رنج‌نامه ارامنه بهجت‌آباد؛ شهروندانی که ارمنستان درهایش را به رویشان بست

بهجت‌آباد یکی از کانون‌های اصلی ارامنه در تهران بود و اکنون نیز ارامنه بسیاری در این محله زندگی می‌کنند. مهاجرت ارامنه به بهجت‌آباد اما داستانی پرفراز و نشیب دارد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از همشهری آنلاین، ماجرای ورود جمع کثیری از ارامنه به محله بهجت‌آباد را باید در در وقایع ۸ دهه پیش اتجاد جماهیر شوروی جست‌وجو کرد. وقتی جنگ جهانی دوم با انبوهی از کشته‌ها و ویرانی‌ها به پایان رسید، دولت شوروی سابق قوانینی برای پذیرش مهاجر وضع کرد.

 براساس این قانون، اگر جمعیت هر شهر به یک میلیون نفر می‌رسید جواز تبدیل به یک جمهوری برای آن صادر می‌شد. ارمنستان که پس از جنگ جهانی دوم حدود ۷۰۰ هزار نفر جمعیت داشت به پشتوانه این قانون در ۲۱ نوامبر ۱۹۴۵ مهاجرت ارامنه از کشورهای همسایه ازجمله ایران، یونان، سوریه، بغارستان و... را به خاک خود مجاز شمرد تا به حد نصاب تشکیل یک جمهوری برسد. پس از اعلام مهاجرپذیری ارمنستان، ارامنه بسیاری از روستاها و شهرهای گوشه و کنار ایران خانه و زندگی خود را فروختند تا به سیل مهاجران ارمنستان بپیوندند.

«علیرضا زمانی» تهران‌شناس، در این‌ باره می‌گوید: «نخستین کاروان مهاجران ایرانی سال ۱۹۴۶ از ایران راهی ارمنستان شدند. در آن سال جمعیت مهاجران ارمنی ایران که به دلیل شرایط نامساعد زندگی در روستاهای کم‌برخوردار قصد مهاجرت به ارمنستان داشتند به حدود ۲۰ هزار تن رسیده بود. اما طولی نکشید که با ورود مهاجرانی از کشورهای مختلف خیلی زود جمعیت ارمنستان به حد نصاب رسید و مرزهای این کشور به روی مهاجران جدید بسته شد. در آن سال در محدوده خیابان نادری کمیته‌ای توسط رهبر حوزه اسقفی برای کمک به مهاجران ارمنی که در مسیر مهاجرت به تهران رسیده بودند، تاسیس شده بود. اگر چه این کمیته به ساکنان روستاهای ارمنی‌نشین ایران که قصد مهاجرت به ارمنستان داشتند اعلام کرد دیگر امکان مهاجرت به این کشور مهیا نیست اما بسیاری از آن‌ها پیش‌تر خانه و زندگی خود را به قصد مهاجرت فروخته بودند.»

مرزهای ارمنستان به روی مهاجران بسته شد و ارامنه‌ای که در مسیر مهاجرت از روستاهایی چون جپلاق، کزاز، کمره، چهارمحال و سلطان‌آباد به تهران رسیده‌ بودند اکنون باید محلی برای زندگی در پایتخت برای خود دست و پا می‌کردند.

زمانی ادامه می‌دهد: «با بسته شدن مرزهای ارمنستان، ارامنه‌ای که اکنون به تهران رسیده بودند و خانه و زندگی خود را نیز در روستاهای خود فروخته بودند چاره‌ای جز سکونت در تهران نداشتند. شمار زیادی از مهاجران، بخشی از اراضی بهجت‌آباد را که آن زمان زمین‌هایی بایر و خالی از سکنه بود برای سکونت انتخاب کردند. در آغاز چادرها و آلونک‌هایی در این محدوده ساخته شد و مهاجران در شرایطی سخت و دشوار چند ماه در این محدوده زندگی کردند. سال ۱۳۳۲ شهرداری وقت تهران آلونک‌ها را تخریب کرد و شماری از ارامنه به محله‌های دیگر کوچ کردند و بسیاری دیگر نیز در بهجت‌آباد ماندند که اکنون مجاور خیابان کریمخان‌زند در منطقه ۶ قرار دارد.»

۲۵۹

کد خبر 2123205

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 3
  • IR ۱۹:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۱
    0 2
    پس ارمنستانی در کار نبود بلکه همشون مهاجر بودن

    پاسخ سایت: چطوری به چنین نتیجه‌ای رسیدید؟!

  • تورج IR ۰۳:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۲
    0 0
    آنها رنج بردند ولی بازماندگانشان حالش رو میبرند! با قیمت ملک در آن منطقه واقعا حالشو میبرن.
  • پرویز فاطمی کیا IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۲
    6 0
    ارامنه مهمان شرق لرستان شامل جاپلق ازنا تا حدود سلطان آباد الیگودرز ساکن بودند و بختیاریهای این مناطق هنوز هم خاطرات خوشی از هموطنان ارمنی خود به یادگار دارند ضمنا گورستان های ارمنی هنوز در این مناطق وجود دارد
  • اندو IR ۰۶:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۵
    1 0
    ارامنه مردمانی سخت کوش دانا و توانا در تمام دوران در تاریخ انسانهایی شریف با فرهنگ شریف و در علم و صنعت هنر و آموزش و ادب همواره زبانزد اقوام و دیگر نژادها از خود نامی نیک در متون کتب تاریخی کهن در سرزمینهای باستانی همجون ایران عزیزمان با تمدنی بی نظیر در جهان در تمام عرصه های ورزشی هنری صنعت و علوم مهم تقریبا به جرات میتوان به عنوان بنیانگذاران صنایع ریز و درشت علوم و فنون مختلف نامشان برای همیشه برای نسلها جاودان می ماند آنچه باعث بدبختی این مردمان شد دشمن واحد ارمنستان و ایران بوده و هست همان روسیه همان معاهده ننگین ترکمنچای و گلستان بر سر ارمنستان نیز پیاده کرد و از طرفی جنگ جهانی دوم و قبل از اون جنگهای ایران و رم و ... ارمنستان مرکز اصلی جنگ و رنج و درگیری ها بوده است از سوی دیگر بلایای طبیعی همجون زلزله و جنگ تا امروز سایه بر سر ارمنستان داشته کشوری محصور در خشکی مساحت کم و با حداقل ثروت و منابع خدادادی اما همچنان مردمانی با روحیه شاد و امیدوار به زندگی دلگرم به دات پروردگار بخشش یزدان ایمان فراوان دارند مدد حز او ننگ میدانند مرز ایران با ارمنستان امنترین مرز ایران ماست

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین