۰ نفر
۱۴ فروردین ۱۳۹۱ - ۰۹:۰۱

جام جم نوشت:

آخرین روزهای تعطیلات که از راه می‌رسد، کمتر کسی است که با ذوق و شوق آماده حضور مجدد در محل کار یا تحصیلش شود (البته این حالات به شهر یا کشور خاصی هم اختصاص ندارد و همه انسان‌ها ممکن است چنین حالاتی را تجربه کنند). گویا خیلی‌ها از این‌که دوباره باید به زندگی عادی و پراسترس روزانه برگردند، ناراحت هستند و از آن شکایت دارند، البته این نارضایتی را می‌توان هم در حالات چهره و صورتشان دید و هم براحتی و بدون هیچ تعارفی آن را بیان می‌کنند. خیلی تعجب نکنید، این حس تا حدی طبیعی است؛ وقتی این همه روز در کنار خانواده و همراه با آنها بوده‌ایم و بدون نگرانی استراحت کرده‌ایم، برگشت به مکانی پر از کار و استرس،‌ نباید خیلی هم خوشایند باشد. با این حال، گروهی هستند که این حس را طور دیگری تجربه می‌کنند؛ آنهایی که افسردگی و کسالت پس از تعطیلات به شکلی سروقتشان می‌آید که کارهایشان را مختل و سلامت روانشان را تهدید می‌کند.
دکتر پروین ناظمی، روان‌شناس و مدرس دانشگاه در این‌باره توضیح می‌دهد: استراحت کردن یکی از راهکارهایی است که برای دوری از استرس و ارتقای سطح سلامت روان توصیه شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. تعطیلات نیز فرصتی فوق‌العاده برای استراحت کردن و بهبود سلامت روان است؛ به طوری که بودن در جمع خانواده و ایجاد شرایطی که طی آن فرد بتواند چند روزی به دور از استرس‌‌ها و مشکلات روزمره زندگی کند، بسیاری از آسیب‌ها و مشکلات جسمی و روحی را به حداقل می‌رساند.

به گفته وی همه انسان‌ها برای حفظ سلامت جسم و روح‌شان به تعطیلات نیاز دارند و باید روزهایی را فارغ از کار و مسائل مربوط به آن بگذرانند.

دکتر ناظمی با اشاره به مشکلاتی که ممکن است پس از تعطیلات ایجاد شود، می‌گوید: انسان‌ها خیلی زود به شرایط عادت می‌کنند و چون همه دوست دارند در محیطی آرام و بدون استرس و افکار منفی زندگی کنند، طبیعی است که پس از پایان تعطیلات مشکلاتی ایجاد شود. به همین دلیل گاهی ممکن است هنگام بازگشت به کار با حالاتی مانند بی‌انگیزگی، بی‌حوصلگی و حتی افسردگی و اضطراب روبه‌رو شویم. به گفته وی با افزایش سن، افراد به تجربه می‌آموزند که عقلانی‌تر با این احساسات برخورد کنند و به همین دلیل این مشکلات میان کودکان و دانش‌آموزان بیشتر مشاهده می‌شود.

 

دانش‌آموزان بیشتر دچار استرس می‌شوند

دکتر ناظمی درباره ایجاد چنین احساساتی میان دانش‌آموزان توضیح می‌دهد: پس از این‌که تعطیلات به پایان می‌رسد، دانش‌آموزان بیشتر از بزرگسالان دچار اضطراب و استرس می‌شوند. با توجه به این‌که در روزهای تعطیل معمولا برنامه‌ریزی خاصی وجود ندارد و هر کس مطابق سلیقه و میل خود کارهایش را انجام می‌دهد، مشخص است که با شروع دوباره درس و کار، کاهش ساعت خواب و فشردگی برنامه‌ها، استرس و حتی نارضایتی آنها بیشتر از قبل می‌شود.

این روان‌شناس به فاصله کم میان زمان تعطیلات و امتحان‌های مدارس، اشاره می‌کند و می‌گوید: با توجه به این‌که تعطیلات نوروز با پایان سال تحصیلی، فاصله چندانی ندارد گاهی حتی می‌بینیم دانش‌آموزان تا هنگام امتحانات نیز با مشکلاتی روبه‌رو هستند؛ این دانش‌آموزان اغلب حوصله ندارند و در نتیجه نمی‌توانند بخوبی برنامه‌ریزی کنند و کارهایشان را درست و منظم انجام ‌دهند.

دکتر ناظمی با اشاره به افت تحصیلی دانش‌آموزان پس از گذراندن تعطیلات، توضیح می‌دهد: به همین دلیل گاهی پس از پشت‌سر گذاشتن تعطیلاتی طولانی مدت، شاهد کاهش عملکرد افراد و افت کاری و تحصیلی آنها هستیم.

چه کار باید کرد؟

دکتر ناظمی با اشاره به اهمیت حفظ سلامت یادآور می‌شود: همان طور که گفته شد، تعطیلات نیاز انسان است و همه ما برای حفظ سلامت جسمی و روحی به آن نیاز داریم، اما آنچه مشخص است این است که تعطیلات روزی به پایان می‌رسد و باید دوباره به محل کار و تحصیل برگردیم؛ به طور حتم شرایط موجود در محل کار مانند روزهای تعطیلات و استراحت نیست و دشوارتر خواهد بود.

به گفته وی برخورد انسان‌های مختلف در چنین شرایطی به ویژگی‌های شخصیتی آنها و نوع تربیت خانوادگی‌شان بستگی دارد. علاوه بر این موارد، نحوه برنامه‌ریزی برای تعطیلات نیز مورد مهمی است که می‌تواند از ایجاد این حالت‌ها پیشگیری کند.

دکتر ناظمی برای برطرف کردن مشکلاتی که ممکن است پس از تعطیلات ایجاد شود، توصیه می‌کند: برای کاهش صدمات ناشی از شروع مجدد کار و تحصیل، بهتر است در روزهای تعطیل هم برنامه‌ریزی داشته باشید؛ البته لازم نیست این برنامه‌ریزی‌ها خیلی دقیق و فشرده باشد که شما را خسته کند.

همچنین باید در تعطیلات، درباره روزهای کار و تحصیل و اتفاقات مربوط به آن نیز در جمع خانواده یا با دوستان صحبت کنید. البته شاید بچه‌ها این صحبت‌ها را خیلی دوست نداشته باشند ولی یادآوری‌ وظایف و صحبت درباره کار و درس می‌تواند آنها را برای شروع مجدد آماده کند.

به گفته وی پیشگیری از ایجاد چنین احساساتی نکته اساسی و مهم است ولی در صورتی که چنین شرایطی ایجاد شود نیز نباید خیلی نگران بود؛ چون معمولا با بازگشت به محل کار و شروع مجدد فعالیت‌ها، علائم برطرف می‌شود، اما در صورتی که نشانه‌های استرس و اضطراب بیش از حد باشد، بهتر است از متخصصان کمک بگیرید و با مشورت آنها این احساسات را کنترل کنید.
47301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 205822

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام US ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    93 7
    آنقدر مشكلات اقتصادى روى دوش بندگان خدا هست كه اين چيزا توش گمه!
    • علی آقا IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
      53 22
      چه ربطی به اقتصاد داره؟ آقا جان لذت های دنیا همشون زودگذره بنابراین نباید از ابتدا دل بست که دل کندنش سخت باشه یک ماه مملکت را تعطیل میکنن میخوای افسرده نشید؟ هر روزی که آدم یه تغییر مثبت در خودش ایجاد کرد و از نظر روحی به آرامش رسید میتونه عید باشه
    • شری IR ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
      5 8
      این سندروم افسردگی نیست بلکه سندروم تنبلی است که متاسفانه گریبانگیر امروزه خیلی از آدم هاست
    • مهدی US ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۵
      6 0
      وااقعا نمی دونید ربطش به اقتصاد چیه ؟. روزی 18 ساعت کار کردن اون هم 2 شیفت و 3 شیفت به خاطر چه نوع مشکلاتی می تونه باشه پس ؟ شعار دادن هم کار ساده ایه ؟ مگه قشر متوسط و ضعیف چه گناهی کردن که باید کل سالو جون بکنن تا به عید برسن ؟ اون وقت تو عید تازه می فهمن زندگی یعنی چی . یه پدر 30 ساله حق داره روزی 2 ساعت با زن و بچه ش باشه یا نه ؟ با روزی 18 ساعت کار و 2ساعت با خانواده فقط می مونه 4 ساعت واسه خواب ...... اینا مشکلات سیاسه پس ؟ مشکلات جنسیه ؟ مشکل چیه پس ؟
  • مریم IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    77 4
    برای ما که بیکاریم تعطیلات هیچ لطفی نداره...همیشه تعطیلیم...تازه پایات تعطیلات بهتره..چوت از دید و بازدیدهای انرژی کش هم رهایی پیدا می کنیم...دیدو بازدیدهایی که باید در اون ها نقبش آدم شاد و راضی و خوش بخت را بازی کنیم ...و چرا نقش؟ چون بیشتر تو سری نخوریم!
    • رضا IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
      4 1
      مریم جان گل گفتی مخصوصا اگه مدرک هم داشته باشی ! من که دیگه کم آوردم حوصله دروغ گفتن رو ندارم
  • بدون نام IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    41 0
    این حسی که من هر سال درگیرشم
  • م ح IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    61 8
    پول كه باشه استرس كه سهله مرگ رو هم آسون ميكنه ...
    • بدون نام IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
      26 8
      واقعا که پول بر هر درد بی درمان دواست
  • محمد IR ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    31 8
    تموم مشکلات مردم ما اقتصادیه !
  • بابک..... IR ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    1 2
    درود - بنده با اخر این مقاله که نوشته بود چکار باید کرد موافقم به نظر بنده برنامه و ریزی و هدف در سال جدید خیلی به فارغ شدن از این این افسردگی کمک میکنه ! بنده در ایام تعطیلات فقط مشغول مطالعه بودم برای رسیدن به اهدافم ! فقط سه روز به گشت و گذار و خانه بستگان و یا مسافرت وقت نهادم در مسافرت هم هر فرصتی را میدیم مطالعه می کردم امروز هم بدنبال کارهای جدید در سال جدید هستم البته نباید از مشکلات اقتصادی و .... غافل شد ولی هدف بهترین بهانه برای خارج شدن از افسردگی بعد از تعطیلات باشد
  • علیرضا IR ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    6 1
    واقا برا ما بیکارا خوب شد که زود گذشت منم با نظر مریم موافقم
  • علیرضا IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    5 1
    اره منم که بیکار بودم روز شماری میکردم بگذره چون هیچ سودی برام نداشت خوب که گذشت منم با نظر مریم موافقم
  • بدون نام IR ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    3 1
    تعطیلاتی که بعدش افسرده شوی یا تعطیلات اشکال دارد یا کار یا ....
  • ساسان IR ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۴
    1 0
    ولي واقعا در كشورهاي ديگر هم همين طوره مثلا در آمريكا هم مردم وقتي بعد از تعطيلات سركار مي روند حالت خسته و افسرده اي دارند حتي در فيلم هايي هم ديده ايم، واقعا دل كندن از خانواده سخت هست اما روز دوم باز هم به حالت قبل كه كار مي كرديم برمي گرديم و ديگر برامون سخت نيست.
  • روزبه US ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۵
    1 1
    این بیماری را تقریبا می توان در تمامی جوامع یافت منتهی با شدت و ضعفی متفاوت که عمدتا بستگی به برنامه ریزی دولت ها در زمینه های گوناگون اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد اما تجربه نشان داده است جوامعی که دوران گذار از سنت به مدرنیته را طی می کنند بیشترین آمار افسردگی و بیماری های روانی را دارند و تا زمانی که دوران گذار طی نشود و تعادلی اجتماعی برقرار نگردد، تعادل روانی جامعه نیز متحقق نخواهد شد.
  • رضا US ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۵
    1 1
    افزایش 60 درصدی افسردگی و بیماری های روانی به خوبی نشان می دهد که زنگ خطر در خصوص یک بحران اجتماعی تمام عیار در کشور به صدا درآمده است حال باید دید که آیا گوش شنوایی برای شنیدن این زنگ خطر وجود دارد یا خیر؟
  • بدون نام IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۳
    1 0
    به نظر من روال عادي هم فرق چنداني با تعطيلي ندارد . عملا كارهاي انجام شده اثر بخشي كافي ندارد وبسياري تنها سر كار خود حضور فيزيكي دارند و عملا پيشرفتي مشاهده نمي شود .
  • میخوام شروع کنم... A1 ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۵
    0 0
    من که تموم عیدو به خوش گذرونی گذروندم و درس نخونوم.امتحان کانون هم دارم بیچاره شدم ولی دوباره میخوام شروع کنم واسم دعا کنید... یادتون نره برام دعا کنید