دانشمندان دانشگاه پزشکی جانزهاپکینز آمریکا می‌گویند که بیشتر سرطان‌ها به محیط یا سبک زندگی مربوط نیست و دوسوم انواع سرطان‌ها به خاطر بدشانسی افراد به سراغشان می‌آید.

نسیبه خانلرزاده: سالیان متمادی است که متخصصان بهداشت هشدار می‌دهند تومورهای سرطانی ناشی از رژیم غذایی بد، بی‌تحرکی یا ژن‌های معیوبی است که از پدر و مادر به ارث رسیده‌اند. حتی دولت آمریکا هم حدود 100 هزار پروژه ژنوم برای بررسی و یافتن دلایل ایجاد بسیاری از بیماری‌های نادر و سرطان‌ها تعریف کرده است.

اما حالا پژوهشی جدید نشان می‌دهد که بیشتر سرطان‌ها اصولاً به خاطر بدشانسی اتفاق می‌افتند تا انتخاب سبک زندگی نادرست و دی.ان.ای ناقص.

به گفته پژوهشگران دانشگاه جانزهاپکینز، دوسوم سرطان‌ها از اشتباهات تصادفی در تقسیم سلولی ناشی می‌شوند، پدیده‌ای که کاملا از کنترل ما خارج است. آن‌ها می‌گویند از آنجاکه بیشتر سلول‌ها برای اینکه سالم بمانند، باید تقسیم شوند، این خود احتمال ایجاد و رشد سرطان را بیشتر می‌کند.

این اولین بار است که دانشمندان می‌توانند توضیح دهند که چرا برخی از سرطان‌ها نسبت به بقیه شایع‌ترند. به‌این‌ترتیب می‌توان توضیح داد که سرطان روده بزرگ از روده کوچک شایع‌تر است، چراکه سلول‌ها در روده بزرگ دو برابر سریع‌تر از روده کوچک تقسیم می‌شوند.

از 31 نوع سرطان بررسی‌شده توسط پژوهشگران دانشکده پزشکی دانشگاه جانزهاپکینز، تنها 9 سرطان با سبک زندگی یا اختلالات ژنتیکی مرتبط تشخیص داده شده‌اند و 22 سرطان باقیمانده تنها به خاطر بدشانسی بود و دی.ان.ای و سبک زندگی تأثیر بسیار ناچیزی در ابتلا به آن‌ها داشت. (برای مشاهده اینفوگرافیک در ابعاد بزرگ‌تر، اینجا را کلیک کنید)

این گروه از پژوهشگران ادعا می‌کنند ازآنجاکه نمی‌توان از طریق تغییر رفتار یا بررسی عوامل ژنتیک از بیشتر انواع سرطان جلوگیری کرد، باید پژوهش‌های بیشتری برای تسریع در تشخیص سرطان انجام داد تا بتوان در زودترین زمان ممکن سرطان را تشخیص داد.

دکتر کریستیان توماستی می‌گوید: «اگر دوسوم از موارد سرطان در سراسر بافت‌ها توسط جهش تصادفی دی.ان.ای (درزمانی که سلول‌های بنیادین تقسیم می‌شوند) اتفاق بیفتد، در آن صورت تغییر سبک زندگی و عادت‌های زندگی ما کمک بسیار بزرگی در اجتناب از برخی انواع خاص سرطان خواهد بود، اما کمکی به فرار از خیلی از انواع دیگر سرطان نخواهد کرد. ما باید منابع بیشتری را برای یافتن راه‌های آشکار کردن چنین سرطان‌هایی در مراحل اولیه و علاج‌پذیر متمرکز کنیم».

تقسیم‌های سلولی برای تجدید و نوسازی بافت‌های تخریب‌شده مهم هستند؛ اما گاهی اوقات یک کد شیمیایی در دی.ان.ای به‌طور نادرستی مبادله می‌شود و فرایند تقسیم سلولی منجر به ایجاد سلول‌های سرطانی می‌شود.

پژوهشگران چطور به این نتیجه رسیدند؟
پژوهشگران تعداد تقسیم‌های سلولی را در 31 نوع از بافت‌های بدن بررسی کردند و آن‌ها را با مجموع موارد سرطان در جمعیت آمریکا مقایسه کردند.

آن‌ها دریافتند هرچه تعداد تقسیم‌های سلولی بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان بالاتر می‌رود؛ از این یافته می‌توان چنین نتیجه گرفت که تعداد اشتباهات تصادفی در تقسیم سلولی تأثیر بیشتری در ایجاد تومور دارد تا عوامل خارجی.

برای مثال سلول‌های لوزالمعده (پانکراس) بسیار سریع‌تر از لگن خاصره تقسیم می‌شوند و این می‌تواند دلیل این باشد که چرا سرطان پانکراس بسیار معمول‌تر از لگن خاصره است.

اما برای برخی از سرطان‌ها همچون ریه و پوست، نرخ ابتلا بیش از چیزی است که با احتساب جهش پیش‌بینی می‌شود و این نشان می‌دهد که عوامل ژنتیکی و سبک زندگی خطر ابتلا به این نوع سرطان‌ها را افزایش می‌دهد.

پروفسور برت وگلستین، سرپرست این پژوهش می‌گوید: «طول عمر افرادی که در معرض عوامل سرطان‌زا (همانند تنباکو) هستند و سرطان نمی‌گیرند اغلب به ژن‌های خوبشان نسبت داده می‌شود، اما حقیقت این است که بیشتر آن‌ها به زبان ساده شانس خوبی دارند. این پژوهش درمجموع نشان می‌دهد که تغییر در تعداد تقسیم سلول‌های بنیادی در یک بافت، به مقدار زیادی با تغییر در موارد سرطان در آن بافت ارتباط دارد. ما دریافته‌ایم که انواع سرطان‌هایی که خطری بالاتر از مقدار پیش‌بینی‌شده توسط تعداد تقسیمات سلول‌های بنیادی دارند، دقیقاً همان‌هایی هستند که انتظار دیدن نامشان را دارید، یعنی سرطان ریه که با سیگار کشیدن ارتباط دارد، سرطان پوست که با قرار گرفتن در معرض آفتاب مرتبط است و همچنین برخی از سرطان‌ها که به سندرم‌های ژنتیکی مرتبط‌اند».

سیگار، الکل، فست‌فود و تنبلی ممنوع!
اما متخصصان سلامت می‌گویند که این پژوهش نشان می‌دهد که تغذیه سالم، ورزش کردن و ترک سیگار، چقدر در کاهش خطر ابتلا به برخی انواع خاص سرطان اهمیت دارد.

دکتر اما اسمیت، کارشناس ارشد اطلاعات علمی مرکز سرطان انگلستان می‌گوید: «درحالی‌که برخی از اختلالات ژنتیکی به خاطر بدشانسی است، می‌دانیم که خطر سرطان به ترکیب ژن‌های ما، محیط و دیگر جنبه‌های زندگی ما وابسته است، یعنی عواملی که می‌توانیم کنترل کنیم. طبق برآورد ما، از هر 10 نوع سرطان، بیش از 4 مورد را می‌توان با تغییرات سبک زندگی همانند سیگار نکشیدن، ثابت نگه‌داشتن وزن، تغذیه سالم و قطع کردن الکل جلوگیری کرد.»

البته انجام این تغییرات مبتلا نشدن به سرطان را تضمین نمی‌کند، اما با کاهش احتمال خطر اوضاع را به نفع ما تغییر می‌دهد.

پروفسور هانس کلورس، زیست‌شناس سرطان و سلول‌های بنیادین در انستیتو هوبرخت در اوترخت هلند می‌گوید که این پژوهش به بیماران سرطانی کمک می‌کند که بفهمند که ابتلا به سرطان تقاص اشتباهات آن‌ها نیست. وی می‌افزاید: «متوسط بیماران سرطانی، تنها بدشانس هستند و نه چیز دیگر».

این پژوهش در ژورنال ساینس منتشر شده است.

53271

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 16 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مجید IR ۰۳:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    93 5
    عجب تحقیق تاثیرگذاری . ما بر اساس شانس مان یا میمیریم و یا نمیمیریم
    • بی نام IR ۰۴:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
      شما خوش شانش باشی یا بد شانش تهش می میری
    • مسعود A1 ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
      15 6
      دوست عزیز این تحقیق میگه که سرطان گرفتن یه پدیده تصادفیه نه مردن. ضمنا حتما توجه کنید که همونطور که تقسیم سلولی باعث شانس سرطان میشه میتونه باعث شانس خوب شدن سرطان هم باشه. و یه نکته خیلی مهم اینکه من این مطلب رو حدود یک سال پیش توی یه سمینار علمی توی ایران خودمون شنیدم ولی ظاهرا به نام اونا تموم شده
  • بی نام CA ۰۴:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    42 4
    این تحقیق که داره میگه سرطان بخشی از مسیر تکاملی انسان است، مثل دیگر موجودات زنده روی زمین. شانس دیگه چیه؟
    • بی نام IR ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
      36 7
      تکامل؟ وای زبونتو گاز بگیر
  • احمد کیوانی نودژ A1 ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    38 1
    چرا تحقیق چرا وقت کشی . ما ایرانی ها خودمان همدیگر را می کشیم هرکس برای درامد بیشتر حاضر است هر سمی را به عنوان غذای سالم به همنوع خود بدهد وقتی ما در مواد غذایی هم تقلب میکنیم و مواد فاصد و تاریخ گذشته را بجای معدوم کردن دوباره در بسته جدید و تاریخ جدید به بازار عرضه می کنیم و حتی یک ذره فکر سلامتی همدیگر را نداریهم و فقط فکرمان پولدار شدن و سوار ماشین شاسی بلند شدن و بهترین خانه داشتن است و با این کارمان سرطان را به همدیگر تقدیم میکنیم . دولت چکار کند ؟ وقتی خودمان با خودمان دشمنیم . دولت می تواند برای هر نفر مان یک بازرس بگذارد . مسلمانیم ولی از مسلمانی فقط ظاهرش را رعایت میکنیم و دیگر هیچ
  • بی نام RO ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    54 82
    مرگ دست خداست اصلا بحث شانس نيست اين خداست كه تعيين ميكنه ما چطور بريم چون اراده اوست كه مافوق اراده هاست
    • بی نام A1 ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
      48 9
      با این اظهارنظر شما زیست شناسانی مثل داروین مندل واتسون و کریک رفتند خودکشی کنند اخه واقعا شما کامنت گذاران حیف هستید استعداد خودتان را هدر ندهید
    • بی نام A1 ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
      11 7
      سطح کامنتها و تیتر جعلی کاملا مشخص کننده سطح وحشتناک بی سوادی علمی ایران هست
    • علی IR ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
      16 28
      اونایی که منفی دادن بره چی منفی دادن من نمی دونم ؟؟؟؟ احیا و اماته مرگ و میر توسط اراده خداوند است و نحوه از دنیا رفتن هم به خواست و اراده او بسنگی دارد
    • بی نام A1 ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
      4 16
      عزیزم اگه مسلمانی باید بدونی این طور نیست
    • بی نام IR ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
      5 7
      بابا این بنده خدا هم ب زبون دیگه همین حرف دانشمندا رو زده خب..میشه بگیم شانس یا تقدیر و یا اراده خداوند...بسته ب اعتقادات هر کس معنی اش در نهایت ی چیزه
  • بی نام IR ۰۵:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    65 2
    عامل تاثیرگذار قوی ای که معمولا نادیده گرفته می شود، اضطراب و استرس است. این عوامل سطح ایمنی بدن را پایین آورده و موجب بروز انواع بیماری ها از جمله سرطان هستند.
    • مهدی A1 ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
      5 19
      سلام آقای دکتر
  • محمود A1 ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    8 22
    شانس ما سکولاراست...در دین ما چیزی به نام شانس وجود ندارد.همه چیز بر اساس قضا و قدر خداوند است
  • بی نام IR ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    17 5
    به گفته همین دانشمندان شانس یکبار درب خانه را میزند اما بد شانسی هفته ای یک بار به سراغ ما میاید و بدبختی هم که متاسفانه کلید داره میندازه درو باز میکنه میاد تو
  • بی نام A1 ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    24 3
    از مصادیق بارز بدشانسی در ایجاد سرطان: پارازیت ها
  • علی US ۱۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۴
    4 6
    یعنی الان من بدشانسم .؟
  • يوا IR ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
    5 5
    ببخشيد پس چرا در جوامع پايين اقتصادى وفرهنگى چندين برابر است اين امار مال جوامع پيشرفته اى كه همه كارى كردند مثلا سرطان مرى در استانهاى شمالى غوغا ميكند سرطان خون در غرب با اين سموم هوا واب وغذا شيميايى در مورد ايران صدق نمكند بجز برخى اندك مثل تومورهاى مغزى در كشور ما بعد ازسكته سرطانها عامل مرگ هستند نسبت به بيست قبل انفجار شده هر روز هم بدتر ميشود