۱۴ نفر
۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۵۵
100 هزار نفر مخاطب ظریف؛ تندروها گفت و گو را جمع می کنند؟

نویسنده در یادداشت حاضر تاکید می کند اکنون آسیب های کاهش مشارکت در انتخابات 1400 بیشتر خود را نمایان می کند...و ظریف شاید تنها کسی است که می تواند تمام این فاکتورها را یک به یک ردیف کند تا  کسانی که گمان داشتند با رجز خوانی می شود کشور را اداره کرد،هوادارانشان بدانند که وضعیت سیاست خارجی آنگونه که آرزویشان است به پیش نخواهد رفت.

دکتر ظریف شب گشته، پس از مدتها سکوت، حضوری متفاوت پیدا کرد. او که بعد از متنی که در اینستاگرامش درباره قرارداد ترکمانچای نوشت، در اتاقی به دعوت مجید تفرشی مورخ معاصر حاضر شد تا توضیحات مبسوطی بر نظر خود مبنی بر پرهیز از آرمانگرایی های ناممکن داده و بر خلاف رویه های جاری، به عنوان مسئولی دولتی، پاسخگوی عملکرد ۸ ساله خود در دولت باشد. هر چند تندروهایی که دنبال برگزاری انتخاباتی با مشارکت پائین در اسفند ماه هستند، بلافاصله شائبه انتخاباتی بودن این رویداد را مطرح کردند تا بتوانند با زدن زود هنگام وی، خیال خود را از بابت آمدنش و رای آوردنش راحت کنند. اما چرا ظریف امروز را برای گفتن این حرف ها انتخاب کرده است؟

شاید هیچ کس به اندازه ظریف از تبعات سیاست خارجی کشور آگاه نبوده و به همان اندازه دلواپس نباشد. او می داند که بخش بزرگی از همان تندروهایی که روزگاری برجام را کاغذ پاره می دانستند و آن را آتش می زدند، امروز به دنبال احیای همان مرده ای هستند که بر سر جنازه اش پایکوبی می کردند. همان ها که امروز باید یاران قدیم خود را قانع کنند تا از سنگ اندازی دست بردارند؛آنانی که مخالفت با برجام برایشان بدون هیچ دلیل قانع کننده ای به موضوعی حیثیتی تبدیل شده و بازگشت از آن همه شعار افراطی، می تواند به ندامت آنان تعبیر شود که در نتیجه آن ۷ سال، زمان و امکانات کشور از بین رفت تا کشتی سیاست خارجی، در همان اسکله ای پهلو بگیرد که اکنون قرار است؛ زیرا هیچ توجیهی برای این همه اتلاف منابع و تضعیف بنیه اقتصاد کشور ندارند. ظریف دوباره آمد تا به میانه روها کمک کند تا بتوانند پایگاه اجتماعی خود را آماده کنند که بعد از آن همه شعار علیه برجام، این تغییر جهت تازه را بپذیرند و مخالفان حیثیتی برجام را هم همراه کنند تا کشور را از افتادن به ورطه جنگ و تحریم فزاینده نجات دهند.

آنان که درست در زمانی که کشور در حال گفت وگو با غرب بود و حالا که دستگاه دیپلماسی به سمت عادی سازی روابط می رود، تهدیدات علیه اروپا و آمریکا عمده می شود؛ آن هم در زمانه‌ای که دستگاه دیپلماسی کشور در ضعیف ترین وضعیت برای رفع و رجوع چنین برنامه سنگینی قرار دارد به ویژه بعد از سفر هیثم بن طازق پادشاه عمان به ایران که ناظران سیاسی یکی از ماموریت های جدی اش را حل مسئله هسته ای ایران ذکر کرده اند. اکنون آسیب های کاهش مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ بیشتر خود را نمایان می کند.

در حالیکه رئیسی در شعارهای انتخاباتی اش از دولتی مقتدر سخن می گفت که می تواند برجام را به پیش ببرد، اما برعکس این دولت برآمده از رای پایین مردمی و اعتراضات پائیز گذشته، از کمترین اقتدار برای چانه زنی در عرصه بین المللی برخوردار است و ظریف شاید تنها کسی است که می تواند تمام این فاکتورها را یک به یک ردیف کند تا کسانی که گمان داشتند با رجز خوانی می شود کشور را اداره کرد،هوادارانشان بدانند که وضعیت سیاست خارجی آنگونه که آرزویشان است به پیش نخواهد رفت و سیاستمداران در قدرت هم در نهایت راهی جز همان مسیر گذشته ندارند و اگر بخواهد آرمانگرایانه سکان داری کنند، تاریخ همانگونه قضاوت خواهد کرد که سردار دلیری چون عباس میرزا برای اجرای حکم جهاد به عشق وطن رفت، اما وطن از دست داد.

ظریف همچنین تلاش کرد که از یکپارچگی سیاست خارجی با سیاست های کلی نظام پرده بردارد و در نهایت نشان دهد این دو قطبی سیاسی در کجا شکل گرفته است و نشانی سر منشا این دوگانه سازها را بدهد. موضوعی که به دلیل حساسیتش بیش از ۱۰۰هزار نفر را ساعت ها پای بحث او در کلاب هاوس نشاند. او در کلاب هاوس نشان داد اگر صداو سیما از او دعوت نمی کند تا گزارشش را به عنوان خادم ملت، به سمع و نظر مردم برساند، با همه محدودیت های وضعیت اینترنت، آنقدر سخنانش جذاب، منطقی و دارای مخاطب است که قادر است یک استادیوم آزادی مخاطب سیاسی را چندین ساعت پای سخنان خود آن هم با اینترنت ضعیف ایران، بنشاند و مستمع داشته باشد.

این همان شرایطی است که تندروها خواستار آن نیستند. زیرا گفت و گو تنها موضوعی است که آنان هیچ تمرینی درآن ندارند و مایل نیستند چنین میدانی گسترده شود. خشونت خورند تندروها است، گفت و گو و آرامش علیه منافع آنان عمل می کند. علاوه بر این او به عنوان یک سیاستمدار و کنشگر مرزی، نشان داد که این رویکرد یعنی میانه روی، دارای مخاطب بسیار قدرتمندی است. و این دلیلی است که تندروها باید به او حمله کنند. تا میدان گفت وگو را هم جمع کنند. ترامپ درک درستی از ظریف داشت. او هم می فهمید که ظریف در مقام درک کارشناسانه از حوزه مسئولیت اش چگونه می تواند از منافع ملی کشورش دفاع کند.

*روزنامه نگار

۲۱۶۲۱۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1775119

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 24
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسن کارگر IR ۱۹:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    17 2
    درود درود درود
  • گودرز CA ۲۰:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    21 3
    بسیار عالی و منطقی نوشتید سپاسگزاریم
  • IR ۲۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    13 35
    ممنون خندیدیم هنوز تو توهم گلابی برجام هستید و نفهمیدید غربیها بازیتون دادن
  • فرزانه IR ۲۰:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    34 10
    قدر دکتر ظریف نمی دونن حیف ایکاش حاکمیت از تندروها و دزدها و .... حمایت نمی‌کرد ایکاش می فهمیدن همیشه مردم پیروز هستن حاکمیت ظلم و زور مقطعیه ولی به تاریخ باور ندارن
  • IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    11 10
    جانم فدای ظریف
  • IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    24 5
    دانا بلندت میکند * بر زمین ات میزند " نادان دوست___ آقای دکتر ظریف مردی دانا و کارشناس و + دور اندیش و عاقل به روز هستند که می دونند چطور کلک وحقه های غربی ها را با طرح و زبان و تکنیک خودشان خنثی و بی اثر کنند* ایشان خوب میداند که چطور باید در فضای جامعه جهانی و در برابر دید بین الملل* چه راهکاری برای احقاق حق کشور با کمترین هزینه را پیش برد و ایران هراسی را بی اثر کرد*افسوس که قدر نمیدانیم افسوس*
  • IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    21 6
    مملکت باید دست انسانهای شریفی ظریف ..می افتاد ..افتاده دست ..امثال حسین شریعتمداری وامثالهم ..که ملت به این روز فلاکت بار رساندن .
  • ترابیان IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    7 33
    هر کشور دیگری بود ظریف و روحانی رنگ آسمان را نمی دیدند
  • IR ۲۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    5 30
    آقای ظریف شاید غرور کاذبی بهش دست داده؟!
  • محمود IR ۲۰:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    16 4
    تحلیل بسیارخوب و درستی بود حق مطلب بدرستی اداشد
  • IR ۲۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    22 5
    بهتر است حزب پایداری ها و عوامل اصلی و پایه گذار تندروی های افراطی از صدا و سیما و جاهای دیگر کنار گذاشته بشن تا کشور نفس بکشه
  • IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    20 3
    بهتره در این شرایط به حرف های ظریف بیشتر دقت بشه
  • جعفری IR ۲۱:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    16 3
    مسلما انتخابات آتی اگر به منوال آخرین انتخابات مجلس برگزار شود درصد مشارکت ۱۰درصد بیشتر نخواهد بود.
  • IR ۲۱:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    20 3
    تندرو ها کلا" در زندگی سیاسی خود در اشتباه به سر می برند.
  • IR ۲۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    6 12
    خانم تبسم نمازی فکر کردی حالا که به زعم خودت 100 هزار نفر در کلاب هاوس به حرف ایشان گوش داده اند او را قبول دارد .
  • IR ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    9 3
    و ما همچنان در حال اختراع دوباره چرخ
  • IR ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    8 4
    برحام بچه ی مرده ایست که تندروها در دامن نظام گذاشتند
  • علی اصغر قاسم پور IR ۲۱:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    9 2
    منطقی بود، برقرار و برفراز باد میانه روی.
  • امید IR ۲۲:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    4 1
    ایران تمام تعهداتش راانجام داد ولی آمریکا مثل آب خوردن برجام را رها کرد وصدبرابر ایرآن راتحریم کرد
  • امیرعلی IR ۲۲:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    10 4
    درود بر سردار دیپلماسی دکتر طریف ولعنت خدا بر کاسبان تحریم ودلواپسان رجیم
  • IR ۲۲:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    10 5
    100 هزار نفری که جمع شدند خیلی مهم هستند زیرا همگی نخبه سیاسی هستند
  • محمد رضا IR ۲۳:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۷
    10 4
    با درود و احترام به بزرگ دیپلمات عصر حاضر ایران . خدا یارش باد .
  • سید IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۸
    8 3
    احسن