در صورت فوت یکی از زوجین تکلیف پرداخت مهریه چه می‌شود؟

باشگاه خبرنگاران نوشت: «مهریه» همان دین ممتازی است که زن و مرد باید پیش از جاری شدن عقد دائم در خصوص «عند المطالبه» یا «عندالاستطاعه» بودن مهریه با هم توافق کنند.

بسیاری بر این باورند که «مهریه سنگین» هیچ تأثیری در استحکام زندگی زناشویی ندارد، اما برای زنان به عنوان پشتیبانه مالی محسوب می‌شود. بخشی نیز معتقدند که مهریه می‌تواند در تسهیل گرفتن طلاق و حق نگهداری از فرزندان کمک کند.

اما باید این نکته را در نظر گرفت، مهریه تنها حق تعریف شده برای زنان در عقدنامه نیست و با بیان دیگر شروط ضمن عقد، دیگر نیازی به مهریه‌های سنگین و نامتعارف نیست.

مهریه در عقد موقت و دائم متفاوت است. در عقد موقت پرداخت مهریه ضروری است و در عقد دائم دارای انواعی است که زن و مرد پیش از ازدواج در خصوص نوع آن باید با یکدیگر توافق کنند.

مهریه در عقد دائم دارای دو نوع «عند المطالبه» یا «عندالاستطاعه» است که پس از عقد زن هر زمان که بخواهد می‌تواند در دادگاه مطالبه مهریه کند و مرد موظف به پرداخت مهریه می‌شود.

تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه

مهریه عندالمطالبه به مهریه‌ای گفته می‌شود که هر زمان زن تقاضای دریافت مهریه را داشته باشد، مرد باید آن را پرداخت کند، در مقابل مهریه عندالمطالبه عبارت عندالاستطاعه است.

شرط پرداخت مهریه عندالاستطاعه، وضعیت مالی و تمکن داشتن مرد است، بدین معنا زن زمانی می‌تواند مهریه خود را مطالبه کند که مرد توانایی پرداخت آن را داشته باشد.

وصول مهریه عندالمطالبه آسان‌تر از وصول مهریه عندالاستطاعه است و زن می‌تواند با مراجعه به اجرای اسناد رسمی مهریه‌اش را وصول کند.

زن می‌تواند با مراجعه به شورای حل اختلاف و دادگاه خانواده برای دادخواست مهریه اقدام کند و در صورتی که مرد مهریه عندالمطالبه را به زن نپردازد، ممکن است که به درخواست زن روانه زندان شود.

براساس قانون خانواده، برای نپرداختن مهریه عندالمطالبه بیشتر از ۱۱۰ سکه، مرد بازداشت نمی‌شود و اگر زن مدعی است که مرد مالی دارد، باید آن را به دادگاه معرفی کند و در صورت معرفی، آن مال توقیف می‌شود و پس از سپری شدن مراحل اجرای احکام به زن پرداخت می‌شود.

گفتنی است مهریه قابل بخشش است و اگر زن مهریه خود را بذل کند، دیگر امکان رجوع از بذل (بخشش) وجود ندارد.

در صورتی که مرد فوت شود، از اموالی (ماترک) که از آن مرحوم باقی می‌ماند، مهریه زن پرداخت می‌شود. پرداخت مهریه از اولویت‌های پرداخت دیون متوفی قرار دارد. همچنین درصورتی که زن فوت شود، پدر و مادر او می‌توانند مهریه زن را از مرد مطالبه کنند.

بیشتر بخوانید:

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1775201

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۶:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    8 3
    مهریه در ایران شده یک نوع کاسبی و لخت کردن مردان و از هم پاشیده شدن بسیاری از زندگی ها، به نظر من حرف مزخرف و غیر کارشناسی و بیخودیه ، و باید فکری برایش بشه :
  • IR ۰۶:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    8 0
    این چه قانونیه سکه ای ۲۰میلیون اینکه جوانها زن نمیگیرند تابگن اره یانه مهریه بزارن اجرا اینکه همه دنبال فقط دوستی هستند نه ازدواج مثل کشورهای دیگه باشه اموال مرد نصف کنند دیگه نه زندانی داره نه خیانت میاره هروقت همدیگر نخواستند ازهم جدامیشن
  • ع م IR ۰۷:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    17 1
    اگر زن فوت کنه پدر و مادر میتونن مهریه رو از مرد مطالبه کنن. خیلی قانون احمقانه ایه. به همین خاطره که میگیم قوانین باید انسانی باشن نه ایدئولوژیک.
  • محمد IR ۰۸:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    8 2
    مهریه های سنگین و ترس از تهدید های زنان در طول زندگی از عوامل اصلی کاهش ازدواج است کاش دولت با تدوین قوانین پایدار هم به رونق ازدواج و هم به احقاق حقوق زن و مرد در جامعه بپردازد ، ازدواج زیاد شود خانواده پایداری داشته باشد و خیانت ها به پایین ترین حد برسد و حقوق زن و مرد در زندگی در صورت عدم توافق محقق شده و به هیچ کس ظلم نشود چرا مرد بخاطر ازدواج با زنی که ممکن است در طول زندگی به هزار رنگ در بیاید تاوانی سنگین بدهد و دسترنج یک عمر تلاشش به دست زنی بیفتد که دلش هوای مرد دیگری را دارد قوانین باید بروز و مطابق با شرایط جامعه تدوین و اجرایی شود تا جامعه انحطاط پیدا نکند
  • IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    11 1
    این قانون لغوشوددرمجلس شورای اسلامی مهریه گرفتن بعداز فوت خانم ازشوهرتوسط مادرزن حرام وخلاف قانون دنیاست هیجای دنیا وکشورهای اسلامی وهمسایه همچنین قانون بی وژدان نیست خانه خراب میشه مرد زنش فوت کرد یک دلیل ناراحتی برای همسرش وایا بچه دارد یانه به آن اندازه باید نصف دارایش به خانواده زن دهد دولت خواهشمند است این نوع مهریه گرفتن لقوکنید مردم گناه دارند شرعا زندگی مردم بازی نشود وخراب
  • شیطون IR ۱۰:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    8 1
    قانون مسخره ای داریم من زنم طلاق دادم دوباره ازدواج کرده آیا انصافه از من مهریه بگیره بره خرج شوهر جدیدش کنه یک قانون بزارن البته چیزی به اسم قانون نداریم
  • IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    6 1
    چه قانون مسخره ای در مورد مهریه دارین؟ ایم قانون قرون وسطایی را از زندگی مروم بکشین بیرون تا خیلی از مشکلات بویژه رجوع به دادگاههاتون کم بشه
  • رمو IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    8 5
    بعدازفوت زن پرداخت مهریه به پدر و مادرش دیگه چرا خدای من مرده این خانما هم مایه دردسره گفتم بعد مرگشون یه نفسی چاق میکنیم زهی خیال باطل
  • هم وطن IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    9 0
    ای مهریه،چه زندگی‌هایی که بهم نزدی