رضا صادقی: موسیقی شاد به ناداوری‌ها باخته است / از خواندن بعضی ترانه‌های غمگین پشیمانم

رضا صادقی می‌گوید مدیران فرهنگی، هنرمندان و مخاطبان باید نگاه محترم‌تری به موسیقی شاد داشته باشند.

مهدی یاورمنش: رضا صادقی شبیه همان موسیقی است که ارائه می‌دهد؛ صادق، صمیمی و صریح است.

او روز نخست جشنواره موسیقی فجر، در برج میلاد کنسرت داد که بخش عمده آن به خواندن ترانه‌های شاد و آهنگ‌های ریتمیک و تند اختصاص داشت. به بهانه این اجرا، با او به گفت‌و‌گو نشستیم و از موسیقی شاد، آواها و نواهای محلی و شعر و ترانه آهنگ‌های پاپ سخن گفتیم.

شما در کارهای اخیرتان، بیشتر به سمت آهنگ‌های ریتمیک و قطعات شاد رفته‌اید. در حالی که موسیقی پاپ ایرانی بیشتر غم آلود و حزن انگیز است، این رویکرد شما از کجا ناشی می شود؟

متاسفانه من با نظر شما موافقم، چرا که موسیقی پاپ ایرانی بیشتر غم‌آلود شده است. خیلی از کارها دردآور هستند، بدون این که درمانی به همراه داشته باشند.



توجیه بسیاری این است که این موسیقی متناسب با شرایط تاریخی و اجتماعی مردم ایران است. شما موافقید؟

شاید بتوان گفت موسیقی غم‌آلود این روزها بر می‌گردد به شرایط اجتماعی و اقتصادی مردم. در چنین شرایطی، همه ما به دنبال این هستیم که خودمان را خالی کنیم، بنشینیم کنار کسی و از غم و درد بگوییم و بشنویم. این طوری است که احساساتمان را تخلیه می کنیم و سبک می شویم. با این حال معتقدم نمی‌شود به این بهانه ما هم بر غم و درد مردم بیفزاییم.

چه باید کرد؟

اعتقاد دارم اگر چه زخم هست، اما در کنارش باید درمان هم باشد. برایتان یک مثال می‌زنم، اگر یک بیمار سرطانی به پزشک مراجعه کند و دکتر به او بگوید با شیمی درمانی می‌شود به بهبودی رسید، خیلی فرق می کند با پزشکی که به بیمار بگوید دیر آمده است، سرطان در همه بدن ریشه دوانده و کار از کار گذشته است. پزشک اولی درد را می گوید و راه درمان را باز می‌کند و دکتر دومی همه درهای امید را رو به بیمار می‌بندد.

اما به موسیقی شاد در جامعه و حتی در بین اهالی فرهنگ و هنر هم نگاه مثبتی نمی شود.

متاسفانه عقیده‌ای که رایج شده، این است که موسیقی طرب انگیز یعنی کاری که بدون علم و هنر است. فکر می‌کنند این نوع موسیقی تنها با ادبیات بی‌مایه و سطح پایین همراه می‌شود و برای همین آن را جدی نمی‌گیرند. این قضاوت‌ها در حالی است که اگر به تاریخ موسیقی پاپ و مردمی ایران نگاه کنیم، می‌بینیم که این طوری هم نبوده و موسیقی شاد و ریتمیک به ناداوری‌های تاریخی باخته است.

یعنی ضعف موسیقی‌های ریتمیک را بیشتر در استفاده از ترانه‌ها و شعرهای سطح پایین می‌دانید؟

بخش عمده آن به همین دلیل است. آن موسیقی پاپ می تواند موفق شود که با ادبیات محترم ایران همراه شود. ما شاید در یک فاصله کوتاه یک یا دو ماهه بتوانیم مخاطبان را تنها با تکیه به ریتم جذب کنیم، بعد از آن تنها محتوای ترانه‌ها و در واقع ادبیات همراه شده با موسیقی است که توانایی جذب مخاطب را دارد. تجربه نشان داده که بهره گیری موسیقی از شعر و ترانه محترم و فاخر ایرانی، باز خورد خوبی از مردم گرفته است.

ما اگر نگاه محترم‌تری به موسیقی شاد داشته باشیم، منظورم مدیران فرهنگی، موسیقی‌دانان و مخاطبان است، آن وقت می‌توان انتظار ارتقاء هنری در این شاخه را داشت. از نظر اجتماعی هم باید یاد بگیریم که شادی محترم است.


با تمام این حرف ها، اما خود شما سال های سال بیشتر کارهای غمگین می‌خواندید.

من اعتراف می‌کنم در گذشته جاهایی و در کارهایی آن قدر از درد صرف گفته‌ام که درست نبوده و امروز پشیمان هستم و حتی بابت آن پوزش می خواهم. من بچه جنوب و موسیقی ریتمیک آن منطقه هستم و همیشه دوست داشته‌ام این موسیقی شاد را با ادبیات خوب همراه کنم که کارهای تازه من را در این راستا باید ارزیابی کنید. به عنوان یک نمونه می توانم به قطعه « نترس ... برقص... بمون » اشاره کنم که هم شاد و هم آرامش بخش است.

اما خیلی‌ها می گویند این آرامشی مادی است و ربطی به روحیات انسانی و معنویات ندارد.

بین آسایش و آرامش فرق است. آسایش در محدوده مادی است، اما آرامش هم زمان آسایش، امنیت و شادی را برای ما به ارمغان می‌آورد. موسیقی پاپ فقط برای وقت گذرانی نیست، بلکه یک قدرت زیادی در آن نهفته است. من خیلی از مردم را دیده ام که گفته‌اند با ترانه این یا آن خواننده حال خوبی پیدا کرده اند و نگاه بهتری به زندگی پیدا کرده اند؛ این یک فرصت و امتیاز است که باید از آن استفاده کرد.

در زمانه ای که موسیقی از رسانه های گوناگون سرازیر می شود، اگر ما بتوانیم تنها 10 دقیقه از وقت مخاطب را مال خودمان کنیم، باید به خوبی از آن بهره ببریم و کاری کنیم که حس و فکر بهتری را به او بدهیم.

اشاره به موسیقی جنوب و بندر عباس کردید. موسیقی پاپ ایرانی چقدر می تواند بر پایه آواها و نواهای محلی کشورمان شکل بگیرد؟

موسیقی فولکلوریک ما خیلی شناسنامه‌دار‌تر از موسیقی پاپ ماست. این موسیقی از جهان دیگر آمده، اما موسیقی نواحی مال خودمان است. ما باید قدر این داشته‌های هنری کشورمان را بدانیم و از آن ها الهام بگیریم و آثار پاپ خودمان را پدید آوریم. من زمانی که به صورت حرفه ای کارم را شروع کردم، دیدم که شناسنامه‌ام دستم است و برای همین سعی کردم از موسیقی خطه جنوب در کارهایم استفاده کنم.

برای مثال یک ریتمی به نام «سوپر مامبو» در منطقه جنوب داریم که در حال حاضر در جهان مورد استفاده موسیقی دانان قرار می گیرد. خب ما چرا این کار را نکنیم.

از یاد نبریم موسیقی نواحی هر گوشه از کشورمان برآمده از روحیه مردم همان منطقه است. ما وظیفه داریم این موسیقی ها را به مردم معرفی کنیم و مطمئن باشیم از آن استقبال می شود، چون مال خود مردم است.

بسیاری از مخاطبان موسیقی پاپ گله مند هستند که تنها یک عده خاصی توان خرید بلیت کنسرت ها را دارند. حتی در جشنواره موسیقی فجر هم قیمت بلیت ها بالاست. نظر شما چیست؟

من یک بار در پارک آزادگان، اجرایی زنده برای جمعیتی بزرگ داشتم که در کارنامه هنری من یک نقطه عطف بود. من با این که شب بعدش یک کنسرت در برج میلاد داشتم، اما خیلی خوشحال بودم که آن اجرای عمومی را داشتم. چقدر خوب می شود اگر در دل جشنواره موسیقی فجر، با تخفیف هایی که داده می شود، این ارتباط بین توده مردم و هنرمندان در اجراهای زنده بیشتر شود.

58245

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 338905

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    12 4
    خیلی دوست داریم .حرفهات همه متین .کاش مسئولان و مدیران به سلیقه و روحیات ما ایرانی ها بیشتر از این ها توجه نشان دهند.
  • بی نام IR ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    9 1
    خودمون کم مشکل و بدبختی داریم این خواننده ها هم شدن مزید بر علت. نه اینکه صدا و سیما ی ایران خیلی شاد و فرحبخشه دو تا آهنگ هم بخوان گوش بدن فقط غم دل آدم بیشتر میشه....
  • بوشهر IR ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    7 15
    حالم از موسقی پاپ بهم می خوره چون فقط غمگینه - دنیا به موسیقی محلی ایرانی بویژه بوشهری
    • احمد بیطرف IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
      10 3
      موافقم من با اینکه جنوبی نیستم ولی موسیقی جنوب ایران یا اصطلاحا همون بندری خودمونو به همه ترجیح میدم عالیه. اگه توجه کرده باشید تعداد خواننده های جنوبی ایران هم واقعا زیاده
  • بی نام IR ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    11 11
    مگه توایران موسیقی هم داریم..............؟؟!!
  • بی نام A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    13 1
    مگر شادي بد است كه بايد در جشنهايمان هم نوحه بخوانيم مردم دل مرده شده اند براي شاد بودن به هر ريسماني دست دراز ميكنند شايد اقتصاد بد و بدبختي هايشان براي چند دقيقه ايي از يادشان برود و خنده بر لبانشان بيايد
  • بی نام IR ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    16 11
    من هر وقت افسرده میشم چندتا از اهنگهای شادشو گوش میکنم تا روحیه ام عوض شه. دمش گرم
  • بی نام IR ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    30 8
    موسيقي شاد خوبه ولي كارهاي شادي كه جديدا خونده با كارهاي غمگين و قديميش اصلا قابل قياس نيست. محبوبيت رضا صادقي بابت كارهاي قديمي و غمگينشه نه كاراي جديدش كه بيشتر از يه بار نميشه گوش داد
  • ابوطالب EU ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    23 8
    دوسش دارم
  • بی نام IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    21 5
    موسیقی درایران فقط باید غمناک باشه نه شاد............... افتاد..................
  • بی نام A1 ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    8 8
    ایول رضا جون مردیم بس که ملت غمگین ریختن بیرون اینقدر آهنگ غمگین گوش دادیم افسردگی گرفتیم ملت ما کم غم ندارن لاقل شماها شادشون کنید
  • بی نام A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    8 4
    ایول رضا جون ملت خودشون کم غم ندارن لااقل شما شادشون کنید مردیم بس آهنگ غمگین خوندن این خوانندها
  • مرتضی A1 ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۸
    12 8
    4 تا آهنگ سوزناک خوندی بار خودتو بستی حالا داری واسمون از شادی میگی ؟