انتخاباتی در ابتدای سخنان خود با تسلیت درگذشت آیت الله طاهری و تبریک پیروزی تیم ملی فوتبال گفت: حوزه فرهنگ و هنر و اجتماعی جز اولویت های پیشرفت و توسعه ماست. چند پیشرفت و ضرورت را مطرح کنم.
عارف با اشاره به ضرورت تغییر نگاه و نگرش به حوزه فرهنگ و هنر گفت: تصدی گری فرهنگ و هنر امور فرهنگی و هنر باید به اهل فرهنگ و هنر سپرده شود. باید به خبرگان و برجستگان فرهنگ و هنر اعتماد کنیم. فکر نکنیم با انتصاب یک مسئول برجسته معضل حل می شود. مسئولان فرهنگی را نباید به عنوان کارمندان دولت تلقی کنیم که با تصویب بخشنامه آن ها را به تولید فرهنگی وادار کنیم. تولید فرهنگی یکی از تولیدات بومی ماست در تولید فیلم اولین کشور منطقه هستیم.
وی افزود: باید در برنامه های توسعه مان فرهنگ و هنر و امور اجتماعی جایگاه ویژه داشته باشد. همانطور که در صحبت های روحانی اشاره کردم نگاه ما این است که تلاش در فرهنگ و هنر یک حق است و امتیاز نیست. قبلا فکر می کردند امتیاز است و حق نیست و هر وقت لازم باشد امتیاز را میگیرم. مانند حذف روزنامه ها و انتشار کتاب و جلوگیری از پخش فیلم و تعطیل خانه سینما. به جای کنار گذاشتن برجستگان فرهنگ و هنر بر اساس سلیقه باید سعی کنیم از اینها به عنوان سفرای فرهنگی برای رساندن پیاممان به دنیا استفاده کنیم.
پس از این به ترتیب سایر نامزدها به تقد نظرات عارف پرداختند.
سعید جلیلی: بحثی که جناب عارف فرمودند امتیاز نیست و حق است، من جلوتر میگویم، یک فرصت است. باید به فرهنگ به عنوان فرصت استفاده شود اما ویژگی فرهنگ در پاکی و مولفه هایی است که موجب قوام و فرصت ما شده اگر بخواهیم به خاطر بعضی موضوعات دیگر بخواهیم در این فرصت هر چیزی قاطی شده و آن را از خاصیتش بیندازد به ضد خودش تبدیل می شود.
علی اکبر ولایتی نیز گفت: اگر بنده پیشنهادی بخواهم داشته باشم این است که محوریت فرهنگ را بگذاریم فرهنگ خودی و هرچه که مغایر این است را کنار بگذاریم و یک فرهنگ مقاومتی را شکل بدهیم.
حدادعادل اظهارداشت: در اینکه کار فرهنگی باید به دست مردم باشد تردید نیست ولی دولت ها هم وظایف فرهنگی دارند. در همه جای جهان دولت ها کارهای فرهنگی می کنند و کارهای سترگی را ایجاد می کنند. دولت اسلامی چه وظایفی در حوزه فرهنگ دارد. آیا می شود همه چیز را از دولت گرفت یا وظیفه هم دارد؟
حسن روحانی نیز گفت: بحث تصدی گری که آقای عارف اشاره کردند بسیار مهم است و باید به حداقل برسد. همان مواردی که در قانون اساسی آمده و بقیه موارد باید به انجمن های مختلف و نظام صنفی سپرده شود. سیزده به در و عاشور را مردم برگزار میکنند به همراه مراسم دینی. اینها به بهترین شکل برگزار می شود. بگذاریم دست مردم باز شود و اینقدر در زندگی خصوصی مردم و اینچیزها دخالت نداشته باشیم. آیا اولویت این است که فسادها را فراموش کرده و به چند کاری که جوان ها در خیابان انجام میدهند گیر بدهیم؟ مسائل فرهنگی باید از طریق فرهنگ حل شود و پلیس آخرین مرحله باید باشد. نکته آقای عارف را که می پسندم این است که هنر بهترین سفیر ما در جهان است. بهتر از حافظ و میرخانی و فرشچیان و احصایی و شجریان داریم برای سفیر فرهنگی؟!
قالیباف نیز گفت: توقع من این بود که می خواهیم رویکرد فرهنگی را بشنویم. به نظر من بحثها بیشتر دارد می رود در حوزه انتقادها. ما در حوزه فرهنگ متکی به رای حرف نزنیم. متکی به اصلاح جامعه حرف بزنیم. این دردی که امروز در جامعه وجود دارد را ببینیم. از درد فقر تا درد دروغ و بی اعتمادی. همین دروغ فقر را درست کرده است. می گویند تصدی گری غلط است. این حرف درستی است. چه نگاهی بنا هست در فرهنگ حاکم خواهد بود؟
رضایی صرفا به طرح یک پرسش از عارف پرداخت و گفت: فقط یک سوال طرح می کنم که در دولت اصلاحات طرح جامع ورزش تصویب شد چرا اجرایی نشد؟
غرضی نیز گفت: آقای دکتر! این دولت های گذشته با اعمال نظر خودشان آیا توانستند تغییری در فرهنگ جامعه ایجاد کنند؟
محمدرضا عارف پس از نقد سخنانش توسط 7 نامزد دیگر گفت: دولت ها باید تامین کننده زیربناها باشند و فرهنگ را باید به خود مردم محول کرده و ابزار و زیرساخت ها را فراهم کنیم. برای طرح ورزش گام های اولیه برداشته شد اما در دولت بعد به آن توجهی نشد. نقشه مهندسی فرهنگی کشور به تصویب رسیده که باید دولت آن را کار کند. اما رویکرد ما در اجرایی کردن آن سند محوریت دادن به مردم است. در اتکا به نظام های صنفی در پزشکی موفق شدیم و این کار کار بسیار خوبی است. باید کارهای فرهنگی نیز به انجمن ها و نظام های صنفی واگذار شود. نباید برای چاپ یک کتاب هفت خوان طی شود. اگر تخلفی شد البته باید طبق قانون رسیدگی شود مانند نظام پزشکی که تخلف پزشکان را پیگیری می کند. با این روش میتوانیم در فرهنگ و هنر خلق آثار کنیم. ما گاهی یک فیلم را به خاطر 5-10 درصد اجازه پخش نمیدهیم. جوان ما به چه سمتی می رود و چه فیلم های خارجی را تماشا میکند؟ صداوسیما به خاطر برخی محدودیت ها، یک شبکه خارج از کشور را مردم بهش اولویت بیشتری میدهند. انشاءالله بتوانیم در راستای انقلاب فرهنگی گام برداریم.
علی اکبر ولایتی درباره برنامه های فرهنگی و اجتماعی خود گفت: تعریف فرهنگ تجلی باورها و رفتار یک جامعه است انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی است. کسانی که خداوند به آنها امکانی می دهد نماز را برپا می دارند و زکات را ترویج می کنند. دولتی که تشکیل می شود باید دولت هدایت باشد.
وی ادامه داد: آسیب شناسی که از وضعیت موجود این است که آسیب های رشوه خواری و مسائل اخلاقی و اعتیاد را بیش از حد می بینیم اما راه حل این موضوع در کشور ما در تاریخ ما فرهنگ اسلام و ایران همواره مهم ترین نگهبان ایران هویت ایرانی و هویت اسلامی بوده است.
وی ادامه داد: 70 درصد تربیت افراد در خانواده در دبستان شکل می گیرد. اگر ما برای این که جلوی این مشکلات فرهنگی را بگیریم در خانواده ایجاد مصونیت کنیم و اگر خانواده ما مورد هدف قرار برگیرد مهم ترین مشکل فرهنگی ما در معرض خطر است و ایجاد مصونیت در خانواده و اقداماتی همچون تسهیل ازدواج و ایجاد شغل و همچنین توجه آموزش و پرورش مشکلات را برطرف خواهد کرد.
ولایتی افزود: 50 درصد معلمین ما در دبستان تدریس می کنند اما برای افتتاح دبستان جشن نمی گیرند. اهمیت دادن به خانواده و آموزش و پرورش از مقدمات مصون سازی فرهنگی است.
حدادعادل در نقد سخنان ولایتی گفت: نظر خاصی نسبت به سخنان ولایتی ندارم.
روحانی در نقد سخنان ولایتی افزود: مسئله هویت ایرانی و هویت اسلامی برای ما بسیار مهم است برای این که ما تبتوانیم از این هویت پاسداری کنیم باید تسهیلاتی فراهم کنیم تا کالای فرهنگی فاخر در اختیار مردم قرار بگیرد. هویت ایرانی هویت چند نفر با سلایق مختلف نیست.
روحانی تصریح کرد: چرا کالاهای فرهنگی ما مصرف ندارد؟ یا گران است و یا این که مورد توجه مردم نیست و ارزان است. در بحث ایرانیت مفاخر و مشاهیری داریم که این مفاخر برای کل فارسی زبانان باید معرفی شوند و بتوانیم از این مفاخر به عنوان سفیران فرهنگی و نوعی دیپلماسی عمومی استفاده کنیم. ما نمی توانیم به فرهنگ جهانی بی اعتنا باشیم.
قالیباف درباره اظهارات ولایتی گفت: نکته خاصی ندارم.
رضایی دیگر نامزد ریاست جمهوری در نقد سخنان ولایتی افزود: اشاره به خانواده و آموزش و پرورش درست است اما باید بکویند در خانواده ما آرامش وجود دارد یا خیر؟ یا معلمی که پس از 6 سال 600 هزار تومان حقوق می گیرد روی تخته درست در کنار معادله فیزیک اسم فرزند خود را هم می نویسد.
غرضی خواهان پاسخ ولایتی به این سوال که آیا تهاجم فرهنگی توانسته در فرهنگ ایران نفوذ کند شد.
عارف در نقد سخنان ولایتی گفت: بحثی که ولایتی مطرح کرد در نهایت به ضرورت ارتقا فرهنگ و ارائه الگوهای فرهنگی جهت پاسداری الگوهای اسلامی رسید که راهی جز تولید برای این موضوع نیست و باید آثار فرهنگی فاخر تولید کنیم تا مردم به سمت تولیدات داخل نروند. برای مقابله با تهاجم فرهنگی صورت مسئله پاک شده و مقابلهبا آنتن های ماهواره کم کردن پهنای باند اینترنت پاک کردن صورت مسئله است.
عارف ادامه داد: ربنای استاد شجریان چه تاثیر فرهنگی را در جامعه داشته است؟ خانواده ها آرزو می کنند روزه خود را با این صدا باز کنند. نگاهی که ما داریم باید پیشخوان فرهنگی را تقویت کنیم و کالایی فرهنگی را خلق کنیم. اما تولید صنایع فرهنگی با کیفیت بالا باشد و باید به فرهنگیان باید اعتماد شود.
جلیلی در نقد سخنان ولایتی تصریح کرد: ظرفیت های بالای فرهنگ اسلامی ملی ما را تایید می کنم. دوستانی که نگران پهنای باند هستند ظرفیت فرهنگی ما را با این مسائل ظلم نکنند. ظرفیت های فرهنگی ما بالا است و ظرفیت های فرهنگی را در منسائلی خلاصه می کنیم که مناسب نیست. باید از مسائل بالای فرهنگی همچون دفاع مقدس باید مثال بزنیم که باعث افتخار است.
جلیلی ادامه داد: شعرای خوب بعد از انقلاب داریم و ظرفیت های فراوانی دارد که باید استفاده شود.
ولایتی: مطالبی که برادران ما فرمودند نکات مناسبی است و فرهنگ ما باید اخلاق محور باشد و در عمل مردم را به اخلاق اسلامی دعوت کنیم.
ولایتی ادامه داد: باید رفتار ما به عنوان مسئولان نماد عمل کردن اخلاق اسلامی و ایرانی باشد و این بیشترین اثر را بر روی مردم دارد و برای این که فرهنگ مقاوتی شود باید مردم متصدی شوند و دولت حمایت کند.
وی تاکید کرد: برای پیش برد برنامه 5 ساله باید حتما جایگاه رفیعی برای فرهنگ انجام شود و کار فرهنگ را به اهل خود واگذار کند و فرهنگ را سیاسی نکند و هنر را هنری ها اداره کنند.
ولایتی در پاسخ به سوال غرضی گفت: تهاجم فرهنگی وجود دارد اما درمان آن فیلترینگ نیست. باید گفت باید مصون سازی انجام شود و از طریق احیا ارزش های اسلامی و ایرانی است که مصون سازی می شود.
شهردار تهران که اساس کار خود را «فرهنگی» میخواند با نقد رقبایش مواجه شد که در شهرداری تهران چقدر بر این شعار پایبند بوده است؟
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در پایان نخستین دور از دومین مناظره انتخاباتی یازدهمین نامزدهای ریاست جمهوری، زمان باقی مانده از سخنان هر یک از نامزدها اعلام شد. اگرچه همه نامزدها بین دو تا 6 دقیقه زمان داشتند اما عارف بیش از دو دقیقه زمان منفی داشت که نشان می داد بیش از زمان مقرر صحبت کرده است.
در ادامه این مناظره، محمدباقر قالیباف به تشریح برنامه های فرهنگی خود پرداخت. او با تاکید بر حفظ استقلال کشور، اظهار داشت: حفظ استقلال تنها در گرو توان سیاسی نیست. کشوری می تواند به حفظ استقلال خود بپردازد که بتواند تولید فرهنگ، اقتصاد و منزلت داشته باشد و همه جانبه نگر باشد. برای حفظ استقلال، فرهنگ، سیاست و اقتصاد مهم است.
او که می گفت اقتصاد ما اقتصاد سرمایه گذاری نیست که عده ای فقیر و غنی بیافریند، ادامه داد: ما تحت هدایت قدسی، باید انسانیت و آزادگی انسان را ایجاد کنیم که فرهنگ اساس آن است. باید منزلت انسانی را محقق کنیم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری بی آنکه از دولت سازندگی و دولت اصلاحات نامی ببرد، ادامه داد: تاکید بر توسعه اقتصادی و توسعه سیاسی، یک جانبه نگری است که راه به جایی نمی برد. ما باید در فرهنگ به دنبال معنویت و اخلاق باشیم. من هم برنامه هایم را در همین راستا نوشته ام و کوشیده ام حق فرهنگ را ایفا کرده و از مظلومیت آن بکاهم. ولی در کنار حق فرهنگی، وظیفه «کمی» هم دارد. اگر ملاک در نظام اسلامی، «اعتبار انسان ها»ست، باید ببینیم که مهمترین بحث تربیت انسان ها کجاست؟
وی سپس به سوال خود پاسخ داد و مدارس و دانشگاه ها و حوزه های علمیه را محل تربیت انسان خواند و گفت: هنرمندان و نویسندگان هر تولید فرهنگی ای که دارند، در تاریخ ماندگار و اثرگذارند.
در ادامه برنامه نامزدها به نقد برنامه های قالیباف پرداختند:
محسن رضایی: آقای قالیباف باید بگویند منزلت اجتماعی اصحاب فرهنگ را چگونه محقق می کنند؟
محمد غرضی: آقای قالیباف به این سوال من پاسخ دهند که فرهنگ بر سیاست اثرگذار است یا سیاست بر فرهنگ؟
محمدرضا عارف: شما در شهرداری تهران هم فرهنگ را اساس کار خود قرار دادید؟ آیا معماری تهران با رویکرد اسلامی ایرانی است؟ برج های تهران بر این اساس ساخته می شوند؟ در کنار منزل من باغی هست که من نگران خشک شدن آن بودم که به شهرداری اطلاع دادم. اما پاسخ شنیدم که وضعیت باغ مناسب است و نگرانی از خشک شدن آن درست نیست. اما الان دو برج در آن ساخته شده است! البته این رویکرد خاص دوره شما نیست و در شهرداری های قبل هم بوده است.
سعید جلیلی هیچ سوالی از قالیباف نداشت.
علی اکبر ولایتی: برای آینده چه طراحی ای برای احیای معماری اسلامی ایرانی دارید؟
غلامعلی حدادعادل: آقای قالیباف گفتند که اهل فرهنگ و هنر باید از نظر زندگی هم تامین باشند. اهل فرهنگ و هنر باید وقتشان را صرف تولید فرهنگ بکنند و دغدغه تامین معیشت نداشته باشند. در حالیکه چنین نیست. باید کاری کنیم که یک نویسنده و مترجم با کاری که به کمک اندیشه و ذوق خود می کنند، زندگیشان را بگذراند. اما چنین چیزی متاسفانه نیست. چون فرهنگ را جدی نمی گیریم. از نظر ما فرهنگ همچون «سبزی خوردن سر سفره است». اگر باشد سفره را زیبا می کند اما اگر هم نباشد، کسی گرسنه نمی ماند! من در نظر دارم برای «اقتصاد فرهنگ» کار کنم تا این دغدغه ها رفع شود.
حسن روحانی: باید فرهنگ را بالاتر از این ببینیم. ما سیاستی نداریم که در دلش فرهنگ نباشد. فرهنگ همان باورها و ارزش ها و رفتارهایی است که بر مبنای آن است. باید سایه زیبای فرهنگ را همه جا ببینیم. در بحث فرهنگ، «منزلت» باید مورد توجه باشد. مساله منزلت همه اقشار جامعه ما مهم است. مشکل امروز ما این است که در بسیازی از فضاها به جای حاکمیت فضای فرهنگی، فضای امنیتی را ترویج کرده ایم. در سراسر جامعه باید این منزلت را گسترش دهیم تا همه به ایرانی بودن و مسلمان بودن خودشان افتخار کنند.
قالیباف در پاسخ به این نقدها گفت: اینکه می گویم فرهنگ مهمترین پایه قدرت ما است، بر این اساس است که در دولت بنده بر جایگاه نیروی انسانی که در اختیار معلمین و اساتید دانشاه و حوزه های علمیه است، توجه می شود. مظلومیت فرهنگ در اینجاست که هرگاه کسر بودجه ای پیش می آید از بودجه فرهنگ کسر می شود.
وی با تاکید بر لزوم اصلاح رویکردها در حوزه فرهنگ، ادامه داد: دولت نباید به بهانه فرهنگ وارد حریم خصوصی مردم شود. دولت باید بداند که فرهنگ سفارشی نیست و باید سعه صدر داشته باشد. نباید با یک خطای کوچک اعتماد به خرد جمعی اصحاب هنر و فرهنگ از بین برود.
شهردار تهران در ادامه خاطرنشان کرد: بنده بر اساس نگاه فرهنگی برای مردم حرمت قائل هستم و به قولم برای ایجاد یک پروژه در سطح شهر تهران پایبند هستم. اگر پیاده رویی را خراب کردم، از مردم عذرخواهی می کنم که این اتفاق افتاده و سعی میکنم زودتر درستش کنم.
وی در پاسخ به ولایتی و عارف که از او درباره برنامههایش برای معماری اسلامی و ایرانی پرسیده و رویکرد وی در این باب در شهرداری تهران را مورد سوال قرار دادند، گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه ای برای نمای ساختمان ها ندارد و این کار اصلا وظیفه شهرداری نیست.
قالیباف در پایان سخنان خود گفت: امروز خانه هنرمندان و خانه سینما مورد حمایت شهرداری تهران است.
غرضی که معتقد بود «فرهنگ مردمی است و فرهنگ با دولت ها تغییر نمیکند» به تشریح برنامههای خود در این حوزه پرداخت و نقد رقبایش را شنید.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در دومین مناظره انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری یازدهم، ششمین قرعه به نام سیدمحمد غرضی افتاد تا به بیان دیدگاههای خود در بخشهای فرهنگی و اجتماعی بپردازد.
غرضی با بیان اینکه فرهنگ انعکاس زندگی مردم در دستاوردهای خودشان است، گفت: فرهنگ تزریقی و تحمیلی نیست و نمیتوان فرهنگ را توسط سیستمهای دیگر تحت تاثیر قرار داد. ملت ایران در طول تاریخ خودش، فرهنگ خودش را ساخته و تمام زندگی خودش را تامین کرده است. ابن خلدون میگوید وقتی مهاجمی به کشوری میآید، اولین کسانی که با فرهنگ مهاجم، میسازند کسانی هستند که دارای امتیازات زیاد هستند.
وی افزود: در کشور ما اخیرا اتفاقی که افتاد این بود که روسیه و انگلیس بر کشور حاکم شدند و صاحبان امتیاز در کشور ما به سمت فرهنگ روسی و غربی رفتند. ولی مردم در جایگاه خودشان ماندند. فرهنگ اکتسابی است. اینکه تصور شود میشود فرهنگ را با دولتها تغییر داد، اینکه فکر شود فرهنگ میتواند دستاویز قدرت سیاسی قرار گیرد، یا اینکه تصور شود فرهنگ مفعول جریانات سیاسی است، تفکراتی اشتباه است.
غرضی گفت: مردم توانایی آن را دارند که در مقابل مهاجم بایستند. مردم با فرهنگ خودشان زندگی میکنند. وقتی فقر حاکم می شود، مردم آسیب می بینند. ولی از فرهنگ خودشان دور نمی شوند. هنر نتیجه کشوری است که توانایی تشکیل حکومت مناسب خودش را دارد. نه هنر و نه فرهنگ تزریقی نیستند و محصول زندگی مردم آن جامعه هستند.
در ادامه 7 کاندیدای ریاست جمهوری اظهارات محمد غرضی را نقد کردند که در ادامه می آید:
محمدرضا عارف: نکته خاصی ندارم.
سعید جلیلی: در بحث فرهنگ که آقای غرضی فرمودند، من میگویم اگر توجه دقیق به موانع فرهنگی نداشته باشیم، دچار خطاهایی میشویم. آقای روحانی در اظهارات خود به موضوعی اشاره کردند که بحث خوبی بود. در سال 80 مقام رهبری بحث جنبش نرم افزاری و کرسیهای آزاد اندیشی را اعلام کردند. اگر می گوییم فضای امنتیی وجود دارد، پس چرا در آن 4 سالی که دولت اصلاحات بود کاری انجام نشد؟
علی اکبر ولایتی: صحبت خاصی ندارم.
غلامعلی حدادعادل: آقای غرضی اشاره کردند که فرهنگ به مردم تعلق دارد و دولتها نباید فرهنگ را تزریق کنند. این حرف درستی است. من هم تاکید دارم مردم سرچشمه فرهنگ هستند و اگر حکومتی برخواسته از مردم نباشد، موفق نخواهد بود. نظیر آنچه قبل انقلاب بود. قبل انقلاب مردم معتقدات اسلامی داشتتند، اما حکومت، فرهنگی مخالف با مردم داشت. مردم فرهنگ خودشان را حفظ کردند. مردم این چراغ فرهنگ را ولو در پستوی خانه حفظ کردند و اعتقادات خودشان را حفظ کردند. انقلاب اسلامی اتفاق افتاد این بود که این فرهنگهای محفوظ مانده در خانه ها را به جامعه آورد و دولتی براساس آن فرهنگ مردمی پدید آمد.
حسن روحانی: {در پاسخ به اظهارات سعید جلیلی} مقایسه فضای دانشگاههای امسال و این روز، با فضای سال 82 کجا؟ آن وقت کجا انقدر استاد بازنشسته شد و یا افراد اخراج شدند؟ چه فضای سختی را برای مردم بوجود آوردند؟ فضا این دو سال کاملا متفاوت بود. مدارک تمام اقدامی که دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در سال 82 و 83 داشته، وجود دارد که برای رفاه حال دانشجویان بوده و مدارکش موجود است. ما جلسه مفصلی با قوه قضایه داشتیم و گفتیم تمام دانشجویانی که پرونده برایشان درست شده، باید از بین برود و استدلال کردیم که چه اشکالاتی برای آنها بوجود میآید. ما قوه قضاییه را قانع کردیم که این پروندهها را کنار بگذارد. کرسی های آزاد اندیشی که رهبری فرمودند را وظیفه داریم با فضای لازم در دانشگاهها بودجود بیاوریم.
محمدباقر قالیباف: صحبتی ندارم.
محسن رضایی: انتظار داشتیم آقای غرضی در ارتباط با هنر و ورزش ومسائل اجتماعی هم صحبت می کردند. موضوع ما تنها فرهنگ نیست.
محمدغرضی در ادامه این بخش در پاسخ به نقد دیگر کاندیداها گفت: هر دولتی که بخواهد فرهنگ خود را بر جامعه تحمیل کند، اعم از اینکه نرم افزار یا سخت افزاری باشد، محکوم به شکست است. فراماسونرها در دوره مشروطه این کار را کردند و شکست خورند، رضاخان با آن همه امکانات کشف حجاب کرد و شکست خورد، محمدرضا شاه آمد فرهنگ خودش را تزریق کند، شکست خورد. لذا دولتها باید تابع جامعه باشند.
وی ادامه داد: دولتها باید تابع فرهنگ عامه باشند. عموم مردم هستند که زندگی را می سازند و زندگی تحت تاثیر اوامر حکومتی قرار نمی گیرد. باید در این سه مقوله رسانه، ورزش و سینما تمام صاحبان این مراکز را موظف کنیم که در سیستم خودشان یک NGO مناسب تشکیل دهند که تعامل با دولت داشته باشند و روابطشان را با مردم مشخص کنند.
غرضی با بیان انیکه نمی توان کشور را بخشی اداره کرد، افزود: هنر وقتی موفق می شود که بتواند ارتقا فرهنگی ایجاد کند. اگر قرار باشد هنر زیر سلطه فرهنگ بماند به هیچ جا نمی رسد. هیچ دولتی از مشروطه تا امروز توان استقامات در برابر فرهنگ مردم را نداشته است. اگر تحمیل کرده یا خواسته یک گرورهی را بر گروه دیگر تحمیل کند، محکوم به شکست شده است. دولت رفته اما فرهنگ مردم ثابت مانده است. تهاجم فرهنگی از بین رفته است، اما فرهنگ عامه تثبیت شد.
س از سید محمد غرضی قرعه به نام غلامعلی حدادعادل افتاد تا سیاستهای فرهنگی خود را توضیح دهد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در 4 دقیقه نخست زمان خود با سلام به فرهنگیان و دانشمندان کشور، گفت: در اینکه فرهنگ هم با اقتصاد و سیاست مرتبط است حرفی نیست اما امروز آمده ایم اینجا که درباره فرهنگ صحبت کنیم. فرهنگ در جامعه مانند روح در پیکر است؛ به منزله شخصیت برای فرد است. هویت هر جامعه به فرهنگ آن است. هویت ما اسلامی است. مردم ما پیش از اسلام نیز خداپرست بودهاند. باید فرهنگ اسلامی را اساس کار قرار دهیم. باید زندگی و جامعه خود را قرآنی کنیم. باید بر اصالت فرهنگ ایرانی و اسلامی تاکید کنیم. در دولت آینده تلاش خواهم کرد که نسل جوان فرهنگ خود رابشناسد و به فرهنگ خود و به مسلمان و ایرانی بودن خود افتحاد کند. این انقلاب اولین شعارش استقلال بوده است. اگر در فرهنگ استقلال نداشته باشیم در سیاست و اقتصاد استقلال نداریم. فرهنگ باید مانند آبشاری از بالا سرآزیر بشود و همه را در بر بگیرد. فرهنگ مانند جان است. این مهم است که ما دربرابر تهاجم فرهنگی زمانی می توانیم مقاومت کنیم که فرهنگ خود را بشناسیم. اگر ما در اختیار خودمان سرمایه نداشته باشبم نمی توانیم داد و ستد کنیم.
در ادامه نوبت به نامزدهای دیگر رسید که نقدهای خود را به این نامزد انتخاباتی ارائه دهند.
روحانی، قالیباف و رضایی نظری درباره سخنان غلامعلی حدادعادل نداشتند.
محمدغرضی از حدادعادل پرسید: آیا فرهنگ ایران در منطقه نسبت به همسایگان معرفتی عمل کرده یا تاثیر گذار بوده است؟
محمدرضا عارف نیز پرسید: یک سوال درباره برنامه چهارم دارم. قانون برنامه چهارم را شما ابلاغ کردید. بخش فرهنگیش ابتدا در شورای انقلاب فرهنگی تشکیل شد و جلسه ای بعدش تشکیل شد. احکام خوبی درباره توسعه فرهنگی در این برنامه بود. چه باید کرد که این احکامش اجرا شود و آیا شما پیگیری هایی کردید برای اجرایی کردنش؟
سعید جلیلی به جای پرسش از حدادعادل گفت: بگذارید من جواب آقای روحانی را بدهم. چرا در سال 82 و 83 این فضای فرهنگی برای کرسیهای مناظره و آزاد اندیشی شکل نگرفت؟
ولایتی هم از رئیس فرهنگستان ادب و زبان فارسی گفت: خواهش من از حدادعادل این است که اگر پیشنهادی برای پیشرفت فرهنگستانها دارند ارائه دهند؟
حدادعادل در پاسخ به این پرسشها گفت: در پاسخ آقای غرضی عرض کنم که فرهنگ ایرانی و به ویژه فرهنگ اسلامی ایرانی فرهنگ تاثیرگذار بوده است و این فرهنگ با والایی مفاهیم خود توانسته است در منطقه اثر بگذارد. یکی از فرهنگ شناسان کشورهای همسایه به من می گفت که منزلت فرهنگ ایران در جهان اسلام منزلت فرهنگ یونان در غرب است.
وی درباره اظهارات محمدرضا عارف نیز گفت: آقای عارف راجع به برنامه چهارم صحبت کردند. ممکن است برخی از موارد این برنامه اصلاح شده باشد و ممکن است برخی هم نشده باشد. اشکال ما به برنامه چهارم یک اشکال بنیادی بود. در برنامه چهارم که چاپ شده بود و بعدا به اندازهای شور بود که آشپز هم فهمید و جمعش کرد اشکالاتی داشت که بعدا اگر فرصتی باشد میتوانیم مفصلا به آن بپردازیم.
حدادعادل همچنین گفت: آنچه که آقای ولایتی گفتند فرهنگستانها و فرهنگستان زبان و ادب فارسی داشتند وظیفه راهبردی دارند.
ادامه مناظره فرهنگی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به منولوگهای تک نفره آنها در زمان اضافه از بخش اول مناظره اختصاص یافت.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مرتضی حیدری مجری این مناظره در پایان بخش اول که به نقد برنامههای فرهنگی و اجتماعی هشت نامزد اختصاص داشت، گفت: بهتر است که به موضوعات اجتماعی هم در این مناظره پرداخته شود. بیش از نیمی از 200 سوالی که از سوی نخبگان و مردم برای طرح در این مناظرهها به ما رسیده است، در برگیرنده مسائل فرهنگی و اجتماعی است. از این رو هرچه امروز در یان برنامه مطرح می شود، در رای مردم به او موثر است.
وی وقت اضافه نامزدها را به این شرح اعلام کرد: عارف: 5:20- غرضی: 12:27 - قالیباف: 4- ولایتی 10:25- حدادعادل 1:57- جلیلی 7- روحانی 54 ثانیه و رضایی: 11 دقیقه.
پس از اعلام این زمان، حسن روحانی که پرسید آیا کسی می تواند از دیگران وقت بگیرد، با پاسخ مثبت حیدری مواجه شد. روحانی هم از رقبایش پرسید که کدام یک حاضر به ارائه وقت به او هستند؟ حدادعادل درتذکری عنوان کرد که نامزدها نمی توانند از یکدیگر وقت بگیرند. حیدری هم به نقل از ستاد انتخابات اعلام کرد که وقت قابل تخصیص به دیگر نامزدها نیست.
بر اساس قرعه کشی انجام شده، روحانی اولین کسی بود که می توانست از زمان اضافه خود استفاده کند. وی اظهار داشت: در بحث سلامت مردم مشکلات زیادی دارند و باید برای آن راه حل هایی چون ایجاد بیمه همگانی ایجاد کرد. دولت باید سهم 70 درصدی مردم برای پرداخت بیمه را کم کند تا به نرم جهانی برسیم. به گفته وی 5 درصد جامعه ما را معلولین تشکیل می دهند اما مقررات ویژه معلولین به درستی اجرا نمیشود.
علی اکبر ولایتی هم در استفاده از زمان اضافه خود، به نقش مردم در حفظ فرهنگ ایران و اسلام اشاره کرد و به پذیرش اسلام از سوی مردم ایران در دوره سلاجقه اشاره کرد و گفت: فردوسی با تمسک به جوانمردی اسلامی، شاهنامه را نوشت که در احیای فرهنگ ایرانی موحد نقش مهمی داشت. 50 سال بعد دیوان علی نامه را داریم که به سبک شاهنامه جنگ های امام علی را ستوده است.
او عمده سخنان خود را به بازخوانی تاریخ اسلام و ایران پس از اسلام اختصاص داد و در یادآوری تاریخ انقلاب، زمانی که به تشریح دفاع مقدس رسید از نوحه خوانیهای آهنگران و موج آفرینیهای وی یاد کرد.
محمدرضا عارف هم در فرصت پنج دقیقه ای خود به مناظره جلیلی و روحانی در موضوع فضای امنیتی دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: آقای جلیلی خودشان استاد دانشگاه هستند و حتما تایید می کنند که فضای دانشگاهها چقدر امنیتی شده در سالهای اخیر. نتیجه فضاهای امنیتی اخیر در دانشگاهها، کم رغبتی دانشجویان بود. با چماق کمیته انضباطی عملا دانشجویان در یک جریان علمی قرار گرفته اند و حتی در مواردی جلوی ادامه تحصیلی دانشجویان گرفته شد. حتی برخی انجمن های سیاسی دانشگاه ها تغطیل شده است. نیمه دوم تحصیلی امسال بی دلیل کوتاه شد. ترم ها به گونه ای کوتاه شد تا دانشجویان در عرصه انتخابات، مشغول امتحانات باشند.
به گفته وی، کرسی آزاد اندیشی اگرچه مورد تاکید رهبری بوده است اما از آن استقبال نمی شود. چرا؟ چون وقتی در فضای امنیتی دانشجویی نظرش که ضرورت سن اش هست را مطرح کند دچار ممنوعیت تحصیلی و شغلی می شود. این فضای امنیتی باید برطرف شود تا دانشجویان با احساس امنیت بیشتری به فعالیت خود بپردازند.
عارف به مشکل اعتیاد در کشور اشاره کرد و گفت: دو سه روز پیش که به بازار رفته بودم، خانم مسنی به من التماس می کرد که مرا از دست شوهر و چهار فرزند معتادم نجات بده. این نشان می دهد که مشکل اعتیاد در کشور ما نفوذ بدی پیدا کرده است. باید معتادان را بیمار دانسته و به دنبال حل مشکل آنها باشیم.
وی از افزایش نرخ بیکاری نیز ابراز نگرانی کرد و گفت: باید فضای مناسب برای اشتغال و اوقات فراغت جوانان در نظر گرفته شود.
محسن رضایی و سعید جلیلی به ترتیب از فرصت 11 و 7 دقیقهای خود برای تبیین برنامههای فرهنگیشان در مناظره امروز استفاده کردند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در پایان بخش اول مناظره انتخاباتی کاندیداهای یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری پیرامون مسائل فرهنگی و اجتماعی به کاندیداها اجازه داده شد در مدت زمان باقیمانده از وقت قانونی شان به بیان دیگر دیدگاههای خود در این زمینه بپردازند که در ادامه می آید:
سعید جلیلی: اگر میخواهیم وارد مرحله جدیدی شویم که تمدن اسلامی را بسازیم، باید آن را معرفی کنیم. برای این کار باید روح فرهنگی که باید بر این تمدن حاکم باشد را در سبک زندگی الگوهای اساسی داشته باشیم. مهمترین بحث، بحث ساماندهی فرهنگی است. بخش های مختلف فرهنگی در دولت باید با هم هماهنگ باشد و اینها براساس یک هماهنگی به سمت اهدافشان پیش بروند.
بین فرهنگ و آموزش و پرورش و آموزش عالی، باید هماهنگی وجود داشته باشد و مکمل یکدیگر باشند. اقتصاد فرهنگ بحث مهمی است. اگر برخی جاها سرمایه گذاری کنیم موجب می شود در دهها حوزه دیگر صرفه جویی شود. الان از یک مسجد 3 ساعت استفاده می شود ولی می توان به سمتی رفت که از آن 24 ساعته استفاده کنیم.
اگر به «مادری» به عنوان نقش تمام وقت و موثر استفاده کنیم که به خوبی فرزند را تربیت کند و همینطور برای «معلم» یک ظرفیت فراهم کنیم با خیلی از آسیبهای اجتماعی را روبرو نیستیم که برایش هزینه و سرمایهگذاری کنیم. باید روی سه حوزه مسجد، معلم و مادر سرمایه گذاری ویژه کنیم.
فرهنگ ما این ظرفیت را دارد که نشاط و ارتقای فرهنگی را ایجاد کند. این به معنای آن نیست که همه فرهنگ استاد دانشگاه را داشته باشند. مظاهر زیبایی مانند فرهنگ راننده تاکسی و راننده های جاده را داریم.
باید ببینیم که دولتمردان ما چه فرهنگی را تزریق می کنند. آثار فرهنگی وقتی بروز می کند که همه را جذب کند، رفتار امام در نوفل لوشاتو اهالی آنها را هم جذب میکند. ما ظرفیتهای خوبی داریم که متناسب با همین فرهنگ اسلامی و ایرانی نظام ایجاد کنیم. اگر می گوییم غنای فرهنگی وجود دارد، باید با استفاه از ظرفیت فرهنگی هنر پیام را منتقل کنیم. مهمترین بحث ما این است که ما بتوانیم از ظرفیت مردم استفاده کنیم و انحصار را بشکنیم.
فکر میکنم ظرفیت های بسیار خوبی متناسب با فرهنگ اسلامی و ایرانی خودمان داریم که میتواند نشاط ایجاد کند. نشاط جوانان از هیات های مذهبی. چند نفر مثلا به هیات آقای محمود کریمی می روند و نشاط ایجاد میکنند. هرچه استفاده از این ظرفیت ها و ظرفیت های طبیعی بیشتر شود، سود بیشتری می یابیم. هرچه پیام هایی ما بیشتر به صورت هنر به جهان ارائه شود بهتر میتواند اشاعه یابد.
فضایی که آقای عارف می فرمایند -فضای امنیتی حاکم بر دانشگاه ها- را نمیدانم از کجا میگویند؟ همین دیروز در سیستان و بلوچستان بودم و اتفاقا نقدهای اساسی را دانشجویان به راحتی از عملکرد شورای عالی امنیت ملی مطرح کردند. من ندیدم در آن چهار سال 80 تا 84 خود آقایان برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی و ... اقدامی انجام دهند.
محسن رضایی: مسائل فرهنگی، هنر و ورزش و مسائل اجتماعی در سه بعد آسیبپذیر شدند. یکی فقر و مسائل اقتصادی است، دوم رفتار دولتمردان ما و فعالان و جناح های سیاسی با مقوله فرهنگ و اخلاق سیاسی امنیتی بوده است. حتی اپوزیسیون خارج از کشور که جمهوری اسلامی را نقد می کند، هنوز در دهه اول انقلاب که سیاسی امنیتی بوده قدرت را تحلیل می کند. مساله سوم ظرفیت مراکز فرهنگی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی است که اختیارات گسترده و وسیع داشته و می تواند در حد قانون مصوبه داشته باشد. اما این شورا کارآمد نبوده است. البته نقاط قوتی هم دارد.
خیلی از مسائلی که گفته شد، آیا اولین بار است که گفته می شود؟ در دولت ها و انتخابات قبل گفته نشده؟ چرا راهگشا نبود؟ مشکل کلیدی کجاست؟
ما در انقلاب اسلامی یک گام بلندی برداشتیم و اسلام سیاسی را در ایران تحقق بخشیدم و اسلام سیاسی منجر شده که حکومت تشکیل شود و قدرت به دست مردم بازگردد. این تحول بزرگ و اساسی بوده است. امروز فرهنگ سیاسی ما از مرزها بیرون رفته است. مفهوم ایستادگی و مقاومت و ظلم و استکبار ستیزی از مرزها بیرون رفته اما قرار نبود که همینجا بمانیم. ما باید اسلام اجتماعی را از معرفت شناسی آغاز می کردیم و پیش می رفتیم. چرا که در غیر اینصورت نمی شود اقتصاد و فرهنگ و هنر و... را درست کرد.
با اسلام سیاسی می خواستیم همه چیز را درست کنیم. کسانی که اسلام را به این اسلام سیاسی محدود می کنند، دچار دیکتاتوری میشوند. امروز موشکهای ما از چند هزار کیلومتر عبور می کند اما در گوشت و مرغ مانده ایم! دعواهای الان در کشور بر سر قدرت است نه برای حل مشکلات. فقر را می خواهیم با اقتصاد سیاسی درست کنیم یا اسلام اجتماعی؟ با نگاه سیاسی و امنیتی نه اصولگرا با اصلاح طلب می تواند زندگی کند و نه اصولگراها با هم. نگاه اسلامی هنوز به زندگی و اقتصاد حاکم نشده است. اگر این را انجام دهیم، تحول بزرگی صورت می گیرد و می توانیم شکوفاترین زندگی را سامان دهیم. مشروط بر اینکه عینک سیاست را کنار گذاشته و عینک اسلام اجتماعی را بزنیم که مکمل هم و مکمل اسلام فردی است.
من می خواهم چند کار اساسی بکنم. اول اینکه پای سیاست و امنیت را از مسائلی که مربوط به آن نیست بیرون می کشم. نه اینکه برویم به سمت جریانهای انحرافی. اما جایی که دین باید باشد، سیاست و دین چه می خواهند؟ نگاه امنیتی سیاسی را به مردم کنار می گذارم و نگاه فرهنگی و اجتماعی به مردم خواهم داشت. چرا شورای عالی انقلاب فرهنگی برای مقابله با اهانت به اقوام مانند آذری ها و لرها کاری نکرد؟
من اخلاق را به رفتار دولتمردان برمی گردانم و اولین دولت اخلاقی را شکل می دهم. سمت و سوی تمام برنامه ها را به سمت مردم شکل می دهم. من می گویم سلام بر زندگی و یا ابالفضل. در کربلا دو جبهه زندگی و نظامی بود. امام حسین قویترین مردش که حضرت عباس بود را فرمود برو به سمت زندگی و خیمه ها. الان می خواهند ما را محاصره اقتصادی و تحریم کنند ما نباید شکست بخوریم. الان ما از گردنه سیاسی گذشته ایم و رسیدهایم به گردنه فرهنگی اقتصادی. اگر پیش برویم گفتمان بزرگی شکل می گیرد. گفتمان انقلاب در ایستادگی و مقاومت خالی نیست باید گفتمان های بزرگ اجتماعی و فرهنگی ایجاد کنیم.
من وزارت فرهنگ را وزارت فرهنگ و هنر و ارشاد اسلامی می کنم. صندوق فرهنگ و هنر ایجاد می کنم. اقتصاد فرهنگ و هنر و ورزش را سامان می دهم. شورای عالی راهبردی برای هنرمندان تشکیل می دهم. اهانت به مرجعیت را خط قرمز اعلام و حوزههای علمیه را تثبیت کرده و امور فرهنگی را از دولت گرفته و به اصحاب فرهنگی می دهم. از دخالت سیاسیون در فرهنگ و ورزش و هنر جلوگیری می کنم. فرهنگ اقوام را از آذربایجان و لرستان و کردستان و عرب و بلوچ تقویت می کنم. روحیه پهلوانی را در ورزش تقویت میکنم.
در قرعه کشی نوبت برای استفاده زمانهای باقیمانده نامزدها پس از محسن رضایی نوبت به سید محمد غرضی رسید.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در زمان باقیماندهاش گفت: ایران یک مجموعه فرهنگی است در طول تاریخ از قبل از اسلام تا بعد اسلام. اینکه کوروش می شود ناجی یهودیها و اینکه یک کشور با 30 میلیون متر مربع وسعت بدون جنگ داخلی اداره میشود به خاطر غنای فرهنگی است. فرهنگ عظمی اسلامی توانایی پیدا کرده که علاوه بر اینکه با فرهنگ مهاجم آمیزش کند و بر آن پیروز شود. عنایت بفرمایید که چه اتفاق عظیمی افتاده است. خاندان پیامبر اسلام(ص) دچار گرفتاری بنی امیه میشود. چه کسی این خاندان را نجات می دهد؟ ابومسلم خراسانی که ایرانی بود. باید نگاه را از سمت نگاههای سیاسی به سمت نگاه اجتماعی ببریم. جریان اجتماعی ملت ما یک جریان فرهنگی بسیار وسیعتر از مرزهای سیاسی ما بوده هست و خواهد بود.
وی افزود: اینکه حدیث سلسله الذهب اینگونه در تاریخ میماند به خاطر این است که مردم نیشابور یک جریان فرهنگی داشتند. بنی العباس جز خنجر نداشتند اما شیعه فرهنگ داشت. همین بنی العباس به دست ایرانیان ساقط میشود. اینکه خواجه نصیر سوار بر اسب مغول میشود میرود خلیفه عباسی را نابود میکند.
غرضی همچنین گفت: مغول می آید و میرود ولی یکهو صفویه می آید. چه کسی می آید صفویه را می آورد؟ شیخ صفی الدین اردبیلی. شیخ می آید به دیدن سعدی، سعدی هم یک کلیات سعدی میدهد اما شیخ می گوید کتابت برای خودت من با قرآن کار دارم. اینکه شما فرض کنید که قدرت فرهنگی ناشی از قدرت سیاسی است خطاست. این که فکر می کنید با یک دولت میتوان فرهنگ را تغییر داد خطاست. آن چیزی که توانسته قدرت را تثبیت
وی همچنین گفت:خدا لعنت کند رضا خان را که لفظ اجباری را آورد. هنوز هم ما فکر میکنیم که اگر وقت جوانان را بگیریم و گماشته این و آن بشوند درست میشود. مگر دنیا به سمت لشگرسازی حرفهای نرفته است؟ تمام دنیا وقتی عزیزانشان به سن 18 سال میرسند یک مهارتی دارند و می روند سر کار. اما در کشور ما تا 18 سالگی رها میکنیم و یا یک سری محفوظات داند. پهلوی ها رفتند اما فرهنگشان مانده است. باید برویم برای اینها مهارت بیافرینیم. لیسانس ها را چه کنیم؟ گریه میکنیم. لعنت بر ما که آدمهایمان را به جای اینکه برویم به سمت نرم افزار میبرم به سمت سخت افزار. ای داد ای بیداد! همه بردند روی نرم افزار ما هی می بریم روی سخت افزار!
پس از غرضی نوبت به محمدباقر قالیباف بود که از زمان باقیماندهاش استفاده کند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: آنچیزی که مشخص است این است که با همه زحمتهایی که کشیده شده است این است که کارنامه ما کارنامه قابل قبولی نیست. ما باید یک تغییر اساسی و تحول جدی در این کارآمدی ارائه بدهیم.
وی در حدود 4 دقیقه زمان باقیماندهاش گفت: این را از انقلاب و امام یاد گرفتیم که توجه به رویکرد اجتماعی اساس کار ماست. به این معنی که اولویت را به نیروی انسانی بدهیم. اینگونه بر تبعیض و فساد غلبه پیدا میکنیم. مثلا در دفاع مقدس همین گونه بود. متاسفانه در حوزه اقتصاد و فرهنگ وسیاست این رویکرد را دنبال نکردیم. آنقدر که بی اعتمادی به ما خسارت وارد کرده بود چیز دیگر خسارت وارد نکرده است. امروز اقتصاددانان به ما اعتماد ندارند. دولت اجتماعی تبلور حضور اقشار مختلف مردم است. بنده در کارنامه خودم همواره این رویکرد را دنبال کردهام. در پلیس که بودم هیچکس کمربند نمیبست اما ظرف 45 روز 75 درصد مردم کمربند میبستند.
پس از محمدباقر قالیباف نوبت به غلامعلی حدادعادل رسید.
وی یک دقیقه و نیم خود را به محمدرضا عارف پاسخ داد و گفت: من یک نکته خطاب به عارف بگویم. ایشان در بحث ماهواره منع را مطرح کردند. ایشان بحث اعتیاد را مطرح کردند. اگر آقای عارف رئیس جمهور شوند اجازه میدهند مواد مخدر بدون حساب وارد کشور شود؟ در همه مسایل همینگونه است. باید جلوی ورود سم را به غذای روحی مردم بگیریم.
بخش دوم مناظره فرهنگی و اجتماعی نامزدهای ریاست جمهوری با پاسخ دو دقیقه ای به سوالات آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بخش دوم مناظره فرهنگی اجتماعی نامزدهای ریاست جمهوری با پاسخ کوتاه نامزدها به سوال های مطرح شده آغاز شد.
غلامعلی حدادعادل در پاسخ به این سوال که به نظر شما تهیه پیوست فرهنگی برای طرح های عمرانی و اقتصادی چقدر ضرورت دارد؟ گفت: مقصود از پیوست فرهنگی این است که دستگاه هایی که می خواهدن در کشور طرحی اجرا کنند باید دغدغه فرهنگی آن طرح را داشته باشند.
وی ادامه داد: مثلا اگر قرار است در یک شهر دانشگاه احداث شود باید محاسبه کنیم که رفتن دانشجویان جوان به آن شهر چه آثاری دارد.
وی تاکید کرد: پیوست فرهنگی دادن به معنای این است که مدیران کشور باید در کارهای غیر فرهنگی دغدغه فرهنگ را داشته باشند. فرهنگ چیزی نیست که بشود آن را جدا کرد. بنده در دولت خودم به هر کاری اینگونه نگاه می کنم که باید جنبه فرهنگی هم داشته باشد.
سعید جلیلی در پاسخ به این سوال که اقدام عملی شما در استفاده از ظرفیت های گسترده هنرمندان کشور در مقابله با جنگ نرم چه خواهد بود؟ گفت: من عمیقا باور داردم که هنر و هنرمندان بر مبنای گفتمان اسلامی برای ما یک ظرفیت است. ما اگر بتوانیم پیان انقلاب را هر چه قدر در قالب هنر به دنیا صادر کنیم بهتر است و باید دولت طرح مناسبی داشته باشد و باید ظرفیت ها در این زمینه آزاد شود.
وی تصریح کرد: چند وقت بعد از شهادت شهید شهریاری می توانیم برای آن فیلم بسازیم؟ باید از ظرفیت ها استفاده کنیم و بتوانیم از ظرفیت هنر بیشترین استفاده را داشته باشیم.
حسن روحانی در پاسخ به این سوال که موثرترین اقدام شما در تقویت و توسعه صنعت گردشگری در کشور چه خواهد بود؟ گفت: این موضوع از لحاظ اقتصادی و اجتماعی و تبیین فرهنگ انقلاب اسلامی بسیار مهم است و مجموعه محاسبات نشان می دهد که ما اگر بتوانیم در یک سال 10 میلیون گردشگرد را وارد کشور کنیم 13.6 میلیارد درآمد داریم و 4 میلیون شغل ایجاد خواهد شد و مشکل اشتغال ما به طور کامل برطرف خواهیم کرد. ترکه در سال 2012 بالای 30 میلیون گردشگر داشته است و باید در صنعت توریسم زیربناها را درست کنیم و همه این ها به راحتی امکان پذیر است و سرمایه گذار خارجی هم آماده است تا در این زمینه به ما کمک کند و مهم ترین مشکل ما بحث بانکی و مسائل مالی است که به خاطر تحریم مشکل داریم و دولت باید برنامه ریزی کند.
علی اکبر ولایتی در پاسخ به این سوال که الگوی دولت شما برای تحقق شادی و نشاط بیشتر در جامعه چیست؟ گفت: قبل از هرچیز موضوع شغل و مسئله بیکاری جوانان مورد نظر قرار بگیرد و تا زمانی که مسئله اقتصادی مردم تامین نشود صحبت از ایجاد شادی و نشاط بی فایده است و اگر چنین چیزی فراهم شد می توانیم از امکانات برای گردشگری داخلی و استفاده برای تامین یک مسائلی که بتواند اوقات فراقت جوانان و مردم را تامین کند استفاده کنیم و به علاوه در مورد تعطیلی ها که در بسیاری از کشورها تعطیلی ها اجباری است و برای این که ظرفیت فرسوده شده روحیه افراد بازسازی شود به مرخصی می روند.
وی ادامه داد: متنوع کردن برنامه رسانه ها باید صورت بگیرد تا برای هر سنی برنامه داشته باشد.
محسن رضایی می گوید رسانه ملی نباید مناظره را به گفتگوی جمعی تبدیل می کرد.
به گزاش خبرآنلاین، در بخش دوم مناظره انتخاباتی 8 نامزد ریاست جمهوری، محسن رضایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نگاه شما به وظیفه رسانه ملی در ارتباط با دولت و پیگیری مطالبات مردم چیست؟ گفت: من هیچ انتظاری ندارم رسانه ملی نظام و فرهنگ و بسیاری ارزشهای دیگر را فدای دولت کند. من به گذشته نقد دارم، رسانه ملی متعلق به نظام و ملت ایران است.
وی افزود: در دولت من هر زمانی که صداوسیما من را نقد کند تشویق می کنم و البته تقاضا می کنم که به همان نسبت که آنها نقد می کنند و جدی حرف هایشان را می زنند خودم هم بیایم و پاسخگو باشم. من این رویکرد را مثبت می دانم که نظام مقدس جمهوری اسلامی نقد و فریاد کشیدن و اعتراض را به جامعه ما برگرداند.
این کاندیدای ریاست جمهوری با بیان اینکه مردمسالاری تنها مشارکت در راهپیمایی و رای دادن نیست، گفت: بلکه اعتراض و انتقاد هم جز اصول مردمسالاری دینی است منتها باید در چارچوب اخلاق باشد. من رسانه ملی را تشویق می کنم از مردم دفاع کند البته دفاع از دولت هم در جای خودش.
وی با بیان اینکه مناظرات را در جای خود خواهم گذاشت، گفت: البته به شرطی که صداوسیما نترسد و دل و جرات داشته باشد. اولین مناظره را من با بنی صدر در سن 25 سالگی داشتم. در سال 88 هم مناظره ها خوب بود و نباید دوستان می ترسیدند و مناظره تبدیل به گفتگوی جمعی میشد. انشاءالله دوستان رسانه ملی دل و جرات پیدا کنند مناظرات به رسانه برگردد.
در ادامه دومین بخش مناظره فرهنگی-اجتماعی نامزدهای یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری، سوالات حیدری و پاسخهای دو دقیقهای نامزدها به این شرح ادامه یافت:
سوال: موثرترین اقدام شما برای حل مشکل اعتیاد چیست؟
رضایی: اجازه بدهید در ابتدا اشاره ای بکنم به یکی از سخنان مرحوم علامه بهجت که گفته بودند «ما به دنیا آمده ایم که قیمتی زندگی کنیم، نه اینکه به هر قیمتی زندگی کنیم». ما باید به این وضعیت که جوانان باید به هر چیزی تن دهند که زندگی کنند، پایان دهیم. ما در مجمع تشخیص مصلحت نظام روی این موضوع کار کردهایم. انشالله من با کمک نیروهای امنیتی بر کنترل مرزها کار ویژه ای می کنم تا این همه مواد مخدر از مرزها وارد کشور نشود. در این باره باید به کشورهای همسایه هم که مبادی ورودی مواد مخدر هستند، تذکر بدهیم. حتی به خود آمریکایی های حاضر در این کشورها هم باید تذکر داد. بنده اگر رئیس جمهور شوم، کار ویژه ای در این باره خواهم کرد.
همچنین باید آثار مخرب این مواد اعتیاد آور در رسانه ملی و دیگر رسانه ها برای مردم تشریح شود. همچننین باید با اشتغالزایی فکری برای کسانی کرد که به این دام افتاده اند.
سوال: دولت شما چقدر نقد پذیر است و تا چه میزان کرسیهای آزاد اندیشی را در جامعه و دانشگاه ها ترویج می کنید؟
غرضی: من همیشه سعی کرده ام روابط دو طرفه ای در کشور ایجاد کنم. من وزیر ارتباطات بوده ام و می توانم این ارتباط را ایجاد کنم. در دوره ما رادیوو تلویزیون تنها رسانههای موجود بودند که هیچ پاسخی به مطالب آنها نمی شد ارائه داد. انشالله نرم افزارهایی ایجاد شود که شنونده بتواند به چیزهایی را که می بیند و می شنود، پاسخ دهد. در نسل سه و چهارم موبایل این امکان وجود دارد. امیدوارم بتوانیم به بخش وسیعی از جامعه که سوال دارند، به سوالاتشان پاسخ دهیم.
سوال: به عقیده شما مهمترین آسیب فرهنگی و اجتماعی که تحکیم خانواده را تهدید می کند چیست؟
جلیلی: در بحث خانواده و بویژه زنان باید همان نگاه ارزشی و دینی خودمان را داشته باشم. هر نگاه دیگری مهمترین تهدید است. در غرب به زنان به عنوان نیروی کار نگریسته می شود تا چرخ سرمایه داری بچرخد. اما خانواده سلول و بنیان جامعه است. ولی غرب، فرد را سلول جامعه می داند. اگر نگاهمان که نگاهی دینی و مترقی و موجب احترام به زن و نقش مادری است را نادیده بگیریم، بزرگترین تهدید است. اگر به «مادر» بها داده و به او در خانواده نقش اصلی را بدهیم، دیگر شاهد آسیب های اجتماعی نخواهیم بود. چون به تربیت فرزند نگاه ویژه ای خواهد داشت.
سوال: دولت شما برای حفظ حقوق شهروندی چه برنامه ای دارد؟
روحانی: مساله حقوق شهروندی طبق فصل سوم قانون اساسی که حقوق ملت است، باید تدوین شود. اساس حقوق شهروندی این است که همه ایرانیان از حقوق شهروندی مساوی برخوردار شوند. مساله مذهب، قومیت و نژاد نمی تواند در حقوق شهروندی تاثیر گذار باشد. مسال مهم دیگر حریم خصوصی است. تعجب می کنم که نیروی انتظامی گفته بود که برای جمع آوری ماهواره می توانند روی پشت بام مردم بروند چون متعلق به یک آپارتمان است و متعلق به یک نفر نیست! من تعجب می کنم. پشت بام ها مشاع هستند.
خود کسانی که دیش ها را جمع می کردند به این نتیجه رسیدند که این کار فایده ندارد و 50 درصد مردم رسانه های بیگانه را می بینند. بنابراین ورود به حریم خصوصی مردم، بی توجیه است. باید به مردم حق دفاع بدهیم وگرنه حیثیت و حریم خصوصی مردم نقض می شود.
محمدرضا عارف می گوید اولویت اول در مورد فضای مجازی برقراری امنیت در این فضا است.
به گزارش خبرآنلاین، در ادامه بخش دوم مناظره انتخاباتی محمد غرضی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه فوری ترین اقدام دولت شما برای حل مشکلات سلامت در جامعه چیست گفت؟ شبکه هوشمند سلامت را راه می اندازم به این صورت که نسل سوم و چهارم تلفن موبایل را وارد کشور می کنم که خدمات بسیار بسیار زیادی را میتواند در سطح اجتماعی بدهد. افرادی معادل 12 میلیون نفر در کشور که وزن زیاد دارند دچار مشکلاتی میشوند. به گزارش خبرآنلاین، در بخش دوم مناظره انتخاباتی هر کاندیدا به یک سوال به قید قرعه به مدت دو دقیقه پاسخ داد.
محمد غرضی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه فوری ترین اقدام شما در حوزه سلامت چه خواهد بود؟ گفت: باعث افتخار است که بگویم شبکه هوشمند سلامت را راه میاندازم یعنی نسل سوم و چهارم تلفن موبایل را وارد کشور میکنم که خدمات بسیار زیادی را می توانند به بخش سلامت کنند. نرم افزاری رویش می گذارند که یک فرد می تواند به 100 نفر فرمان بدهد. این کار در برزیل اجرا شده است.
وی تصریح کرد: الان 12 میلیون در کشور داریم که وزن شان زیاد است که دچار مشکلاتی چون تنگی عروق یا سکته مغزی می شوند. در بخش سلامت هرچه سلامت تکنیکی و مهندسی پزشکی توسعه یابد هزینه ها پایین می آید. نمی توانیم نسل وسیع تری را به دانشهای پزشکی مامور کنیم چون هزینه آن بالاست و وقت زیادی می خواهد. باید از طریق دولت الکترونیک نیازها را برآورده کنیم. اینکه تعداد زیادی را وادار کنیم پزشک شوند زمان می برد ولی استفاده ازدولت الکترونیک مشکل را حل می کند. امیدوارم پزشکان را از اینکه مریض به آنها رجوع کند نجات دهیم.
در ادامه محمدرضا عارف در پاسخ به این سوال که چگونه فضای مجازی را ساماندهی می کنید؟ اظهار داشت: وجود فضای مجازی یک واقعیت است که اطلاعات فراوانی در این فضا رد و بدل می شود، اطلاعاتی که دانشمندان، محققین و دانشجویان برای کارهای خود مورد نیاز دارند و باید استفاه کنند مهمترین مساله این است که مبادلات خودمان را بهینه انجام دهیم، امنیت فضای مجازی بحث مهمی است چرا که که خیلی از مراودات که جنبه طبقه بندی شده هم دارد ازاین فضا انجام می شود.
وی تصریح کرد: اولویت ما تامین امنیت فضای مجازی کشور است که بتواند مصونیت خوبی در برابر حملات نرم افزاری که می شود ایجاد کند. وضعیت کشور ما به همت جوانان وضعیت خوبی دارد و ما می توانیم بگوییم مصونیت خوبی در رابطه با حملات نرمی که می شود داریم و قدرت منطقه هستیم.
عارف ادامه داد البته باید درباره بدآموزی این فضا و سایت های غیراخلاقی باید ممانعت شود و جلوگیری کرد اما با یک حرکت جهشی در امور فرهنگی و تامین فضا و اطلاعات مورد نیاز مردم بتوانیم نوعی مصونیت را ایجاد کنیم.
در ادامه محمدباقر قالیباف در پاسخ به این سوال که دولت شما در تحقق سبک زندگی ایرانی اسلامی تا چه میزان خود را مسئول می داند، گفت: بحث سبک زندگی یکی از موضوعات مهم اجتماعی است، دو نگاه وجود دارد یک زمانی نگاه از بالا به پایین داریم که رییس دولت فکرمی کند رییس خانواده ها هم هست و میتواند برای همه تعیین تکلیف کند و سبک زندگی را با یک بخشنامه حل کند مثل کره شمالی که حتما این نگاه درستی نیست. سبک زندگی باید از دل مردم و جامعه و خانواده بیرون بیاید خودشان باید این را تولید کنند تا واقعی باشد.
وی تاکید کرد: دولت می تواند در هدایت کردن و توجه به هنجارهای جامعه و توجه به کارهای فرهنگی آن هم توسط سرمایه های اجتماعی نه دولت اتفاق بیفتد مردم ما پایبند به فرهنگ اسلامی خودشان هستند این اتفاق باید بیفتد و این توسط کارهای مردمی دانشگاه وتوده های مردم این اتفاق می افتد.
حجاب، تسهیل ازدواج، شکوفایی ورزش و حقوق جانبازان و ایثارگران سوالاتی دیگر از چهار نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود که به آن پاسخ دادند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مرتضی حیدری از علی اکبر ولایتی نامزد انتخابات ریاست جمهوری پرسید: مهمترین اقدام عملی شما برای شکوفایی ورزش چیست؟
ولایتی در پاسخ گفت: در مورد ورزش باید عرض کنم اولین خاصیت ورزش نقش پیشگیری است. بنابراین وسیله آن برای مردم از خردسالی تا سالخوردگی باید ایجاد شود. اساس ورزش قهرمانی باید در دبستانها ایجاد شود. دو ورزش شنا و ژیمناستیک باید در دبستانها اجباری شود. توسعه ورزش همگانی زمینه ساز تقویت ورزش پهلوانی است. باید یک بیمه جامع و کامل برای ورزشکاران داشته باشیم تا هیچ ورزشکاری دغدغه زندگی را نداشته باشد. ورزش نباید دولتی باشد. ریاست و مدیریت ورزش نباید سیاسی باشد.
سوال دومی که از محمدرضا عارف پرسیده شد این بود: دولت شما برای تسهیل ازدواج جوانان چه خواهد کرد؟
وی در پاسخ به این پرسش گفت: ما با مشکل افزایش سن ازدواج روبرو هستیم. مهمترین اقدامی که خواهیم کرد افزایش اشتغال است. به خاطر مشکل بیکاری جوانان رغبتی به ازدواج ندارند. مشکل دیگر مسکن جوانان است. ما ظرح مسکن ماندگار را داریم. باید میزان وامهای ازدواجها را افزایش دهیم. همچنین می توانیم با کمک شهرداریها عروسیهای جوانان را برگزار کنیم. بحث دیگر آموزش جوانان در مورد ازدواج است.
پس از آن نوبت به غلامعلی حدادعادل رسید که سوال دوم خود را پاسخ دهد. حیدری از او پرسید: مهمترین اقدام دولت شما برای گسترش فرهنگ حجاب و عفاف چیست؟
این نامزد انتخاباتی در پاسخ گفت: مهمترین اقدام بنده معتقد کردن نسل آینده به حجاب است. جامعه ما می دانند که من در سال 1359 کتاب فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی را نوشته ام. این کتاب تا کنون 21 بار تجدید چاپ شده است. من با استفاده از نظرات استادم شهید مطهری، مسئله اهمیت حجاب را متذکر شدهام. عقیده دارم که جامعه ما جامعه عفیفی است. اگر برخی خانمها کمی تا قسمتی بدحجاب هستند، اما زن ایرانی به طور کلی به دلیل فطرت خودش حجاب را پذیرفته است. برای ترویج فرهنگ حجاب، باید اختلاف نظر در مسئولان را به وحدت نظر برسانیم.
آخرین سوال مناظره از محمدباقر قالیباف نیز پرسیده شد. حیدری از او پرسید: مهمترین اقدام دولت شما برای ارتقای جایگاه ایثارگران چیست؟
وی در پاسخ گفت: همه ملت ما با هر گرایش و سلیقهای که هستند زندگی مادی و معنوی خود را مدیون خانواده معظم شهدا و ایثارگران می دانند. مخصوصا جانبازان ما که امروز روی ویلچر نشسته اند که ملت ما بزرگی خود را حفظ کند. اولین اقدام من این است که قانونی که برای جانبازان و ایثارگران تصویب شده را اجرا خواهم کرد. دوم حفظ فرهنگ ایثارگری به عنوان مهمترین فرهنگی است که می تواند اقتدار را حفظ کند. با همین روحیه است که می توانیم اقتصاد جهادی داشته باشیم. بخش بعدی بحث درمان آنهاست. 10 میلیون نفر جامعه معلولان و جانبازان را میبینیم.
نامزدهای ریاست جمهوری در پایان مناظره فرهنگی و اجتماعی رسانه ملی مطالب خود را جمع بندی کردند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در پایان مناظره فرهنگی اجتماعی امروز رسانه ملی نامزدهای ریاست جمهوری در جمع بندی موضوعات مطرح شده اظهارنظرهای کوتاهی داشتند.
محسن رضایی در این زمینه گفت: دولت ما با یک دست فرهنگ و ادبیات اسستادگی و یک دست ادبیات جهاد اقتصادی وی فرهنگی را دنبال می کند. فرهنگیان و معلمان و بازنشستگان و غیره را ابعاد مختلف فرهنگی در چارچوب برنامه برای زندگی که برای مردم تدارک دیده ام رسیدگی می کنم. قول می دهم دولتی که با خون شهدا و ارتش قهرمان و سپاه پاسداران و بسیج و نیروی انتظامی تحویل می گیرم سالم به دولت بعدی تحویل بدهم. قول می دهم راستگویی را از دولت شروع کنم و قول می دهم به شعارها و برنامه هایی که داده ام عمل کنم و رئیس جمهور مردم باشم.
محمدباقر قالیباف در جمع بندی مطالب خود گفت: مهم ترین موضوع که حیاتی است تغییر و تحول اساسی در مدیریت و پایان دادن به مدیریت یکنواخت است راه دیگری نداریم و لازمه کار پیشرفت و حرکت است و در این راه هم فرصت آزمون و خطا نداریم و مردم و مسئولان با دقت به این برنامه ها نگاه می کنیم و برای تحقق این نیازمند یک نگاه سیستمی هستیم و حتما یک پا در اقتصاد و فرهنگ و سیاست و بتوانیم با هم کشور را پیش ببریم. امروز متاسفانه در حوزه مدیریت دیپلماسی نتوانسته ایم مشکلات اقتصادی و فرهنگی را حل کنیم و از دیپلماسی عمومی که بزرگترین ظرفیت انقلاب است با دولت ها حرف زده ایم و باید با ملت های دنیا هم سخن بگوییم.
حسن روحانی با بیان اینکه راهکار دولت تبدیر و امید این است که تصدی گری دولت را در بخش فرهنگ و اجتماع کاهش دهم گفت: به دنبال تشکیل نظام های صنفی و حرفه ای هستم.
وی با اشاره به اینکه مساله جوانان بسیار حائز اهمیت است به فارغ التحصیل شدن جمع زیادی از جوانان از دانشگاههای کشور می شوند اشاره کرد و افزود: در شرایطی که ورود به دانشگاه آسان است باید کیفیت دانشگاههای اصلی کشور را بالا ببریم و در دانشگاههای دیگر تخصص ارائه شده و آموزشهای تخصصی ارائه شود.
حسن روحانی با اشاره به اینکه موضوع زنان بسیار حائز اهمیت است گفت: باید فرصت برابر برای زنان ایجاد کنیم. حقوق زنان با کار مساوی با مردان برابری نمی کند.
وی از طراحی بیمه ویژه ای برای زنان آسیب دیده خبر داد و تصریح کرد: تشکیل وزارت امور بانوان را پیش بینی کرده ایم که در دولت تدبیر و امید تشکیل می دهیم.
حدادعادل در جمع بندی مطالب خود گفت: در دولت من که آن را تقوا و تدبیر نامیده ام خانواده جایگاه مهمی دارد و نهاد انتقال فرهنگ است و من به کرامت زن در جامعه اهمیت می دهم در عین این که تحصیل و اشتغال زنان را امر مههمی می دانم معتقدم خانه دار بودن به معنای بیکار بودن نیست و زنان خانه دار بیکار نیستند. بیمه زنان خانه دار را من مهم می دانم و غیر از این از نظر اجتماعی به همبستگی ملی و وحدت ملی اهمیت بسیار می دهم و به همه مردم ایران به چشم هموطن نگاه می کنم و معتقدم ایران آباد نمی شود مگر اینکه همه جای ایران آباد شود و همه ایران سرای من است. به مردم قول می دهم که به آنها دروغ نگویم.
علی اکبر ولایتی گفت: تاکید می کنم ایرانی ایرانی است. در مورد اصل 15 و اصل 19 که احیای اقوام است تاکید دارم. در موضوع سلامت بر اساس قانون برنامه 5 ساله باید یک بیمه واحد با کفایت سراسری به نام بیمه سلامت ایرانیان درست شود که همه آحاد ایرانی را در بر بگیرد و در آخر برنامه 5 ساله هزینه بیمار از 70 درصد فعلی به 30 درصد برسد و می توان در پایان برنامه ششم به درمان رایگان رسید. بیماری های صعب العلاج از مشکلات مردم است و قرار دادن ردیف بودجه برای این موضوع از برنامه های من است.
جلیلی نیز در جمع بندی مطالب خود تصریح کرد: اگر اعتقاد داریم فرهنگ بر مبنای آموزه های دینی و انقلاب فرصت پیشرفت است باید در دولت به کار ببریم و رئیس جمهور این موضوع را در دستور کار قرار دهد و دولت باید سعی کند با اقتدار از ظرفیت فرهنگ استفاده کند. اگر بتوانیم هر موضوعی را با فارهنگ و فرهنگ سازی انجام دهیم بهتر از انجام کار با قانون است. باید کسانی که در خط مقدم عرصه فرهنگ را پشتیبانی کنیم. یکی از وزارتخانه ها را بررسی می کردم و دیدم که هزینه بودجه ستاد آن 66 درصد است و باید این ستاد را کووچک کنیم و بودجه را به خط مقدم بدهیم.
عارف در بخش پایانی برنامه گفت: جلیلی نامی از فیلم آرگو و استفاده از فرصت ها بردند و موضوع کلیدی را مطرح کردند. به جایزه اسکار فرهادی اشاره می کنم و متاسفانه از این فرصت استفاده نکردیم البته فرهادی پیام صلح ایران را به جهان رساند و باید از تمام فرصت ها استفاده کنیم. یک عروس من آذری و یکی بیرجندی و یکی اصفهانی است و این مزیت تنوع فرهنگی است. زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است. مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود.
غرضی نیز در پایان برنامه گفت: مهندس برق بودم شبکه های برق در کشور را دیده ام و زمانی کوچک بود و وقتی توسعه پیدا کرد تحول فرهنگی را در میان مردم دیدم. توفیق شد وزیر نفت شدم و شبکه گاز را راه انداختم وقتی گاز وارد شد فرهنگ وارد شد. وقتی ارتباط دو طرفه وارد شد فرهنگ جامعه دو طرفه شد و شبکه دو طرفه توسعه فرهنگی ایجاد می شود.
مناظره سیاسی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سومین و آخرین مناظره 8 نامزد ریاست جمهوری دقایقی پیش با موضوع بررسی مسائل سیاسی آغاز شد.
حیدری مجری برنامه پیش از آغاز مناظره و تعیین اولین نامزدی که باید پشت تریبون قرار گیرد از نامزدها خواست تا نظر و دیدگاه های یکدیگر را نقد کنند. همچنین نامزدها اگر از زمان خود استفاده نکنند در انتهای برنامه حداکثر 5 دقیقه زمان دارند.
حیدری پس از این از نامزدها خواست اگر نظر یا دیدگاهی درباره مناظره ها دارند مطرح کنند.
پیش از آغاز مناظره محمدرضا عارف در تذکری گفت: نامزدها تلاش کردند برنامه های خود را ارائه کنند که بهتر بود طوری جلو می رفت که مردم برنامه ها را مقایسه کنند و امروز اگر جهت گیری مناظره به سمتی باشد که مردم نامزد اصلح را بشناسند. به نظر بنده نامزدها هم اکنون هر کدام 10 دقیقه خود را برای مردم معرفی کنند. در دهه چهارم انقلاب نمی توانیم سعی و خطا کنیم.
سید محمد غرضی هم گفت: 8 روز تا انتخابات وجود دارد جلسه دیگری ترتیب بدهیم و تا 8 روز دیگری اتفاق می افتد و باید جلسه دیگری ترتیب داده شود.
محسن رضایی اولین کاندیدایی بود که در مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری یازدهم به بیان دیدگاه های سیاسی خود در حوزه داخلی پرداخت.
وی با بیان اینکه امروز مردم ایران از کشمکشهای سیاسی و نزاعهای سیاسی خسته شدهاند، گفت: مدیریت جناحی دیگر امروز جوابگو نیست هرچند جناحهای سیاسی سرمایههای مهم کشور هستند و باید از آنها استفاده کرد اما مدیریت جناحی دیگر جواب نمیدهد ما میخواهیم دولت دنبال حق مردم و کارگران، دانشمندان متفکران، نخبگان، طلاب و .. باشد و یک خیزش مردمخواهی اسلامی روی آوریم.
وی تصریح کرد: در دولت من سیاست خارجی و داخلی خود را بر این اساس تنظیم میکنیم که یک دولت فراگیر و جامعه امید درست کنیم که به دنبال حقوق مردم باشد ما میخواهیم زندگی مردم را بهبود و سیاست خارجی را به نحوی توسعه دهیم که به یک دیپلماسی موفق اقتصادی منتهی شود.
این کاندیدای ریاست جمهوری گفت: در همین راستا ما پیوندها را با کشورهای اسلامی و منطقه توسعه می دهیم و با دیگر کشورهای دنیا نیز روابط را به نحوی ساماندهی میکنیم که در عرصه بینالمللی توسعه سیاسی و فرهنگی را در کنار توسعه اقتصادی داشته باشیم.
رضایی با بیان اینکه احقاق حق مردم نیازمند یک فداکاری بزرگ است، خاطرنشان ساخت: دولتمردانی را باید بر سر کار بیاوریم که در دولت ما خواهند آمد که قبل از اینکه به فکر جناح باشند به فکر مردم باشند.
این کاندیدای ریاست جمهوری با تاکید براینکه کشمکشهای سیاسی بس است، افزود: ما دست به دست هم میدهیم و از همه افراد توانمند در هر استان ،قوم، جناح و گروهی استفاده کرده و دولتی فراگیر را تشکیل می دهیم و توجه همه را به سمت حقوق مردم سمت و سو می دهیم. بنابراین در دولت ما منازعات سیاسی پایان یافته و میزهای گفتگو را شکل می دهیم. آزادی های مشروع را تثبیت می کنم و قوانین و مقرراتی را تنظیم می کنم که همه بتوانند از حقوقشان دفاع کنند.
درادامه این برنامه 7 کاندیدای ریاست جمهوری به نقد دیدگاه های رضایی در حوزه سیاست داخلی و خارجی پرداختند که در ادامه می آید:
علی اکبر ولایتی: سوال من از آقای رضایی این است که سیاست ایشان در مورد مسائل هسته ای چیست؟
حسن روحانی: من تاکید دارم که اگر می خواهیم کشور را در مسیر جدید قرار دهیم باید به سمت وحدت و اتحاد و انسجام در کل جامعه برویم. که این برای سیاست داخلی و خارجی ما اساس است مدیران دلسوز و کاردانی که منزوی شدند به تخصص خودشان برگردانیم و جذب حداکثری و دفع حداقلی را اجرا کنیم ما در سالهای اخیر نتوانستیم غیر هم فکر را جذب کنیم بلکه دوستان و هم فکران و نیروهای انقلابی را هم از دست دادیم باید تیغ حذف را کنار بگذاریم و باید از همه دلسوزان و با تجربهها استفاده کنیم. مدیریت جامعه دارای ثبات باشد و افرادی که در جامعه مدیریت را به کار می گیرند بر منبای ضابطه باشد نه رابطه.
غلامعلی حدادعادل: آقای رضایی روش خودشان در سیاست خارجی را توضیح ندادند بلکه نتایج را گفتند، اینکه دیپلماسی موفق اقتصادی داشته باشیم و با همسایهها پیوند داشته باشیم نتیجه دیپلماسی است من مایلم بدانیم با کدام روش به این نتایج قرار است برسند.
سعید جلیلی: نکته خاصی ندارم.
قالیباف: نکتهای که اقای رضایی گفتند که به سمت وحدت رفتن حرف درستی است و این اساس کار است اما تجربه نشان داده که در عرصه سیاست داخلی وقتی به کارنامههای افرادی که بر سرکار آمدند نگاه می کنیم خلاف آن عمل کردند و وقتی آمدند رفتار جناحی و سیاسی رخ داده به چه روشی می خواهند مانع ادامه این رویه شوند.
محمدرضا عارف: آقای رضایی بحثی از امنیت و آزادی و کنار گذاشتن کشمکشهای سیاسی حرف زدند. من چند سوال از ایشان دارند.
چند روز قبل به بازار رفته بودم چند جوان که شعار می دانند سلام بر عارف درود بر خاتمی، برای چند ساعتی دستگیر کردند و با پیگیری مکرر خود من آزاد شدند یا در اولین سفرم به آذربایجان غربی بعد از جلسه ای که من در جایی داشتم بعد از اینکه من رفتم میزبان را دستگیر کردند و هنوز خانواده ایشان اطلاعی از او ندارند. در زمانی که می خواهیم حماسه سیاسی خلق شود گاهی با این تنگ نظری ها شاهدیم، من سوالم این است که راهکار شما برای جلوگیری از این موارد و تحقق آزادیهای مشروع در قانون اساسی چیست؟ در یک مراسمی یک جوانی عکس من و آقای خاتمی و سید حسن در کنار هم داشت در برخی استان ها از این کار و پخش آن جلوگیری کردند.
سیدمحمد غرضی: سیاست داخلی مبنی بر جلب رضایت عامه است و این با با فرمایشات شما مغایرتی ندارد آیا جلب رضایت عامه مردم از طریق کانالهای تعریف شده انجام میشود یا کانالهای جدیدی را معرفی می کنید اینکه شما بتوانید مشکلاتی که در گذشته فراهم شده از بین ببرید باید روشهای جدیدی را معرفی کنید که رضایت عامه را جلب کند.
سیاست خارجی هم انعکاس سیاست داخلی کشور است آیا مشکلات داخلی کشور و عدم وجود یک تناسب بین استعدادهای داخلی به شما اجازه می دهد که در سیاست خارجی روشی را انتخای کنید که به حل مساله کمک کند به طور مثال شما با مشکلاتی چون بیکاری، تورم، موادمخدر، گرفتاری های وسیع سیستمی و دولتی مواجهید شما با این موقعیتها چگونه عمل می کنید و در مقابله با جریانات خارجی چه ابزاری دارید که آنها را قانع کنید که در داخل دارای قدرت هستید.
بعد از اظهارات 7 کاندیدا محسن رضایی به سوالات و نقد آنها پاسخ داد.
وی با بیان اینکه امروز افراد سر جای خودشان نیستند، گفت: اولین کاری که میکنیم این است که هر کسی را سر جای خودش می گذاریم، اینگونه 50 درصد مشکلات کشور حل می شود.
وی افزود: باید دولت فراگیر کارآمد و متخصص که رهبری و نظام جمهوری اسلامی را قبول داشته باشد، تشکیل شود. از اینجا به بعدش برایم مهم نیست. از همه اقوام و گروه ها استفاده خواهم کرد. وی با بیان اینکه سابقه مدیریتی من هم همین است، گفت: در زمان مسئولیتم در سپاه تمام افراد جناح های مختلف را به کار گرفتم و از همه جناح ها فرمانده و مدیر تربیت کردم.
رضایی با تاکید براینکه به دنبال آن هستم که نهاد آزادی را در کشور مستقر کنیم که مجموعه ای از مقررات و رویه ها و آموزش و تربیت است، خاطرنشان ساخت: در غیر اینصورت مثل 100 سال گذشته آزادی به عنوان شعار باقی می ماند. بعضی صحبت ها حاکی از دعواست ولی ما باید همین ها را حل کنیم. دعوا و کشمکش بس است. مردم امروز مشکل نان دارند. ما می گوییم کار مدیریت جناحی تمام شده و مدیریت فراجناحی باشیم البته نه به معنای کنار گذاشتن جناح هایی که گنج ما هستند. در سیاست خارجی از استراتژی قیچی استفاده میکنم. معتقدم باید به پرونده هسته ای خاتمه بدهیم. دارند زمان را از ما می گیرند و نباید اجازه بدهیم. جلوی گذشت زمان را می گیرم.
دومین نامزدی که پشت تریبون قرار گرفت تا سخنان خود را ارائه کند محمدباقر قالیباف بود.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در 4 دقیقه فرصت اولیه خود گفت: ما در سیاست خارجی باید منافع ملی و امنیت ملی ما و هویت ملی و دینی را تضمین کنیم؛ این رسالتی است که بر عهده دستگاه دیپلماسی کشور است. در سیاست خارجی مثل بقیه حوزه ها نباید خارج از سند چشم انداز و برنامه های کلان حرکت کند. دستگاه دیپلماسی ما چه وضعیتی دارد؟ حوزه دیپلماسی ما نتوانسته است در تحقق اهداف سیاست خارجی ما موفق باشد. کسی با یارانه ها مخالف نیست اما در عمل ضعف هایش دیده شد. اگر بنده مرتب بر این موضوع تاکید دارم که ما نیازمند یک تغییر در رویکردهای مدیریتی داریم یک بخش آن سیاست خارجی است. ما یک کارنامه خوبی در سیاست خارجی نداشتیم. محیط بین الملل مرتب در حال تغییر است و ما باید با پختگی حرکت کنیم. من 5 محور دارم: تحقق در انسجام داخلی؛ کشوری که در کشور خودش مورد تحسین مردم خود نباشد نمی تواند پشت میز مذاکره موفق باشد. دوم دپیلماسی فعال منطقه گرا، این از مزیت های نسبی ماست. فعال کردن دیپلماسی اقتصادی که ما تعطیل بودیم یا اگر نبودیم کارنامه خوبی نداشتیم. برنامههای دیگر من در حوزه دیپلماسی عمومی و مقاومت مقتدرانه است.
در نقد برنامههای قالیباف محمدرضا عارف گفت: در دو مناظره قبل بیشتر در توانایی در مدیریت بخشی تاکید کردید. مدیران ما سعی می کنند مشکلات بخش خودشان را حل کنند. درباره الگوی ایرانی و اسلامی معماری آیا در این بخش شما نمی توانستید پیشنهاد دهنده باشید؟ در زمان شهرداری شما قیمت زمین 6 برابر شده است؛ آیا فروش تراکم دلیل افزایش قیمت زمین بوده است؟ ریاست جمهوری یک مدیریت فرابخشی می خواهد توانایی خود را در این باره به استحضار مردم برسانید.
محمد غرضی نیز گفت: این 16 سالی که در دولت بودیم فهمیدم که سیاست خارجی انعکاس سیاست داخلی است. هیچ کشوری به ما با تغییر اشخاص ذهن و افرادش عوض نمی شود اگر سیاست خارجی کشور موفق یا نا موفق بوده به اشخاص ربطی ندارد به استعدادهای داخلی مربوط است. اول باید استعداد داخلی را تنظیم کنید. در رابطه با سیاست داخلی آیا شما استعداد جمعی را در عقبه خود دارید؟ اگر چنین استعدادی هست توضیح دهید.
محسن رضایی: سوالی نداشت.
علی اکبر ولایتی نیز تصریح کرد: در حوزه سیاست خارجی یک نقاط دیگری هم هست. مهمترین مطلب تربیت نیروی کارآمد است. این نیازمند تخصص دارد. بنده که در وزارت خارجه بودم دانشکده وزارت خارجه را تاسیس کردم و از آن موقع 800 نفر آشنا به دو زبان خارجه وارد دستگاه سیاست خارجی شدند. وقتی رفتم وزارت خارجه 9 سفیر داشتیم و وقتی آمدم بیرون بیش از 100 سفیر داشتیم. ما توانستیم دیپلماسی جمهوری اسلامی را که از صفر شروع کنیم. عزمتان بر این است که تربیت کارشناس زبان دان را تربیت بکنید یا خیر؟
حسن روحانی هم در نقد سخنان قالیباف گفت: : تعجب کردم از بیان آقای قالیباف در این زمینه که سیاست خارجی کشور ناموفق بوده است و استثنا هم نکردند. سیاست خارجی در دولت سازندگی همان سیاست خارجی بود که توانست تکنولوژی را بیاورد. همان سیاست خارجی بود که توانست سرزمین ما را از عراق پس بگیرد. توانست اسرا را برگردانیم. در دوره حجت الاسلام خاتمی از بحران نجات پید ا کرد. در شرایطی که 11 سپتامبر پیدا کرده بود و ایران همواره جزء لیست سیاه غربیها بود و دو کشور همسایه اشغال شده بود . بالاترین بهره برداری را سیاست خارجی کرد. دشمنان ما در افغانستان و عراق منکوب شد و کشور از بحران نجات پیدا کرد. اینجوری کل سیاست خارجی را زیر سوال قرار دادن منصفانه نبود.
غلامعلی حدادعادل به نقد حرفهای عارف پرداخت و گفت: این حرفی که آقای عارف درباره دستگیری زدند من انکار نمی کنم ولی حتما یک سلیقه فردی بوده است. این اشتباهی است که ممکن است در دولت شما هم پیش بیاید.
عارف در میان این سخن جواب داد : تنیجه این اشتباه این است که من نمی توانم به تبریز بروم.
حدادعادل در جواب گفت: چند نفر از هواداران آقای عارف با عکس ایشان و عارف در مدخل بودند و شعار می دادند. این اتفاق اگر افتاده شرایط کلی کشور ما نیست. آقای روحانی هم که می گوید سیاست خارجی موفق بوده من هم می گویم در همه دوره ها موفیقتهایی بوده است. ما هم که در مجلس ششم که بودیم نماینده ها در آن دوره می گفتند که در سیاست خارجی آقای هاشمی را نقد میکردند. در دوره آقای هاشمی دادگاه میکونوس اتفاق افتاده است. این ها باید گفته بشود که همه فکر نکنند کارنامه شان 20 است.
جلیلی هم گفت: دو نکته را بگویم! نکاتی که فرمودند الان هم موجود است. مهم این است که چگونه می خواهید اجرا کنید. سوال بعدی من این است که اگر کشوری اصول و منافعش در تعارض با شما بود شما چگونه می خواهید برخورد کنید. یکی از برنامه های اصلی ما این است که ما قدرت هژمون را قبول نداریم. ما در چالش با نظامی هستیم که میخواهد خود را به دنیا تحمیل کند . نکاتی که مطرح شد. من هم قبول دارم. یکی از قدرتهای ما سیاست خارجی است . آن قوت لازم را من هم قبول ندارم. وارت خارجه ما ظرفیت این بار سیاست خارجی را ندارد. نکتهای که آقای روحانی مطرح کردند. در زمانی که برخی از دوستان شعار این همراهی را می دادند پاسخ آن چه بود. در دوره آقای هاشمی دو تا حکم جلب آمد. در دوره آقای خاتمی هم ما را محور شرارت خواندند.
روحانی در پاسخ گفت: ولی منافع و امنیت ملی حفظ شد.
جلیلی پاسخ داد: کی حفظ شد؟ در دوره بعد از آن .
اما روحانی گفت: در همان دوره آقای خاتمی زمینگیر شدند. از سال 83 آمریکا گرفتار شد. تاریخ را نمی توانیم تحریف کنیم.
جلیلی اما گفت: برخی می ترسیدند بعد از عراق و افغانستان نوبت به ما برسد به ایران بیایند. آن بحث آقای عارف هم این بود. اگر می خواهیم جلوی سلایق را بگیریم باید با قانون عمل کنیم. اگر از کسانی که بزرگترین بی قانونی را حمایت کردند این بزرگترین بی سلیقگی است.
عارف از جلیلی پرسید: اسم بردن از خاتمی بی قانونی است؟!
جلیلی پاسخ داد: اگر بعد از انتخابات برخی آمدند خلاف قانون فتنه کردند این سلیقگی عمل کردن است.
عارف دوباره پرسید: الان اسم بردن از خاتمی غیر قانونی است.
جلیلی در پاسخ گفت: اگر کسانی بعد از انتخابات بیایند انتخابات و شورای نگهبان را زیر سوال ببرند غیر قانونی است.
پس از این قالیباف در سه دقیقه پایانی گفت: در جواب آقای عارف باید بگویم که از قضا بعد از دولت تنها بخشی که می تواند بخشی نگر نباشد شهرداری ها هستند. در حوزه شهرسازی و حمل و نقل و اینها من جمله در سیاست خارجی و دیپلماسی عمومی غیر بخشی است. امروز شهردار تهران معاون یو سی جی ال هست. در بحث کلایمت چنج روسای جمهور را دعوت می کردند شهردار تهران را نیز دعوت کردند.
وی در پاسخ به اظهارات ولایتی نیز گفت: در بحث منابع انسانی که ولایتی مطرح کردند. بازگشت نخبگان در متن تصمیم گیری اساس کار است.
وی همچنین خطاب به روحانی گفت: سخنان من متعرض به سیاست خارجی گذشته نبوده است. امروز بیداری اسلامی بدون شک تحت تاثیر انقلاب اسلامی است. این که ما هژمونی آمریکا را به هم زدیم موفقیت سیاست خارجی است. انقلاب اسلامی می گوید حق قدرت است. آقای روحانی حرف من در حوزه دیپلماسی است. در حوزه دیپلماسی آن روزی که حرفمان این بود که اروپا نزدیک کنیم. همه سفارت خانه های اروپا تعطیل شد و سفرای ما را فرستادند.
«دم کدخدا را دیدن» انتقاد حدادعادل به مواضع دیپلماتیک حسن روحانی بود. حدادعادل اظهارات ولایتی دال بر اینکه مذاکرات جنگ را سختتر از مذاکرات هستهای میخواند، رد کرد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در ادامه سومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری، نوبت به غلامعلی حدادعادل رسید که به تشریح برنامههای دیپلماتیک خود بپردازد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، با بیان اینکه در فضای داخلی کشور، حل مشکل اقتصادی برای همه نامزدها مهم است، ادامه داد: بخشی از این مشکل به دلیل وجود تحریمهاست که به نظرم میشد آن را کاهش داد. در سیاست خارجی ما حل مشکل تحریمها مهم است. برخی فکر میکنند این مشکل با رفتن کسی و آمدن دیگری حل میشود. برخی هم فکر میکنند با لبخند به تحریم کنندگان و دم کدخدا را دیدن {بخشی از اظهارات پیشین حسن روحانی}، مشکل حل میشود. برخی هم همه مشکل را به گردن دولت فعلی میاندازند.
وی همه این تحلیل ها را رد کرد و گفت: همه می دانند که ایرادات به فعالیت هسته ای ما از موضوع سیاسی است و این ربطی به مدیریت دیپلماسی ما ندارد. مشکل ما با آمریکا بر سر اصل استقلال ما است که آمریکا با آن مشکل دارد و به همین دلیل هم تحریمهایی را علیه ایران اعمال می کند. پایه اصلی حل مشکل تحریم این است که از موضع عزت و اقتدار مذاکرده کنیم. ممکن است ملتی مشکل داشته باشد، اما اقتدارش را حفظ می کند تا مشکلش حل شود. با روحیه عزت مدارانه مردم می توانیم مقاومت مقدرانه بکنیم.
حدادعادل با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری که تحریم را تحمیلی خواندهاند، گفت: الان هم باید همچون جنگ تحمیلی مقاومت کنیم. ملت پشتیبان ما است و ما در مقابل آمریکا دست هایمان را بالا نمیبریم. کما اینکه چین هم چنین نکرد.
سپس دیگر نامزدها سوالات خود را از حدادعادل پرسیدند.
سعید جلیلی: من نظری ندارم.
محمدباقر قالیباف: ما که بحثی درباره رفتارهای حق طلبانه نداریم. اما درباره اینکه گفتید با مدیریت این موضوع حل نمی شود؛ اتفاقا من معتقدم که موضوع مدیریت در حل مشکلات دیپلماتیک کلیدی است.
محمدرضا عارف: فرمودید از موضع عزت و اقتدار مذاکره کنیم. چه زمانی به چنین موضعی می رسیم که مذاکره کنیم؟
سیدمحمد غرضی: عزت و اقتدار مربوط به موقعیت فعلی کشور است یا محصور در کتابهاست؟ آموزش و پرورش و آموزش عالی ما جوانان را در 27 سالگی هم به اشتغال نمی رساند. در چنین وضعیتی چگونه می خواهیم بگوییم عزت و اقتدار داریم؟ اگر اشاره به چین می کنید، چین پس از اینکه تولیداتش را در سطح جهان تقسیم کرد و چهارشنبه بازارهای همه دنیا را گرفت، نیکسون مجبور به مذاکره با او شد.
محسن رضایی: من واقعا تعجب می کنم که آقای حدادعادل شعاری صحبت میکنند؟ مگر ما وقت شعار دادن داریم؟ در کشورمان با دوگروه مواجهیم. یک عده فقط شعار می دهند؛ مثل کسانی که در زمان اشغال خرمشهر از تهران شعار می دادند. گروهی هم می گویند کار تمام شده و باید برویم مذتاکره کنیم. این یعنی چی؟ آیا این کار از موضع ضعف نیست؟ این کارها آثار تحریم ها را بیشتر نشان می دهد. فکر می کنید چرا آمریکا وارد مذاکره جدی با ایران نمی شود ؟ برای اینکه آثار تحریم ها بیشتر نمایان شود. سوال این است که آیا ما نمی توانستم کاری بکنیم که آمریکا چین و روسیه را با خودش همراه نکند؟ آیا نمی شد کاری کرد که تحریم ها بیشتر نشود؟ اگر تولید را راه بیاندازیم، آمریکا در می یابد که اشتباه کرده است. با چه زبانی بگویم که حل مساله اقتصاد، کشور را از مشکلات دیپلماتیک بیرون می آورد؟ ما باید ظرفیت های اقتصادی بزرگمان را نشان دهیم تا دشمنان ببینند که ما چقدر موفق هستیم و آنها نمی توانند کاری بکنند. اگر آمریکا ببیند که قدرت ریال ما بیشتر شده، حاضر به مذاکره با ما خواهند شد. اینکه ما مقاومت میکنیم درست، اما باید ببینیم که از این مقاومت چه به دست می آوریم.
علی اکبر ولایتی: در طی 34-35 سالی که از انقلاب گذشته، همواره با مشکلاتی در منطقه و عرصه بین الملل مواجه بودیم. ما دیپلماسی جنگ و مذاکرات را همزمان داشتیم که سخت تر از مذاکرات هسته ای امروز بود. مقاومت باید توام با تدبیر باشد و دربرابر مشکلات بایستیم و تدبیر کنیم.
حسن روحانی: صحبتی ندارم.
غلامعلی حدادعادل در نهایت پاسخ داد: من هم معتقدم که مسائل دیپلماسی تنها با مدیریت حل نمی شود و مستهظر به عزت و قدرت ملی است. برای اینکه چه زمای به چنین عزتی می رسیم هم باید متوجه نظر رهبری باشیم.
او که می گفت «من فقط شعار مقاومت نمی دهم» افزود: بنده می گویم بنیان های اقتصادی کشور را تقویت کنیم که ملت با عزت سر میز مذاکره بنشیند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری خطاب به ولایتی ادامه داد: اینکه شما میگویید مذاکرات گذشته سخت تر بوده را من قبول ندارم. امروز قوت و اثر ما در جهان سبب شده که دشمنان شدیدتر از قبل با ما برخورد کنند.
وی به دولتهای گذشته و آنچه که ضعف دیپلماسی در دولت خاتمی می خواند اشاره کرد و گفت: من کتاب «مبانی نظری و مستندات برنامه چهارم توسعه» را همراه خود دارم که در آن آمده «در سال 82 به نظر می رسد که با بروز بحران در دو عرصه داخلی و خارجی کشور ایران را نمی توان یک قدرت در عرصه جهانی دانست و حتی دارای قدرت ملی هم نیست». من معتقدم که این مواضع کارساز نیست و روزی می توانیم از طریق مذاکره، مشکل دیپلماسی کشور را حل کنیم که از این نوع مواضع نگیریم.
به گفته وی قدرت دیپلماسی ما در گرو حمایت از مظلوم است. امام دست خالی در کشور صاحب اقتدار بود و به پیروزی رسید و در جهان اثرگذار شد. با جهاد اقتصادی می توانیم به تحریم هم غلبه کرده و آن را به فرصت تبدیل کنیم.
محمدرضا عارف در تذکری به حدادعادل گفت: در مجمع تشخیص مصلحت هم راجع به این کتاب بحث شد که آیا واقعا مبنای برنامه چهارم قرار نگرفته است یا نه؟ شما که همین برنامه را در مجلس هفتم تصویب کردید چرا این ایراد را نگرفتید و قانون برنامه را اصلاح نکردید؟
حدادعادل هم در پاسخ گفت: همان زمان هم چون از جهت مبانی نظری به قانون برنامه ایراد داشتیم قانون برنامه را به مجلس برگرداندیدم و برخی موارد اقتصادی آن را اصلاح کردیم. 100 نفر از نمایندگان مجلس هم می خواستند از رئیس جمهور سوال کنند که چرا چنین کتابی از سوی سازمان مدیریت دولت به چاپ رسیده است؟
حجت الاسلام حسن روحانی نامزد دیگری است که برای تشریح برنامه های سیاسی خود پشت تریبون قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در ادامه مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری حسن روحانی چهارمین نامزد بود که برنامه های خود در حوزه سیاسی را تشریح کرد. اظهارات حسن روحانی با نقدها و نظرهای صریح 7 نامزد دیگر مواجه شد.
حسن روحانی گفت: در زمینه سیاست داخلی اساس سیاست داخلی دولت تدبیر و امید بر مبنای تامین امنیت و ایجاد آرامش برای همه مردم ایران در تمام ابعاد زدنگی خواهد بود. بخش اقتصادی، فرهنگی، شغلی و حریم خصوصی به گونه ای باشد که مردم همواره احساس آرامش داشته باشند.
وی ادامه داد: مسئله دوم مسئله آزادی است که مردم در تمام ابعاد زندگی آزادی مسئولانه را احساس کنند که متاسفانه امروز برخی از موارد این آزادی حضور مردم در صحنه انتخابات با سختگیری هایی که نیازی نیست وجود دارد.
وی تاکید کرد: مسئله دیگر مسئله عدالت در سراسر کشور و بحث حقوق شهروندی است و همه مردم ایران احساس کنند که شهروند یک کشور واحد هستند و زمینه برای مشارکت همه مردم فراهم شود تا مردم در همه امور شرکت کنند و مشارکت تنها در انتخابات و 22 بهمن نباشد.
روحانی تاکید کرد: در بحث سیاست خارجی هم اینچنین است و باید شرایطی را فراهم کنیم که فرصت های لازم برای مردم ایجاد شود. اینکه اشاره شد در بحث ها که سیاست خارجی ما در دولت اصلاحات ایراد داشته است. کتابی که اخیرا آقای البرادعی نوشته باید بخوانند و تدبیری بود که جلوی جنگ را گرفت.
این نامزد ریاست جمهوری گفت: ما باید واقعیت های تاریخی را تحریف نکنیم و بدانیم شرایط کشور چه بوده است. آنچه من راجع به دو دولت گفتم بخش بزرگی از هدایت های رهبری بوده است.
حداد عادل در نقد حسن سخنان روحانی گفت: در تبلیغات انتخاباتی شما آمده بود که ما باید با کدخدا کنار بیاییم. این کدخدا اگر آمریکا است باقی کشورها رعیت هستیم؟!
سعید جلیلی نیز در نقد روحانی گفت: در بحث سیاست خارجی بحث مهمی که است دفاع از منافع ملت است. آقای البرادعی بعد از آن در صفحه 144 کتاب خاطرات می گوید نه تنها پیشنهاد سه کشور اروپایی ناچیز بود بلکه لحن توهین آمیزی داشت و متکبرانه! این طرح تا جایی پیش رفته بود که قول میداد اروپا دانشمندان ایرانی را تحت پوشش قرار دهد. خود آقای روحانی هم در کتابش میگوید: اگر نگوییم هیچ ایران مابه ازای اندکی دریافت کرد. بحثم این است که آنچه هست، این فرمایش خود شماست. خود دوستان میگویند از خطر نجات میدادیم در حالی که خطری نبود بلکه ایران در اقتدار بود. خطر را اقتدار ما نجات داد.
علی اکبر ولایتی توضیحاتی را درباره حل شدن پرونده هسته ای ایران در زمان ریاست علی لاریجانی در پرونده هسته ای ارائه کرد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در ادامه مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری محمدباقر قالیباف در نقد سخنان روحانی گفت: در سال 82 که بنده فرمانده نیروی انتظامی بودم بعد از حوادث 18 تیر هر سال به مناسبت حمله به کوی دانشگاه آنجا موافق بودم که اجازه دهمیم دفتر تحکیم وحدت مراسم را بگیرد و شما می گویید دنبال دردسر هستید و بنده تاکید داشتم که اجازه دهیم دانشجو حرف را بزند. با اصرار قبول شد که آنها تجمعی را بر اساس قانون برگزار کنند.
وی ادامه داد: یک بحث این است که وقتی خودمان در مسئولیت هستیم همین نگاه را به آزادی داشته باشیم که در منظر منتقد داریم. در شورای امنیت کشور در سال 82 در وزارت کشور جلسه ای برگزار شد و گفتم پشت حوادث 82 و حوادثی که در خوابگاه رخ داد و نیروی انتظامی تمام قد جلوی لباس شخصی ها ایستاد معتقد بودم افرادی که پشت صحنه هستند دانشجوها نیستند و گفتم اگر اینگونه است طرق قانون به نیروی انتظامی مجوز ورود بدهند و من اصرار کردم که این افراد که داخل هستند پشت صحنه هستند و خاطر شما هست.
قالیباف ادامه داد: در مجلس ششم توضیح دادیم و زمانی که صحبت می کردم یکی از نمایندگان مجلس که مستند داشتم دخالت داشت گفت منظرو شما من هستم؟ گفتم منظور من شما نیستید. اخیرا دیدید که بی بی سی و voa حرف من را در دانشگاه شریف توسط یکی از سایت های داخلی حذف کردند و گفتند قالیباف دو گانه برخورد می کند در یک جلسه گفتم دفتر تحکیم اظهار نظر کند و در جلسه ای هم در مجلس و شورای امنیت می دانستم که پشت این مسائل دانشجوها نیستند.
عارف در نقد سخنان روحانی اظهار نظر نکرد.
غرضی در نفد سخنان حسن روحانی گفت: شما مطلع هستید کسری بودجه بسیار زیاد است و اشکالات داخلی فراوان است. آیا اعتقاد شما با این وضع موجود به این است که سیاست های داخلی باید پیگیری شود یا سیاست خارجی؟ اگر اعتقاد دارید می توانیم بدون تایید داخلی با آمریکا مذاکره کنیم آیا می توانید موفق می شود؟ وقتی که مصدق مجلس هفدهم را تعطیل کرد و مرحوم آیت الله کاشانی از ایشان فاصله گرفتند و آمریکایی ها دیدند که دست مصدق خالی است کودتا کردند و مردم جوان آنها را 22 بهمن داد.
محسن رضایی با ااشره بتلویحی به سخنان محمدباقر قالیباف و در نقد سخنان روحانی گفت: اگر حرف نزنم به تصمیم گیری مردم ظلم می شود اما اجازه بدهیم به صراحت حرف بزنم. این میز صداقت مسئولان با مردم را نشان می دهد و لذا نباید بگوییم چون دشمنان سواستفاده می کنند حرف نزنیم. واقعیت این است که افراط و تفریط شده است هم در زمان آقای جلیلی و هم در زمان روحانی. درست است که از جنگ جلوگیری کردیم اما نمی توانستیم اینقدر عقب نشینی نکنیم؟ در زمان جلیلی با سولانا برای 2700 سانتریفیوژ توافق کرده بودیم قبل در زمان آقای لاریجانی؛ آیا اگر این را مکتوب نکرده بودیم بهتر نبود؟ - در این بخش از سخنان رضایی، سعید جلیلی گفت توافقی صورت نگرفت -من در جریان جزئیات هستم. - این افراط و تفریط ها از سیاست اصلی نظام دور بوده است. باید به آن پایان داده شود. حالا گذشت، سوال این است که میخواهیم از گذشته مان بدون کم و کاست دفاع کنیم؟ اگر بوده که نباید مشکلی داشته باشیم. دوستان خود را حق مطلق ندادند. بالاخره سی و چهار سال تازه پا هستیم و باید تجربه را به گروه های بعدی منتقل کنیم. من در دفاع جلیلی و روحانی یا دوستان دیگر که از خود دفاع میکنند میگویم نباید دفاع از خود را به دفاع از نظام و مردم ترجیح بدهیم. شک ندارم با بسیج همه توانایی ملت ایران میشود اقدامات بزرگ انجام داد مشروط به اینکه صداقت را در پیش بگیریم.
سعید جلیلی در پاسخ به اظهارات رضایی گفت: بین حق و باطل راه رفتن دوری از افراط و تفریط نیست و این غلط نیست. اطلاعاتی که شما گفتید مبنای آن درست نیست. مثالی که شما گفتید لاریجانی و معاون سولانا توافق کردند که سولانا قبول نکرد.
حدادعادل نیز در واکنش به سخنان رضایی گفت: آقای رضایی طوری صحبت می کنند که همه ما مردمی نیستیم و تنها ایشان به فکر مردم هستند. ما به فکر مردم هستیم ولی راه ها متفاوت است.
سید محمد غرضی نیز تاکید کرد: به هم ایراد گرفتن ایراد ندارد اما ماهیت موضوع را ندیدن خیلی ایراد دارد. استعداد کشور برای مقابله با این مشکلات تولید نشده است. کسری بودجه و واردات زیاد داریم و این که دشمن برای شما نقشه می گشد ناشی از عدم استعداد داخلی است. شما ارز 7 تومانی را به 3500 تومان رسانده اید و دشمن برای شما نقشه کشیده اید. اینجا محلی است که هرکسی باید استعداد خود را نشان دهد. تا وقتی که استعدادها افزایش نیابد ما دچار کسری می شویم در برابر خارجی ها
ولایتی در نقد سخنان رضایی و روحانی گفت: لاریجانی در مذاکرات در سولانا به جای خوبی رسیدند و همین تعداد سانتریفیوژ را توافق کردند اما درست همزمان با این که لاریجانی با سولانا مذاکره می کردند یکی از مقامات در نماز جمعه گفت ما مذاکره هسته ای نمی کنیم و سولانا به آقای لاریجانی گفت مسئول اجرایی کشور اینطوری گفته است و بنده مشابه این را در دوران وزارت کشور داشته ام. دشمن می بیند که لاریجانی زحمت فراوان داشته است و به توافق رسیده است. لاریجانی مشکل هسته ای را حل کرده بود.
جلیلی به ولایتی گفت: این اطلاعات درست نیست.
ولایتی نیز در پاسخ به جلیلی گفت: هرچه می گوییم جلیلی می گوید درست نیست.
حسن روحانی و محمدباقر قالیباف درباره مسائل سیاسی مختلف بحث های متفاوتی را مطرح کردند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در ادامه مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری حجت الاسلام حسن روحانی در پاسخ نقدها و نظرات 7 نامزد دیگر گفت: نکته ای که آقای حداد در مورد کدخدا گفتند سوال این بود که مذاکره با آمریکا یا اروپا راحت تر است؟ گفتم آمریکا راحت تر است چون اروپایی ها یک کدخدا دارند و گفتم با کدخدا بهتر است. احتمالا شما خبر سایتهای مغرض را خوانده اید!
وی ادامه داد: آقای جلیلی گفت بحث ممانعت از جنگ برای سال 82 است و موضوعی که شما گفتید برای سال 84 است و البرادعی می گوید متاسفم که 3 کشور راه چانه زنی را ارائه کرده اند و تندترین جواب را هم ما به آن جواب دادیم نامه را هم به آژانس نوشته بودیم و نباید تاریخ ها بهم بریزد.
روحانی تاکید کرد: از آقای قالیباف خیلی تعجب میکنم! درست است باید رقابت کنیم ولی نه اینجوری. آقای قالیباف! دلم نمیخواست بگم؛ آنجا بحث این بود شما میگفتید دانشجویان بیایند ما برنامه گازانبری داریم. ما می گفتیم راه این است که مجوز بدهیم و دستگیر کنیم. من راجع چند کلانتری به شما گزارش دادم. شما چی گفتید؟! نمیخواهم بازگوکنم.
وی افزود: گفتید کل آدم های سالم من این تعداد است. برنگردید به بحث های آن زمان، این سینه من پر است از مسائل فراوان. حرف برای گفتن زیاد داریم. بگذارید رقابتمان سالم و درست باشد. شورای عالی امنیت ملی هم مدافع اقوام بوده به این شورا اتهام نزنید! از ابتدای زندگی سیاسی مسیرم روشن است هیچوقت پادگانی فکر و عمل نکردم. جزو افرادی هستم که حقوق خواندم، من سرهنگ نیستم! حقوقدان هستم. حواسمان باشد چگونه حرف میزنیم. هرچه اطلاعات لازم باشد در ذهنم دارم که بگویم. همیشه روبروی افراطیون ایستادم و طرفدار آزادی بیان و مخالف افراط و تفریط بودهام. چرا اینطوری بحث میکنید؟ اگر بنا به این باشد که حرف زیاد برای گفتن داریم.
قالیباف در پاسخ به روحانی گفت: در رابطه با اقوام من گفتم در رابطه با آزادی باید یکنواخت بود و نگفتم دیدگاه شما اینگونه است ولی امروز اقوام مختلف در حوزه امنیت ملی حقوقشان تحقق پیدا نکرده است. بنده این بحث را نگفتم.
روحانی نیز گفت: ما در این زمینه مصوبه گذراندیم.
قالیباف در پاسخ به روحانی گفت: آقای عارف جلسه قبل گفت بهترین رابطه و ارتباط بین پلیس و دانشجو در زمان بنده بوده است. حرکت گاز انبری نبوده است و دولت اصلاحات این را تایید می کند و بنده در مقابل لباس شخصی ها استادم. حرف بنده این است که دفتر تحکیم وحدت اجازه دهیم تا کار خود را کند. شما گفتید دردسر است دو روز بعد تمام می شود.
روحانی نیز گفت: این بود؟! گفتم اگر می خواهیم گاز انبری کار کنیم این کار را نکنیم. من نیت خوانی بلد نیستم.
قالیباف نیز در پاسخ مجدد به روحانی گفت: نماینده رسمی تحکیم بعد از آن جلسه که با اصرار من موافقت شد به آن گفتم قانون احزاب به شما اجازه میدهد سخنران و محل را اعلام کن من امنیتش را تامین میکنم. من شما را بعنوان فرد معتدل می شناسم. ولی شما فکر میکنید ما پادگانی هستیم. ما افتخار رزمندگی و دفاع از کشور داریم. ما گاز انبری عمل نکردیم اتفاقا ایستادیم و از دانشجویان دفاع کردیم.
غرضی نیز در سخنانی گفت: این بحث ها به مردم کمک می کند؟ این مسائل به درد مردم نمی خورد. امکان ندارد از این بحث ها کسی سود ببرد. باید برنامه ها را ارائه کنیم و هیچ فردی برنامه فیزیکی نمی دهد و همه برنامه های عرفانی و ادبیاتی می دهند.
روحانی اعلام کرد: به ملت بزرگوار می گویم من شیوه تخریب را نمی پسندم و حاضر نیستم رقیبم را تخریب کنم و حاضر نیستم اسناد سری را اینجا افشا کنم و اینجا جملات را بالا و پایین کنم همانطور که آقای قالیباف گفتند و من نگفتم و بحث من پلیس نیست و شیوه قالیباف است.
روحانی درباره اظهارات رضایی گفت: آقای رضایی طوری می گویند که نظرات دقیق داشتند و اجرا نشد. در جنگ کفتید شورای امنیت بهتر از شورای حکام است و چرا روحانی جلوی رفتن پرونده به شورای امنیت را گرفته است. اولین جلسه سری را کدام سایت افشا کرد؟ نگذارید خیلی از حرف ها که نباید گفته شود را بگوییم. باید رقابت سالم داشته باشیم. با این لحن که این غلط و آن نیز غلط بوده است به نتیجه نمی رسیم. امروز هم باید این پرونده که ظالمانه به شورای امنیت رفته به شورای حکام باز گردد.
رضایی در پاسخ به روحانی گفت: حرف اساسی من این بود که می خواهیم اطلاعاتی به مردم بدهیم که برای سرنوشت خودشان تصمیم بگیرند. معنای این حرف این است که اگر یکی از شما رئیس جمهور شوید می خواهید با وضع قدیم کشور را اداره کنید؟ شما می گویید آن مذاکرات منجر به این شد که جنگ مشود و حرکت های روحانی و جلیلی را کنترل می کند. اگر روحانی بخواهد با این عصبانیت سکان کشور را به دست بگیرد خدا باید به خیر کند.
روحانی در واکنش به محسن رضایی که او را عصبانی خوانده بود گفت: من عصبانی و ناراحت نشدم البته با صدای رسا باید جواب می دادم.
محمدرضا عارف تاکید کرد که اصولگرایان باید مسئولیت 8 سال گذشته را بپذیرند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در ادامه مناظره انتخاباتی امروز نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، محمدرضا عارف در تشریح برنامههای خود در حوزه سیاست داخلی و خارجی، گفت: در این دو مناظره جمع بندی این بود که در کشور مشکلاتی وجود دارد، سوال من این است که چه کسانی مسئول وضع موجود هستند؟ مردم حق دارند بدانند که چه کسانی وضعیت موجود را بوجود آوردند؟ خوب است گفته شود جریان اصولگرا که به صورت یکچارچه در هر سه قوه حضور دارند مسئول این وضع هستند.
وی تصریح کرد: در این دولت هر نیروی اصلاحطلبی در هر بخشی از قوه مجریه حتی اگر کسی در یک بخشداری بود را عوض کردند و نتیجه آن کنار گذاشتن نیروهای متعهد و دلسوز بود. عملکرد 8 سال گذشته اصولگرایان نشان داد که نمیتوان با یک جناح خاص و محدود، پاسخگوی نیازهای کشور بود و هیچ چارهای در استفاده از نیروهای متعهد و شایسته سالاری نیست.
عارف در ادامه به مقایسه شاخصهای دولت اصلاحات و دولتهای نهم و دهم پرداخت و گفت: کل درآمد فروش نفت در دوره اصلاحات 173 میلیارد دلار و در دوره جدید حداقل از محل فروش نفت خام 630 میلیارد دلار بود. ما در دولت اصلاحات به رشد اقتصادی 6 درصدی و اشتغال 700 هزار در سال رسیدیم و گرانی را کنترل کردیم و تورم را از 17 درصد به به 10.3 رساندیم و ارز را برای 5 سال تک نرخی کردیم.
معاون اول دولت اصلاحات تاکید کرد: اما در این دولت با این میزان درآمد نقتی و با شعار آوردن نفت بر سر سفره مردم، چرا نان را از سر سفره مردم برداشتیم؟ باید مسئولیت خود را بپذیریم.
عارف ادامه داد: اینکه جریان موهوم انحرافی را مسئول وضعیت کشور بدانیم خطاست و معتقدم اصولگرایان می خواهند بار را از دوش خود بردارند. حتی رییس دولت این جریان را تاکنون نپذیرفته است و اسامی که تحت عنوان انحرافی از آنها یاد می شود را از نزدیکان خود می داند. اخلاقی آن است که جریان اصولگرا مسئولیت خود را بپذیرد.
عارف با بیان اینکه باید مردم در دهه چهارم انقلاب روش آزمون و خطا را دنبال نکنند، خاطرنشان ساخت: باید اجرایی شدن همه اصول قانون اساسی را دنبال کنیم. اولویت اول من فصل سوم قانون اساسی و حقوق ملت است. مطالبات استانهای غربی که به حق است باید مرتفع شود. مسئله گرد و غبار باید حل شود. معاونت اقوام را تشکیل می دهم. در ارتباط با زنان در قانون اساسی اصل 21 اصل مترقی است که امیدوارم بتوانم از همه ظرفیت های قانون اساسی برای پاسخگویی به نیازهای مردم استفاده کنیم.
در ادامه دیگر کاندیداها به بیان دیدگاه های خود در خصوص برنامههای عارف پرداختند که در ادامه میآید:
سیدمحمد غرضی: از اول جلسه تا حالا بحث بر سر دو گروه اصلاح طلب و اصولگرا بوده است. سی سال است که کشور دست این بزرگان است و قدرت سیاسی در انحصار این دو گروه است یک روز این آقایان می آیند سر کار آنها را حذف می کنند و زمانی دیگر آن گروه می آید و اینها را حذف میکند! اگر کشور دست دو گروه بود، الان دو نفر اینجا نشسته بودند. از اصولگراها 4-5 نفر و از اصلاح طلب ها چند نفر اینجا هستند. این نشانه شکست قطعی اصولگرایان و اصلاح طلبان است. تکلیف ما را این دو گروه روشن کنند. آیا رویمان می شود در کشور هنوز بگوییم که اصلاح طلبیم؟ رای و دولت دارید نوش جانتان! اما اینکه اصلاح طلبان تحت این عناوین بخواهند به میدان بیایند با ایراد به نیروی انتظامی و ... بخواهند حکومت کنند، دوباره عده ای از رهبری حزب خود عبور می کنند. حرفهای آقای عارف نشان داد هم اصلاح طلب است و هم با اسامی که می آورند میخواهند از آنها غرض کنند تا مردم به آنها رای بدهند!گروههای اصلاح طلب و اصولگرا وضع خود را با متن مردم مشخص کنند. متن مردم درانقلاب، متن انقلاب در مشروطه و ملی کردن صنعت نفت و 22 بهمن است، باز میگویند ما متن هستیم. قانون اساسی 98 و دو دهم درصد رای داشته است اما امروز باید کلی هزینه کنیم که مردم پای صندوق رای بیایند. به جز این دو گروه چه کسانی مردم را از متن انقلاب دور کرده است؟
محسن رضایی: امروز مردم از کشمکشهای سیاسی خسته شدهاند. مدیریت اصلاح طلبی و اصولگرایی دیگر جواب نمیدهد. اصولگرایان و اصلاح طلبان مشروط به اینکه رهبری را قبول داشته باشند و افراد کارآمدشان جمع شوند؛ میتوانیم کارهای بزرگ کنیم. بیاید به خاطر خدا و مردم بنا را بر حق مردم بگذاریم و دور هم جمع شویم و بر گذشته صلوات بفرستیم. الان در تحریم هستیم و مشکلات جدی است و می توانیم دست به دست هم دهیم و مشکلات را حل کنیم.
علی اکبر ولایتی: این ایرادی که شما به اصولگرایان می گیرد در دولت اصلاحات هم رخ داد. در دولت اصلاحات کسی از اصولگرایان را گذاشتید در سمتهای بالا بمانند یا همه را کنار گذاشتید؟ قبول دارم که نباید انحصار طلبی کرد اما در دولت اصلاح طلبان آنها هم همین کاری را کردند که بعدا اصولگرایان جوابشان را دادند والا در دولت های قبلی این خبرها نبود.
حسن روحانی: نظری ندارم.
پنجمین نفری که به انتقاد از سخنان محمدرضا عارف پرداخت حدادعادل بود.
غلامعلی حدادعادل در نقد نظرات عارف تصریح کرد: آقای عارف مشکلات امروز کشور را گردن اصولگرایان می اندازند که چرا آمده اند اصلاح طلبان را کنار گذاشتند. وقتی آقای خاتمی آمدند و رئیس دولت شدند چه پاییز برگریز اصولگرایی روی داد! اصلاحطلبان کشور را مثل گونی تکان دادند؛ در بعضی از وزراتخانه ها فقط آبدارچی ماند. من و شما با هم رفیق هستیم و هر دو دانشگاه تهرانی هستیم. در مجلس اصلاحات با من که اهل تندروی نبودم چه کردند؟! شورای نگهبان بعد از بازشماری آرا اعلام کرد که من رای آوردم. من که اعتراض نکرده بودم. مجلس ششم، شش ماه من را یک لنگه پا در مجلس نگاه داشتند و اعتبارنامه مرا تایید نکردند. آقای عارف! می گویند مشکلات امروز کشور زیر سر اصولگرایان است. اولا آقای احمدی نژاد خود را اصولگرا نمی داند ما هم مشکلات را گردن ایشان نمی اندازیم. می گویند یک روز دزد آمد خانه یک کسی صبح همه گفتند چرا قفل نزدی و اینها منتها آخر یک کسی هم به دزد چیزی بگوید. چرا نمی گویید تحریم هم هست. مشکل گرد و غبارها کار یک روز دو روز نیست. یک مشکل بزرگ است.
در ادامه سعید جلیلی نیز در انتقاد به صحبتهای عارف گفت: من آقای عارف را به انصاف می شناسم. شما خیلی از بحث آزادی مطرح کردید. در زمان مسئولیت شما اینها آزادی نبود. چرا در دولت شما هر اعتراض اجتماعی با بدترین وضع برخورد میشد. در سمیرم و جاهای دیگر معترضان کشته شدند. این ها تدبیر می خواهد. استانداریها زیر نظر دولت است. این را می گویید نه در حالی که همه این ها زیر نظر دولت بوده است.
جلیلی همچنین گفت: وزیر علوم [دوره مسئولیت شما] آقای توفیقی مصاحبه کردند که ستاره دار کردن دانشجویان در زمان ما بود. آقای معین نامه می نویسد به وزارت کشور وقت نامه می نویسد برای انجمن اسلامی مستقل و خواستار برخورد امنیتی و انتظامی شدند. الآن آنگونه صحبت می کنید که انگار در گذشته ها این نبوه است. عدالت رسانه ای در آن دوره چقدر بوده است؟ حجم رسانهها چند درصدش در دست چه کسانی بودند؟ همین اقوام و این ها چقدر رسانه داشتند. درباره وضع موجود به گونهای حرف میزنید انگار که وضع موجود وضع بدی است. حتما نقد شما به نقایص است. این نقایص وقتی اتفاق افتاد که دولت از اصولگرایی فاصله گرفتند. در سال 88 اوج مشارکت در کشور بود. نشان داد که در جمهوری اسلامی مشارکت بالاست و رقابت بالا بود. به خاطر این مشارکت بود که دو روز قبل از انتخابات اوباما نامه نوشت به رهبری. در آن زمان چه کسانی فتنه به پا کردند و ایران را دچار فتنه کردند و همان خارجی ها را به طمع انداختند؟
محمدباقر قالیباف نیز در نقد سخنان محمدرضا عارف گفت: آقای عارف فرمودند اگر در دولت قرار بگیرند معاونت اقوام را تشکیل می دهند. چرا در آن 8 سال که معاون اول بودید نکردید؟
حدادعادل هم سخنان قالیباف را تکمیل کرد و گفت: عارف که می گویند معاون اقوام درست می کنند برای قوم فارس هم معاون درست می کنند؟
عارف در پاسخ به این انتقادات گفت: من نگاهم همیشه نگاه همگرایی بود. اعتقادم به همیاری 51 درصد است. تفکر اصلاح طلبی یکی از اصلی ترین تفکرات انقلاب می دانیم که به قانون اساسی وفادار است. اینکه یک کسی حرفی میزند ربطی به یک جریان ندارد.
غرضی در میان سخنان عارف گفت: این چه حرفی بود که یک نفر بیاید بگوید قانون اساسی ما منشور سازمان ملل است. در این مملکت نه یک روزنامه اصلاح طلب و نه یک مسئولی در دهان این آدم نزد.
عارف سخنان خود را ادامه داد و گفت: عملکرد من همیشه شایسته سالاری بوده است. در مخابرات معاون اصولگرا داشتم. آقای خاتمی از وزیری استفاده کرد که رای نداده بود و رقیب او بود. در پاسخ به بحث آقای حداد هم بگویم که بحث من عدم استفاده از همه ظرفیتهاست. شرایط کشور به گونه ای است که باید از همه ظرفیت ها استفاده کنند. در 7 سال نخست ریاست جمهوری احمدی نژاد همه اصولگرایان پشت سر ایشان ایستاده اند و تنها یک سال است که به او انتقاد میکنند.
عارف در پاسخ به سخنان جلیلی هم گفت: رشد رسانه ها و NGO ها در هیچ دورهای بالاتر از دوره اصلاحات نبود. آیا یارانه مطبوعات که در دوره اصلاحات داده می شد الآن هم همینگونه است. بنابر این است که مشکلات را بگوییم تا مشخص شود . من در دانشگاهها که میرفتم یکی از مطالبات اصلی مطالب سال 88 است. در چهار سال گذشته ترییبون ها یک سوییه در اختیار یک طرف بوده است. بیاییم در یک فضای کارشناسی حوادث قبل و در حین و بعد از 88 را تحلیل کنیم. با این نگاه که دیگر این لکه ننگ تکرار نشود. نگاه من این است. در تمام دانشگاه هایی که رفتم همین را مطرح کردم. دانشجویان هزینهدادهاند. بیاییم این بحث را مطرح کنیم. تصویر آقای خاتمی را صدا و سیما به عنوان جاسوس نشان داد. آیا این اخلاق است؟ من به خاطر رای این را نمی گویم. والله وسیله از هدف برای من مهمتر است. چرا باید به هم برچسب بزنیم.
وی همچنین گفت: چهار سال سکوت معنا دار کردم. گاهی با آقای حداد خصوصی حرف زدم. خدا می داند در این 4 سال چقدر دلم درد گرفت. چرا همیشه با چماغ صحبت می کنیم. در اعتقادات هیچ اختلافی با هم نداریم آقای جلیلی. ما نباید جوانان عزیز را از دست بدهیم.
عارف ادامه داد: آقای قالیباف هم مسئله معاونت اقوام را مطرح کردند. من نیامده ام که هرکاری که دولت های گذشته انجام داده اند دفاع کنم. اگر هم اشتباه کرده ایم آمده با شجاعت بگویم اشتباه کردهایم.
جلیلی در میان سخنان عارف گفت: من به جز اطلاعاتی که داده برچسب یا چماقی به شما زدم؟ آیا قبول ندارید که ظلم به نظام شد؟
عارف پاسخ داد: باید ریشه شناسی کنیم که شد و باید سهم تک تک افراد و گروهها را مشخص کنیم.
علی اکبر ولایتی در مناظره سیاسی نامزدها برنامه های سیاسی خود را تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در ادامه مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری علی اکبر ولایتی در تشریح برنامه های سیاسی خود گفت: گاهی ممکن است برداشت نادرستی از ریاست جمهوری وجود داشته باشد که این موضوع ناشی از دو موضوع مشکلات حاد جامعه و سومدیریت رئیس جمهور است.
وی ادامه داد: معتقدم حتی حل مشکلات اقتصادی هم در گرو اصلاح نگاه و اولویت ها است. بخشی از مشکلات اقتصادی ریشه در تحریم ها دارد و خیلی ها حل مشکل را در برطرف کردن تحریم ها می دانند.
ولایتی افزود: در دفاع مقدس برای اولین بار در تاریخ 200 ساله یک وجب از خاک ایران به دست دشمن نیافتاده است و همین مدل در موضوع هسته ای جواب می دهد.
این نامزد ریاست جمهوری افزود: بخش دیگری از مشکلات اقتصادی نیز ریشه در سوء تدبیر دارد. این موضوع از کجا می آید؟ از این که خودمان را عقل کل بپنداریم؟ یا این که متخصصان را به دلیل اختلاف نظر خانه نشین کنیم؟ اگر فردی رئیس جمهور شود که مقبولیت در نظام داشته باشد مشکلات به سرعت حل می شود.
وی افزود: اگر فردی رئیس جمهور باشد که گفتار و گذشته او زمینه ساز تزریق آرامش باشد مردم احساس آرامش می کند. لذا گرایش دولت آینده اخلاق گرایی، عقلانیت و ثبات مدیریت است. موضوع هسته ای سخت تر از قطعنامه 598 نیست.
ولایتی تاکید کرد: برای نشاط و همدلی باید زمینه حضور همه را فراهم کرد و تنها شعار نداد و رسانه ها را آزاد گذاشت. باید بگویم که انسجام داخلی و تعامل سازنده باید به طوری باشد که کشور را به سازندگی پیش برد.
وی گفت: رابطه با چند کشور محدود آفریقایی و آمریکای لاتین خوب است اما آورده ای ندارد و باید به کشورهای دیگر رفت و زمینه را طوری فراهم کرد که عزت مردم ایران حفظ شود و گذرنامه ایرانیان مورد احترام قرار بگیرد. متاسفانه برخورد کنسولی با ایرانیان خوب نیست.
حسن روحانی در نقد سخنان ولایتی اظهارنظر نکرد.
حدادعادل در نقد سخنان ولایتی گفت: اختلاف نظری که دارم این است که حل مسئله هسته ای را سخت از قرارداد 598 می دانم. موضوع هسته ای مسئله ای نیست و دشمن هم می داند که ما به دنبال بمب هسته ای نیستیم. امروز در اثر افزایش قدرت ما دشمنی با ما بیشتر شده است.
وی خطاب به عارف گفت: شما می گویید اصولگرایان در 7 سال گذشته هیچگاه در مقابل احمدی نژاد قرار نگرفتند. بنده سعی می کردم در مقابل قانون گریزی احمدی نژاد ایستادم و تاوان این را هم دادم. بنده می گویم نامزدی که آمد و در تبلیغات انتخاباتی خود مرتب دم از قانون می زد و دیگران را دروغگو می خواند وقتی انتخابات انجام شد و هنوز رای ها شمارش نشده به خبرنگاران خارجی گفت من رئیس جمهور شدم این خلاف قانون بود یا خیر؟ آیا بعد از این که تهمت تقلب به نظام زدند و رهبری گفتند چنین چیزی نیست چرا شما سکوت کردید؟
سعید جلیلی در نقد سخنان ولایتی گفت: شما گفتید من با دنیا آشتی خواهم کرد؛ من متوجه نمی شوم. در مسائل سیاست خارجی بحث منافع ملی است. ما از مردم بحرین دفاع می کنیم آیا به معنای قهر با دولت بحرین است؟ گفتید من مسئولیت سیاست خارجی را می پذیرم؟ در دوران 16 سال شما مسئولیت برخی کارها را می پذیرید؟ یکی اش گفتگوهای انتقادی با اروپا. بعد از موضوع جنگ اول خلیج فارس. آنها گفتند در بیانیه 1992 که باید گفتگوها انتقادی باشد درباره نگرانی راجع به رفتار ایران و بخصوص درباره حقوق بشر و سلمان رشدی و ... آخرش 7 سال بعد بیانیه دادند و آن حکم را دادند درباره هاشمی و گفتند ملاقات در سطح وزیران با ایران تعلیق می شود.
وی ادامه داد: باید اینجا تحلیل دقیقتری ارائه کنیم. 598 بعد از حمله صدام به کویت و بعد از اینکه هیچکس دفاع نکرد از صدام، این قطعنامه صادر شد. این حاصل تلاش 8 سال رزمندگان است. قبل از حمله صدام به کویت کاری توانستید بکنید؟
محمدباقر قالیباف نیز در نقد سخنان ولایتی گفت: اقتصاد با نظامی رابطه مسئقیم دارد و اگر اقتصاد قوی داشته باشیم نظامی قوی داریم. رابطه سیاست و نظامی رابطه دو طرفه است و در مدیریت 16 ساله شما مدیریت یک طرفه بوده و از ظرفیت رزمندگان به نفع سیاست خارجی استفاده کردید. سطح دیپلماتیک را تا پروتکل کاهش می دهید. زمانی که با میتران قهوه می خوردید ما در جبهه موشک های میتران را می خوردیم. شما به خوبی از ظرفیت سیاست خارجی استفاده نکردید.
مناظره سیاسی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، به مناظره چهره به چهره ولایتی و جلیلی بدل شد که ولایتی از مذاکراتش با فرانسه و روسیه خبر داد که دولت زیربار اجرای آن نرفته است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در ادامه سومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری، پس از آنکه علی اکبر ولایتی به تشریح برنامههای دیپلماتیکش پرداخت، رقبایش به نقد وی پرداختند که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
محمدرضا عارف: نظری ندارم.
سیدمحمد غرضی: شما دوران سختی را در دوره جنگ گذراندید و کشور اداره شد. البته ملت و رزمندگان و دولت در آن دوره سهم داشتند. آن دوره باعث شد که منطقه با جنگ آشنا شوند. ادامه این کار باعث شد که با توجه به حرکتهای آمریکا، کشورهای منطقه باز شوند. فضای عراق، افغانستان و الان سوریه در حال باز شدن است. اما آیا قدرت سیاسی ما افزون است یا قدرت سیاسی آمریکا؟ ما در یک مجموعه وسیع جغرافیایی داریم عمل میکنیم.
محسن رضایی: دو سوال دارم. اول اینکه قطعنامه 598 صادر شده بود که آقایان اجرایی کردند اما الان چیزی صادر نشده است؟ سوال دوم من این است که مگر آقایان قالیباف و حدادعادل و ولایتی ائتلاف نکردهاند، پس چرا اینقد اختلاف نظرهای جدی دارید؟
سپس ولایتی فرصت یافت به سخنان رقبایش پاسخ دهد. او در پاسخ به قالیباف که از مذاکرات وی با میتران همزمان با جنگ ایران و عراق یاد کرده بود، اطلاعات تاریخی وی را نقض کرد و گفت: من با میتران بعد از جنگ دیدار داشتم نه در زمان جنگ! قبلا هم نمماینده شما چنین اشتباهی کرده بودند، اما این غلط است.
ولایتی در پاسخ به جلیلی هم گفت: دیپلماسی این نیست که در کشورهای دیگر خطابه بخوایند و مطالبی را که در کنفرانس مطبوعاتی می گفتید را اینجا هم بگویید! اینکه می گویید الان وضعیت با 20 سال پیش فرق کرده، باید بگویم که قبل از اینکه قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران صادر شود، سارکوزی از من دعوت کرد که به پاریس بروم وبا او مذاکره کنم. با رئیس جمهور صحبت کردم و ایشان گفتند برو. من آنجا راجع به عدد سانتریفوژها و اینکه غنی سازی تعلیق نشود، با سارکوزی به توافق رسیدیم و قرار شد مذاکرات با آقای «لویت» ظرف مدت یک هفته ادامه یابد. بعد هم سارکوزی گفت من می خواهم به ایران بیایم و دست رهبر ملت بزرگ ایران را بفشارم. من این توافقات را به کشور آوردم اما کار متوقف شد!
وی افزود: در آن زمان قائم مقام وزارت خارجه ، کاردار فرانسه را فراخواند و به او گفته بود «این آقایی که آمده فرانسه نماینده ما نیست و شما باید وزیر خارجه را می خوستید!» ما در آن زمان می خواستیم نگذاریم پرونده به شورا ی امنیت برود و مساله تعلیق از میان برداشته شود اما دولت همراهی نکرد. همان زمان وزارت خارجه فرانسه گفت که اگر زودتر به کاردار فرانسه خبر داده بودند دیدار من با سارکوزی به هم می خورد.
ولایتی که 16 سال سکاندار وزارت خارجه بوده و هم اکنون مشاور بین الملل مقام معظم رهبری است، در ادامه به مذاکراتش با مقامات روسی اشاره کرد و گفت: در آن زمان به من گفتند اگر قول بدهی که اگر پوتین به ایران بیاید، دست خالی بر نمی گردد؛ ما او را می آوریم. من این قول را دادم اما باز هم در دولت پیگیری نشد!
وی سپس مذاکرات جلیلی در آلماتی را محور سخنان خود قرار داد و افزود: در آخرین مذاکرات آلماتی پیشنهاداتی شد که می شد بر اساس آن پیش رفت، اما آقای جلیلی آن را نپذیرفته است. آنها در مذاکرات آلماتی گفتهاند که اگر غنی سازی را کند و فوردو را کند کنید، ما سه تحریم را بر می داریم. این به شهادات معاون وزارت خارجه است که در مذکرات بوده، ولی شما گفته اید که کل تحریم را بردارید که نشان می دهد نمی خواهید کار را پیش ببرید. مثل این است که جنس صد تومانی را به کسی بخواهند بفروشند و او بگوید این را به من دو تومان می دهی! خب فروشنده می گوید اگر خریدار نیستی چرا به اینجا آمدهای؟ مذاکره گام به گام و به تدریج است که مسائل حل می شود.
ولایتی خطاب به جلیلی ادامه داد: دیپلماسی این نیست که در داخل کشور بگوییم ما اصولگراییم و انعطااف نداریم. دیپلماسی خشونت و سرسختی نشان دادن نیست. دیپلماسی تعامل و بده بستان است. نمیشود که آنها هرچه که ما می خواهیم بدهند و ما هیچ کاری نکنیم! دیپلماسی بیانیه صادر کردن پشت تریبون نیست!
جلیلی هم در پاسخ به ولایتی گفت: اگر اطلاعات دیگرتان هم مثل اخبار سوم درباره آلماتی باشد، واویلا است! نوار گفت و گوهای آلماتی پیاده شده و خدمت آقا داده شده است. بگذارید به مردم بگویم که در آلماتی چه گذشت؟ آنها به ما گفتند که 20 درصد غنی سازی را بردارید تا ما بعد تحریم را برداریم. این یعنی «در» در برابر «آب نبات» که برخی دوستان شما قبلا دنیبالش بودند!
رئیس تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، ادامه داد: در زمان مذاکرات شما با سارکوزی و روسیه هم بعدها بحث هایی شد و آنجا به آنها مواضعمان را گفتیم. اما برخلاف سخنان شما، سارکوزی خواستار متوقف شدن برنامه هسته ای کشور بود. بعد هم آقای «لویت» نفر دوم فرانسه است؟ او یک کارشناس در الیزه است! سه بار خود آقای سارکوزی با آقای احمدی نژاد صحبت کرد. باید دید که ما چه ما به ازایی در قبال این مذاکرات می گیریم.
جلیلی با تاکید بر اینکه «مبنای حرفهای شما درباره آلماتی غلط است» خطاب به ولایتی گفت: ما به آنها گفتیم هرچقدر شما عقب بروید، ما عقب می رویم. اگر 5 کیلومتر شما عقب بروید، ما هم 5 کیلومتر عقب می رویم. نماینده انگلیس خواست این کار را بکند اما نماینده آمریکا مانع شد. آنها حاضر نشدند که عقب بروند و این به دلیل منطق محکم ما بود که آنها رفتند تا با روسایشان مشورت کنند که 40 روز طول کشید. آنها در برابر منطق ما اصلا جوابی نداشتند که متاسفانه امروز از جانب شما اینگونه مطرح می شود!
دبیر شورا یعالی امنیت ملی در پایان گفت: کی گفته ما قرار است فقط اعلام موضع کنیم؟
ولایتی هم بار دیگر در پاسخ به جلیلی گفت: دیپلماسی کلاس فلسفه نیست که بگویید منطق ما قوی بود! آنچه مردم می بینند این است که شما مسئول مذاکرات هستید و هیچ چیزی حاصل نشده و مدام تحریم ها ببیشتر شده و به مردم فشار بیشتری آمده است.
نامزدهای ریاست جمهوری یازدهم در انتهای بخش اول مناظره سیاسی در وقت باقی مانده شان به بیان نظراتشان پرداختند.
به گزارش خبرآنلاین، در پایان بخش اول مناظره انتخاباتی امروز سعید جلیلی در فرصت باقیمانده اش با بیان اینکه در حوزه سیاست خارجی باید حوزه اندیشه باشد، گفت: در این حوزه نیازمند یک سازوکار مقتدر و مدیریت قوی و هوشمند که این گفتمان را قبول داشه باشد هستیم.
وی تصریح کرد : اگر ما اینکار را نتوانیم انجام دهیم دچار ضعف می شویم. این یک بحث اساسی است. سوال من را آقای ولایتی جواب نداد که چرا بعد از 7 سال گفتگویشان تحریم های داماتو صادر شد و برای رئیس جمهور وقت هم حکم جلب آوردند.
سید محمد غرضی نیز در 2 دقیقه باقیمانده از زمانش با بیان اینکه سیاست خارجی انعکاس استعداد داخلی است، گفت: من از وقت دوستان استفاده کردم تا این موضوع را جا بیندازم، یعنی اگر استعداد داخلی فزون شود سیاست خارجی درست می شود.
وی تصریح کرد: اگر شبکه برق و آب و گاز و نان نداشته باشید، سیاست خارجی چیزهای دیگری می شود. من تمام عمرم را صرف اینکارها کردم. بحمدلله خیلی کارهایم خوب اثر کرد. اگر مردم به من رای بدهند برنامه ام بر انسجام داخلی است. مثلا بحثی مطرح می کنند راجع به عزیزان و بزرگان و اهل آذر و لر و کرد. من اعلام کردم اگر شما به من رای بدهید، استاندار هر استان را میگویم مردم انتخاب کنند که تحول بسیار بزرگی است. کشور یک قدم به جلو می رود. وی پس از آنکه حیدیر مجری مناظره اعلام کرد وقت شما تمام شد با صدای بلند گفت: التماس دعا!
محمدباقر قالیباف هم در زمان باقیمانده اش اظهار داشت: در حوزه سیاست خارجی معتقدم انسجام داخلی اساس کار است و در حوزه داخلی همبستگی ملی مهم است. چه بخواهیم مقاومت کنیم چه بخواهیم مذاکره و رقابت کنیم نیازمند این هستیم که در حوزه دیپلماسی، مبنا و جنس بحث قدرت است و باید توان و قدرت ملی ما بالا باشد تا قویتر عمل کنیم. هیچ وقت ملت ما در تاریخش عزت خود را فدای هیچ چیز از جمله اقتصاد و مسائل مادی نکرده است.
غلامعلی حدادعادل نیز اظهار کرد: در انتخابات نه خودم باید سیاه نمایی کنم و نه هیچ کاندیدای دیگری. در اینکه مشکل داریم حرفی نیست اما اگر دوران فعلی را زمستان نام بگذاریم و بگوییم بهار می شود، جفا به ملت و انقلاب است. ما مشکل داریم اما دستاوردهای زیادی در سلولهای بنیادی، ارسال موجود به فضا، پیشرفت های علمی و .. داشته ایم. اینکه آقای روحانی می گویند سانتریفیوژ بچرخد اما کشور تحریم شود فایده ندارد حرف درستی نیست.
به گزارش خبرآنلاین، حسن روحانی در این بخش پس از آنکه حدادعادل به فیلم تبلیغاتی او اشاره کرده و برنامه های او را نقد کرده بود گفت: من فکر می کنم از همین نکته شروع می کنم که باید جوری کشور را اداره کنیم که استقلال حفظ شود. استقلال اصل است وقتی همه کارخانههای خوابید این هم خدشه به استقلال است. باید کشور و منافع ملی را ببینیم. نمی شود یک ساختمان را نگاه کرد و بگوییم همین یک ساختمان است. من گفتم خیلی خوب است که سانتریفیوژ بچرخد به شرطی که همه کشور بچرخد. آنهایی که می گفتند تحریم نیست ، قطعنامه نیست و این ها باید بفهمند که نتوانستند مسایل کشور و دنیا را تشخیص بدهند. کسانی که میتوانند با شناخت جهان مسایل را حل کنند باید مسئله هسته ای را در دست بگیرند. حل مسایل بین المللی اول مشروط به این است که قدرت داخلی را تفقویت کنیم و این در شرایطی است که دولت فراجناحی تشکیل بدهیم. در شرایطی این اتفاق خواهد افتاد که آزادی بیان بدهیم و همه آزادانه سخن بگویند. مگر قبلا کشور از تحریم و جنگ نجات داده نشده است. چیزی است که تجربه شده و ما دیدهایم. فرصت لازم با مذاکره واقعی ایجاد می شود و با اعلام موضع پیش نمی رود. این نیست که برویم مقاله بخوانیم و برگردیم حل نمی شود. در صورتی که مسئله را بخوانیم و شناخت لازم را داشته باشیم. سیاست خارجی همیشه مهم بوده است. امروزه از همیشه مهمتر است. باید افرادی قدرت را در دست بگیرند که بتوانند و بلد باشند که مسایل را حل کنند.
بعد از روحانی نوبت به رضایی رسید و گفت: در این جلسه من چند نتیجه می گیرم. در این جلسه سه نفر که قبلا با هم ائتلاف کرده بوند معلوم شد باهم اختلاف نظر دارند. اکثر دوستان در گذشته ماندهاند. شرایط کشور به کلی تغییر کرده است. ماندن در گذشته فایده برای مردم ایران ندارد. باید یک ایران سیاسی دوباره را پی ریزی کنیم. سیاست داخلی و خارجی ما باید هدفمند شود. ما بهبود زندگی مردم و گسترش نفوذ فرهنگی اقتصادی ایران را دنبال خواهیم کرد. ارتباط ما با اروپا و روسیه کو؟ فقط از حزب الله و ... دفاع کردیم. اگر 3-4 کشور با ما نباشند که آثار دفاع مقدس است، چه برایمان باقی میماند؟ مسئله هسته ای باید از این حالت فرسایشی بیرون بیاید. بالاخره این مذاکرات باید زودتر به نتیجه برسد. مگر میشود کشور را با شعار دادن معطل کرد؟ آنها دارند از ما زمان میگیرند که اثر تحریم ها بیشتر شود. بعد ما اسم این را مقاومت میگذاریم؟ آقای جلیلی پاسخ نداد که اگر دور سوم و چندم بخواهد برود با توجه به اینکه آنها امیدوار شدند،چه کار میخواهیم بکنیم؟ در بغداد انها آماده دادن امتیاز بودند باید میگرفتیم. البته زحماتی کشیده شده و در همه دولتها پیشرفتهایی بوده است. نمیخواهیم سیاه نمایی کنیم اما میخواهیم سیاه زدایی کنیم.
عارف نیز گفت: من خودم را به مطالبات همه مردم، معلمان و دانشجویان، نظامیان و انتظامی، بازنشستگان و ... متعهد می دانم. در دولت آینده به مطالبات همه آنها رسیدگی خواهم کرد. تا ایرانی آباد و سرفراز داشته باشیم.
بیداری اسلامی، تحریم ها، ایران هراسی و مرز میان نقد و سیاه نمایی، سوالاتی بود که نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در مناظره امروز به آن پاسخ دادند.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در دور دوم از سومین مناظره نازدهای انتخابات ریاست جمهوری از نامزدها سوالاتی پرسیده می شد و هر یک دو دقیقه برای پاسخ به آن فرصت داشتند.
سوال: دولت شما برای حمایت و پشتیبانی از بیداری اسلامی چه برنامه ای دارد؟
رضایی: بیداری اسلامی از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی ایران است. ما مساله سوریه را هم جدی می گیریم. چرا که برخی تلاش دارند به واسطه مساله سوریه، بین ما و بیداری اسلامی فاصله بیاندازند. انشاالله تلاش می کنیم که ارتباط بیداری اسلامی با ما حفظ شود. این افتخار ما است که ما هم اکنون به سواحل مدیترانه رسیده ایم. ما اجازه نمی دهیم تهدیدی از این محل متوجه ما شود. ما باید از بعد اقتصادی هم باید این ارتباط را گسترش دهیم.
سوال: اگر تحریم ها به خاطر برنامه هسته ای کشورمان است، تحریم های اعمال شده قبل از چالش هسته ای چگونه قابل توضیح است؟
غرضی: من به تحریم ها خیلی اهمیت نمی دهم. الان خرج کشور 40 میلیارد دلار در سال بیشتر نیست که ما می توانیم آن را در بیاوریم. اینکه فکر کنند با این تحریم ها می توانند ما را به گرفتاری بیاندازند از اشتباهات آمریکایی هاست. تحریم ها همیشه بوده است اما اثر نگذاشته است. من در تحریم زندگی کرده ام. قبل انقلاب من مبارز بودم و در تحریم بودم. بعد انقلاب هم وزیر نفت شدم که در تحریم بود. من از اول که به دنیا آمدم در تحریم بوده ام! این بازی های سیاسی نمیتواند بر موازین ما اثر کند و کار ما را متوقف کند.
سوال: برنامه عملی دولت شما برای مقابله با ایران هراسی و اسلام هراسی چیست؟
عارف: انقلاب ما فرهنگی بود و باید بکوشیم از طریق دیپلماسی با کشورهای دیگر سطح روابطمان را بالا ببریم و پیام صلحمان را به تمامی کشورها ارسال کنیم. ما 4 میلیون ایرانی در خارج از کشور داریم که اگر ارتباط خوبی با آنها داشته باشیم می توانند سفرای فرهنگی ما در خارج از کشور باشند اما متاسفانه کمتر از این ظرفیت استفاده کرده ایم. باید از دیپلماسی فرهنگی برای رساندن پیام صلحمان به دنیا استفاده کنیم تا ایران هراسی به ایران دوستی تبدیل شود. ما باید از ظرفیت چهره های برجسته خود در این زمینه استفاده کنیم. مثلا از جناب آقایان خاتمی که مبدع «گفت و گوی تمدنها بود» و آقای هاشمی که نفوذ خوبی در کشورهای اسلامی دارند در برقراری ارتباط با دیگر کشورها استفاده کنیم. ما می توانیم روابطمان را با دنیا بهبود ببخشیم.
سوال: از نظ شما مرز بین سیاه نمایی و نقد چیست؟
روحانی: موضوع نقد این است که واقعیتی اتفاق افتاده و ایراد و اشکالی دارد که باید آن را تبیین کنیم. گاهی در نوع تصمیم سازی اشکال هست و گاهی تصمیم درست بوده اما در اجرا مشکل داشته است. باید ببینیم ایرادات کجاست و چگونه می توان آن را رفع کرد؟ با نقد مجریان، ارزیابیهایی صورت می گیرد که منجر به تصحیح امور می شود. در مرحله اجرا باید بر اساس نقدها، ایرادات را یافت و راه حل پیدا کرد. اما سیاه نمایی آن است که نقص چندبرابر شود و واقعیت به مردم نمایانده نشود. برخلاف سخنان آقای حدادعادل باید بگویم که گاهی واقعا هوا سرد است و در مسائل اقتصادی زندگی مردم سرد است و آزادی در زندگی جوانان ما سرد است. اینها واقعیت است که باید به اندازه گفته شود.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در بخش دوم مناظره انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری هر یک از کاندیداها به دو سوال به مدت دو دقیقه پاسخ دادند. در ادامه پاسخ 4 کاندیدا به 4 سوال آمده است؛
سوال: آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند، این جمله امام راحل در باور شما چگونه است؟
غلامعلی حدادعادل: با شهامت و بینشی که امام راحل داشتند، 34 سال است صحت این گفته و بینش امام ثابت شده است. همانطور که رهبری فرمودند امام سه باور داشتند باور به خدا، مردم و خود. ما هم اگر همین مشی امام را در پیش بگیریم موفق خواهیم شد. باید توکل به خدا کنیم و به مردم اعتماد داشته باشیم. امام یک مردم شناس الهی بود و مردم را به اعتبار فطرت الهی شان می شناخت، امروز هم اگر به نیروی لایزال این ملت بزرگ متکی باشیم و سعی کنیم با نشان دادن الگوی اسلامی تقوا و تدبیر از مدیریت، مردم را پشت سر نظام حفظ کنیم، باز هم صحت گفته امام در آینده ثابت می شود. راهش این است که مثل امام زندگی کنیم و قول و فعلمان یکی باشد. مردم اگر بدانند دولتمردان صادق هستند، کم نمی آورند.
سوال: به نظر شما اختلاف بین قوا شخصی است یا ساختاری یا حقوقی؟ تا چه اندازه به وحدت قوا پایبندید و تبعیت از قانون را در هر شرایطی بر خود فرض می دانید؟
علی اکبر ولایتی: همکاری بین قوا از مطالب اصلی است که هر کسی در هر سه قوه باید رعایت کند. به خصوص قوه مجریه نقش برجسته تری باید داشته باشد. آنچه در این سالها شاهد بودیم، اختلاف بین دولت و مجلس و گاهی عدم توجه دولت به قوانین مصوب مجلس و بی اعتنایی به تصمیماتی بود که در مجلس اتخاذ میشد و بی اعتنایی به تذکراتی که از سوی مجلس به دولت داده می شد که فلان مصوبه دولت غیرقانونی است و برخی درگیریهای دیگر که مردم را رنج می دهد.
مردم مسئولان را انتخاب کرده اند برای اینکه مشکلاتشان را حل کنند. مردم رنج میبرند وقتی میبینند گرانی و تورم روز افزون است. با این همه مشکلات حداقل توقع مردم این است که مسئولان با یکدیگر کمک کنند و با همکاری مشکلات کشور را حل کنند. اما میبینند مسئولان به جای حل مشکلات به مسائل شخصی می پردازند و به جان هم می افتند.
اخلاقمداری یکی از شعارهای من در دولت آینده است. اگر دولتی به مبنانی اخلاقی پایبند نباشد و مشکلاتی ایجاد کند، مردم را در انتخاب خود پشیمان می کند.
سوال: در طول یکسال گذشته 18 بار شبکه های برون مرزی بدون هیچ وجه قانونی توسط آمریکا قطع شد، فکر می کنید دلیل این اقدامات علیرغم ادعای آزادی بیان چیست؟
محمدباقر قالیباف: این نشان میدهد که قدرت های یکجانبهنگر در دنیا که فکر می کنند چون قدر هستند، پس حق هستند و برای همه چیز می توانند تصمیم بگیرند؛ دموکراسی و آزادی بیان و توجه به افکار عمومی را تاجایی قبول دارند که منافع خودشان در خطر نیفتد. این نشان می دهد بخشی از قدرتهای بزرگ، اعتقادی به حرف های رسانههای خودشان ندارند. این را در بخش های دیگری مانند حقوق بشر هم می بینیم. رفتار دوگانه قدرتهای بزرگ را شاهد هستیم. هرچه به نفعشان است قبول دارند و با هرچه منافعشان را تامین نمی کند، مخالف هستند.
سوال: راه حل آمریکا برای مناقشات منطقه مانند فلسطین و سوریه و افغانستان و بحرین توسل به زور است در حالی که راه حل ایران مراجعه به آرای عمومی است؟ دیدگاه شما در اینباره چیست؟
سعید جلیلی: بحثی مطرح کردم که عرصه سیاست خارجی هر کشوری به مثابه پارادایم است و اصول و منافع و ارزشهایی دارد که مناسبات بین کشورها بر اساس نقاط اشتراک و افتراق شکل می گیرد. یکی از بحث های اساسیمان با آمریکا این است که ما بین دو پارادایم سیاست خارجی ایران و آمریکا تقابل هست و اصولمان با هم تعارض جدی دارد. آمریکا به امنیت صهیونیست ها متعهد است و ما برعکس. سیاست خارجی جای اندیشه است. اشغال مشروعیت نمی آورد، قدرت نظامی و انحصار مشروعیت نمی آورد. این یک منطق روشن دارد و به خوبی می توان از آن دفاع کرد. به خاطر تقابل پارادایمی مان با آمریکا می بینید در بحرین و فلسطین و ... دچار اختلاف جدی می شویم. اینجا می شود دوگانگی حرفهای آنان را به جهانیان نشان داد.
در دور دوم مناظره نامزدهای ریاست جمهوری که به سوالات کوتاه از نامزدها اختصاص دادشت علی اکبر ولایتی اولین نفری بود که به سوالات مرتضی حیدری مجری مناظره پاسخ داد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در دور دوم از سومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از نامزدها سوالاتی پرسیده می شد و هر یک دو دقیقه برای پاسخ به آن فرصت داشتند.
سوال: آیا اختیارات رئیس جمهور با شعارهای شما تناسب دارد؟
ولایتی: چند بار توسط روسای جمهور اظهار شده که اختیارات ریاست جمهوری کافی نیست. به نظر من اختیارات کافی است و می توان قوه مجریه و کشور را مدیریت کرد. اگر کسی در این زمینه ادعایی دارد برای کار نکردن ها و بد کاردن ها دنبال بهانه است. آنچه که در قانون اساسی قبلی داشتیم و تغییر کرد الآن مجموعهای از اختیارات ریاست جمهوری و نخست وزیری است.
سوال:استقلال جمهوری اسلامی به معنای جلوگیری از مداخله خارجی تا چه اندازه حاضرید حافظ این استقلال باشید؟
حدادعادل: ایران یک کشور کهن است. ما 7000 سال است که در این قطعه در جهان خوش نشسته و درخشیدهایم. در فصلهای اولیه کتاب تمدن جهان باید از ایران آغاز کند. مردم این کشور در دفاع از استقلالشان غیرتمند بودهاند. در 100 سال اخیر هم این را نشان دادهاند. اولین کلمه اولین شعار ملت ایران استقلال بوده است. وقتی مردم به صورت طبیعی این شعار را دادند نشان دادند که ملت ایران به استقلال خود حساس هستند. فشار بیشتر هم بشوند مردم ایران عزتمدارانه تلاش خواهند کرد. با دین ایمان و اعتقاد دست به دست هم خواهیم داد و از استقلال دفاع خواهیم کرد.
سوال: راهکار شما برای به کار گیری تجربیات دولتهای قبل چیست؟
محمدرضا عارف: بحث شایسته سالاری را مطرح کردم. اگر به این اصل معتقد باشیم باید به سراغ دولتخهای قبل هم برویم. نیروهای برجسته دولت های قبل را باید استفاده کنیم. پایداری دولت آقای موسوی، سازندگی دولت آقای هاشمی ، اصلاح طلبی دولت آقای خاتمی و پشتکار دولت آقای احمدی نژاد را پیش روی خودم قرار خواهم داد. باید یک دولت مقتدر داشته باشیم. باید یک شورای قوی مشاوران را تشکیل بدهیم. من همه نامزدها و نامزدهایی که تایید صلاحیت نشدند هم استفاده میکنم.
سوال: حماسه 9 دی را چگ.نه تحلیل می کنید؟
سعید جلیلی: 22 خرداد 88 یک اوج در کشور بود. نظام توانست جمهوریت را به رخ جهان بکشد. عدهای آمدند این قله را متاسفانه تخریب کردند. کارهایی کردند و دشمنان را امیدوار کردند. دشمنانی که فهمیده بودند نظام به یک اوج میرسد. عده نه تنها ظلم به نظام کردند بلکه طرفداران خود نیز کردند. یکی از ویژگیهای نظام این است که امنیت را بر اساس پشتوانه مردم دارد نه نیروی پلیسی. به نظرم 9 دی اوج حضور مردم دربرابر این ظلم بزرگی که به مردم شده بود. با حضور مردم آتش فتنه خاموش شد.
در بخش دوم مناظره سیاسی رسانه ملی، نامزدهای ریاست جمهوری به سوالات کوتاه پاسخ دادند.
سوال: آیا شما سفرهای استانداری را در دولتتان ادامه می دهید؟
محسن رضایی گفت: قطعا این کار را با شیوه جدید انجام می دهم چرا که مردم سالاری دینی را یک جاده دو طرفه می دانم . مردم همانطرو که در مشارکت و تظاهرت شرکت می کنند حق دارند که مسئولان را مورد سوال قرار دهند. قول می دهم تبعیض ها را برطرف می کنم و پارتی بازی ها را برطرف می کند و میان قوم های مختلف رقابت اقتصادی را ایجاد می کنم. اول با کارشناسان و بعد با کارآفرینان و دانشگاهیان جلسه می گذارد و وقتی به نتیجه قطعی برسم میان مردم می روم. من در جنگ 3 بار نزدیک بود اسیر شود و در صحنه عملیات پا یه پای مردم و به خصوص جوانان حرکت خواهم کرد.
سوال: با توجه به ضرورت تامین آزادیهای فردی و اجتماعی مصرح در قانون اساسی، حدود و مرزهای آزادی چیست و چه تفاوتی میان آزادی در جامعه اسلامی و آزادی در جامعه غربی وجود دارد؟
سیدمحمد غرضی گفت: در جامعه اسلامی آزادی وسیع تر تعریف می شود. در جوامع دیگر آزادی در نیازهای غریزی معنی می شود. می گوییم کدام آزادی وسیع تر است؟ می گوییم آن آزادی که جامعه بیشتری را در بر بگیرد. وقتی می گوییم آزادی قسمت وسیع جامعه را در نظر بگیرد نا محدود است و حق آزادی از یک انبعاس کوچک اجتماعی به انبعاس بزرگ تر برود. آزادی که در اسلام است آزادی اجتماعی وسیعی است. وقتی در کشورهای غربی معنی آزادی را می بینید متوجه می شوید آزادی آنها حدشان به اندازه آدمی است که جذب می کند.
سوال: امروز جمهوری اسلامی تبدیل به قدرت بزرگ جهانی شده است. دولت شما چه برنامه ای برای استفاده از طرفیت های راهبردی نظام از جمله جنبش عدم تعهد و فنوذ بالا در کشورهای آمریکای لاتین برای نقش آفرینی بیشتر در معادلات جهانی خواهد داشت؟
محمدباقر قالیباف گفت: موقعیت جغرافیایی ما این فرصت را فراهم کرده که اط ظرفیت ها در حوزه دیپلماسی استفاده کنیم. رویکرد منطقه گرایی برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است و هیچ منطقه ای حساس تر از این منطقه نداریم و باید از فرصت های این منطقه استفاده کنیم. جنبش غیر متعهدها اتفاق خوبی را ایجاد کرد که تاسیسی دبیرخانه دائمی است و باید از ظرفیت آنها استفاده کرد. معتقدم البته ما در حوزه های دور مانند آمریکای جنوبی باید استفاده کنیم اما استفاده ما از منطقه خاورمیانه است.
سوال:از نظر شما مهم ترین میراث امام خمینی چیست و چگونه از این میراث عظیم استفاده می کنید؟
حسن روحانی گفت: مهم ترین میراث امام جمهوری اسلامی است البته میراث های بزرگی را برای ما گذاشتند اما مهم ترین میراث جمهوری اسلامی است و این خیلی مهم است که ما هم به جمهوریت تکیه کنیم و هم به مسئله اسلامیت تکیه کنیم. امروز برخی فکر می کنند جمهوری اسلامی تنها ولایت فقیه است. اگرچه ولایت فقیه بسیار بالا است اما جایگاه مردم و جمهوریت هم بسیار بالا است. اما می خواستند که جمهوری اسلامی هم جمهوریتش و هم اسلامی بودن آن حفظ شود. اما بر مسئله وحدت هم بسیار تکیه می کردند و امروز علما و مراجع و دانشگاه ها می توانند با تلاش مضاعف خود بر تحقق وحدت کلمه تلاش کنند.
به گزارش خبرآنلاین، در پایان مناظره انتخاباتی امروز کاندیداها در 2 دقیقه به بیان آخرین نکات خود پرداختند که در ادامه می آید:
غلامعلی حدادعادل: در این آخرین فرصت به ملت ایران عرض می کنم برای انتخاب رییس جمهور کشور ما چند نفر یک قول هایی دادیم و وعده هایی برای آینده دادیم، آینده را آینده معین می کند ولی یک راه بهتر برای تصمیم گیری این است که به گذشته تجربه شده مراجعه کنند. گذشته هریک از ما پیش روی شما است و با تحقیق در گذشته ما می توانید بهتر تصمیم بگیرید.
ما همانطور که رهبری گفتند نباید قولی ندهیم که شرمنده شما باشیم، من سعی کردم قولی خارج از اختیاراتم ندهم تلاش میکنم با انتخاب همکاران با تقوا، با تدبیر و با تجربه و با احترام به کرامت آزادی و حقوق مردم آرامش را بر کشور برقرار کنم و در تعامل با سایر قوا و پرهیز از جنجال و فقط با کار و کار و کار توان خود را صرف شکوفایی استعدادهای کشور و نسل جوان کشورم کنم برای ایرانی آزاد و آباد.
سعید جلیلی: باورم این است که پشتوانه قدرت، عزت، مقبولیت و کارآمدی ما دو عنصر مهم است یکی اسلام ناب و دیگری باور داشتن مردم که در جمهوری اسلامی شکل گرفته است. این دو هرچه با سازوکار به هم نزدیک شوند تولید بیشتری از ظرفیت های عرصه های قدرت و کارآمدی خواهد کرد. اگر به این باور داریم این اندیشه و مدل بی بدیل است هرچند تلاش های زیادی می شود که بدیلی برای این مدل درست کنند ولی تاکنون موفق نشده اند و این نقطه قوت ماست.
عمیقا باور دارم این اندیشه هم در امنیت و هم در آزادی کاربرد دارد. اینها باید در درون دولت ظهور یابد. انشاءالله دولتی می تواند در این اندیشه مقتدر باشد که هم مردم را باور داشته باشد و هم اندیشه اسلام ناب را. دولت مقتدر دولتی نیست که سازوکار پلیسی بیشتر داشته باشد. دولت مقتدر باید مردم را باور داشته باشد و بر مبنای اسلام ناب که ما آن را در ولایت فقیه میدانیم آن را انجام دهد.
محمدباقر قالیباف: خدا را شاکرم که فرصت یافتم ارتباط بیشتری با مردم از منظر نامزد داشته باشم. البته در این ارتباطات نگرانیها و البته امیدهای زیادی را در مردم دیدم. به من بیش از گذشته آموخت که از سیاست بازی و اختلاف دوری کنیم. در دولت آینده اگر دغدغهای داریم جز دغدغه مردم چیزی نداشته باشیم. این روزها ناگزیر بودیم زیاد حرف بزنیم ولی امیدوارم در دولت آینده بیشتر کار کنم و کمتر حرف بزنم. تاکید بر حقوق ملت را در اولویت کارم می گذارم تا اول حقوق مردم را ندهیم نباید به دنبال حقوق دولت برویم. احساسات، ماجراجویی و قهرمان سازی را از حوزه دیپلماسی دور می کنم. نیازمند مدیریت جدی در این عرصه هستیم که نه امتداد وضع موجود باشد و نه برگشت به گذشته. بازگشت به نخبگان به مردم و توجه به تشکل هایی که ریشه مذهبی دارند جزو برنامه هایم است.
محمدرضا عارف: در موقع استراحت به من گفتند دکتر معین و ظریفیان صحبت های آقای جلیلی را تکذیب کردند. برخی از مردم انگیزه کافی برای حضور پای صندوق ها ندارید اما باید به پای صندوق بیایید قهر کردن و رای ندادن اعتراض نیست عقب نشینی است. باید مشارکت حداکثری داشت. از همه اقشار و اقوام میخواهم در 24 خرداد به پای صندوق های رای بیایند و در تعیین سرنوشت خود شریک باشید. به کسی رای دهید که نشان داده می تواند کشور را به خوبی اداره کرده و پاسخگوی مشکلات باشد و از ظرفیت قانون اساسی برای پیشرفت استفاده کند و از همه نخبگان و شایستگان استفاده کند و با ایجاد دولتی فراگیر و پاسخگو تعالی و پیشرف کشور را پیگیری کند.
27219
نظر شما