رحیم‌پور: چین حتی با پول خودمان در ایران سرمایه‌گذاری نکرد/ پکن به دنبال روابط راهبردی با تهران نیست

دیپلمات پیشین وزارت خارجه در گفتگویی با خبرآنلاین ضمن مقایسه سطح روابط چین با ایران و عربستان گفت: به نظر نمی رسد در این شرایط پکن به دنبال روابط راهبردی با تهران باشد.

مهسا مژدهی: ابراهیم رئیسی روز سه‌شنبه در سفری راهی پکن می شود. این سفر به دعوت شی جینپینگ همتای چینی او صورت می‌گیرد و به نظر می‌آید یکی از دلایل این سفر صحبت در مورد قرارداد ۲۵ ساله ای باشد که بیش از یک سال است مسکوت باقی مانده است. ایران چین را یکی از شرکای اصلی اقتصادی خود می داند اما وجود تحریم‌ها باعث شده نتواند آن‌طور که باید و شاید از ارتباط خوب دو کشور، بهره اقتصادی هم ببرد. در ماه‌های گذشته سفر رئیس جمهور این کشور به ریاض و استفاده از کلماتی که مغایر با عرف بین المللی به حساب می‌آیند و جزایر سه گانه ایران را هدف قرار می‌دادند، باعث شد تا روابط دو کشور مقداری تحت تاثیر قرار بگیرد. ابراهیم رحیم پور معاون پیشین آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه در گفتگو با خبرآنلاین به بررسی سفر رئیس جمهور به چین پرداخت که در ادامه مشروح آن را می خوانید:

یکی از دلایل سفر ابراهیم رئیسی به چین موضوع قرارداد ۲۵ ساله عنوان شده است. آیا در شرایط فعلی احیای این قرارداد با پکن، ممکن به‌نظر می‌رسد؟

ما در مورد مسائل جار و جنجال زیادی می کنیم تا اینکه بالاخره یک نتیجه ای به دست بیاوریم. در مورد چین مجبورم که وضعیت را با روابط عربستان و چین مقایسه کنم. ریاض نه قرارداد ۲۵ ساله با پکن بسته و نه آن را راهبردی اعلام کرده است. وقتی قراردادهای منعقد شده میان چین و عربستان را با چیزی که ایران به دنبال آن است قیاس می کنیم، در می یابیم که این دو قابل مقایسه نیستند. ما نه اینکه در این دوره رئیس جمهوری آقای رییسی، به طور کلی خیلی قرارداد امضا می‌کنیم اما آنچه امضا می‌کنیم معنایش این نیست که اجرا می‌شود و ما در دهه‌های گذشته این مشکل را داشته ایم. چین کشور مهمی است و ما چین را خیلی به خاطر مسائلی که با غرب دارد، سیاسی کرده‌ایم. آنها حتی با آمریکا که شاخ به شاخ هستند، شریک اول تجاری هستند. پکن با خیلی از کشورها، شریک اول است. تعداد آنها به ۷۰ کشور می‌رسد.

معاون سیاسی رئیس جمهور در مورد این سفر گفته اند که سفری رسمی بعد از ۲۰ سال به چین است که من از این موضوع تعجب می‌کنیم. ما با چینی ها رفت و امد داشته ایم و در دوره آقای روحانی هم آقای شی جینپینگ به ایران آمد و هم رئیس جمهور ایران هم به پکن سفر کرد.

رحیم‌پور: چین حتی با پول خودمان در ایران سرمایه‌گذاری نکرد/ پکن به دنبال روابط راهبردی با تهران نیست

>>> بیشتر بخوانید:

خلاء کنشگری چین در مذاکرات/ اجرای قرارداد ۲۵ ساله در گروی احیای برجام است

روایت رسانه آمریکایی از سفر مهم رئیس‌جمهوری ایران به چین

تفاوت سفر رئیسی و روحانی به چین

در رابطه با قرارداد ۲۵ ساله بهتر است بگوییم که از عمر آن یک سالی می گذرد و ما حاصلی از آن ندیده‌ایم. آن موقع که اعلام شد گفتند که چینی ها خواسته اند محرمانه بماند. حالا می دانیم که هدف اول آنها عربستان و کشورهای عربی بوده و بعد ما را در آب نمک خوابانده بودند تا بعد از آنها با ما هم همکاری هایی بکنند. شرایط اقتصادی ما به خاطر تحریم های بین المللی، شرایط اقتصادی خوبی نیست و ما حتی در مورد چینی ها مشکل داریم. البته آنها غیرمستقیم از ما هم خرید می کنند اما بیشتر نفت خود را از کشورهای حوزه خلیج فارس و روسیه می‌خرند و روسیه دارد جای ما را می‌گیرد. در مورد مبادلات بین المللی، چینی ها سعی خود را می‌کنند اما درصد بالایی از آنها مایلند که تحریم های بین المللی را رعایت کنند. با این حساب ما خیلی چیز زیادی برای مذاکرات عملیاتی نداریم. البته بعضی کارها مثلا صحبت کردن و تعهد دادن به یکذیگر خوب است. به خصوص که اگر چینی ها حاضر شوند در ایران سرمایه گذاری کنند. باید ببینیم که چقدر آنها حاضر به سرمایه گذاری در ایران هستند. در دوره قبل پول ما در چین بود اما آنها حتی با پول خودمان هم در ایران سرمایه گذاری نکردند. مثلا در مورد راه اهن سریع السیر تهران مشهد و تهراه به اصفهان خیلی صحبت شد، اما عملی نشد.

اینکه رئیس جمهور به چین می رود خیلی خوب است و امیدواریم که نتیجه‌ای از این سفر حاصل شود.

سفر مقامات چینی به عربستان و اظهارنظرهایی در مورد ایران، مقداری روابط را با چین غبارآلود کرد. آیا سفر آقای رئیسی به معنای این است که چینی ها از آن سیاست کناره گرفته‌اند یا ایران تصمیم گرفته که از این اتفاق عبور کند؟

هیچ‌کدام از این دو مورد نیست. من فکر می‌کنم کشورهای عاقل که چین هم یکی از آنها است، کاری با این ندارند که ایران با عربستان یا اروپا مشکل دارد. بله البته متوجه هستند که چه می‌گذرد و در سیاستهایشان لحاظ می‌کنند؛ اما اگر بتوانند با عربستان کار اقتصادی بزرگ کنند و هم‌زمان با ایران هم کار اقتصادی خوب کنند این کار را انجام می دهند. این حالت‌های خود ماست که نگاهی می کنیم که ببینیم چه کشوری با دیگری خوب یا بد است. اما مراودات اقتصادی ربطی به این چیزها ندارد. امریکا و چین شریک اول هم هستند اما الان با هم همه نوع جنگ، به غیر از نظامی را دارند. چینی‌ها کار خود را در منطقه انجام می‌دهند و با خیلی کشورها هم کار می‌کنند. ما به خاطر شرایط خاص اقتصادی خودمان و تحریم‌های غرب و این که رقیب جدیدی به نام روسیه در زمینه دور زدن تحریم برای تجارت انرژی داریم، شرایطش را نداریم که چینی ها اشتیاق زیادی داشته باشند. اما اینکه این سفر بعد از دو سه ماه از سفر به ریاض می گذرد انجام شده، باید ببینیم از داخل آن چه چیزی حاصل می‌شود. در دنیا دشمنان هم با هم کارهای اقتصادی بزرگ انجام می‌دهند. چیزی که در مورد سفر به ریاض مهم بود میزان سرمایه گذاری است که قرار شده انجام شود. البته آنها کلماتی را به کار بردند که خلاف عرف بین المللی بود و امیدواریم که در این سفر چنین مواردی را شاهد نباشیم.

با توجه به تحریم هایی که ایران درگیرش است، چینی ها چقدر تمایل از خود نشان می‌دهند برای اینکه قرارداد ۲۵ ساله را اجرایی کنند یا قراردادهای دیگری با ایران ببندند؟

در مورد قرارداد ۲۵ ساله، احتمالا اصرار ما بوده که تیترش را اعلام کنیم. تیتر می تواند بزرگ باشد اما اصل قضیه چیزی نباشد. از این جهت فکر نمی‌کنم چین در این شرایط به دنبال کار راهبردی با ایران باشد. پکن دنبال کاری تجاری با ایران است و می‌داند که ما وضعیت مالی خوبی در وضعیت عادی داریم و از کالاهای چینی هم خرید می‌کنیم و نفت را هم با شرایط ویژه‌ای به ٱنها می‌فروشیم. انها با وجود حجم بزرگ تجاری در دنیا اگر یک کشوری را پیدا کنند که در سال ۱۰ میلیون دلار هم درآمد داشته باشند، آن را رها نمی کنند. از همین رو هم هست که وضعیت معیشت مردم چین، مدام بهتر شده است. این به خاطر این است که وضعیت معیشت مردم ارتقا پیدا کند که به نظر من موقف بوده اند.

۳۱۱۳۱۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1731139

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 21
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مسیح IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    مباحث کلی خوبی عنوان شده است ولی این فرصت خوبیه که اگر با برنامه دنبال نشود ممکن است حتی به تهدید منجر شود. لذا برای هر رابطه ای در هر سطحی باید برنامه آینده نگری داشت. یا علی
  • جعفری IR ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    محبت را گدایی نمیکنند چین اگر تحریم شود ازعهده نان خشک مردم خودش برنمی آید پس به تار عنکبوت تکیه کردن مرگ خود خواسته است ما نان وپنیر خود را میخوریم وروی پای خود می ایستیم البته نان وپنیر باید با مساوات تقسیم شود.
    • IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
      البته در کشور ما انقدر کج فهمی وجود دارد که معنای عدالت با مساوات یکی فرض میشود...مساوی بودن همه یعنی کومونیست ولی عدالت با کومونیست متفاوته....
  • جواد IR ۰۸:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    به نظر از لحاظ اقتصادی ایران عزیز قافیه را باخته. کشور را باید با اهل علم و دانایی اداره کرد . گدایی دردی را دوا نمی کند. ارزان فروشی کسی را ثروتمند نمی کند
  • پیمان IR ۰۸:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    التماس نکن... چین راه خود را می رود و به منافع خود فکر می کند. حق هم دارد. باید شکم بیش از یک میلیارد جمعیت خود را سیر کند! کل دنیا را رها کرده اید وچسبیده اید به چین و روس کمونیست.
  • دهه شصتی سوخته IR ۰۸:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    رفاقت یه طرفه س،یه وقت ب حضرات اصولگرا برنخوره
  • مهدی IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    اونها هم فهمیدن ما اهل سیاست راهبردی نیستیم!
  • IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    کاشکی سیاستمداران ما هم یک مدت نزد سیاست مداران چینی به شاگردی می‌رفتند و از آنها تعامل با دنیا را می‌آموختند ودست از دشمن تراشی بر میداشتند
  • مردم IR ۰۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    وضعیت معیشت ما هم مدام در حال ارتقا است...
  • عبداله IR ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    اروپایی ها چطور؟! آنها حاضرند با ریال در ایران سرمایه گذاری کنند؟! دنبال بهانه الکی می گردید که اروپا را تطهیر کنید یا چین را محکوم؟!
  • ابی IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    شما یه عمر دادزدین موقعیت حساس ایران در منطقه ولی هیچ وقت نفهمیدین یعنی چی.افتادین تو بازی دوتا کمونیست .نه چین نه روسیه نمیزارن پای آمریکا واروپا به ایران باز بشه.الان اگر شیخ نشین ها پالس مثبت بدن که دادن چین ایرانم دور میزنه .سیاستمدارای ما بیسوادن
  • ناشناس IR ۱۰:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    شما بفرمایید که کدام کشور راغب به سرمایه گذاری در ایران هست؟؟؟؟ با عملکردهای سران کشور حتی و نوسانات قیمت ارز حتی سرمایه گذار های ایرانی نیز جرائت سرمایه گذاری در ایران را ندارند. چون برای سرمایه گذاری در هر زمینه ای اولا ثبات قیمت‌ها و کالاها در صنعت، مسکن و غیره بسیار حائز اهمیت می باشد. دوما جلب اعتماد سرمایه گذاران با حذف قوانین دست و پا گیر و... در جهت منافع اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی در صورتی که در ایران فقط منافع اشخاص حقیقی و حقوقی دولتی تحت حمایت می باشند. وگرنه آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم وقتی دولت نمی تواند اعتمادسرمایه گذاران خصوصی را که ایرانیان داخل و خارج کشور می باشند. را به خود جلب کند جهت سرمایه گذاری بنابراین از کشورهای خارجی اصلا نمی توان توقع داشت.
  • بهمن IR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    اولین شرط هر مذاکره ای شفافیت است که در این مذاکرات وجود ندارد. و کشورهای کمونیستی روسیه و چین ثابت کردند که رفاقت سرشان نمی شود . فقط منافع ملی خودشان مهم است. و فقط می خواهند از آب گل آلود تحریم ماهی های چاق و چله صید کنند.
  • علی IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    چین هرجا سودباشه میره مثل یک تاجرکه هرجاسودباشه میره.
  • جهان IR ۱۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    اقتصاد هر کشور وابسته به سیاست اون کشور هست یک اقتصاددان باید علم سیاست را هم بلد باشد چین و آمریکا دشمن یکدیگر هستند ولی روابط اقتصادی اول در دنیا را با یکدیگر دارند . اگر بلد بودیم چطوری با دنیا رفتار کنیم اونوقت میشه روی سرمایه گذاری کشورها حساب کرد وگرنه !!!!!!!!
  • سعید IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    3 17
    موش ندوان اقا
  • IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    42 6
    غیر از مقامات و مسولان اندیشمند !!!!!! ایران سایر کشورها به هر قیمتی به دنبال منافع ملی خود هستند نه منجی عالم بشریت
  • امید IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    41 0
    هرکسی بفکرخویشه چین بفکرخویشه اینها دوستان تنهایی ما نیست اینها دوست سفره ماهستند
  • IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    با شما موافقم.
  • یوسف IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    مسلما هرکشوری دنبال منافع ملی وپیشبرد اهداف اقتصادی خوداست حالا هرکشوری که برایش منافع داشته باشد فرقی نمیکند شرقی باشد یاغربی ولی متاسفانه کشورورهبران ما بخاطر ایده های ایدولوژی غرب را کلا کنارزدن مانده چین وروسیه که باتمام سروصداهای زیاد ازقرارداد۲۵ساله باچین و۲۰ساله باروسیا هیچ نتیجه ملموسی عایدمردم ایران نشده ' فقط نفت ما باتخفیف ویژه بجیب چینیها میره ولی ازطرف چینیهابغیرازاجناس بنجل سرمایه‌ ای بایران نیامده روسیه هم بخاطر تحریمهای غرب و نداشتن تکنولوژی کارخاصی انجام نداده ' سوال اینه رفتن رییسی به پکن با همه تبلیغات مثل سفربه روسیه چه دستاوردی خواهدداشت؟
  • ارش IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    البته اگر واقع بینانه نگاه کنیم چین قدرتمند ترین اقتصاد دنیارا دارد پرنفوس ترین کشوردنیا یعنی ازهر هفت نفر یکی چینی هست جزو ابرقدرتهای جهان ودشمنان ودوستان مشترک باما بعضیها فکر میکنن ریس جمهور رفته دانمارک یا ایسلند یا یونان شاید کشوراروپایی اسمش دهن پرکن باشه ولی عددی نیستند وبی اختیارولی چین حتی امتیازات پشت پرده اش به ایران یعنی کامل اداکردن رفاقت درسته فکرمنافع خودشونن ولی دشمن مشترکمون یکی هست واونها هرکاری میکنن که خاورمیانه دودستی نیوفته دست ایالات
    • IR ۱۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
      34 5
      ساده ای کدوم دشمن مشترک چین با هیچ کشوری دشمن نیست اون لفظ و حرفه با آمریکا دارن اگر بخوان با آمریکا دشمنی کنن آمریکا و اروپا تحریم شون می کنن و کارخانجات غربی رو از چین خارج می کنن و جمعیت خیلی زیادی از چین بیکار میشن و گرسنگی می میرن با همین تفکرات هم ایران رو مدیریت می کنید یک بازی ساده سیاست رو بلد نیستید حالا هر بگید مرگ بر آمریکا مرگ بر اروپا اگر این سیاست دشمن تراشی نداشتید الان تمام غول های جهان کارخانجات شون ایران بود نه چین و بیکار و فقیر تو ایران نبود پس یادمون باشه چین و روسیه دوست ما نیستند
  • بی نام IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    در این شرایط هر کس بايد به فکر خودش باشد، چین و روسیه هم هر کدام به منافع خودشان فکر می کنند و سرنوشت کشور و مردم ما برای انها پشیزی ارزش ندارد، سیاست خارجی ما به یک تغییر اساسی و هوشمند نیازمند است درغیر این صورت وضعیت بدتر از این می شود
  • IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    25 5
    چین یک کشور به تمام معنا منافع طلب و سو استفاده گری بیش نیست تو این اوضاع سیاسی میخاد از آب گل آلود ماهی صید کنه بدون اینکه هیچ هزینه ای براش داشته باشه هر چی لوازم بنجول پیدا بشه به‌جای نفت به ما میندازه
  • حسین IR ۱۳:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    17 2
    واقعیت اینه که هیچ کشوری ازپیشرفت ما خوشحال که نمیشودهیچ ناراحت هم میشودبدلایل مختلف چون ایران زمینه رشدبالارادارد ونمیخواهندبرای خودرقیبی داشته باشند
  • فرشید IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    29 4
    چین مارو داره میچاپه و سر کاریم ۱۶
  • علیرضا IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    20 2
    کجا دنیا دیدید کسی میخواد جنسش بفروشه دست دامن خریدار میافته بابا چین باید خواهش تمنا بکنه چخبره ایران
  • ابوالفضل IR ۱۴:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    7 9
    چین اگه دوست نباشه دشمن هم نیست هر کشوری دنبال منافع خودش هست وقتی ۴۰۰میلیارددلار سرمایه‌گذاری می‌کنه باید هم دنبال سود باشه همه کشورها همین طور هست
  • IR ۱۴:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    21 3
    در ایران میگوییم ما به هیچ عنوان مذاکره مستقیم با آمریکا نمی کنیم ، استقلال داریم ! اما چین هم بدون گرفتن باج و امتیازات خود چیزی نمیدهد. نتیجه باز همان عدم استقلال هست !! سرنوشت سریلانکا نمونه عیان هست . نوع سطح موضع در همکاری ها مهم هست. کشورهای ضعیف در نهایت قربانی میشوند و کشورهایی مانند ترکیه و عربستان بعکس سود هم میبرند.
  • IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    23 2
    میلیارها دلار از ایران سود کرد و صعنت و تولید را ویران کرد البته ما عاشق ویران شدن هستیم و با یک شعار دوستی مهد کودکی خام میشویم
  • روحی IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    9 5
    سفر دکتر روحانی به چین ، سفری دوجانبه نبود بلکه برای شرکت در اجلاس سران شانگهای بود، لذا سفر دولتی یا حاکمیتی تلقی نمی شود. برای همین می گویند سفر آقای رئیسی اولین سفر دولتی یا حاکمیتی است.
  • US ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    25 2
    چقد نظرات جالبه وملت هرکدام آگاه وهمهوچیز دونند ومیدونند چخبره ..بخدا کیف کردم نظرات راخوندم . احسنت🖒👏👏
  • عباس ایرانی IR ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    4 20
    این همه تخریب برای چیست 😂 😂
  • IR ۱۵:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۲۵
    38 4
    چین که چینه سر قضیه تایوان کوتاه اومده . چرا چون منافع کلان اقتصادی خود رو در خطر می بینه . روابط اقتصادی چین با ایران در حد دو درصد اقتصاد چین هم نیست . دنیا دنیای حساب و کتابه چین چندین برابر روابط اقتصادیش با ما با کشورهای حوزه ی خلیج فارس روابط داره . ما شریک راهبردی چین نیستیم برای همین چینی ها می گن خلیج عربی و در بزنگاه پشت ما رو خالی می کنن .