۴ نفر
۲۳ آبان ۱۳۹۹ - ۰۷:۰۱
چند نکته بی‌پرده در مورد حوزه‌های علمیه و آموزش و پرورش

قبل ازورود به بحث اصلی خاطره ای را تعریف کنم.

اوایل انقلاب برگزاری نماز جماعت درمدارس شور و حال خاصی داشت و ظهر هر روز اکثرا در حیاط مدارس بازمانده از قبل که نمازخانه ای نداشتند نماز جماعت پر جمعیتی برگزار می شد و گاهی نیز به علت فعالیت منافقین دو گروه نماز را جداگانه برگزار می کردند. ظهر یکی از روزهای سال 1360 وارد دبیرستانی باجمعیت 400 نفر شدم که حتی 10 نفرهم درحال نماز نبودند!

با تعدادی از دانش اموزان که صحبت کردم متوجه شدم به دلیل برخوردهای مدیر مدرسه که فردی معمم بود دانش آموزان از گرایش به مناسک دینی روی گردان شده بودند.البته ممکن است گفته شود مورد استثنایی بوده و قابل تعمیم نیست ولی می توان پرسید پاسخگوی این تعداد افراد این مدرسه چه کسی است؟

حال که بحث ورود دبیران روحانی به مدارس وتدریس دروس نه چندان مرتبط بالا گرفته است بدنیست  به چند نکته توجه کنیم:

1.نوع بیان و گویش و مخاطب شناسی و تعامل و برقرار ارتباط با دانش آموزان نیازبه دانش و تکنیک خاصی دارد این دانش علاوه براکتسابی بودن و دروس تربیت معلم و تربیت دبیر با شاکله رفتاری و خلق و خوی معلمین نیز ارتباط مستقیمی خواهد داشت که میتوان در ویژگیهای ذاتی افراد طبقه بندی کرد.
 وقتی دبیری در لباس عادی باشد کم دانشی یا برخورد نامناسب او به جایی لطمه نمی زند ولی اگر معمم باشد اساس قضاوت آنها نسبت به دین را خدشه دار می کند.

2. بعضی فکر می کنند روی گردان شدن بخشی از جامعه ازدین ریشه در کتب درسی و معلم دارد و توصیه می کنند آموزش به دست مطلعین دینی سپرده شود درحالی که چنین نیست . خوب است به کتب درسی و معلمین قبل از انقلاب توجه کنیم که چه گونه انقلابیون سال 57 باهمین ابزار تحویل جامعه شد.واقعیت این است که برعکس انچه همه می پندارند در دبیرستانها و دانشگاهها بیش از آن که مدرسین در شخصیت سازی موثر باشند فضای همکلاسان و خانواده و جامعه بیرونی تاثیر زیادتری دارد.

3. گاهی به نظر می رسد افزایش طلاب و تحصیلکرده های حوزه های علمیه با نیاز کلی جامعه همخوانی ندارد. چون جامعه احساس نیازی نمی کند  و مردم به آنها رجوع نمی کنند.
از سویی فارغ التحصیلان حوزه های علمیه، محل اشتغال کافی و همچنین درآمد کافی را ندارند و حوزه نیز از تامین شهریه آنها باز می ماند. دراین جا باید دید به چه میزان افزایش کمی آمار طلاب بر نیاز جامعه منطبق است و این که در هر شهر کوچک و بزرگی حوزه احداث میشود بر مبنای نیاز سنجی و کسب مجوز خاصی از مرکزی درقم هست یا این که بدون برنامه چنین اقدامی صورت میگیرد و انگاه با تورم فارغ التحصیل روبرو شده و برای اشتغال انها به مشکل بر میخورند؟ یکی از خطیبان استانداردی را برای نسبت جامعه به روحانی طرح کرده بودند خوب است این نسبتها واقع بینانه و براساس نیاز سنجی مخاطبین باشد.

4.پیشنهاد می کنم آموزش و پرورش و حوزه علمیه در سطح شهرهای بزرگ یک مدرسه مشترک تاسیس کنند و کارمندان ان را ازحوزه علمیه انتخاب کنند و در صورت استقبال و گرایش مردم به تدریج این مدارس را گسترش دهند.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1454906

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حمید عادلی IR ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۳
    0 0
    این نظر شخصی آیت اللهی است چرا که ما بعد از انقلاب بسیاری از دبیرانمان بویژه در دروس معارف در حد و شأن نظام اسلامی نبوده و خروجی آموزش و پرورش هم به همین صورت
  • AT ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۳
    0 0
    چرا طلاب و روحانون باید همه جا باشند؟ این همه جا به وفور بودن و رفتار حق به جانب و همۀ مناصب را اشغال کردن آبروی دین را می برد. تو را به خدا دین مردم را تضعیف نکنید. همین یک چیز برایمان باقی مانده
  • IR ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۴
    0 0
    اصلا مردم نه مومن شدن نه مومن موندن اصلا نماز بااکثرمردم غریبه شده مخصوصا بچه های مدارس یک روزدرهفته هم که نمازباشه بدون وضوازترس مدیریامعلم پرورشی به نمازخونه میرن برانماز مشکل مدارس بی برنامگی وبی قانونیه همانطورکه تمام هفته باید ریاضی وفارسی رودرس بدن وارقام واعدادبیخودروکه اصلا بدردنمیخوره روباورزش وخط نقاشی کلاسهای اجتماعی وعمومی ربط بدن روحیه بچه هاعالی وخودشون برنامه نمازرو حتما اجرامیکنن بازوروتهدید دانش آموز بیشترلج میکنه تا اطاعت کردن زمان ما ورزش وهنروخط حرف اول رومیزد تومدارس ابتدایی
  • IR ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۴
    0 1
    نگران زیادی طلبه ها نباش! به فکر بی پناهی ما دانش آموزا توی مدرسه ها باش توی مدرسه ها معلمای ضد انقلابمون ما دانش آموزارو بی پناه گیر میوردن به انقلاب و امام حسین و تمام مقدساتمون بی حرمتی میکردن،ماهم هیچی بلد نبودیم جواب بدیم محض رضای خدا، یه عالم دینی در هر مدرسه بذارید
  • م IR ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۴
    0 0
    طبق استدلال شما تمامی رشته ها به جز مدرسین باید در استخدام آموزش و پرورش با مشکل مواجه بشند و ربطی تنها به حوزه نداره چه طوره سرباز معلم داره استخدام میشه اونوقت یک روحانی ک مربی تربیتی هست و بخشی از عمرش رو با نوجوان و جوان گذرونده در ارتباط گیری ضعیفه؟هرچند که بله باید مصاحبه دقیق انجام بشه
  • داود IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۴
    2 0
    حداقل درس دینی و قرآن و عربی را باید طلاب به درس بدهند
  • فاطمه IR ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۷
    2 0
    البته همه ورودی های حوزه خروجی مد نظر نمی شوند‌.. همان طور که ورودی های دانشگاه و سپس خروجی های بسیار زیادش همه به درد جامعه نمی خورن‌.. روزی اونها رو خدا متکفل هست... فقط با شهریه طلاب مشکل دارین؟؟؟